Autor Wątek: Wspomaganie w Toyocie Yaris.  (Przeczytany 38449 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

JanuszL

• Gość
Wspomaganie w Toyocie Yaris.
« Odpowiedź #30 dnia: 14 Czerwca 2005, 16:16:31 »
Czy ktoś doposażał ToyotęYaris w wspomaganie indywidualnie? Ile to kosztuje i kto to może zrobić? Proszęo informację.  :?:

Artur

• Gość
« Odpowiedź #31 dnia: 24 Czerwca 2005, 01:08:00 »
Cytat: Sober
To dziwne, od nowości Ci tak cięzko chodziła? Może coś jest nie tak z tym wspomaganiem? U mnie chodzi bardzo lekko mimo szerszych od Twoich oponek. Jakby sięktos uparł to by można jednym palcem kręcić...

Tak, od nowości. Co więcej miałem wymienianą na gwarancji kolumnękierowniczą wraz z silnikiem wspomagania (wymiana dotyczyła jednak innego problemu). No i kierownicą kręci sięciągle tak samo. Moim zdaniem niezbyt lekko, niestety. Ale nie mam porównania, nie jechałem nigdy innym Yarisem :)

roko4

• Gość
« Odpowiedź #32 dnia: 24 Czerwca 2005, 07:33:24 »
żeby w aso kupić kompletne wspomaganie to trzeba sie wykosztowac kolumna kierownicza kosztuje 3600 zł ,przekładnia 3500 a komputer jest najtańszy bo kosztuje 800 zł czyli 7900 zł , więc nie sugerujcie sie jak na alegro jest wystawiona oferta kompletnego wspomagania do yarisa i jest pokazana sama kolumna z komputerem bo przekaładnia tez jest inna i trzeba dokupić

Offline wonski

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #33 dnia: 26 Czerwca 2005, 14:44:40 »
Cytat: Artur
moje zdanie jest cały czas takie, że kierownica w Yarisie chodzi jednak ciężko (ze wspomaganiem)! Mam opony 175.

popieram, mam to samo wrazenie

Cytat: Smok
przejedź sięnową laguną- zobaczysz co znaczy kręcić mocno przy wspomaganiu !!

jezdzilem i uwazam ze w lagunie kreci sie zdecydowanie lzej (przynajmniej w egzemplarzu ktorym jezdzilem) mimo szerszych opon
Statystyki mówią,
że podobno na jedną nieszczęśliwą starą pannę
przypada jeden szczęśliwy stary kawaler :)

Smok

• Gość
« Odpowiedź #34 dnia: 27 Czerwca 2005, 07:23:26 »
Cytat: wonski
jezdzilem i uwazam ze w lagunie kreci sie zdecydowanie lzej

w takim razei w którymś aucie musi być coś nie tak

Offline Rolf

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #35 dnia: 27 Czerwca 2005, 08:05:42 »
Jeździłem wieloma autami i w żadnym kierownica nie chodziła tak lekko jak u mnie w Yarku.

absolon

• Gość
« Odpowiedź #36 dnia: 27 Czerwca 2005, 15:39:31 »
Tak a propos przewagi ELEKTRYCZNEGO wspomagania nad HYDRAULICZNYM:

+ po pierwsze układ elektryczny pracuje tylko wtedy, gdy jest to konieczne a hydraulika "kradnie" energięcały czas
+ układ elektryczny ma ok. 2 razy mniejszą masę(ok. 7 kg) od hydraulicznego a jego główny element, silnik, można zabudować poza komorą silnikową, na wale kierowniczym, wygospodarowując cenną przestrzeń
+ progresywność siły wspomagającej
+ elektryczny układ wspomagania kierownicy potrafi dokonywać samodiagnozy i informować kierowcęo ewentualnych uszkodzeniach

Offline wonski

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #37 dnia: 27 Czerwca 2005, 15:47:05 »
Cytat: absolon

łał, szacuneczek  :)
Statystyki mówią,
że podobno na jedną nieszczęśliwą starą pannę
przypada jeden szczęśliwy stary kawaler :)

CarinaGTI

• Gość
« Odpowiedź #38 dnia: 27 Czerwca 2005, 15:57:31 »
jechałem osotatnio audi a6 2.5 v6 4x4 i tam naprawde chodzi tak jak u mnie kiedyś w carince, do yariska bez szans :D

lifeson

• Gość
« Odpowiedź #39 dnia: 27 Czerwca 2005, 16:13:12 »

+ po pierwsze układ elektryczny pracuje tylko wtedy, gdy jest to konieczne a hydraulika "kradnie" energięcały czas
+ układ elektryczny ma ok. 2 razy mniejszą masę(ok. 7 kg) od hydraulicznego a jego główny element, silnik, można zabudować poza komorą silnikową, na wale kierowniczym, wygospodarowując cenną przestrzeń

to jest akurat istotne w takim na przyklad yarisie i dla kogos, kto musi oszczedzac i jak dla mnie nie jest to zadna przewaga elektryki nad hydraulika

tego w yarku chyba nie ma?

+ elektryczny układ wspomagania kierownicy potrafi dokonywać samodiagnozy i informować kierowcęo ewentualnych uszkodzeniach

mysle ze nie jest to szczegolna cecha elektrycznych ukladow wspomagania.
pzdr!

Hicks

• Gość
« Odpowiedź #40 dnia: 28 Czerwca 2005, 10:33:25 »
Tak a propos przewagi ELEKTRYCZNEGO wspomagania nad HYDRAULICZNYM:

Dobre   :athunbsup  
Od siebie dodam jeszcze układ OTP chroniący przed przeciążeniem/przegrzaniem wspomagania przy intensywnym kręceniu fajerą bez przerw na chłodzenie silnika wspomagania.

Beata

• Gość
« Odpowiedź #41 dnia: 01 Lipca 2005, 10:20:49 »
Na wstepie witam wszystkich   :D serdecznie, pierwszy raz mam okazje udzielic sie na forum:-))

Janusz: mam Yarisa z listopada 2001 roku, bez wspomagania - to naprawde nie jest problem.

Okreslajac co "musi" miec moj nowy samochod, strasznie upieralam sie przy wspomaganiu, wydawalo mi sie ze nie jestem w stanie sobie bez niego poradzic. Moj chlopak, ktory wlasciwie kupowal samochod za mnie (nawet nie bylam obecna przy zakupie  ;-) ) suma sumarum to zignorowal i kupil mi samochod bez wspomagania - tak akurat wyszlo;-).

Wierz mi, jakos nie odczuwam braku wspomagania, mimo ze do najsilniejszych kobiet nie naleze. Wlasciwie moge krecic manewry jedna reka i jakos mnie to ani nie meczy, ani specjalnie nie przeszkadza.

Moim zdaniem jesli reszta jest bez zarzutu to kupuj, najwyzej bedzie na mnie  :wink:

artois

• Gość
« Odpowiedź #42 dnia: 02 Lipca 2005, 10:10:03 »
Yarisek to małe auto i siła potrzebna do skręcania nie jest duża Jedyne co moze przeszkadzać to inne przełożenie kierownicy tzn ilość "obrotów" w wersji bez wspomagania jest większa niż w wersji ze wspomaganiem. Przynajmniej tak mi sie wydaje /poprzednio miałem VW Polo ze wspomaganiem/ i teraz troche mi dziwnie i nie chodzi tu o siłętylko o to kręcenie. Pozdrawiam

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl