Autor Wątek: Rav4 V Nasze modyfikacje  (Przeczytany 993545 razy)

Offline doswiadczony

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Rav4 V Nasze modyfikacje
« Odpowiedź #1560 dnia: 28 Lutego 2021, 12:12:00 »
Panel od Corolli E21 zamontowany, działa super. Dostałem w komplecie resztę przełączników, podświetlane od pasażerów. Wie ktoś czy będą działać plug&play?

Nie bądź leniwy, poklikaj wstecz :good:

Offline doswiadczony

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1561 dnia: 28 Lutego 2021, 12:24:42 »
Nie wiem czy było wcześniej, ale kusi mnie:
https://www.youtube.com/watch?v=OEQP085CsQc

Koszt znikomy, roboty trochę, ale warto. Szkoda tylko, że dziurawi gumowy przepust pomiędzy grodzią silnika. Spróbowałbym zrobić to lepiej.

Nic nie było u nas, bo myślałem że nikogo to nie zainteresuje, gdyż nie jest to opcja typu kup i podłącz :-( Trochę wcześniej ogarnąłem ten temat, jak zwykle bez cięcia przewodów. W tym filmiku gość z Kijowa trochę robi po chamsku z autkiem i drutami, chociaż oczywiście szacunek że nagrał i udostępnił to :good:
Zamontowanie przedniej kamerki fabrycznej było by łatwiejsze, ale jakość obrazu (przód i tył) jest tak sobie jak ma się duży ekran.

Offline wściekła mysz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1562 dnia: 28 Lutego 2021, 14:57:44 »
Jestem tutaj nowy chciałem się przywitać i zapytać czy kupił ktoś moduł do połączenia bezprzewodowo AA.
A czy taki już jest? Masz jakiegoś linka? Do tej pory był tylko CP i taki tu był już opisywany

Offline neevor

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 , VERSO
« Odpowiedź #1563 dnia: 28 Lutego 2021, 19:51:55 »
Nic nie było u nas, bo myślałem że nikogo to nie zainteresuje, gdyż nie jest to opcja typu kup i podłącz  Trochę wcześniej ogarnąłem ten temat, jak zwykle bez cięcia przewodów. W tym filmiku gość z Kijowa trochę robi po chamsku z autkiem i drutami, chociaż oczywiście szacunek że nagrał i udostępnił to 
Zamontowanie przedniej kamerki fabrycznej było by łatwiejsze, ale jakość obrazu (przód i tył) jest tak sobie jak ma się duży ekran.

A można prosić o informacje nt. rozwiązania jakie u Siebie zrobiłeś ?

Offline doswiadczony

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1564 dnia: 28 Lutego 2021, 20:16:51 »

Stacja Teyes SPRO oraz kamerka https://pl.aliexpress.com/item/4001120861799.html

Offline Tomek16kk

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1565 dnia: 28 Lutego 2021, 20:25:54 »
Czy ktoś w wersji comfort benzyna ppdlaczal grzanie foteli.
Są tam dwa przewody w instalacji i kostki do podłączenia panela tylko interesuje mnie miejsce w którym trzeba wpiąć 2 przekazniki żeby uruchomić te 2 sygnały.

Offline doswiadczony

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1566 dnia: 28 Lutego 2021, 20:49:36 »
Czy ktoś w wersji comfort benzyna ppdlaczal grzanie foteli.
Są tam dwa przewody w instalacji i kostki do podłączenia panela tylko interesuje mnie miejsce w którym trzeba wpiąć 2 przekazniki żeby uruchomić te 2 sygnały.

Już chyba tłumaczyłem z tym grzaniem i fotelami, nie wiem, może to był ktoś inny. Długo o tym pisać, od jutra mam niestety sporo pracy i brak wolnego czasu :-(
Wydaje się że przekaźniki są we wszystkich wersjach, ale jak by co, to wszystkie są w skrzynkach z bezpiecznikami pod maską. Gdzieś w tym wątku był link do schematów.

Offline Tomek16kk

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1567 dnia: 28 Lutego 2021, 21:10:25 »
Dzięki

Offline neevor

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1568 dnia: 28 Lutego 2021, 22:41:54 »

Stacja Teyes SPRO oraz kamerka https://pl.aliexpress.com/item/4001120861799.html

Dzięki,
takie rozwiązanie znam,
Bardziej chodziło mi o rozwiązanie z wykorzystaniem oryginalnego systemu.

Offline doswiadczony

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1569 dnia: 28 Lutego 2021, 23:33:54 »
Dzięki,
takie rozwiązanie znam,
Bardziej chodziło mi o rozwiązanie z wykorzystaniem oryginalnego systemu.

Przecież dla fabrycznej stacji jest to już pokazano w filmiku na youtube gościa z Kijowa (wyżej link).
Kamerka z ali pracuje na 12V (fabryczna 6V), a więc trzeba dodatkowo zakupić na ali moduł do sprzężenia, no i przeciąć/podłączyć przewody sygnałowe aktywujące przy wstecznym tylną kamerę i blokujące przednią. Ponadto trzeba zakupić fizyczny przełącznik View (jak w oryginale). Na filmiku to trochę chaotycznie pokazano ale dojść co i jak można.
W stylu jak instrukcja złożenia mebli, jest dopiero zrozumiała kiedy zaczynasz składać je :-)

Offline neevor

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1570 dnia: 01 Marca 2021, 08:40:45 »

Trochę mnie zmyliło stwierdzenie ze można to zrobić bez cięcia kabli. Stad tez moja prośba o informacje jak to zrobiłeś (zapomniałem ze wcześniej pisałeś o zmianie radia).
 Rozwiązanie z wymuszeniem wstecznego znam.

Offline Misz

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1571 dnia: 01 Marca 2021, 09:11:15 »
W końcu zrobiłem dwie poważniejsze modyfikacje w naszej Rav4 - podświetlenie panelu sterowania szybami u kierowcy (panel od majfrendów, bardzo prosta kilkuminutowa czynność) oraz dodatkowe światła oświetlenia na klapę bagażnika. Ta druga czynność zajęła mi sporo czasu bo męczyłem się z przeciskaniem kabla przez gumowy przepust (robiłem jak na tym filmie: https://www.youtube.com/watch?v=Qr4e0dN7aoY ), ale się udało.

O ile z panelu sterowania szybami jestem średnio zadowolony - działa poprawnie ale kolor podświetlenie jest za bardzo niebieski w stosunku do oryginalnego podświetlenia (blado niebieski), to dodatkowe lampy do bagażnika polecam każdemu. W końcu widać co jest w bagażniku  :grin:

Jedna rzecz mnie zdziwiła w czasie montażu - w wersji Exe jest cienki czarny kabel poprowadzony w prawej części klapy bagażnika, którego nie ma na tym filmie. W sumie dobrze, że jest, bo miałem gdzie podczepić kabel zasilania do prawej lampy. Czy ktoś wie od czego może być ten kabel? Myślałem, że to system ostrzegania o ruchu poprzecznym, ale chyba to jest umieszczone w tylnym nadkolu...

Offline JarekK

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1572 dnia: 01 Marca 2021, 15:19:16 »
Moje "modyfikacje"

zamontowany

Wkładka ze skóry ekologiczne(wszystkie drzwi)-nic nie "tarabani"

Wieszaki na zagłówkach prosto ze sklepu "Tchibo"

Organizer do cup holdera i wkładka z Aliexpress oczywiście.
Polecam
« Ostatnia zmiana: 01 Marca 2021, 15:31:34 wysłana przez JarekK »

Offline Gregory50

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1573 dnia: 02 Marca 2021, 13:12:00 »
Macie jakieś sprawdzone listwy zabezpieczające progi przy wysiadaniu .Jest trochę tego na Ali,tylko które pasują idealnie z kształtem.Ma ktoś jakiś link od sprawdzonego sprzedawcy.

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1574 dnia: 02 Marca 2021, 13:16:18 »
Poklikaj wstecz, trochę tego było opisywanego.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl