Autor Wątek: AWD-i czy 4x2?  (Przeczytany 18018 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Adam O.

• Toyot Leżący
  • *
AWD-i czy 4x2?
« dnia: 30 Stycznia 2020, 23:01:01 »
Pomóżcie proszę w rozwiązaniu dylematu: czy lepiej wziąć RAW4 IV Selection AWD-i, czy też Executive 4x2.

Przyszła użytkowniczka przejechała się 4x2 (tylko taki jest w aso) i jakoś nie była pod wrażeniem. Pytanie czy warto postawić na lepszą trakcję kosztem wyposażenia, czy nie. Auto głównie na miasto, latem dochodzą dość częste trasy (w promieniu 100-150 km).
« Ostatnia zmiana: 30 Stycznia 2020, 23:02:36 wysłana przez Adam O. »

Skylog

• Gość
Odp: AWD-i czy 4x2?
« Odpowiedź #1 dnia: 30 Stycznia 2020, 23:16:32 »
Forum zaraz Ci doradzi że tylko 4x4. Sam stałem w tym samym miejscu co Ty. I w końcu zamówiłem Selection 4x2, ale po obniżce akcyzy (koło 13000zł) rabatu dołożyłem napęd 4x4. I sumarycznie czekam na odbiór wersji Selection 4x4, okolice czerwca.

Testowałem obie wersje napędu i... przy normalnej jeździe 4x2 w zupełności wystarcza. Auto wcale tak łatwo nie traci trakcji, chyba że na skręconych kołach. W tym wypadku łatwiej o uślizg.

Jednak w końcu zdecydowałem się jednak na 4x4, bo jednak czuć że auto inaczej reaguje. Jest bardziej pewne i rusza sprawniej. Testowałem zarówno w warunkach suchych jak i w deszczu. Na śniegu nie miałem okazji. Jedyne do czego mam pewne ??? to piano black w wersji Selection i sztuczna skóra softex we wnętrzu. Ale to już muszę na własnej skórze sprawdzić, bo mimo komentarzy na forach. Nie wiem jak te materiały będą się sprawować.

Offline Milos

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Lexus IS + NX
« Odpowiedź #2 dnia: 31 Stycznia 2020, 07:29:00 »
Adam pyta o RAV4 IV generacji. Tam napęd 4x4 w hybrydzie był bardzo słaby, dopiero w obecnej generacji go poprawiono. Moim zdaniem nie warto nim sobie głowie zawracać i zamiast tego wziąć lepsze wyposażenie, chociaż nie napisałeś z czego konkretnie koleżanka była średnio zadowolona w czasie testu. Jednak jeśli auto ma być głównie na miasto to w ogóle zawracanie głowy.
My Toyota is Fantastic :)

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
« Odpowiedź #3 dnia: 31 Stycznia 2020, 07:58:33 »
Pomóżcie proszę w rozwiązaniu dylematu: czy lepiej wziąć RAW4 IV Selection AWD-i, czy też Executive 4x2.

Przyszła użytkowniczka przejechała się 4x2 (tylko taki jest w aso) i jakoś nie była pod wrażeniem. Pytanie czy warto postawić na lepszą trakcję kosztem wyposażenia, czy nie. Auto głównie na miasto, latem dochodzą dość częste trasy (w promieniu 100-150 km).
Jesli IV gen to bierz 4x2.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline MarioSl

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 31 Stycznia 2020, 08:29:16 »
Jesli raz będziesz miał auto 4x4 to raczej już nie wrócisz do 4x2. Tak było przynajmniej z zemna. Tu nie chodzi o jakąś jazde testową 10km i wyciągnięcie wniosków ale o codzienną eksploatację. 4x4 najzwyczajniej jest bezpieczniejszy i bardziej przewidywalny nawet na zwykłym wychodzeniu z zakrętu. Pomijam aspekty śnieg deszcz itp bo tu różnica jest miażdżąca. Ja kosztem wyposażenia stawiam na bezpieczeństwo czyli 4x4

Offline Milos

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #5 dnia: 31 Stycznia 2020, 09:10:15 »
Jesli raz będziesz miał auto 4x4 to raczej już nie wrócisz do 4x2. Tak było przynajmniej z zemna. Tu nie chodzi o jakąś jazde testową 10km i wyciągnięcie wniosków ale o codzienną eksploatację. 4x4 najzwyczajniej jest bezpieczniejszy i bardziej przewidywalny nawet na zwykłym wychodzeniu z zakrętu. Pomijam aspekty śnieg deszcz itp bo tu różnica jest miażdżąca. Ja kosztem wyposażenia stawiam na bezpieczeństwo czyli 4x4

Przed wygłoszeniem takiego komentarza warto zapoznać się jak działa pseudo 4x4 w hybrydzie, bo o to było pytanie. No, chyba że te miażdżące różnice potrafi zapewnić już sam znaczek 4x4 na klapie bagażnika, niezależnie od tego jak słaby jest napęd.

Offline MarioSl

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 31 Stycznia 2020, 09:13:40 »

Przed wygłoszeniem takiego komentarza warto zapoznać się jak działa pseudo 4x4 w hybrydzie, bo o to było pytanie. No, chyba że te miażdżące różnice potrafi zapewnić już sam znaczek 4x4 na klapie bagażnika, niezależnie od tego jak słaby jest napęd.

Rozumiem ze masz, jezdzisz i opinie popierasz doswiadczeniem z którym ja nie mam sie co rownac.

Offline Milos

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #7 dnia: 31 Stycznia 2020, 09:20:50 »
Tak, mam 4x4. A jakie Ty masz doświadczenie nie mam pojęcia, odnosiłem się do konkretnego komentarza, który ma się do pytania jak pięść do nosa.

Skylog

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 31 Stycznia 2020, 09:34:44 »
Kurcze późno byłem i nie doczytałem że to o 4 gen chodzi. Przepraszam za offtop.

Offline Maver27

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 31 Stycznia 2020, 09:51:42 »

Dokładnie mam takie samo zdanie.  Jazda z napędem 4x4 to zupełnie inna bajka. Nigdy nie ma problemu z dynamicznym włączeniem się do ruchu. A podczas normalnej jazdy, każdy zakręt pokonujesz z zapiętą tylną osią. Samochód prowadzi się jakby był przyspawany do podłoża. Ogromna różnicę czuć jak przesiądziesz się z 4x4 na 4x2. w poprzednim aucie na chwilę padł mi tylny dyfer, i w ten czas przekonałem się co straciłem. Rav4 hybryda ma naprawdę bardzo doby napęd.

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
AWD-i czy 4x2?
« Odpowiedź #10 dnia: 31 Stycznia 2020, 09:53:40 »

Dokładnie mam takie samo zdanie.  Jazda z napędem 4x4 to zupełnie inna bajka. Nigdy nie ma problemu z dynamicznym włączeniem się do ruchu. A podczas normalnej jazdy, każdy zakręt pokonujesz z zapiętą tylną osią. Samochód prowadzi się jakby był przyspawany do podłoża. Ogromna różnicę czuć jak przesiądziesz się z 4x4 na 4x2. w poprzednim aucie na chwilę padł mi tylny dyfer, i w ten czas przekonałem się co straciłem. Rav4 hybryda ma naprawdę bardzo doby napęd.

W wersji V. Tutaj mowimy o wersji IV. Czyli to ten sam naped co w Priusie. Stosuje sie go do predkosci 8km/h i sluzy tylko i wylacznie do lepszego ruszania z pod swiatel. Na zakretaxh nie poczujesz roznicy. Tutaj nie ma dyferencjału tylko dwa dedykowane silniki elektryczne.

Gdyby to byla benzyna w gen IV to wszystkie maja w standardzie AWD. I system ten dziala ok.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline Jurek1960

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #11 dnia: 31 Stycznia 2020, 10:08:00 »
też myślałem, że chodzi o V gen. Sorry

Offline Adam O.

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: 31 Stycznia 2020, 10:09:13 »
Adam pyta o RAV4 IV generacji

Przepraszam, chodziło mi o V (czyli obecną) generację. Post był pisany późno, to i trafiła się pomyłka.
Niestety mojego pierwszego posta chyba nie da się już poprawić.
« Ostatnia zmiana: 31 Stycznia 2020, 10:26:00 wysłana przez Adam O. »

Offline Adam O.

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: 31 Stycznia 2020, 10:10:50 »
Kurcze późno byłem i nie doczytałem że to o 4 gen chodzi.

Późno było i napisałem IV mając na myśli V. Więc "prawidłowo"się pomyliłeś. :)

Arst

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 31 Stycznia 2020, 11:26:44 »
Tutaj mowimy o wersji IV. Czyli to ten sam naped co w Priusie. Stosuje sie go do predkosci 8km/h i sluzy tylko i wylacznie do lepszego ruszania z pod swiatel. Na zakretaxh nie poczujesz roznicy. Tutaj nie ma dyferencjału tylko dwa dedykowane silniki elektryczne.
No nie do końca ten sam - podobny z nazwy i zasady działania, ale nie ten sam. Poprzednia generacja RAV4 HSD ma AWD przeszczepiony z Lexusa (e-Four) i nie ma tu żadnego ograniczenia do 8km/h, co zresztą widać na tym filmie: https://youtu.be/1ctT9yNiMuQ?t=141

Sam rok temu sprawdzałem to w swojej RAV4 na oblodzonym parkingu i uwierz mi - można latać bokiem nawet z prędkością 30-40km/h i AWD działa. Owszem, jest wyjątkowo słaby w terenie i tylny silnik elektryczny jest za słaby, aby ruszyć auto z miejsca, a kontrola trakcji nie przyhamowuje koła o niskiej przyczepności - co było wałkowane już na tym forum wielokrotnie.
Też konfigurując auto brałem 4x2, ale Arval zaoferował w tej samej racie wersję 4x4, to wziąłem. Teraz już nie przesiadłbym się do 4x2. Przez niespełna 2 lata użytkowania miałem 3 sytuacje, gdzie te liche AWD uratowało mi tyłek - i nie chodzi o ruszanie spod świateł. Choć trzeba też jasno powiedzieć, że gdyby Toyota zadbała o lepsze oprogramowanie kontroli trakcji, to 4x2 poradziłaby sobie tak samo, no ale IV gen. jest jaka jest.

Natomiast w V gen. to nawet bym się chwili nie zastanawiał, tylko brał 4x4.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl