Autor Wątek: Aurisem 1,33 traci moc  (Przeczytany 6091 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline bazi

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla E16 1.6
Odp: Aurisem 1,33 traci moc
« Odpowiedź #15 dnia: 26 Lutego 2020, 22:01:58 »
jakie macie obroty przy tych 140 km/h w  1,33 ?

Offline lukas7

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #16 dnia: 26 Lutego 2020, 22:24:26 »
U mnie prędkości rzędu 140 km/h nie stanowią problemu dla 1.33. Nie czuje wtedy żeby to było wyzwanie dla niego albo żeby się męczył. Daje radę licznikowe 180 km/h i pozostaje jeszcze troszkę zapasu pod pedałem gazu. Póki co jedyne zastrzeżenie to ten chwilowy spadek mocy.
W weekend jak będę miał trochę czasu podłącze go pod komputer, może znajdę jakiś błąd

Offline TheMrSkiBar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #17 dnia: 26 Lutego 2020, 22:47:56 »
swoją drogą tam aż się prosi o nieco większy przelot na wydechu i lepszy filtr powietrza, wtedy z dołu ta leniwa świnia lepiej by się zbierała :D
kiedyś się konsultowałem ze specami to przy drobnych modyfikacjach bez problemu sądzą, że na hamowni by to wypluło 115 może 120 koni bo mimo wszystko jest mocno eko ograniczony. Wiadomo nigdy to nie będzie demon prędkości ale zawsze można skubnąć coś.

Offline valthemar

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #18 dnia: 27 Lutego 2020, 01:12:06 »
Sprawdz filtr powietrza na początek, swoją drogą 140 Aurisem II to jest wyczyn dla tego silniczka i masy. Co do oleju osobiscie trzymam sie 0W20, przy innych lepkościach VVT-I moze sie dziwnie zachowywać i stąd może spadki mocy.

ło matko, ależ utyskiwań na ten silnik, czy te 12.5 do setki to aż taka tragedia? Te narzekania to chyba ze strony przedstawicieli handlowych przyzwyczajonych do turbodoładowanych skodzinek i opli:) bez problemu śmiga to auto z prędkościami autostradowymi i jak już się rozpędzi to jedzie:) tylko że trzeba się mocno napracować żeby jechało dynamicznie i jest przy tym głośne, ale taka cena prostoty i mam nadzieję spokoju

Offline Leverant88

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #19 dnia: 27 Lutego 2020, 06:29:49 »
a producent zaleca 0w20....
Ja tam myślę, że pod pokrywą zaworów już masz niezły burdel i szlam ;)
kup dwie porcję jakiegoś taniego 0w20 i zrób mu dwie srogie płukanki bo czuje, że jedna to może być za mało żeby w miarę wypłukać ten syf co się natworzył....
a potem jak już wypłuczesz ten silnik, to dobrej jakości 0w20 np. Amsoil Signature ;)

chyba wiesz, że ten silnik jak żaden inny jest dość nagarogenny... i bardzo czuły na jakość oleju... KTO MĄDRY TAM WLEWAŁ 10W40 ???!!!! a Ty też kurde zamiast to co producent nakazuje to musiałeś być mądrzejszy od ustawy i 5w30...
ja mam Aurisa 1,6(132KM) z 2016r ktory jest samochodem flotowym, i zalecany jest 0w20, 5w30 a że samochod jest obslugiwany przez TMflota w jakimś pakiecie serwisowym to od poczatku leją do niego 10w40... i kiedy zwrocilem na to uwagę przy pierwszym przeglądzie powiedziano mi że Toyota akceptuje ten olej w tym silniku, zaskoczyło mnie to bardzo ale cóż mogłem zrobić... auto ma 155000km i dalej śmiga bezproblemowo, ale czy toyota dobrze robi to już nie wiem

Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka

Offline Dario176

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #20 dnia: 27 Lutego 2020, 06:38:23 »
Może 1.3 ma już dość i chce odpocząć,trzeba było pomyśleć o normalnym silniku, jeśli używasz go często na autostradzie.
Swoją drogą zastanawia mnie po co Toyota pakuje tak mały silnik? Przecież rozpędzenie tego muła do pierwszej setki które trwa ponad 13 sekund to wieczność,maleństwa segmentu A z podstawowymi silnikami mają lepsze wyniki.

Offline yunior81

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #21 dnia: 27 Lutego 2020, 06:53:04 »
Chyba nie każdemu jest potrzebny duży silnik. Poza tym to nie ma co przesadzać, silnik jest ok. Ciekawe ile z osób tu narzekający ma V8 BiTurbo na trasę ? Bo nie wyobrażam sobie, ze ktoś kupil 1,6 czy 2,0 na  trasę.... i jest zadowolony.
Toyota Corolla SD 2018

Offline kaziukaz

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #22 dnia: 27 Lutego 2020, 12:59:15 »
Z tymi poflotowymi  aurisami to prawda leją 10w40 u mnie to samo było od razu przeszedłem na 0w20 i jest ok.
Co do mocy napewno by się chciało więcej momentu i koników ale też nie ma co wydziwiać, bardzo dużo zależy od drivera ;)
Co do tematu spróbuj podpiąć czytnik błędów może wtedy odkryjesz przyczynę.
Chyba tak będzie najprędzej i najtaniej oczywoście  jeśli nie chcesz skorzystać z serwisu.
A na dziś sam zajrzyj pod maske czy wtyczki dobrze się trzymają w gwiazdach, ewentualnie sprawdź czujnik temperatury czy pracuje poprawnie, może zaśniedziałe wtyczki a może masz mało płynu chłodniczego?

« Ostatnia zmiana: 27 Lutego 2020, 13:01:51 wysłana przez kaziukaz »
Auris 2 po FL 1.33 vvvti (Active)

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #23 dnia: 27 Lutego 2020, 14:21:34 »

Panowie, kolega zadał pytanie jw. i przeszło bez echa. Wy czytacie uważnie wszystko w tym temacie, czy tak po łebkach? I tak na zmianę krytyka i chwalenie silnika 1,33, po co to? Komu nie pasuje ten silnik, niech kupi se mocniejszy. Te pochwały i krytyka silnika 1,33 już były wielokrotnie na tym forum i to już nudne czytać to kolejny raz. Każdy, kto ma większy silnik, będzie krytykował mniejszy, ale to nie o to chodzi. Jeżeli ktoś pisze, że silnik 1,33 jest ok., no to jest ok. Ja też wielokrotnie czytałem, że mój 1,6 to muł, mimo że jestem z niego bardzo zadowolony, to bez sensu..
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline lukas7

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #24 dnia: 29 Lutego 2020, 09:26:33 »
U mnie przy 140 mam 4000 obrotow

Offline valthemar

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #25 dnia: 06 Marca 2020, 23:42:51 »
U mnie przy 140 mam 4000 obrotow

dziś sprawdziłem, u mnie też 4000 tys, 6 bieg oczywiście

Offline lukas7

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #26 dnia: 09 Marca 2020, 18:59:39 »
Udało mi się w końcu znaleźć trochę czasu i podpiąć samochód do komputera. Znalazł mi błąd:
-P1604 Startability Malfunction. Czy ktoś z Was spotkał się z takim błędem?
Z tego co udało mi się wyczytać może być spowodowany: słabym akumulatorem, usterką jednego z przekaźników od ECU, kończącymi się świecami lub niskim ciśnieniem paliwa. Akumulator ma niecałe 5 lat więc pod obciążeniem podczas rozruchu może być już trochę słabszy. Sprawdzając multimetrem napięcie na zgaszonym jak i zapalonym silniku wychodzi prawidłowo. Świece były zmieniane trochę ponad 40 tys km temu.
Jestem umówiony w ASO zobaczę co oni powiedzą na ten błąd

Gawith

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: 09 Marca 2020, 19:45:44 »
U nas w yarisie 1.33 świece wytrzymały 40tys km od nowości. Zaczęło się od szarpania na wolnych obrotach i cięższym odpalaniu oraz zamulaniu przy dodawaniu gazu. Wymieniłem na nowe, takie same jak fabryczne i wszystkie te objawy ustąpiły. Od początku sugerowałem Ci sprawdzenie świec.

Offline lukas7

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #28 dnia: 29 Kwietnia 2020, 21:13:57 »
Toyotka była w serwisie na akcji związanej ze zbiornikiem par paliwa. Podczas wymiany okazało się, że bardzo zabrudzony jest filtr paliwa w zbiorniku. Prawdopodobnie to mogło być przyczyną spadków mocy. Obecnie samochód sprawa wrażenie dynamiczniejszego.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl