Autor Wątek: Po ilu km pierwszy raz wymienić olej i jaki poleciacie?  (Przeczytany 77011 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline phantom

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Po ilu km pierwszy raz wymienić olej i jaki poleciacie?
« Odpowiedź #120 dnia: 08 Maja 2020, 19:55:15 »
Prośba do osób które nie wymieniają aby po tych 15tys km dały fotkę jak wyglądał olej. Ja mogę powiedzieć ze po pierwszych 1500km jak wymieniałem to olej wyglądał jak nowy, wiec może i rzeczywiście nie trzeba zmieniać. Jakby nie było polecam 0W-16, ostatnio jeżdżąc ECO uzyskuje według komputera spalania typu 4.3 litry :D

Offline mk77

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #121 dnia: 08 Maja 2020, 20:03:35 »
Mnie bardzo ciekawi ile opiłków żelaza będzie w filtrze, albo może ich w ogóle nie będzie. Można by w końcu rzetelnie ocenić ile prawdy w tym jest że jednak w nowym silniku jest sporo takiego pyłu metalowego.

Offline apek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Tesla Y
« Odpowiedź #122 dnia: 29 Maja 2020, 10:57:13 »
Dziś w salonie chcieli mi wlać olej 5W-30. Dobrze, że przyjechałem ze swoim 0W-16. Podobno tak leją flotom (ja żadnej floty nie mam).
Toyota Corolla Sedan VII, Toyota Corolla Sedan Hybrid XII - sprzedana, RAV 4 (5th gen) Executive, AWDi, Skyview - sprzedana, Tesla Model Y Premium AWD
https://ts.la/andrzej248745

Offline Dragster

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 Plug-In
« Odpowiedź #123 dnia: 29 Maja 2020, 12:45:36 »
Nikt mi czegoś takiego nawet nie proponował :) a mam auto flotowe jakby nie patrzył. Na pewno zalany mam 0w16.
Toyota RAV4 Style, Plug-In Hybrid

Offline mk77

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #124 dnia: 10 Sierpnia 2020, 20:55:35 »
Jestem umówiony na jutro na wymianę oleju "po dotarciu" silnika. Przelot 1500km.
Przy odbiorze auta w salonie zalecali wymianę choć zaznaczyli że nie jest obowiązkowa.
Mają mi w hybrydzie 2.0 zalać 0W20 bo taki ponoć jest zalany fabrycznie.
Jedyne co mnie zdziwiło to gość powiedział że ten pierwszy serwis olejowy to bez wymiany filtra.
Ja chcę wymienić z filtrem bo jak zostawić filtr to wymiana traci sens trochę.

Offline JanB

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #125 dnia: 10 Sierpnia 2020, 21:24:25 »
Naprawdę dziwne. Koszt takiego filtra to 40-50zł??? Uprzyj się, że chcesz też zmienić filtr.

Offline mk77

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #126 dnia: 11 Sierpnia 2020, 07:48:19 »
No będzie z filtrem bo bez to bez sensu taka robota

Offline jaykob

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #127 dnia: 11 Sierpnia 2020, 12:48:16 »
Jestem umówiony na jutro na wymianę oleju "po dotarciu" silnika. Przelot 1500km.
Przy odbiorze auta w salonie zalecali wymianę choć zaznaczyli że nie jest obowiązkowa.
Mają mi w hybrydzie 2.0 zalać 0W20 bo taki ponoć jest zalany fabrycznie.
Jedyne co mnie zdziwiło to gość powiedział że ten pierwszy serwis olejowy to bez wymiany filtra.
Ja chcę wymienić z filtrem bo jak zostawić filtr to wymiana traci sens trochę.
Dziwny masz serwis. Według katalogu powinien być do hybrydy zalany 0w16. Ktoś już z jakimś serwisem walczył o to. Sam chciałem zalać taki do mojego typowo wolnossaka, jednak ASO odradziło, poniżej uzasadnienie:
"Olej 0w16 ma te same normy jakosciowe , natomiast ma obnizona lepkosc (z uwagi na to ,ze w hybrydzie silnik spalinowy ma przerwy w pracy i jest mniej obciazony cieplnie".
Czyli w zimie mogą się pojawić problemy ze smarowaniem? Chyba tak, inaczej nie zalecaliby 0w16. Fakt, że ten olej jest droższy.

Jak wymiana oleju to tylko z filtrem. Nie ma czegoś takiego jak serwis olejowy bez filtra.

Offline Pawel.Kwa

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #128 dnia: 11 Sierpnia 2020, 15:41:41 »
Ja właśnie w czwartek jadę na przegląd po 15 tyś.Jak zadzwoniłem żeby się umówić też chcieli wlewać 0w20 Powiedziałem że w silniku jest 0w16 i będę miał taki .Jak spytałem o koszty to powiedzieli 700 zł.Czy ż 0w20 czy z 0w16.Ale zobaczę jak pojadę

Offline mk77

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #129 dnia: 11 Sierpnia 2020, 21:23:35 »
Jeśli chodzi o lepkość oleju to oznaczenia mówią coś takiego
Lepkość oleju mierzy się jego oporem na przepływ. Używane są dwie liczby definiujące lepkość oleju. Do pierwszej liczby dopisywana jest litera ?W?, stanowiąca skrót od słowa zima (ang. winter). Pomiar ten odnosi się do charakterystyki przepływu oleju na zimno, np. przy rozruchu silnika. Druga liczba precyzuje to, jak olej płynie przy normalnej temperaturze pracy silnika.

Można przyjąć że olej 0W16 i 0W20 to na zimnym silniku ma taką samą przepływność. Jedynie na rozgrzanym silniku olej 0W16 będzie miał mniejszą lepkość a co za tym idzie większą przepływność. Przez to też w wyższej temp będzie mu (0W16) łatwiej "zerwać film olejowy"  bo jest bardziej "wodnisty".
« Ostatnia zmiana: 11 Sierpnia 2020, 21:27:31 wysłana przez mk77 »

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #130 dnia: 11 Sierpnia 2020, 22:05:26 »
Można przyjąć że olej 0W16 i 0W20 to na zimnym silniku ma taką samą przepływność. Jedynie na rozgrzanym silniku olej 0W16 będzie miał mniejszą lepkość a co za tym idzie większą przepływność. Przez to też w wyższej temp będzie mu (0W16) łatwiej "zerwać film olejowy"  bo jest bardziej "wodnisty".

Olej pełni również rolę chłodzącą, np. denka tłoków.  Jak wybierzesz bardziej lepki niż zalecany, to jest ryzyko, ze pogorszysz przepływność i zmniejszysz efektywność chłodzenia, co może prowadzić do przegrzania.

Offline mk77

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #131 dnia: 11 Sierpnia 2020, 22:07:58 »
Możliwe że tak jest.
Tyle że tu padł argument że ASO zalecało 0W16 jako lepszy na zimę niż 0W20 a to w tym przypadku chyba nie do końca jest dobrym argumentem.

Offline Pawel.Kwa

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #132 dnia: 11 Sierpnia 2020, 22:38:00 »
Samochód mam od listopada .Wiec zimę przejeżdziłem mam 0w16 i taki będę lał taki .Wszystko jest dobrze silnik pracuje ok więc po co kombinować żeby zaoszczędżić killka zł

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #133 dnia: 11 Sierpnia 2020, 23:37:52 »
Możliwe że tak jest.
Tyle że tu padł argument że ASO zalecało 0W16 jako lepszy na zimę niż 0W20 a to w tym przypadku chyba nie do końca jest dobrym argumentem.
Możliwe, że szybciej osiąga temperaturę roboczą.  Trzeba by karty charakterystyk porównać.

Offline mk77

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #134 dnia: 12 Sierpnia 2020, 21:51:19 »
Oleje poza lepkością posiadają wiele innych parametrów wpływających na jakość oleju jak ilość zawartych pyłów, odparowalność i wiele innych parametrów o których normalny użytkownik nie ma pojęcia. Więc kierowanie się tylko lepkością chyba nie ma sensu. Ciężko też chyba jednoznacznie stwierdzić że olej 0W16 jest zawsze lepszy od 0W20 lub gorszy.
ASO zaproponowało że zaleją 0W20 więc się na to zgodziłem bo uważam że różnica między tymi olejami nie jest jakaś wielka.
Gdyby któryś olej wpływał negatywnie na silnik to by go chyba nie stosowali szczególnie gdy silnik jest jeszcze na gwarancji

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl