Autor Wątek: Rav4 V Nasze modyfikacje  (Przeczytany 936772 razy)

Offline krzychook

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Rav4 V Nasze modyfikacje
« Odpowiedź #2880 dnia: 27 Kwietnia 2023, 08:40:28 »
Też zakupiłem ten uchwyt. Brak nie był to dla mnie dużym problemem ale jak może być lepiej, to czemu nie. 
Mam i ja :)

Widzę, że brzeg rolety z prawej strony zaczyna się strzępić/przecierać.

Mam u siebie to samo.
Bede musial podjechac do ASO i zobacze co powiedzą... Pewnie, że uszkodzenie mechaniczne i spadaj... :/

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #2881 dnia: 27 Kwietnia 2023, 08:48:11 »
Na marginesie, te odstraszacze o kant...
Zdaje się że z kunami jest podobnie jak z kretami - wszystkie pomysły są bardzo dobre pod warunkiem, że nie zgłosi się zainteresowany osobnik. ;)

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #2882 dnia: 27 Kwietnia 2023, 08:56:53 »
Odstrasza to również krety.
A na krety gdzie wkładasz woreczek Kunagone ?
Co ile zmieniasz Kunagony w aucie ?
Ja mam też Kunagone w komorze silnika (zawiesiłem gdy zauważyłem ślady łapek pod maską, ale to chyba nie była wtedy kuna tylko kot) ale puki co chyba w pobliżu nie ma kun - mieszkam w centrum i ogólnie kuny są - widziałem niedawno wieczorem podczas spaceru jak sobie przebiegała przez ulicę.
Kuny szkodzą nie tylko w mieście - ostatnio u szwagra na wsi w nowej Kudze rozszarpały woreczek foliowy z szatkowaną gąbką (takie nowoczesne wygłuszenie) w komorze silnika - kupił sobie po tym jakiegoś śmierdziela pod maskę.

ps. na krety próbowałem różnych sposobów, skuteczne ale tylko na jakiś czas (np. 2 lata) są pastylki, tyle że to dużo roboty - rozkopać każdy kopiec i zaaplikować po jednej do każdego tunelu.
« Ostatnia zmiana: 27 Kwietnia 2023, 09:01:03 wysłana przez Markid »

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry Exec 2020
« Odpowiedź #2883 dnia: 27 Kwietnia 2023, 10:10:14 »
Jeśli chodzi o krety, to wkładałem rozerwane woreczki do kopców i krety nie wracały oraz obok nowych nie kopały. Trudno to uznać za metodę walki, zauważyłem jedynie że odstrasza. A ogólnie to przychodzi specjalista i rozwiązuje problem, a za jakiś czas przychodzą nowe krety. Specjalista kosztuje, więc ostatnie lata nawet skutecznie uprzykrzałem życie petardami. Ale tej jesieni miałem problem ze zdrowiem i krety wybudowały miasto (kretów) :shock:. Pod maską dopóki czuję woń, potem go jeszcze rozrywam i w międzyczasie kolejne. Skupiam się na okresie jesiennym, bo u mnie póki co wtedy jest największy problem.
« Ostatnia zmiana: 27 Kwietnia 2023, 10:13:31 wysłana przez surrender »

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #2884 dnia: 27 Kwietnia 2023, 10:24:38 »
Ale co kret Ci uszkadza w samochodzie?
Na kopce Kreta najskuteczniejsze jest rozłożenie siatki w PCV i przysypanie jej 30 cm ziemi. Masz na tym ładny trawnik czy ogródek a kret nie wejdzie.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2885 dnia: 27 Kwietnia 2023, 10:38:30 »
Na kopce Kreta najskuteczniejsze jest rozłożenie siatki w PCV i przysypanie jej 30 cm ziemi. Masz na tym ładny trawnik czy ogródek a kret nie wejdzie.
Dzięki za radę ;), ale na razie nie planuję rozplantowania 40ton ziemi :shock:. Takie rzeczy raczej na etapie budowy, ale chyba prościej zrobić głęboką podmurówkę ogrodzenia. Krety w samochodzie nie wadzą, tylko czytasz nieuważnie :cheesy:
« Ostatnia zmiana: 27 Kwietnia 2023, 10:40:12 wysłana przez surrender »

Offline Koziolek1970

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4
« Odpowiedź #2886 dnia: 27 Kwietnia 2023, 10:41:39 »
Jeśli chodzi o te odstraszacze elektroniczne to u mnie się sprawdza. Stoję samochodamim jednym w garażu i drugi na poza garażem. W obu miałem problem z kunami. W jednym musiałem wymienić wygłuszenie maski. Zakupiłem dwa takie odstraszacze i od tamtej pory nie mam problemu. A mam takie coś
https://allegro.pl/oferta/samochodowy-odstraszacz-gryzoni-kun-duo-led-5829118151?fromVariant=5829118151
Polecam
I można to podłączyć pod zwykły akumulator 12V by właczac w garażu wtedy kiedy potrzeba, i ma też pstryczek do włączania ręcznie
« Ostatnia zmiana: 27 Kwietnia 2023, 10:43:27 wysłana przez Koziolek1970 »

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #2887 dnia: 27 Kwietnia 2023, 10:43:30 »
A w tą 30 cm warstwę nie wejdzie ?
Dla kreta to chyba wystarczająca przestrzeń.

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2888 dnia: 27 Kwietnia 2023, 11:03:30 »
matko, krety...
mam siatkę pod trawnikiem i kiedyś mój kochany kot przyniósł mi takiego osobnika, bawił się się z nim na trawniku, a gdy stracił zainteresowanie, ów osobnik się wkopał ponad siatkę. I był armagedon....

Ogólnie siatkę daje się nie głębiej niż 10cm pod powierzchnię trawnika.
A na krety mam skuteczne, sprawdzone i deterministyczne rozwiązanie.

Tak w temacie modyfikacji RAV4...

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #2889 dnia: 27 Kwietnia 2023, 11:34:25 »
Dzięki za radę ;), ale na razie nie planuję rozplantowania 40ton ziemi :shock:. Takie rzeczy raczej na etapie budowy, ale chyba prościej zrobić głęboką podmurówkę ogrodzenia. Krety w samochodzie nie wadzą, tylko czytasz nieuważnie :cheesy:
No właśnie nie widzę związku z modyfikacjami RAV4

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #2890 dnia: 27 Kwietnia 2023, 11:38:56 »
matko, krety...
mam siatkę pod trawnikiem i kiedyś mój kochany kot przyniósł mi takiego osobnika, bawił się się z nim na trawniku, a gdy stracił zainteresowanie, ów osobnik się wkopał ponad siatkę. I był armagedon....

Zależy co chcesz mieć czy tylko trawę czy też jakieś krzewy.
Nie słyszałem by kret przeszedł przez stalową siatkę o odpowiednim oczku. Natomiast jak kot przyniósł to na to nic nie pomoże.

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2891 dnia: 27 Kwietnia 2023, 11:45:40 »
No właśnie nie widzę związku z modyfikacjami RAV4
Może mieć... mowa jest o podłączeniu elektrycznym odstraszacza. Ja podpowiadam alternatywę nie wymagającą prądu. A kolega zaczyna dzielić włos na 4 niczym inny forumowicz i w dodatku sam odchodzi od tematu ;)

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #2892 dnia: 27 Kwietnia 2023, 11:50:08 »
Kret nigdy ale myszą opierdzieliła mi kiedyś główną wiązkę silnika w nowym samochodzie. Od tego czasu  w samochodzie jeżdżą kostki WC z biedronki.

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2893 dnia: 27 Kwietnia 2023, 12:00:31 »
Cytat: Kiełek w Dzisiaj o 11:03:30

matko, krety...

Zależy co chcesz mieć czy tylko trawę czy też jakieś krzewy.
Nie słyszałem by kret przeszedł przez stalową siatkę o odpowiednim oczku. Natomiast jak kot przyniósł to na to nic nie pomoże.

Trawnik to trawa, a krzewy to rabaty. W rabatach nie mam siatki i trochę żałuję - trzeba było zrobić i wycinać pod rośliny. Przynajmniej przez agrowłókninę nie wychodzą, ale kopią korytarze zaraz pod.
A siatka nie jest stalowa, dobre sztuczne tworzywo wystarczy i nie zardzewieje.

P.S.
W RAV taka siatka nie zda egzaminu, potną i podepną się do wiązki lampy...

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #2894 dnia: 27 Kwietnia 2023, 12:03:56 »
Ja miałem na myśli stalową w PCV. Jest wystarczająco trwała.
W RAV4 zabezpieczysz nadkole to zderzak zdejmą…
W RR wycinają dziurę w tylnej klapie… Nie zabezpieczysz wszystkich miejsc dostępu. Nadkole to najłatwiejsze ale nie jedyne wrażliwe miejsce.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl