Autor Wątek: Rav4 V Nasze modyfikacje  (Przeczytany 937282 razy)

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
Odp: Rav4 V Nasze modyfikacje
« Odpowiedź #2085 dnia: 04 Lutego 2022, 14:17:24 »
Myślał ktoś z was o wymianie osłony silnika na metalową? Taką jak ta?
https://steeler4x4.com/oslona-silnika-i-skrzyni-biegow-stalowa-toyota-rav4-2018.html

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2086 dnia: 04 Lutego 2022, 17:52:25 »
A jeździsz po bezdrożach?

Offline krzysp3

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2087 dnia: 04 Lutego 2022, 18:04:26 »
https://steeler4x4.com/oslona-silnika-i-skrzyni-biegow-stalowa-toyota-rav4-2018.html
Na wyspach i za oceanem takie osłony robią ze stali nierdzewnej co w porównaniu do prezentowanego modelu gwarantuje ich większą trwałość. Co więcej, wykonują je także po to by dodatkowo zasłaniały dostęp do katalizatora. Ale to chyba dotyczy głównie Toyoty Prius bo nie wiem jak wygląda sprawa dostępu" miłośników szybkiego zarobku" do katalizatora w RAV4.
A co do jazdy po bezdrożach to z pewnością sensowniejsze jest podwyższenie zawieszenia plus odpowiedni dobór kół jak to czynią właściciele RAV4 w USA czy też Australii. Sam rozważam, zmianę kół 19", które będą fabrycznie zamontowane w zamówionej przeze mnie RAV4 Adventure MY22 na 18" a najlepiej 17".  Nie dość, że lepiej się prezentuje to i wybór felg 17" jest znacznie większy. Liczę się jednak z tym, że mogę mieć problemy z uzyskaniem od TMPL zaświadczenia dopuszczającego używanie kół 17" bo np. dla Adventure dopuszczone są jedynie koła 18" i 19".
« Ostatnia zmiana: 04 Lutego 2022, 18:17:01 wysłana przez krzysp3 »

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #2088 dnia: 04 Lutego 2022, 18:50:40 »
W USA wersja Adventure i TRD są oferowane tylko z silnikiem benzynowym 2.5, napędem Dynamic Torque Vectoring All - Wheel Drive (TV-AWD) oraz przekładnią Direct Shift 8-speed,
które to komponenty (po dozbrojeniu w podwyższone zawieszenie, bardziej terenowe opony, felgi, osłony podwozia, ...)
moim zdaniem lepiej nadają się do zastosowań quasi terenowych niż wersja hybrydowa oferowana w Europie.
Ale jak ktoś rzeczywiście potrzebuje terenówkę to chyba lepiej kupić Land Cruisera lub coś w tym stylu.

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #2089 dnia: 04 Lutego 2022, 21:11:23 »
Załóż jeszcze wyciągarkę i będziesz miał full off road.
Tylko za nim wjedziesz w teren, sprawdź jak daleko masz do rolnika z ciągnikiem. Nie zapomnij go zapytać, czy nie spuścił wody z chłodnicy na zimę…

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2090 dnia: 04 Lutego 2022, 22:29:25 »
A co do jazdy po bezdrożach to z pewnością sensowniejsze jest podwyższenie zawieszenia plus odpowiedni dobór kół jak to czynią właściciele RAV4 w USA czy też Australii.

Racja, tylko trzeba sobie odpowiedzieć na pytanie, czy to terenówka, czy napompowana bulwarówka. A co do kół - mega ważne w terenie, ale kiedyś pojechałem sobie z Wrocławia do Frankfurtu na terenowych oponach i nigdy kur!@#$% więcej - szumi, wyje, koleboce, w konsekwencji łeb napierdzielał mnie przez cały kolejny dzień. A i zużycie paliwa powalało...

W USA wersja Adventure i TRD są oferowane tylko z silnikiem benzynowym 2.5, napędem Dynamic Torque Vectoring All - Wheel Drive (TV-AWD) oraz przekładnią Direct Shift 8-speed,
które to komponenty (po dozbrojeniu w podwyższone zawieszenie, bardziej terenowe opony, felgi, osłony podwozia, ...)
moim zdaniem lepiej nadają się do zastosowań quasi terenowych niż wersja hybrydowa oferowana w Europie.

I jeszcze mają dodatkową chłodnicę oleju. Oleju przekładni.
« Ostatnia zmiana: 04 Lutego 2022, 22:34:25 wysłana przez Kiełek »

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #2091 dnia: 05 Lutego 2022, 20:03:53 »
Tak po filmikach na YT widzę, że w US wiele osób robi z RAVki auto quasi terenowe - takie auto na biwak niedaleko od szosy, może to kwestia ceny.
Jednak auta z mechanicznym napędem na 4 koła, z blokadą dyfrów i z reduktorem zdecydowanie lepiej się się sprawdzi na bezdrożach niż jakikolwiek SUV / crossover.
Ale to bije również w drugą stronę - jazda prawdziwymi terenówkami po autostradzie, czy po mieście nie jest przyjemna.

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #2092 dnia: 08 Lutego 2022, 09:48:43 »
Załóż jeszcze wyciągarkę i będziesz miał full off road.
Chyba mnie nie zrozumieliście i to widzę, że wielu z was. Na moje zapytanie o osłonę metalową, piszecie o robieniu z RAVki terenówki i traktujecie mnie jak głupka. Uwierzcie mi, mam swoje lata i skończyłem technikum mechaniczne o profilu samochodowym. Wiem, co to terenówka, wyciągarka, snorkel, czy prawdziwe koła terenowe. Metalowa osłona silnika ma zabezpieczyć podwozie i silnik przed uderzeniem kamienia np. na żwirówce, przed kamieniem leżącym na parkingu w nocy czy przed garbem na drodze gruntowej. Jakbym miał RAvką w ogóle nie zjeżdżać z asfaltu, to kupiłbym Camry. Czasem zdarza mi się pojechać na grzyby. Ale dzięki za rady.

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #2093 dnia: 08 Lutego 2022, 10:50:21 »
Myślę, że nikt tu nie ma złych zamiarów, a jak wiadomo "dobrymi chęciami piekło jest wybrukowane".
Co do pytania - myślę, że na pryskające kamienie wystarczą osłony plastikowe, a na twarde zderzenia z wystającymi z gruntu kamieniami lub pieńkami, itp. osłona z blachy będzie lepsza od plastiku.
Sam musisz ocenić jak ryzykowny jest teren, po którym się sporadycznie poruszasz. Koszt takiej osłony nie jest wysoki.
Ja do tej pory (14 mc) tylko raz miałem wątpliwości czy jechać dalej leśną drogą gruntową, prowadząca do małej osady w naszych pięknych Górach Świętokrzyskich - popatrzyłem skalkulowałem doszedłem do wniosku, że jednak przejadę i faktycznie przejechałem bez uszkodzeń. Później tak sobie pomyślałem, że mieszkańcy codziennie tędy jeżdżą i jakoś dają radę, a nie wszyscy mają terenówki ;)
Jak by ktoś był zainteresowany - piękna miejscówka (Zagórze) na weekend majowy i nie tylko: https://www.google.pl/maps/@50.7603069,20.9499649,1189m/data=!3m1!1e3
« Ostatnia zmiana: 08 Lutego 2022, 10:54:50 wysłana przez Markid »

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #2094 dnia: 08 Lutego 2022, 10:56:39 »
Co do pytania - myślę, że na pryskające kamienie wystarczą osłony plastikowe
Ja ostatnio przy przeglądzie wszedłem pod swoją ravkę, żeby poszukać osławionej rdzy. Rdzy nie znalazłem, ale popatrzyłem na osłonę, na dyndającą byle jak klapkę od korka oleju i ogólnie na "solidność" tej osłony. Doszedłem do wniosku, że rozważę taką, jaką oferuje Steeler. Mają też lżejszą z grubego aluminium, ale sporo droższa.

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2095 dnia: 08 Lutego 2022, 13:26:20 »
Bynajmniej ja nie mam Cię za głupka, a wręcz przeciwnie.
Ale do zabezpieczania auta przed kamieniami na parkingu, pniakami na leśnej drodze, stalowa osłona osłona to chyba przerost formy nad treścią. Mój brat odwożąc mnie kiedyś po zwykłej drodze z treliki wyrwał z miski aluminiowej korek spustowy oleju - o wystającą studzienkę. Ale to był zwykły sedan.
Rav jest wyżej zawieszona i wydaje mi się, że jeżdżąc na grzyby/ryby raczej ciężko będzie wpakować się na bezdroża wymagające płyty. A na zwykłej drodze, to już w ogóle.Ale Ty wiesz lepiej gdzie będziesz jeździć.
Poza tym metalowa płyta zaburza termikę przestrzeni silnika. Jak np. było w Saabach 9-5 z trzylitrowym dieslem d308l od Isuzu - w oryginale było super, ale jak zapakowali go do Saaba, to zmieniony kształt miski, zmniejszona pojemność oleju i zabudowanie komory silnika w konsekwencji powodowały kiepskie chłodzenie, a wysoka temperatura była jednym powodów, że te silniki w Saabie padały jak muchy.

Offline Bartek79

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 Hybrid AWD
« Odpowiedź #2096 dnia: 15 Lutego 2022, 15:27:33 »
Rav4 rok modelowy 2022 i troszkę zmian na plus  :-).
-Nowy wzór lamp
-Nowy wzór hologenów
I co najważniejsze, to kpl podświetlenie wnętrza, plus oświetlenie ledowe wnętrza, ale niestety bez schowka.

Nie mogli tak od początku...

« Ostatnia zmiana: 15 Lutego 2022, 15:38:55 wysłana przez Bartek79 »

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #2097 dnia: 15 Lutego 2022, 16:00:58 »
... i podświetlenia przycisków lampek górnych ... sny wielu forumowiczów RAVek po obu stronach oceanu ;)

Offline Baracuda

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2098 dnia: 15 Lutego 2022, 16:13:06 »
a światła dalej tylko LED czy może są matrixy??

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #2099 dnia: 15 Lutego 2022, 16:21:28 »
No to będą podmiany
Gratki

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl