Autor Wątek: Vodafone Cobra Pro - czy warto?  (Przeczytany 123187 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline jaykob

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Vodafone Cobra Pro - czy warto?
« Odpowiedź #45 dnia: 11 Marca 2020, 13:04:13 »
A może tu jest przyczyna usilnego wciskania Cobry?
https://antyweb.pl/bezkluczykowy-system-cyberbezpieczenstwo/
Cobre Pro też da radę obejść niestety. Zawsze podchodziłem do takich zabezpieczeń z dużą rezerwą. Antyweb niestety znowu dał materiał po łebkach. Ogólnie problem polega na tym, że Toyota wysyła w sygnale jawnie nr seryjny kluczyka, a Hyundai i Kia go maskują prostym zabezpieczeniem (co ogólnie i tak jest pudrowaniem trupa).

Tutaj jest oryginalny artykuł: https://gizmodo.com/encryption-flaws-leave-millions-of-toyota-kia-and-hyu-1842132716
Jeśli nie znasz angielskiego użyj google translate.

PS: nie zmienia to faktu, że Cobra pro to kolejne zabezpieczenie do sforsowania.

Offline PLS

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #46 dnia: 11 Marca 2020, 14:18:36 »
Właśnie dlatego dobrze mieć Cobrę z kartą, bo jak kluczyk deaktywuje alarm to żadne to zabezpieczenie.

Wysłane z OnePlus 6T przy użyciu Tapatalk

Offline michassel

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #47 dnia: 19 Marca 2020, 07:33:35 »
Ważne jest że artykuł o którym piszecie wyżej mówi o problemach z zabezpieczeniem sygnału i kodu w autach do 2015 w Toyocie.. także, dla nas luz.

Wysłane z mojego Mi 9T przy użyciu Tapatalka

Toyota Corolla TS 2.0 Hybrid Dynamic Force 2020
Wersja Comfort, pakiet Tech + Style.
Kolor 4W9 Phantom Brown, jasne wnętrze.

Offline jaykob

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #48 dnia: 19 Marca 2020, 13:52:46 »
Ważne jest że artykuł o którym piszecie wyżej mówi o problemach z zabezpieczeniem sygnału i kodu w autach do 2015 w Toyocie.. także, dla nas luz.
Tutaj się zgodzę. Mieliśmy szczęście, gdyż Toyota w międzyczasie zmieniła sterownik w jednostce centralnej, więc nie ma tej podatności.

Ponadto do Cobry można dołożyć sobie fabrycznego GPSa, aby po kradzieży policja wiedziała gdzie szukać samochodu.

Ewentualnie rozwiązanie dla paranoików (skrzywienie zawodowe ;)  )
  • kupić coś takiego: https://pl.aliexpress.com/item/32802964279.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.34e05c0fy92FcR
  • uzbroić w kartę SIM, którą co miesiąc doładowujemy niewielką kwotą
  • konfigurujemy, aby po wykryciu ruchu urządzenie nadawało co jakiś czas pozycję
  • następnie urządzenie chowamy do samochodu ciągnąc zasilanie (bateria wystarcza na 60 dni lub przy raportach 1 dziennie 5 lat)
  • wpinamy sobie w platformę tego typu https://www.traccar.org/ (hostujemy na serwerze zewnętrznym, koszt około 50zł rocznie, jak dobrze poszukamy)
  • na platformie ustawiamy sobie geofence (np dom, praca itp. itd) do tego terminarz, abyśmy dostawali powiadomienie, kiedy samochód nam sam odjedzie poza obszar nadzoru
Oczywiście GPSa można zakłócić podobnie jak GSM. Jammer kosztuje od 15 tyś wzwyż. Jednak może się tak zdarzyć, że złodziej nie będzie miał takiego urządzenia i wpadnie.

Offline Fifek64

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #49 dnia: 19 Marca 2020, 13:55:52 »
Tutaj się zgodzę. Mieliśmy szczęście, gdyż Toyota w międzyczasie zmieniła sterownik w jednostce centralnej, więc nie ma tej podatności.

Ponadto do Cobry można dołożyć sobie fabrycznego GPSa, aby po kradzieży policja wiedziała gdzie szukać samochodu.

• konfigurujemy, aby po wykryciu ruchu urządzenie nadawało co jakiś czas pozycję
  • następnie urządzenie chowamy do samochodu ciągnąc zasilanie (bateria wystarcza na 60 dni lub przy raportach 1 dziennie 5 lat)
  • wpinamy sobie w platformę tego typu https://www.traccar.org/ (hostujemy na serwerze zewnętrznym, koszt około 50zł rocznie, jak dobrze poszukamy)
  • na platformie ustawiamy sobie geofence (np dom, praca itp. itd) do tego terminarz, abyśmy dostawali powiadomienie, kiedy samochód nam sam odjedzie poza obszar nadzoru
Oczywiście GPSa można zakłócić podobnie jak GSM. Jammer kosztuje od 15 tyś wzwyż. Jednak może się tak zdarzyć, że złodziej nie będzie miał takiego urządzenia i wpadnie.

Najlepszym zabezpieczeniem jest ubezpieczenie GAP :).
Z drugiej strony w aplikacji My Toyota widzę gdzie jest aktualnie samochód.
C-HR II Executive  2.0 Hybrid Dynamic Force 197 + Tech

Była Corolla B21 Comfort 1.2 Turbo HB
Style + Tech

Offline jaykob

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #50 dnia: 19 Marca 2020, 14:03:47 »

Najlepszym zabezpieczeniem jest ubezpieczenie GAP :).
Z drugiej strony w aplikacji My Toyota widzę gdzie jest aktualnie samochód.
GAP nie chroni do końca z tego co wiem. Przeczytaj dokładnie warunki. Jeśli zaś chodzi o aplikację MyT, ma jeden feler. Jak samochód jest w ruchu nie transmituje pozycji w aplikacji, więc wystarczy po kradzieży wjechać do kontenera i nie zostaną wysłane dane telemetryczne.

Offline marek324

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #51 dnia: 19 Marca 2020, 14:45:13 »
Jak to mówią złodzieje: najlepszym zabezpieczeniem samochodu jest dobre AC. A mam pytanie z innej beczki. Również mam Cobrę. Czy jest możliwość zakodowania tego dodatkowego dzingla w kluczyku?  Nie chciałbym demontować alarmu Ale jego uciążliwości wychodzą mi już bokiem.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #52 dnia: 19 Marca 2020, 14:54:18 »
GAP nie chroni do końca z tego co wiem
To źle wiesz, GAP wypłaca różnicę między AC do ceny fakturowej.

Offline michassel

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #53 dnia: 19 Marca 2020, 20:48:52 »
Jak to mówią złodzieje: najlepszym zabezpieczeniem samochodu jest dobre AC. A mam pytanie z innej beczki. Również mam Cobrę. Czy jest możliwość zakodowania tego dodatkowego dzingla w kluczyku?  Nie chciałbym demontować alarmu Ale jego uciążliwości wychodzą mi już bokiem.

jakie uciążliwości? masz kartę proxy która nei jest zakodowana i musisz wpisywać kod pin za każdym razem?
Toyota Corolla TS 2.0 Hybrid Dynamic Force 2020
Wersja Comfort, pakiet Tech + Style.
Kolor 4W9 Phantom Brown, jasne wnętrze.

Offline marek324

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #54 dnia: 19 Marca 2020, 21:28:28 »
Nie. Ale otwarcie bagażnika albo wsadzenie córki na tylne siedzenie i nie wzburzenie alarmu to prawdziwa sztuka.

Offline Qbek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #55 dnia: 19 Marca 2020, 21:48:02 »
Nie. Ale otwarcie bagażnika albo wsadzenie córki na tylne siedzenie i nie wzburzenie alarmu to prawdziwa sztuka.
Na jaki kolor miga ci dioda w karcie proxy?

Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka

Corolla 2.0 TS Executive+VIP+JBL

Offline marek324

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #56 dnia: 19 Marca 2020, 21:48:59 »
Czerwony.

Offline Qbek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #57 dnia: 19 Marca 2020, 21:51:30 »
Czerwony.
I to twoj problem  od mniej wiecej pazdziernika montuja poprawiony alarm z zielona dioda. Mi w listopadzie wymienieli for free z starego na nowy i dziala bez problemu. Szacun ze tyle wytrzymales ja juz po 3 miesiacach mialem ochote go wyp....lic na smietnik.

Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka

Corolla 2.0 TS Executive+VIP+JBL

Offline tomeksp

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #58 dnia: 19 Marca 2020, 21:58:20 »
A mnie już 3 razy zawiesił się ten nowy, zielony.
Nie uzbraja się kluczykiem, trzeba nacisnąć kartą.
Obiecali wymianę centralki...

Offline marek324

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #59 dnia: 19 Marca 2020, 22:00:25 »
Chłopie, i co z tego że montują od października jak ja mam go od kwietnia. Że stwierdzenia że to mój problem nic nie wynika. Pytanie jest inne. Czy w serwisie mi to gówno wymienią albo zakodują kartę proxy w kluczyku?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl