Autor Wątek: Rav4 V Nasze modyfikacje  (Przeczytany 936876 razy)

Offline Arturi

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Rav4 V Nasze modyfikacje
« Odpowiedź #2010 dnia: 30 Grudnia 2021, 10:11:37 »
Zmieniając temat mam pytanie do tych którzy użytkują chińskie urządzenie pokazujące ciśnienie powietrza w każdym z kół o którym było wcześniej. Czy u Was to co pokazuje wyświetlacz jest zgodne z rzeczywistością? Nie chodzi mi o ciśnienie w oponach, tylko czy prawy przód na wyświetlaczu pokazuje ciśnienie z prawego przodu w rzeczywistości i tak dalej? Sprawdzaliście to? Bo u mnie w dwóch autach niestety nie i odkryłem to przypadkiem.

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #2011 dnia: 30 Grudnia 2021, 10:45:19 »
Te dodatkowe moduły (jak i podstawowy fabryczny) nie rozpoznają lokalizacji danego koła / czujnika. Gdy koła zostaną zamienione to na ekranie nie widać tej zmiany.

Offline Arturi

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2012 dnia: 30 Grudnia 2021, 11:04:18 »
W moim przypadku tylne prawe koło zostało zdjęte i zamienione na krótko innym nie pochodzącym z mojego auta. Na logikę powinienem widzieć na wyświetlaczu brak prawego tylnego koła. Jakież było moje zaskoczenie gdy na wyświetlaczu ujrzałem brak, ale prawego przedniego koła.

Offline sleepy

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2013 dnia: 30 Grudnia 2021, 11:20:44 »
(jak i podstawowy fabryczny) nie rozpoznają lokalizacji danego koła / czujnika
To samo powiedziano mi ostatnio przy zmianie kół na zimowe. Sprawdzę to na wiosnę zmieniając przód na tył.

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V hybr AWD
« Odpowiedź #2014 dnia: 30 Grudnia 2021, 11:26:49 »
Każdy czujnik TPMS co około 1minutę nadaje radiowo swój unikalny kod i dane dot temperatury i ciśnienia. Nie nadaje informacji o lokalizacji w pojeździe. Przypisanie danego czujnika do lokalizacji koła musi zostać skorelowane (ręcznie) na poziomie aplikacji. Raczej nie ma innego rozwiązania. Nie ma możliwości namierzenia, że dany sygnał radiowy pochodzi z prawego przedniego koła, z bagażnika czy garażu. W danej aplikacji musi zostać przypisane, że czujnik o kodzie XYZ jest w kole prawy przód etc. I wtedy gdy spadnie ciśnienie z czujnika XYZ wiemy, że chodzi o konkretne koło. Tylko w taki sposób jest to możliwe.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #2015 dnia: 30 Grudnia 2021, 11:31:19 »
Sprawdzę to na wiosnę zmieniając przód na tył.
Nie ma co sprawdzać, dla auta nie ma znaczenia, które koło, gdzie jest, o ile ciśnienie się zgadza to błędów nie pokaże. Ja rotuję, mam dwa komplety i należy tylko przełączyć zestaw i zaadoptować prawidłowe ciśnienie.
« Ostatnia zmiana: 30 Grudnia 2021, 11:35:12 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #2016 dnia: 30 Grudnia 2021, 16:12:37 »
Nie mam w tej chwili linka ale wydaje mi się że na aukcji na Ali z tymi modułami był opis ustawiania kół poprzez odpompowanie ich do ciśnień 1 LP, 1.3 PP, i jakoś tam dalej i po tym moduł miał się nauczyć które koło gdzie jest. Nie wczytywałem się w to jednak więc poszukajcie :)
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2017 dnia: 30 Grudnia 2021, 22:03:36 »
Więc jest to jakaś taka metoda, jakby nie było ręczna metoda przypisania.

Offline Arturi

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2018 dnia: 31 Grudnia 2021, 12:51:01 »
Nie mam w tej chwili linka ale wydaje mi się że na aukcji na Ali z tymi modułami był opis ustawiania kół poprzez odpompowanie ich do ciśnień 1 LP, 1.3 PP, i jakoś tam dalej i po tym moduł miał się nauczyć które koło gdzie jest. Nie wczytywałem się w to jednak więc poszukajcie :)

No właśnie też mi się wydaje, że gdzieś to widziałem, ale teraz jakoś nie mogę znaleźć. Jakby ktoś miał linka albo wiedział jak się to robi to będę wdzięczny za podzielenie się wiedzą.

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Ostatnia zmiana: 31 Grudnia 2021, 14:07:16 wysłana przez Markid »

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2020 dnia: 31 Grudnia 2021, 14:38:58 »
To za moich czasów tego nie było. Aż sprawdzę... na wiosnę, jak założę letnie :)

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #2021 dnia: 31 Grudnia 2021, 15:25:23 »
Może zmodyfikowali oprogramowanie tego dodatkowego modułu TPMS - w sumie to taka zmiana jest dość łatwa do zaprogramowania.
Może jest możliwość aktualizacji oprogramowania tego modułu, jeśli starsze wersje tego nie obsługują - można by sie skontaktować ze sprzedawcą.

Offline Piotr1#

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Rav4 Sel AWDi
« Odpowiedź #2022 dnia: 03 Stycznia 2022, 11:59:04 »
Witam, spędziłem trochę casu na czasu na czytaniu tego wątku, jest tu dużo fajnych ciekawych pomysłów ale wątek jest już bardzo rozbudowany. Znalezienie interesujących wątków jest coraz trudniejsze. Fajnie byłoby jakby te wątki były podzielone np. nagłośnienie, wyciszenie, podświetlenia wnętrza itd. Takie moje spostrzeżenie. Pozdrawiam.

Offline lozo

• Toyot Leżący
  • *

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2024 dnia: 06 Stycznia 2022, 09:24:53 »
No ciekawe. Dostępność od 30 stycznia. To zdecydowanie szybciej niż obecnie AAW. Cena podobna.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl