Autor Wątek: Rav4 V Nasze modyfikacje  (Przeczytany 936529 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Damian91

• Global Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
Odp: Rav4 V Nasze modyfikacje
« Odpowiedź #3480 dnia: 14 Czerwca 2024, 12:13:52 »
Dzięki Panowie :-)
Bartek79 - jak tam bagażnik? Ukończyłeś temat?

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #3481 dnia: 14 Czerwca 2024, 23:46:04 »
Strona 219 - tam jest zdjęcie gotowego uchwytu.
Faktycznie, dziękuję bardzo. Muszę to kupić i założyć, bo mnie wnerwia ta roleta w obecnej formie.

Serio?:) u mnie chyba ex-aeqou 1 miejsce z patykiem pod maską w rankingu najbardziej wydumanych problemów:) chociaż jakbym musiał wybrać, to jednak uchwyt na rolecie by wygrał.

Offline Bartek79

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 Hybrid AWD
« Odpowiedź #3482 dnia: 14 Czerwca 2024, 23:46:45 »
Dzięki Panowie :-)
Bartek79 - jak tam bagażnik? Ukończyłeś temat?
Już dawno ukończony.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #3483 dnia: 15 Czerwca 2024, 09:42:52 »
Serio?:) u mnie chyba ex-aeqou 1 miejsce z patykiem pod maską w rankingu najbardziej wydumanych problemów:)
Pewnie masz racje, ale tego typu usprawnienia i inne jednak ułatwiają obsługę i życie. Fajnie jest jak maska sama się podnosi i nie trzeba szukać patyka, jak pada deszcz to światła automatycznie się przełączą i zamknie szyberdach itd. Zapewniam Cię ze do dobrego człowiek szybko się przyzwyczaja.

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #3484 dnia: 15 Czerwca 2024, 10:16:49 »
Serio?:) u mnie chyba ex-aeqou 1 miejsce z patykiem pod maską w rankingu najbardziej wydumanych problemów:)
Pewnie masz racje, ale tego typu usprawnienia i inne jednak ułatwiają obsługę i życie. Fajnie jest jak maska sama się podnosi i nie trzeba szukać patyka, jak pada deszcz to światła automatycznie się przełączą i zamknie szyberdach itd. Zapewniam Cię ze do dobrego człowiek szybko się przyzwyczaja.
Nie twierdzę, że nie, choć przykład z patykiem akurat słaby (maskę otwiera się kilka razy w roku, a rozłożenie patyka zajmuje 3 sekundy)
Gdybyśmy mówili o elektronicznej, samo zamykającej się rolecie, to jak najbardziej uważam, że to fajny bajer, natomiast czy uchwyt jest, czy nie, nie robi dla mnie żadnej różnicy

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #3485 dnia: 15 Czerwca 2024, 10:54:29 »
...ale już brak prowadzenia rolety i konieczność trafiania w mocowanie też Ci nie przeszkadza? Bo mnie osobiście mocno to irytowało, nie jakiś problem, ale brak takich prostych rozwiązań w aucie za nawet 230kpln?
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V AWD
« Odpowiedź #3486 dnia: 15 Czerwca 2024, 11:19:24 »
Jest to irytujące i nie ma co tego usprawiedliwiać. Pytanie jak często ktos podnosi maskę czy ładuje coś do bagażnika. Ja teraz rzadko bagażnik otwieram, już wózków nie wożę więc nie jest to taki duży problem. We wcześniejszym aucie miałem uchwyt do rolety i to było wygodne. Na początku mnie wkurzało, że nie ma ale teraz chwytam inaczej i tyle. To tak jak na jednej klawiaturze mam funkcyjny po lewej a ctrl po prawej a w innym laptopie odwrotnie i to wkurza. Mniej więcej tego typu różnica dla mnie :)

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #3487 dnia: 15 Czerwca 2024, 11:45:59 »
Bo to problem nigdy nie był, to jeden z drobnych braków które niby niewiele znaczą, a sumując tworzą marny obraz oszczędności firmy na takowych detalach. W późniejszych wydaniach po mału wiele tych braków usunięto, ale moja z 2019r miała ich sporo.

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #3488 dnia: 15 Czerwca 2024, 19:00:41 »
...ale już brak prowadzenia rolety i konieczność trafiania w mocowanie też Ci nie przeszkadza? Bo mnie osobiście mocno to irytowało, nie jakiś problem, ale brak takich prostych rozwiązań w aucie za nawet 230kpln?

No to bym ocenił na pewno jako istotniejsze, niż brak uchwytu. Osobiście mi mało przeszkadza, bo na codzień jeżdżę z otwartą roletą, a zamykam ja tylko jak gdzieś wyjeżdżamy i bagażnik jest napakowany (a w takich sytuacjach brak prowadnic może być wręcz zaletą)
Natomiast wracając do uchwytu - przecież z tą roletą nie trzeba się w żaden sposób siłować. Wystarczy lekko złapać dłonią i przesunąć stąd naprawdę dla mnie niezrozumiałe jest, że komuś to przeszkadza. To tylko inne ułożenie dłoni...
« Ostatnia zmiana: 15 Czerwca 2024, 19:02:37 wysłana przez firek »

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #3489 dnia: 15 Czerwca 2024, 21:15:44 »
...wiesz, korbką też można otworzyć okno, wystarczy pokręcić i nie trzeba trafiać w nieoświetlone przyciski, jak  bylo przed liftem ;)
Tylko takie drobiazgi wpływają sumarycznie na komfort użytkowania.
Tobie nie przeszkadza, innym jednak jak zapewne czytasz, przeszkadza.
« Ostatnia zmiana: 15 Czerwca 2024, 21:19:48 wysłana przez Krisman »

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #3490 dnia: 15 Czerwca 2024, 21:54:46 »
A ja jedynie piszę, że się dziwię:) są elementy, które mi nie przeszkadzają, ale rozumiem, że innym mogą (przykładem moze być ten patyk pod maską), a tutaj najzwyczajniej nie rozumiem... No, ale zostawmy już to. Jak ktoś czuje potrzebę, niech robi uchwyt.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #3491 dnia: 15 Czerwca 2024, 23:22:33 »
A ja jedynie piszę, że się dziwię:) są elementy, które mi nie przeszkadzają, ale rozumiem, że innym mogą (przykładem moze być ten patyk pod maską), a tutaj najzwyczajniej nie rozumiem... No, ale zostawmy już to. Jak ktoś czuje potrzebę, niech robi uchwyt.
Też mam patyk w Tucsie i o ile w rav4 mi to nie przeszkadzało, to w aktualnym aucie maska jest chyba z cztery razy cięższa i zastanawiam się jak kobieta ma ją unieść. Ta w rav4 była z aluminium, a ta to chyba ze stali zbrojonej. Na 100% zainstaluję siłowniki.
To jedna z dwóch rzeczy (na szczęście tylko) która jak dotąd mnie zaskoczyla na minus.
« Ostatnia zmiana: 15 Czerwca 2024, 23:26:01 wysłana przez Krisman »

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #3492 dnia: 16 Czerwca 2024, 16:36:19 »
Po odbiorze Ravki chciałem zabezpieczyć progi, kupiłem metalowe nakładki na progi AVISA z niebieskim napisem Hybrid. Wczoraj myjąc samochód zobaczyłem mały purchel na lakierze na styku z listwą. Okazało się, że wchodzi lekko pod listwę. Odkleiłem najpierw jedną listwę, a potem okazało się, że trzeba wywalić wszystkie. Na obwodzie listew była woda i punktowa korozja. Oczyściłem, zrobiłem zaprawki i zamówiłem karbonowe naklejki. Także uważajcie z tymi metalowymi nakładkami, bo przed jednym chronią, a przed korozją wręcz przeciwnie. Nie sugeruję, żebyście od razu odklejali nakładki, ale obejrzyjcie dokładnie obrzeża. Największy problem był na zagięciach blachy.

Wysłane z mojego SM-G991B przy użyciu Tapatalka

pireus

• Gość
« Odpowiedź #3493 dnia: 16 Czerwca 2024, 17:51:49 »
Po odbiorze Ravki chciałem zabezpieczyć progi, kupiłem metalowe nakładki na progi AVISA z niebieskim napisem Hybrid. Wczoraj myjąc samochód zobaczyłem mały purchel na lakierze na styku z listwą.
Bo niestety niska cena idzie w parze z jakością. Ja już dawno temu wyleczyłem się z takich gadżetów. Albo OEM, albo nic. Jak widzę jak niektórzy tuningują swoje auta śmieciami z Alli, jakimiś nakładeczkami, i innymi pierdołami to  :shock: Jeżeli wewnątrz to tylko sprawa estetyki, ale na karoserii, te wszystkie nakładki, to będzie rdzewieć

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #3494 dnia: 16 Czerwca 2024, 17:58:18 »
Avisa to Polska firma, nie Ali. 500 zł to nie jest niska cena. A problemem w części jest też cienki lakier na progach i wnękach drzwi.

Wysłane z mojego SM-G991B przy użyciu Tapatalka

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl