Autor Wątek: Rav4 V Nasze modyfikacje  (Przeczytany 936410 razy)

malinas i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline tomeksp

• Toyot Chodzacy
Odp: Rav4 V Nasze modyfikacje
« Odpowiedź #2235 dnia: 30 Lipca 2022, 22:09:17 »
Nie, serwis mi montował.
Nie wiem jak z przyciskami od innych Myfriendów, ale mój wymagał założenia przekaźnika.

Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka

Grigson

• Gość
« Odpowiedź #2236 dnia: 03 Sierpnia 2022, 12:13:39 »
Nie, serwis mi montował.
Nie wiem jak z przyciskami od innych Myfriendów, ale mój wymagał założenia przekaźnika.

Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka

Dzięki za odpowiedź, też byłem z tym w serwisie ale podali mi cenę za jego założenie większą niż płaciłem przy odbiorze auta za czujniki wraz z założeniem...więc podziękowałem.
« Ostatnia zmiana: 03 Sierpnia 2022, 12:20:43 wysłana przez Grigson »

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V hybr AWD
« Odpowiedź #2237 dnia: 04 Sierpnia 2022, 11:41:58 »
Kapryśność uzbrajania się systemu Cobry współpracującego z radiową kartą proxy powodowała, że przy zamykaniu samochodu musiałem zerkać czy system się uzbroił a widać to tylko po rachitycznie świecącej diodzie LED na paneliku z przyciskiem. Niestety miejsce jego montażu oraz bardzo marna jasność LED zmuszała do przyklejania się do szyby i zapuszczania żurawia a w słoneczny dzień i tak tej diody nie kompletnie nie widać. Zupełny bezsens takiego rozwiązania.
System zabezpieczenia immo wraz z alarmem oprócz fizycznej kwestii zabezpieczenia pojazdu powinien także spełniać zadanie prewencyjne. Powinno być widoczne z zewnątrz, że pojazd jest w jakiejś formie chroniony, bo zawsze w takim przypadku pewien procent złodziei zrezygnuje i wybierze do kradzieży obiekt niezabezpieczony. Dlatego postanowiłem coś z tym faktem zrobić.

Pomysł przeniesienia paneliku Cobry bliżej kierownicy spaliła na panewce, gdyż panel zamontowany jest na nieużywanej atrapce, która akurat jest większa od pozostałych. Zrobiłem więc coś innego.
Rozkminiłem elektrycznie sposób sterowania paneliku Cobry i dołączyłem się kabelkiem z dodatkową diodą LED o dużej luminancji. Akurat na podorędziu miałem niebieską więc taką dałem. Sterowanie do panelu idzie tylko dwoma przewodami. Odczytywanie przez centralkę przycisku i zaświecanie odbywa się w sposób zmian polaryzacji oraz wartości napięcia. Normalnie jest tam napięcie 5V które jest pull-upem z centralki i zwieranie go przyciskiem daje informacje do centralki o naciśnięciu. Gdy centralka chce zaświecić diodę LED podaje na przewody 3V w odwrotnej polaryzacji. Tym prostym sposobem Cobra dwoma przewodami może odczytywać stan przycisku jak i zaświecać LED. Dlatego podłączyłem się do tego przewodu moją diodą z rezystorem ok 100R w polaryzacji zgodnej z zaświecająca się czerwoną diodą na paneliku. Umieściłem diodę w szczelinie plastikowej osłony i ...voila. Działa i wreszcie widać reakcje automatycznego uzbrajania, rozbrajania oraz pulsowania w trybie aktywnego uzbrojenia.

« Ostatnia zmiana: 04 Sierpnia 2022, 11:45:24 wysłana przez wszim »

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #2238 dnia: 04 Sierpnia 2022, 13:16:24 »
Hmmm wypadałoby jeszcze zamontować nietypowe odcięcie dodatkowe któregoś z obwodów zasilania,by znacznie spowolnić (odpukać) próbę kradzieży.
Większość montowanych alarmów jest masowo według instrukcji. Czas na rozblokowanie tego systemu zanurkowanie pod pedały i zrobienie skrętki na przewodach (1 min)
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2239 dnia: 04 Sierpnia 2022, 15:39:26 »
Osobne nietypowe odcięcie zawsze warto ale pewnie już po gwarancji. Natomiast Cobra z tego co wiem ma wpięcie w CAN i koduje immobilizer, blokuje informatycznie/protokołowo możliwość uruchomienia, więc skrętką na przewodach nie zadziałasz. Są inne metody ale już nie takie proste. Choć jedna prosta - takie zaburzenie EM żeby nie doszło do uzbrojenia. Nieświadomy właściciel odchodzi sobie a system jest nieuzbrojony i pojazd chroni tylko fabryczne rozwiązanie. Dlatego tak ważne jest aby fakt prowidłowego uzbrojenia był widziany.
« Ostatnia zmiana: 04 Sierpnia 2022, 15:45:09 wysłana przez wszim »

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
« Odpowiedź #2240 dnia: 04 Sierpnia 2022, 16:15:58 »
Cobra nic nie koduje w canie po stronie pojazdu bo takie rzeczy są zabronione lecz tylko rozcina obwód cana a do uruchomienia pojazdu ze złącza OBD nie korzystasz

więc w zasadzie dla tego alarmu 60 sekund po otwarciu drzwi przez złodzieja jest decydujące czy napotka co innego czy może odjechać

Nieważny jest fakt prawidłowego uzbrojenia bo jeżeli pojazd zamykasz
Pilotem i rygluje zamki to jest to równoznaczne z uzbrojeniem centrali Cobry
Ważny jest fakt nietypowości blokady / sprytu montażysty i sposobu ukrycia montażu
by intruz był nieświadomy tego co go czeka tak by nie mógł się wcześniej przygotować
Każda mrugajaca dioda i dajesz mu do zrozumienia ile i jakiego typu zabezpieczenie posiadsz:
"oho, za diodą, wzdłuż przewodu, siedzi ta centralka"

Co najwyżej mruganie diody odstraszy osiedlowego menela

Co do gwarancji: jeśli ktoś odmówi naprawy gwarancyjnej to musi mieć ku temu podstawy i dowody
że faktycznie to urządzenie sprawia problem. Sam fakt montażu nie powoduje utraty gwarancji.
« Ostatnia zmiana: 04 Sierpnia 2022, 16:46:53 wysłana przez Colin »
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2241 dnia: 04 Sierpnia 2022, 19:47:52 »
Pilotem i rygluje zamki to jest to równoznaczne z uzbrojeniem centrali Cobry
No nie jest to prawdą. Sprawdzałem. Brak uzbrojenia powoduje, że mogę uruchomić auto bez obecności karty proxi normalnie kluczykiem, czyli złodziej np wpinając się pod nadkole, game boyem lub na walizkę.
Z pozostałymi argumentami się zgadzam. Nie ma niczego lepszego niż zabezpieczenie indywidualne, nietypowe.
« Ostatnia zmiana: 04 Sierpnia 2022, 19:52:50 wysłana przez wszim »

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #2242 dnia: 04 Sierpnia 2022, 19:53:06 »
@wszim ma rację, ale pewnie dlatego, ze ASO idą na skróty i nie zawsze dobrze to kodują. Przykład mój, jeśli wcisnę przycisk zamykania klapy i zanim się zamknie, dotknę klamkę w celu zamknięcia auta, to cobra się "wiesza", Jak pokazują wpisy kolegów można to poprawić, czyli źle to podłączają.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2243 dnia: 04 Sierpnia 2022, 20:11:05 »
To chyba jest jakiś błąd oprogramowania cobry, który da się usunąć aktualizacją jej oprogramowania i odpowiednią konfiguracją. Tak wynika z informacji na naszym forum i mam nadzieję, że tak można go wyeliminować. Warto jednak mieć świadomość tej wady. Właśnie m.in ta sytuacja sprawiła, że chcę wiedzieć kiedy mi się cobra uzbroiła a kiedy nie. W rozwiązaniu fabrycznym było to trudne. I nie tylko sytuacja zamykania klapy tak powoduje. Bo czasem bez sensownej przyczyny cobra mi się nie uzbrajała i musiałem poprawiać naciskaniem przycisku na karcie proxi. Mogło to wynikać z zakłóceń EM w danym miejscu, które ograniczały zasięg radiowy proxi ale wg mnie raczej to jest kolejny bug. Po prostu kilka razy pod rząd nie uzbrajała automatycznie choćbym kartę trzymał nawet wewnątrz auta, by nagle się odkorkować i już działać ok. Rzadkie sytuacje , ale jednak były. Pominę fakt gdy po rozładowaniu bateryjki w karcie dioda na karcie dalej sobie migała ale radio nie miało już mocy by uzbrajać system. Tym sposobem byłem nieświadomy nie wiem przez jaki czas, że cobra się nie uzbrajała.
« Ostatnia zmiana: 04 Sierpnia 2022, 20:14:12 wysłana przez wszim »

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2244 dnia: 04 Sierpnia 2022, 20:32:25 »
@Colin skąd masz informację, że cobra jedynie odcina CAN? Bo jak dla mnie taka sytuacja powinna się wiązać z rejestracją błędów w systemie pojazdu.

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
« Odpowiedź #2245 dnia: 04 Sierpnia 2022, 22:11:46 »
skąd masz informację, że cobra jedynie odcina CAN?

Odcina cana na złączu obd więc jest brak komunikacji po magistrali przy próbie wymiany informacji między autem a testerem. Oczywiście gdy cobra jest uzbrojona.

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2246 dnia: 04 Sierpnia 2022, 23:26:01 »
A co ma tester na diagnostycznym zlaczu obd2 do blokady czy możliwości uruchomienia silnika? Nie rozumiem.

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #2247 dnia: 05 Sierpnia 2022, 22:02:58 »
Jak zapytałem dealera przy zamawianiu samochodu, które z zabezpieczeń poleca,  czy BLE42 czy Cobrę, a może oba, to nie wiem dlaczego, ale powiedział, że tylko i wyłącznie BLE42. I Cobry nie mam. Z BLE na razie nie miałem żadnego problemu.

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2248 dnia: 05 Sierpnia 2022, 23:07:19 »
No to w moim przypadku było zgoła odwrotnie, bo polecił cobrę.

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #2249 dnia: 05 Sierpnia 2022, 23:52:51 »
No to w moim przypadku było zgoła odwrotnie, bo polecił cobrę.
U mnie w kalkulacji byli BLE. Ponieważ czytałem w tamtym czasie na forum, że jest problematyczne, przy zamawianiu zapytałem czemu akurat to wpisali. Pani odpowiedziała, że to tak z rozpędu przy liczeniu, ale oczywiście zamontują cobre

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl