Autor Wątek: Rav4 V Nasze modyfikacje  (Przeczytany 936526 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

pireus

• Gość
Odp: Rav4 V Nasze modyfikacje
« Odpowiedź #3495 dnia: 16 Czerwca 2024, 19:57:51 »
Avisa to Polska firma, nie Ali. 500 zł to nie jest niska cena. A problemem w części jest też cienki lakier na progach i wnękach drzwi
Myślę, że przy OEM ten problem nie będzie występował. A z Avisa kosztują o wiele mniej niż 500 zł , tylko tyle samo co te z Alli
https://sklep.avisa.pl/pol_m_Nakladki-na-progi-i-podstopnice_Toyota-626.html
to i jakość podobna

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #3496 dnia: 16 Czerwca 2024, 20:19:09 »
A czy OEM mają pod metalem plastik? Są klejone tak, że woda nie dostanie się pod spód? Czy też mają 2 paski taśmy wzdłuż? Jeżeli metal dotyka do lakieru i jest możliwość podejścia wody pod krawędzie, to skutek będzie taki sam.

Wysłane z mojego SM-G991B przy użyciu Tapatalka

pireus

• Gość
« Odpowiedź #3497 dnia: 16 Czerwca 2024, 20:28:10 »
A czy OEM mają pod metalem plastik?
Nie wiem, we wszystkich samochodach w których miałem takie nakładki OEM nic nigdy mi nie zardzewiało.

Offline Damian91

• Global Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #3498 dnia: 16 Czerwca 2024, 20:35:07 »
Dzięki Panowie :-)
Bartek79 - jak tam bagażnik? Ukończyłeś temat?
Już dawno ukończony.
Pokazałbyś efekt finalny?

Avisa to Polska firma, nie Ali. 500 zł to nie jest niska cena. A problemem w części jest też cienki lakier na progach i wnękach drzwi.

Wysłane z mojego SM-G991B przy użyciu Tapatalka

Dlatego uważam, że zamiast nakładek najlepiej okleić to miejsce folią PPF.

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #3499 dnia: 16 Czerwca 2024, 22:07:43 »
Głównym problemem przy nakladkach jest ich styk z lakierem. Nie porównywałem OEM z Ali/Avisa/Allegro ale coś musi byc na rzeczy. Może krawędź metalu jest ostra i nawet jak jest tam mały odstęp po nadepnięciu na listwę uszkadza lakier. Listwa klejona na taśmie dwustronnej lekko się ugnie i to moze wystarczyć. Woda zdrowemu lakierowi nic nie zrobi, uszkodzonemu - tak, a dokłaniej blasze pod nim. Metalowe nakladki ładnie wyglądają ale przed założeniem bym przeszlifował krawędź żeby na pewno nie była ostra i w newraglicznym miejscu podkleil też folią PPF czy jak jej tam.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #3500 dnia: 17 Czerwca 2024, 08:52:21 »
Marekj masz rację w 100%. Też uważam, że nakładka, która ma zawinięty rant do dołu podlega ruchom przy trzaskaniu drzwiami, nie powinna mieć bezpośredniego styku z lakierem. Ale Avisa, to firma, która takie nakładki produkuje i sprzedaje od kilkunastu lat. Powinni mieć technologię sprawdzoną. Nakładki wyglądają naprawdę solidnie, w dotyku na pewno nie mają ostrych krawędzi. Myślę, że problemem jest sposób klejenia. Dwa paski gąbczastej taśmy 3m wzdłuż listwy nie zabezpieczają krawędzi zewnętrznej przed dostaniem się pod spód wody, ani przed ocieraniem progu. Obejrzałem wczoraj nakładkę w Audi żony, i tam metalowa nakładka ma na całej powierzchni plastikową bazę. Plastik styka się z progiem, a nie metal. Trzeba na to uważać, bo ja dwa lata cieszyłem się, że rysy robią mi się na nakładkach, a nie na progach, a nie wiedziałem, co się dzieje pod spodem. Także uważajcie. Ja zamieniam metal na folię carbon.
« Ostatnia zmiana: 17 Czerwca 2024, 09:18:48 wysłana przez Hillbilly »

Offline TaTaR

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Yaris i RAV4
« Odpowiedź #3501 dnia: 18 Czerwca 2024, 09:04:52 »
Czołem Panowie
Dawno tu nie byłem...
Widzę wpisy z założonymi kamerami z trybem parkingowym. Też chcę poprawić, mam kamerę z przodu i z tyłu i siedzę nad tym już za długo. Nie wiem pod które bezpieczniki podpiąć się z zasilaniem "na stałe". Jest przy lewej nodze kierowcy ten panel bezpieczników i tam jest bezpiecznik ACC ale pod który podpiąć się aby było na stałe to nie wiem. Ja jedyne co dołożyłem w swojej dotychczas to odstraszacz pod maską. Wygląda na to, że działa bo kuna nie odwiedza a próbowała już rozszarpać "wygłuszenia".
A może wiecie też, może ktoś to zmęczył, jak monitorować wypalanie DPF?
Mam RAV4 IVgen. 2014 2.0 D-4D.
Kto wierzy w siebie nie musi przekonywać innych.

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3502 dnia: 18 Czerwca 2024, 09:56:55 »
Co do DPFa to walczyłem z nim ciężko w Tucsonie. Porezebny oczywiscie jakis interfejs OBD i apka. Ja kupiłem wersje pro Torque. Potem trzeba było troche poszukać sensorów i miałem dwa. Cisnienie przed DPF i temperatura spalin za DPF. Cisnienie stopniowo rosnie więc tu trudno zdeterminować czy DPF sie wypala ale w momenecie startu wypalania gwalktownie rosła temperatura. Jak zaznaczyłem na wstepie tak było w tucsonie. Byc może w RAV będś inne sensory dostępne ale coś tam znajdziesz.

A podłaczanie kamerki na 100% było gdzieś. Uzyj szukajki.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #3503 dnia: 18 Czerwca 2024, 10:22:18 »
A może wiecie też, może ktoś to zmęczył, jak monitorować wypalanie DPF?
Nie wiem, z jakim przebiegiem masz Ravkę. Ja miałem 2.2 d4d 150kM. Przejechałem 140 tys km i nigdy nie wiedziałem co to DPF. Nie zaświecała się żadna kontrolka, a na przeglądach po podpięciu do kompa pokazywało brak problemów z DPF. Fakt, że moja specyfika pracy raz na tydzień zmusza do zrobienia kilkudziesięciu kilometrów w trasie. Toyota miała to tak rozwiązane, że wypalanie następowało samoczynnie, bez wywalania żadnych komunikatów.

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3504 dnia: 18 Czerwca 2024, 12:59:31 »
Chyba wszystkie auta tak mają, ze tego nie sygnalizują. W Tucsonie wypalanie było widac po tym ze przy puszczeniu pedału gazu wskażnik chwilowego spalania nie spadał na 0. Byc może w RAV też się to w ten sposób da zaobserwować. Monitorowac zacząłem gdy zaczął mi dopalac DPF co kilkadziesiąt km. Też robiłem trasy i nie wynikało to z krótkich przebiegów tylko z tego, że dwa wtryski "lały" a jak leją to dymi i zapycha DPFa.   
W dieslach VAG nie udało mi sie zaobserwowac kiedy wypala DPF'a, a w corolli nie mam tego scierwa.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #3505 dnia: 18 Czerwca 2024, 13:10:42 »
Na EU nie ma sygnalizacji wypalania. Kangury się skrzyknęli i to wywalczyli w sądach. O tym słyszałem.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
« Odpowiedź #3506 dnia: 18 Czerwca 2024, 13:11:28 »
Chyba wszystkie auta tak mają, ze tego nie sygnalizują. W Tucsonie wypalanie było widac po tym ze przy puszczeniu pedału gazu wskażnik chwilowego spalania nie spadał na 0. Byc może w RAV też się to w ten sposób da zaobserwować. Monitorowac zacząłem gdy zaczął mi dopalac DPF co kilkadziesiąt km. Też robiłem trasy i nie wynikało to z krótkich przebiegów tylko z tego, że dwa wtryski "lały" a jak leją to dymi i zapycha DPFa.   
W dieslach VAG nie udało mi sie zaobserwowac kiedy wypala DPF'a, a w corolli nie mam tego scierwa.
Z tego co pamietam to Ford i Opel ma sygnalizacje

Offline TaTaR

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Yaris i RAV4
« Odpowiedź #3507 dnia: 19 Czerwca 2024, 13:44:36 »
Moja RAV4 ma zrobione jakieś 175tys. Kilka tysięcy temu miałem taki myk, że nagle pojawił się zestaw kontrolek i autko straciło moc. Po krótkim grzebaniu doszedłem do tego, że to DPF. W tym modelu (nie wiem czy w innych też) jest 5-ty wtrysk, który podobno służy do dotryśnięcia dawki do dopalenia przy rozgrzanym DPFie.Chciałbym wiedzieć tylko kiedy to się dzieje bo obserwacja spalania nie daje u mnie nic.
W Australii aktywowali jakąś kontrolkę do tego, w EU nie. Koledzy w VAGach mają pomontowane "ustrojstwa", które podpowiadają, że coś jest na rzeczy,..
Co do kamerek to szukałem ale jeszcze poszukam. Może źle pytanie szukajce zadałem :D
Kto wierzy w siebie nie musi przekonywać innych.

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #3508 dnia: 19 Czerwca 2024, 16:25:45 »
W RAV4 Vgeneracji nie ma diesla to i nie ma DPF.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3509 dnia: 19 Czerwca 2024, 16:36:56 »
No nie ma. Ale kolega ma starszą w której ma. Fakt że wylądowalo to w dziale dla TNGA czyli wersji V czyli nie właściwym Podbnie jak 50% wątków.  Dla mnie to podforum dla TNGA jest zupełnie bez sensu.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl