Autor Wątek: Rav4 V Nasze modyfikacje  (Przeczytany 936427 razy)

malinas i 3 Gości przegląda ten wątek.

Offline RAV4EVER

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 GEN5 222KM
Odp: Rav4 V Nasze modyfikacje
« Odpowiedź #3555 dnia: 27 Października 2024, 13:10:53 »
Ale orginalny  filz ci sie zmiescil na Alubutyl i pianke 9 mm ? (9ka nie sprawiala mi nigdzie problemow z montazem) Nie bylo widocznych problemow z dywanikiem
Moja pierwsza Toyota...
Corolla AE 82 GT 16 V Twin cam

Offline Bartek79

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 Hybrid AWD
« Odpowiedź #3556 dnia: 27 Października 2024, 20:34:30 »
Mam butyl , piankę 9 mm i oryginalny filc zamontowany, dlatego pisałem że polecam 6 mm piankę ,bo te 3 mm robi więcej zapasu na spasowanie plastików,  bo ja miałem w kilku miejscach problem i musiałem podcinać piankę 9 mm.

Offline RAV4EVER

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3557 dnia: 27 Października 2024, 20:50:18 »

Domyslam sie ze glownie na progach i slupkach A+ B ciezko bylo docisnac dywan pzez te 9 mm .....
Dzieki za pomoc
Moja pierwsza Toyota...

Offline Rober

• Prawie Toyot
  • Samochód:: RAV4 2019
« Odpowiedź #3558 dnia: 30 Października 2024, 09:02:11 »
Zamierzam  wygłuszyć moją RAV 4 /2019  i mam dylemat co do zakresu przedsięwzięcia . Oczywiście nadkola , drzwi , bagażnik , maska , tylna klapa , ale zastanawiam sie nad podłogą . Jednak to sporo rozbierania . Jaki udział  według Was ma  wygłuszenie podłogi  w ocenie  redukcji hałasu ?
I jeszcze jedno pytanie - podwozie i nadkola mam zabezpieczone woskiem DINITROL  . Czy ktos może ma doświadczenie jak to usunąć /zmyć w nadkolach do przyklejenia mat butylowych ?

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
« Odpowiedź #3559 dnia: 30 Października 2024, 09:21:45 »
Zamierzam  wygłuszyć moją RAV 4 /2019  i mam dylemat co do zakresu przedsięwzięcia . Oczywiście nadkola , drzwi , bagażnik , maska , tylna klapa , ale zastanawiam sie nad podłogą . Jednak to sporo rozbierania . Jaki udział  według Was ma  wygłuszenie podłogi  w ocenie  redukcji hałasu ?
I jeszcze jedno pytanie - podwozie i nadkola mam zabezpieczone woskiem DINITROL  . Czy ktos może ma doświadczenie jak to usunąć /zmyć w nadkolach do przyklejenia mat butylowych ?
Możesz nakleić maty od wewnątrz wtedy nie musisz tego zmywać.

Offline RAV4EVER

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3560 dnia: 30 Października 2024, 15:44:21 »
   Z przodu nie ma za bardzo dojscia wiec albo mycie albo musisz na zewnatrz zdjac podbitke z nadkola wysmarowac masa bitumiczna 2K i przykleic gabka kauczukowa Bitmat K 6 mm
Z tylu mozesz od srodka 2x Alubutyl i pianka roznej grubosci .
Z tylu trzeba rozebrac bagaznik i siedzenie zeby Sie dostac do kompletnego nadkola
Wygluszenie slupkow A i B , drzwi i bagaznika + klapa bagaznika sa najlatwiejsze

Moja pierwsza Toyota...

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #3561 dnia: 31 Października 2024, 11:58:36 »
Z przodu nie ma za bardzo dojscia wiec albo mycie albo musisz na zewnatrz zdjac podbitke z nadkola wysmarowac masa bitumiczna 2K i przykleic gabka kauczukowa Bitmat K 6 mm
Widzisz, ile to niepotrzebnej pracy? A potem zastanawiać się, czy na pewno zrobiłem wszystko szczelnie i zgodnie ze sztuką i czy miedzy wygłuszeniem a blachą po cuchutku, niewidocznie ruda nie zacznie chrupać nadkola. Nie lepiej pogodzić się z faktem, że RAV4 to nie Mercedes GLS i musi być głośniej?

Offline RAV4EVER

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3562 dnia: 31 Października 2024, 19:38:20 »
No ale ja mam ciszej niz w nowym i starym  RX i nie musze jechac 120 na godzine jak pipa zeby nie ogluchnac ,zanim ktos napisze ze mogles kupic Lexa to odrazu powiem ze chcialem kupic rocznikowo 2022 ostatniego nowego bez przebiegu  RX 450 h  bo V6 !(nie kupilem bo kradna na potege)  Aktualnego RX 4 cylindrowca w zadnym wypadku nie kupie   
A zrobic tak zeby nie rdzewialo to naprawde nie trzeba byc intelektualna bestią
Moja pierwsza Toyota...

Offline RAV4EVER

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3563 dnia: 04 Listopada 2024, 18:42:51 »
Mam butyl , piankę 9 mm i oryginalny filc zamontowany, dlatego pisałem że polecam 6 mm piankę ,bo te 3 mm robi więcej zapasu na spasowanie plastików,  bo ja miałem w kilku miejscach problem i musiałem podcinać piankę 9 mm.

Mam wszystko b. dokladnie wypchane obklejone itd . zostala mi podloga i moze w tym tyg. wezme sie za to , miales wrazenie ze wyklejenie podlogi wycisza jeszcze dodatkowo burczenie tego 2.5  4 zylindrowca  ?  w koncu zaraz pod tunelem idzie wydech itd

Moja pierwsza Toyota...

Offline Jarqb

• Prawie Toyot
  • Samochód:: RAV4
« Odpowiedź #3564 dnia: 05 Listopada 2024, 20:06:27 »
Najtrudniejsze to podłączenie elektryczne gdyż toyota zaoszczędziła na przewodach i gęstość wiązki dla Comfort zredukowała  Nie udało się znaleźć schemat elektryczny więc poświęciłem jeden wieczór i nowy schemat z podłączeniem pinów został narysowany za pomocą długopisu, miernika, schematu starej rav4 (Kiełek dziękuję) oraz schematu z Lexusa.
Dalej są rożne warianty (skrótowo):
1. wymienić na oryginalny panel sterowania oraz znaleźć kilka złącz z przewodami (lub zamówić na ali).

Czy jest możliwość otrzymania schematu podłączenia do oryginalnego panelu podgrzewania i wentylowania? Niestety mi się nie udało podłączyć pod ten oryginalny panel, więc wykorzystałem panel jak na zdjęciu z HI - LO . Jest ok, a mogłoby być lepiej.
20200710-105404" border="0

Witam,
Mam pytanie - czy ktoś montował do wersji Comfort maty do podgrzewania siedzeń?
Czy wymiana panelu na ten z włącznikami wystarczy, że w przewodach pod siedzeniem pojawi się zasilanie do wpięcia mat i czujnika,
czy trzeba jeszcze dorzucić jakiś przekaźnik i bezpiecznik?

z góry dzięki za podpowiedź

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #3565 dnia: 05 Listopada 2024, 20:14:26 »
Witamy

Dedykowany zestaw przychodzi razem z wiązką, matami, bezpiecznikami i przekaźnikami.
Ten panel jest do zamówienia osobno.
Sam panel nie pomoże.
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline Jarqb

• Prawie Toyot
  • Samochód:: RAV4
« Odpowiedź #3566 dnia: 05 Listopada 2024, 20:36:01 »
Dzięki za szybką odpowiedź,
Właśnie szukam rozwiązania żeby uniknąć montażu całego zestawu ze sterownikiem i osobnymi włącznikami.
Miałem nadzieję, że po podmianie oryginalnego panelu na ten z włącznikami podgrzewania sterowanie będzie właśnie z nich.
Pod fotelem mam kostki z 3 przewodami (prawdopodobnie jest to 1- wspólna masa, 2- zasilanie maty, 3 - termistor/ czujnik temp.) i tam wpięcie samych mat i termistora.

Offline radek2020

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3567 dnia: 06 Listopada 2024, 16:31:59 »
Hej, ktoś może wrzuci linka do zakupu sprawdzonych chlapaczy ? te co są na forum już wygasły. Pozdrawiam

Offline Piotr1#

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Rav4 Sel AWDi
« Odpowiedź #3568 dnia: 06 Listopada 2024, 20:55:07 »
Widziałem filmik, gość  założył  dystanse 25mm, zastanawiam się nad tym. Pytanie, czy wpływa to na pogorszenie prowadzenia auta działanie systemów ABS itp i jak to się może odbić na trwałości elementów zawieszenia?

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #3569 dnia: 06 Listopada 2024, 21:55:46 »
Widziałem filmik, gość  założył  dystanse 25mm, zastanawiam się nad tym. Pytanie, czy wpływa to na pogorszenie prowadzenia auta działanie systemów ABS itp i jak to się może odbić na trwałości elementów zawieszenia?
Wszystko działa normalnie ale same w sobie dystanse są kolejnym elementem który może się "popsuć". Jeździłem na dystansach i raczej do nich nie wrócę bo raz na jakiś czas dały mi popalić albo źle zrobione co wychodziło w trakcie zakładania, albo popękały, albo wibrowały podczas jazdy.
Na plus wygląd auta i w jakimś stopniu prowadzenie.
Aktualnie jak coś kombinuje to już raczej pod uwagę biorę tylko felgę i jej ET.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl