Autor Wątek: Rav4 V Nasze modyfikacje  (Przeczytany 936417 razy)

malinas i 3 Gości przegląda ten wątek.

Offline anyone

• Toyot Chodzacy
Odp: Rav4 V Nasze modyfikacje
« Odpowiedź #2325 dnia: 31 Października 2022, 17:06:31 »
Ja dopiero doceniłem ile dają czujniki przednie jak przez ~dwa tygodnie musiałem jeździć z wyłączonymi przez oberwanie z przodu odłamkami z rozerwanej opony ciężarówki na autostradzie - jeden z czujników wybiło z mocowania i wpadł pod atrapę chłodnicy, oba środkowe wtedy nie działały.
Na oko ciężko dojechać tak blisko do przeszkody w ciasnych miejscach jak pisze firek.
Co racja, to racja. Z tym, że jak sobie zainstaluję przednią kamerkę to chyba już mi się nie będzie chciało montować przednich czujników - zwłaszcza, że to zmiana większego kalibru.

wg mnie lepiej mieć czujniki bez kamerki niż kamerkę bez czujników - czasem można się zagapić/zamyślić a jednak dźwięk to dźwięk

Offline OBI_FMJ_PL

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 AWD HYBRID
« Odpowiedź #2326 dnia: 31 Października 2022, 20:17:10 »
wg mnie lepiej mieć czujniki bez kamerki niż kamerkę bez czujników - czasem można się zagapić/zamyślić a jednak dźwięk to dźwięk
Piszecie, że czujniki zwykłe pikające to poza serwisem 300-400 zł. Ale chyba bez malowania? Może warto dać te 1400 za malowane w serwisie?
Podejrzewam, że raz "chrupnę" i skończą się dylematy.
Albo nie - poczekam na forumową instrukcję instalacji zintegrowanych czujników - ma być na wiosnę - prawda?
Co to dla zaprawionego czekacza parę miesięcy :)
RAV4 C+S, AWD, hybrid, Tokyo RED - zamówienie z 18.02.2022 r. - 20.01.2023 - odebrany!

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #2327 dnia: 31 Października 2022, 22:35:28 »
Co to dla zaprawionego czekacza parę miesięcy
Nic, czyli null, czyli zero :) Znam temat ;)
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #2328 dnia: 01 Listopada 2022, 13:23:35 »
To zależy od konkretnych czujników, np. u mojej żony w Oplu Mokka czujniki mają zbyt duży zasięg i pipczą podczas całego przejazdu przez wąską bramę wjazdową (12 m długości) pod naszym budynkiem - efekt jest taki, że jak się dłużej pojeździ to nikt już nie zwraca uwagi na to pipczenie i może być ocierka.
W RAVce zasięg czujników jest lepiej dobrany - przejeżdżając przez tę samą bramę idealnie środkiem w ogóle nie mam pipczenia, a piknie kilka razy gdy się zbytnio zbliżam do  którejś ze stron - i takie czujniki z przodu to owszem mają sens.
Natomiast ja raczej nie mam problemu z wyczuciem przednich narożników podczas manewrowania, natomiast czasem trzeba dojechać blisko przodem i nie widać nic - kamerka wtedy daje bardzo dużo, nie zawsze jest ktoś kto wyjdzie i powie ile jeszcze zostało.

Offline Matrix 22

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 Land cruis
« Odpowiedź #2329 dnia: 02 Listopada 2022, 16:12:49 »
Czy ktoś montował do rav4 nakładki progowe? Jeżeli tak to które najlepsze i najłatwiejsze w montażu (rocznik 2022). Nie mogę znaleźć na forum tematu i będę wdzięczny za odpowiedzi

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #2330 dnia: 02 Listopada 2022, 16:14:21 »
« Ostatnia zmiana: 02 Listopada 2022, 16:22:44 wysłana przez Krisman »

Offline Matrix 22

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2331 dnia: 02 Listopada 2022, 22:23:42 »
Znalazłem z napisem hybrid ,metalowe jasne i czarne szczotkowane. Te z twojej toyoty to tworzywo, czy  metal? Na zdjęciu widać, że są trochę grubsze od innych.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #2332 dnia: 02 Listopada 2022, 22:50:00 »
Metal szczotkowany a wokoło listwa z tworzywa. Dokładnie takie jak te z katalogu za1100zl tyle, że dałem 89zł?

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

Ja wybrałem jasne logo.

« Ostatnia zmiana: 02 Listopada 2022, 22:57:07 wysłana przez Krisman »

pireus

• Gość
« Odpowiedź #2333 dnia: 02 Listopada 2022, 22:59:03 »
Dokładnie takie jak te z katalogu za1100zl tyle, że dałem 89zł?
Takie same to one raczej nie są, ale to wychodzi dopiero po kilku latach, jak chrom zaczyna złazić lub plastik się kruszyć, czy coś innego szwankować.. Ale przy takiej cenie to można je często wymieniać. Ja osobiście nigdy nie spotkałem podróbki w jakości oryginału, dlatego się do nich zniechęciłem. Ale cena robi swoje.

Offline Matrix 22

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2334 dnia: 02 Listopada 2022, 23:45:07 »
Metal szczotkowany a wokoło listwa z tworzywa. Dokładnie takie jak te z katalogu za1100zl tyle, że dałem 89zł?

Ja wybrałem jasne logo.

A pamiętasz gdzie je kupowałeś?

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V hybr AWD
« Odpowiedź #2335 dnia: 03 Listopada 2022, 06:09:27 »
Mam te same co Krisman, kupowałem trochę drożej na alegro. Po roku wyglądają bardzo dobrze,nic im się nie dzieje.
https://allegro.pl/oferta/listwy-progowe-stalowe-ochronne-toyota-rav-4-19-12671022067

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #2336 dnia: 03 Listopada 2022, 06:52:26 »
Na AliExpres. Jakościowo są naprawdę super. Sklepu konkretnego nie pamiętam, ale poszukam później i dam znać.

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #2337 dnia: 03 Listopada 2022, 08:28:30 »
Z mego poprzedniego doświadczenia, gdzie nie miałem nakładek, najbardziej niszczy się rant progu, a nie płaska górna część. Dlatego teraz założyłem nakładki z zagięciem na rant. Takie jak Bartek79.

Offline Matrix 22

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2338 dnia: 03 Listopada 2022, 09:20:00 »
Krisman. Czy one mają zagięcie na rant tak jak pisze Hillbilly? U mnie są pierwsze rysy od na górnej, płaskiej części.

Offline doswiadczony

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2339 dnia: 03 Listopada 2022, 09:31:48 »
Widzę że jest gorąca dyskusja;) Jam mam nakładki z Ali z plastykowym płaskim rantem i szczotkowanej stali już 2 lata, więc żadne progi nie obijają się i nic się nie dzieje z nimi. Jak zwykle jakość jest różna, czasami warto poczytać komentarze i nie kupować najtańsze.
Także ponad dwa lata temu kupiłem chromowe nakładki na klamki (mam wersje Comfort) na Ali z komentarzami i wtedy to były najdroższe ok. 70 zł. Po dwóch sezonach chromy są idealne!

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl