Autor Wątek: Plusy i minusy nowej camry  (Przeczytany 66410 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Tyson

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Camry
Odp: Plusy i minusy nowej camry
« Odpowiedź #180 dnia: 17 Lutego 2022, 15:11:47 »

[ A na razie trudno o lepsze reflektory.
Przejedź się chociażby jakimś nowszym audi a4/A6 lub passat/arteonem z lampami matrycowym i i zmienisz zdanie.
Ojciec ma passata b8 i stwierdzam jednoznacznie, że nocne trasy lepiej pokonywać passatem. Minus taki, że czasami za blisko świeci, ale taka demana lamp dynamicznych

Offline Calamardo

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #181 dnia: 17 Lutego 2022, 20:28:49 »
Tu chodzi o technologię a nie świecenie� 

Ale czy jest sens wymagać innej technologii tylko dla tego, że jest nowsza? Moim zdaniem nie, dopóki nie będzie lepsza. A na razie trudno o lepsze reflektory.

Żona ma w Mini Cooperze matrycówki i w nocy różnica między lampami Mini i Camry jest kosmiczna, więc chyba jednak to nie jest marketing. A sportowe Mini ( 200KM ) na full wypasie o 60 tysięcy tańsze od Camry  :-(
« Ostatnia zmiana: 17 Lutego 2022, 20:34:47 wysłana przez Calamardo »

Offline Jacky

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #182 dnia: 19 Lutego 2022, 19:58:27 »
Toyota wprowadziła światła matrycowe już w 2012 r. Początkowo trafiły one do Lexusa, ale już rok później były montowane także w Toyotach.
W 2019 r. Toyota wdrożyła matryce trzeciej generacji, wykorzystując dwa szybko obracające się zwierciadła, kształtem przypominające łopatki wiatraka. Diody LED kierują w stronę zwierciadeł snop światła. Ten jest emitowany na zewnątrz za sprawą działania dwóch efektów. Pierwszym jest synchronizowanie luster. Drugim dynamiczne włączanie i wyłączanie diod. To daje możliwość zaciemnienia części obszarów na drodze w sytuacji, w której pojazd nie chce oślepić kierowcy auta, jadącego w przeciwnym kierunku.
Takie rozwiązanie ma szereg zalet. Największymi z nich jest ogromna dokładność, niski koszt produkcji i bardzo mały poziom zużycia energii. Precyzja pracy strumienia światła dochodzi do 0,7 stopnia. W ten sposób istnieje możliwość doświetlenia tych obszarów drogi, które normalnie nie byłyby dobrze doświetlone. To poprawia widoczność i poziom bezpieczeństwa. Reflektory dają możliwość dostrzeżenia pieszego, idącego skrajem drogi nawet z 56 metrów. Dotychczas dystans ten był prawie dwukrotnie mniejszy i wynosił 32 metry. Ciekawostką takiego rozwiązania jest też fakt, że zestaw 10 diod umieszczonych w każdym ze świateł, daje lepsze efekty niż kilkadziesiąt diod w reflektorach konkurencji.
Obecnie pojawiła się już czwarta generacja matryc. Diody ustawione są piętrowo (najczęściej w dwóch rzędach). System włącza je i wyłącza, precyzyjnie kontrolując oświetlone i nieoświetlone obszary na drodze i wokół niej. Umożliwia to wygaszenie światła padającego na pojazd z przodu, a jednocześnie oświetlanie drogowskazu nad wiszącego wysoko nad drogą.

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry Exec 2020
« Odpowiedź #183 dnia: 20 Lutego 2022, 00:48:49 »
Wracając po podobieństwa (a moim zdaniem różnicy) światła w reflektorach pełny led i z żarówką, to wygląda na to że to są zupełnie różne produkty. Pierwsza jest produktem japońskiej firmy Koito, a druga japońskiej (grupa Valeo) firmy Ichikoh.

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry Exec 2020
« Odpowiedź #184 dnia: 22 Lutego 2022, 16:35:19 »
Panowie, jak oceniacie pracę swoich przednich czujników parkowania? Od początku mam wrażenie, że ze słupkami radzą sobie gorzej niż w poprzednim samochodzie. Ale dziś najechałem na bukszpan wyraźnie wyższy niż lampy przeciwmgielne i sygnalizacji nie było. Każdy przypadek jest inny i lepiej uważać, ale w tej sytuacji spodziewałbym się wykrycia przeszkody.

Offline Bierut

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #185 dnia: 05 Marca 2022, 08:18:34 »
Ktoś już na tym forum wspomniał o nerwowym zachowywaniu się zawieszenia w pewnych sytuacjach.
Potwierdzam, że coś jest nie tak.
W trakcie dosyć dynamicznego zmieniania pasa z jednoczesnym hamowaniem w celu uniknięcia zagrożenia Camry zaczęła niebezpiecznie zarzucać na boki. Prędkość w granicach 90 km/h. Masakra, zachowanie jak w starym Polonezie.
Ford Galaxy, który przecież jest vanem w takich sytuacjach to stabilny gokart. O Mondeo nie wspomnę, trzymanie jak rasowy „sportowiec”.

Offline Piwo

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #186 dnia: 05 Marca 2022, 10:53:55 »
Jakie opony?

Offline Bierut

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #187 dnia: 05 Marca 2022, 11:26:29 »
Opony nie mają znaczenia. Cały czas trzymały. Chodzi o przechyły oraz nerwowy układ kierowniczy.

Offline Piwo

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #188 dnia: 05 Marca 2022, 11:53:52 »
Opony to podstawa stabilnosci. Jak sa jak w polonezie to auto bedzie zacjowywac sie jak polonez.

Offline MateuszWwa

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #189 dnia: 05 Marca 2022, 12:22:06 »
A mi interwencje systemów bardzo sie podobaja w Toyocie. Są wyważone, w róznym stopniu mocy w zaleznosci od sytuacji systemy reagują mocniej lub słabiej. NIEBO a ZIEMIA jesli zestawić to ze skodą scalą która miałem. I nie piszcie mi ze w superbie pewnie dziala dobrze bo nie działa. W toyocie to niezaleznie czy jade corrolla nowa  sluzbowa czy moim camry zawsze jestem zadowolony  z reakcji systemu i zawsze była ona tam wtedy kiedy była potrzebna( w przeciwienstwie do skody)
Nawet czasem powiedziałbym późno reagują systemy i auto już jest w lekkim uślizgu, w sumie to ok ze na tyle pozwala elektronika mi to nie przeszkadza.

Mi przy 160 ladnie wyhamowalo w momencie kiedy ja juz cisnałem gaz a auto przedemną jeszcze nie zjechało ( moj bląd, zalozyłem ze auto opusci normalnie pas)

Minął rok a ja dalej uwielbiam camry. Dołozylbym jedynie wyciszenia , predkosci i tyle no i lodowka i szyberdach ale to kiedys moze w LS

pireus

• Gość
« Odpowiedź #190 dnia: 05 Marca 2022, 12:29:36 »
Nie obrażając nikogo, Camry i Corolle to typowe dziadkowozy i doznań z samochodów sportowych w nich się nie uświadczy.

Offline MateuszWwa

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #191 dnia: 05 Marca 2022, 12:44:24 »
Wszystko zalezy jak jezdzisz autem - 8 sekund do 100 to dawno temu bylo dla usportowionych samochodow.
A camry naprawde mozna zrobić duzo na drodze z tym wynikiem. Dwa to wiele osob w duzo szybszych autach nie wykorzystuje ich mozliwosci.
Dla mnie smieszne sa takie wypowiedzi ;" doznania sportowe" doznania sportowe ok to mogą byc w reno RS, w cuprze, w audi RS tam mozemy o tym mowic, w a innych modelach mozemy sobie conajwyzej ostro pojechać i tez moze byc szybko.

Offline MateuszWwa

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #192 dnia: 05 Marca 2022, 12:48:00 »
S klasa to tez raczej dziadkowoz sugerujac sie tym co mowią w internecie od lat. To kolejny glupi powtarzany w kólko mit. To młody nie moze mieć juz wygodnego samochodu? Jak by mnie bylo stać to kupiłbym audi A8 RS albo mercedesa S klase amg i tez cieszylbym sie mianem dziadkowozu. Nie bede sie gniótł w smiesznym małym aucie bo nosi miano usportowionego.

Offline MateuszWwa

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #193 dnia: 05 Marca 2022, 12:50:13 »
W gamie toyoty to zostaje nam supra i GR yaris

pireus

• Gość
« Odpowiedź #194 dnia: 05 Marca 2022, 13:56:56 »
Jak by mnie bylo stać to kupiłbym audi A8 RS albo mercedesa S klase amg i tez cieszylbym sie mianem dziadkowozu.
Tutaj chodzi też o zawieszenie, responsywność układu kierowniczego, układ hamulcowy itp. itd. Wymienione przez Ciebie samochody na pewno nie są dziadkowozami
Nie bede sie gniótł w smiesznym małym aucie bo nosi miano usportowionego.
Usportowione samochody wcale nie muszą być śmiesznie małe,  są dostępne w każdym segmencie.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl