Autor Wątek: AWD-i czy 4x2?  (Przeczytany 18034 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline strzmiele

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: AWD-i czy 4x2?
« Odpowiedź #45 dnia: 10 Lutego 2020, 11:56:12 »
Kolego. Nie przypisuj mi wypowiedzi których nie napisałem.
ach to bylo niezamierzone...zaznaczylem wypowiedz nacisnalem "cytuj" chyba o jeden wpis za wysoko - przepraszam :)
Pozdrawiam

PS. Nie mam polskich znakow na klawiaturze
Toyota RAV 4 Hybrid (5.gen - XA5)
http://www.spritmonitor.de/de/detailansicht/1070196.html

Arst

• Gość
« Odpowiedź #46 dnia: 10 Lutego 2020, 12:25:31 »
mnie bardzo ciekawi dlaczego przednionapedowa Rav'ka Hybrid moze ciagnac tyle samo co VW Polo 1.0 TSI czyli 800 kg... a przednionapedowy Tiguan pociagnie wiecej niz Rav 4x4 Hybrid....Czy CVT skonstruowana jest tak ze to dla niej za duze obciazenia ?
Ja bym tu upatrywał przyczyny nie tyle w samej przekładni, co w braku klasycznego sprzęgła. Pamiętajmy, że przy ruszaniu pod dużym obciążeniem, to sprzęgło obrywa zawsze najbardziej - kto często ciąga przyczepy, ten wie (wymiana tarczy sprzęgła średnio 2x częściej, niż przy normalnym użytkowaniu). Więc jak ktoś przeholuje, to najwyżej upali sprzęgło.
A w że w hybrydzie sprzęgła brak, to cały moment i obciążenie trafia bezpośrednio na przekładnię - i byłoby po eCVT.

Przy ruszaniu "na 4 łapy" moment potrzebny do ruszenia auta z miejsca jest duuuużo mniejszy (kto jeździł ze sztywno dołączanym 4x4, ten też wie).

Natomiast co do napędu AWD i różnych potrzeb - przewija się tu często określenie "miejski SUV". Ja tylko nieśmiało przypomnę znaczenie skrótu RAV4 - Recreational Activity Vehicle (with) 4-wheel-drive. A więc samochód rekreacyjny z napędem na 4 koła dla ludzi aktywnych. Owszem, RAVka urosła od I gen. i sam fakt wprowadzenia do oferty 4x2 oznacza, że wiele osób kieruje się wyłącznie modą. Ale z założenia to nadal auto, do którego można zapakować do bagażnika silnik od motorówki i podjechać w weekend na działkę nad jeziorem, albo zapakować rowery/narty i wyskoczyć w góry, lub do lasu. A w tygodniu wozić dzieci do szkoły i dojeżdżać z wiejskich przedmieść do pracy.

Pozostaje pytanie: na ile ludzie, którzy kupują klockowatego, niezwrotnego SUVa z napędem 4x2 do jeżdżenia tylko i wyłącznie po bułki do galerii są mniej oderwani od rzeczywistości, od tych, którzy mylą RAV4 AWD z autem terenowym? Ale nie mnie to oceniać, każdy jeździ czym chce.

I na koniec jeszcze ciekawostka: dlaczego taki Arval oferuje RAV4 4x4 w tej samej cenie (rata/m-c), co 4x2? Ano dlatego, że oni doskonale wiedzą, że 4x4 o wiele lepiej trzyma wartośc i jest bardziej pożądana na rynku wtórynym. Z prostej matematyki wynika, że te 10tys. zł różnicy spokojnie "odzyskują" przy sprzedazy 3-letniego auta. W innym przypadku operator dokładałby do interesu, co zwyczajnie nie jest możliwe.

Offline strzmiele

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #47 dnia: 10 Lutego 2020, 12:56:23 »
I na koniec jeszcze ciekawostka: dlaczego taki Arval oferuje RAV4 4x4 w tej samej cenie (rata/m-c), co 4x2? Ano dlatego, że oni doskonale wiedzą, że 4x4 o wiele lepiej trzyma wartośc i jest bardziej pożądana na rynku wtórynym. Z prostej matematyki wynika, że te 10tys. zł różnicy spokojnie "odzyskują" przy sprzedazy 3-letniego auta. W innym przypadku operator dokładałby do interesu, co zwyczajnie nie jest możliwe.
a u mnie inaczej porownywarka ARVAL pokazala:
1. RAV4-2019-5d HYBRID 218KM CVT Selection Platinum 5D - 1993,07 netto/m-c
2. RAV4-2019-5d HYBRID 222KM CVT Selection Platinum 4x4 5D - 2100,77 netto/m-c
Byloby dziwne zeby byla identyczna kwota przy roznej konfiguracji.....chyba ze cos zle porownalem
Pozdrawiam

PS. Nie mam polskich znakow na klawiaturze
Toyota RAV 4 Hybrid (5.gen - XA5)
http://www.spritmonitor.de/de/detailansicht/1070196.html

Arst

• Gość
« Odpowiedź #48 dnia: 10 Lutego 2020, 14:47:13 »
Byloby dziwne zeby byla identyczna kwota przy roznej konfiguracji.....chyba ze cos zle porownalem
Ten konfigurator ARVALa pokazuje ceny zupełnie z czapy w porównaniu do rzeczywistych, jeśli ma się podpisaną z nimi umowę flotową. Mój pracodawca ma indywidualną umowę z Arvalem, jako operatorem floty i sprawa wyglądała tak, że w kwietniu 2018 wybrałem z ich konfiguratora RAV4 Prestige 4x2 Hybrid w kolorze podstawowym białym za 1700zł netto/m-c. Następnego dnia dostałem telefon od Arvala, że oferują mi wersję Prestige 4x4 z lakierem metalizowanym w cenie 1711zł netto/m-c. Oczywiście się zgodziłem, a auto nie było ze stocku, bo kolor wybierałem sam i czekałem aż przypłynie z Japonii i odbiór miałem dopiero w sierpniu 2018.
Cena katalogowa "dla Kowalskiego" wynosiła wówczas 178 800zł brutto, natomiast na fakturze, po rabatach flotowych Arval zapłacił... 124 000zł netto.

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
« Odpowiedź #49 dnia: 10 Lutego 2020, 14:51:02 »
Ten konfigurator ARVALa pokazuje ceny zupełnie z czapy w porównaniu do rzeczywistych, jeśli ma się podpisaną z nimi umowę flotową. Mój pracodawca ma indywidualną umowę z Arvalem, jako operatorem floty i sprawa wyglądała tak, że w kwietniu 2018 wybrałem z ich konfiguratora RAV4 Prestige 4x2 Hybrid w kolorze podstawowym białym za 1700zł netto/m-c. Następnego dnia dostałem telefon od Arvala, że oferują mi wersję Prestige 4x4 z lakierem metalizowanym w cenie 1711zł netto/m-c. Oczywiście się zgodziłem, a auto nie było ze stocku, bo kolor wybierałem sam i czekałem aż przypłynie z Japonii i odbiór miałem dopiero w sierpniu 2018.
Cena katalogowa "dla Kowalskiego" wynosiła wówczas 178 800zł brutto, natomiast na fakturze, po rabatach flotowych Arval zapłacił... 124 000zł netto.

Flota na hybrydy wtedy dostawała do 20% rabatu.

Teraz niestety nie do ugrania.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline antyrama

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #50 dnia: 10 Lutego 2020, 22:54:32 »
Czy to styl jazdy kierowcy preferuje napęd 4x4? W sensie szukania kłopotów? Czy rzeczywiście napęd na przód jest taki denny? Dotąd jeździłem tylko tym drugim i żyję. Na przód. Nikt mi nie wyskakiwał, sytuacje awaryjne na przednim napędzie ogarnięte. Ktoś może prowokuje dziwne akcje i potrzebuje? Tymczasem:

https://www.youtube.com/watch?v=xu6K7KarDmc

Offline Kaka84

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #51 dnia: 11 Lutego 2020, 12:49:07 »
Pytanie czy to jest wersja hybrydowa z elektrycznym napędem tyłu czy zwykła. Nie mogę czytać tych głupot jak piszą że do 80procent momentu trafia na tylne koła... Jak tam jest silniczek elektryczny o mocy 68KM i ma taki wielki moment?

Skylog

• Gość
« Odpowiedź #52 dnia: 11 Lutego 2020, 13:13:24 »
Auto z filmiku to zwykła wersja benzynowa nie hybryda. Wyposażona w 2,5 litrowy silnik wał itd.

"Zwykła" RAV4 ma Dynamic Torque Vectoring. Wersja hybrydowa niestety nie ma takiego rozwiązania, a wielka szkoda. W sumie nie znalazłem informacji jak 4x4 został rozwiązany w hybrydzie. I nie chodzi mi o to że na drugiej osi jest dodatkowy silnik bo to wiemy ale jak sprawuje się podczas jazdy. Czy przykładowo wyłącza się powyżej jakieś prędkości, czy przyhamowuje koło po wewnętrznej stronie zakrętu żeby go zacieśnić itd...

Offline Maver27

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #53 dnia: 11 Lutego 2020, 15:09:32 »
Na wyświetlaczu widać jak napęd pracuje oraz jak jest rozdzielany moment obrotowy na poszczególne koła. Kiedy i gdzie oraz na jakim trybie jazdy

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl