Autor Wątek: Auris 1.6 benzyna falujace obroty i lelie drgania na biegu jalowym  (Przeczytany 11576 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
Odp: Auris 1.6 benzyna falujace obroty i lelie drgania na biegu jalowym
« Odpowiedź #15 dnia: 15 Marca 2020, 20:57:57 »
Co auto to inny "charakter"  :beer:
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline yunior81

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #16 dnia: 15 Marca 2020, 21:53:46 »
U mnie przy wlaczonej klimie lekko wzrosną, po czym wrócą do tych około 650, za dłuższą chwilę powtórka.

W każdym japonczyku tak działa klimatyzacja. Włącza się i rozłącza jak jest odpowiednie ciśnienie w układzie. W niemieckich samochodach po włączeniu działa liniowo - tj. obroty podnoszą się z 600 do 900 i tak już się trzymają do czasu wyłączenia klimatyzacji.
Toyota Corolla SD 2018

Offline AdrianAdi10

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #17 dnia: 15 Marca 2020, 22:27:41 »
Ale co do swiec to pewnie wymieniane nie byly wiec pewnie przydalo by sie to zrobic. I z tad tez pytanie dla wielu pewno smieszne ile jest tych swiec i jakiej firmy zeby wszystko ladnie hulalo. Z gory dziekuje i pozdrawiam
świece zapłonowe Denso SC20HR11, cztery sztuki

a i u mnie też na klimie na wolnych obrotach faluje tj obroty wzrastają na chwilę, spadają i po chwili znów wzrastają i spadają itd. "Cudownie" wtedy pierdzi tyotowski tłumik z wadą fabryczną
« Ostatnia zmiana: 15 Marca 2020, 22:30:20 wysłana przez AdrianAdi10 »

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #18 dnia: 16 Marca 2020, 20:08:47 »
i u mnie też na klimie na wolnych obrotach faluje tj obroty wzrastają na chwilę, spadają i po chwili znów wzrastają i spadają itd.

Skurcze, muszę to sprawdzić jeszcze raz u siebie w dłuższym zakresie czasu i dam znać :o

Offline AdrianAdi10

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #19 dnia: 16 Marca 2020, 22:10:36 »
Ty masz nowe auto, a moje było nie było ma już te 7lat. Może mieć jakieś odchyły od normy ;)

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
« Odpowiedź #20 dnia: 16 Marca 2020, 22:47:58 »
"Cudownie" wtedy pierdzi tyotowski tłumik z wadą fabryczną

Nie koniecznie to wada , jeśli masz jak ja taką ładną chromowaną końcówkę tłumika (owalną) to jest to fachowo dyfuzor . Też mnie to zastanawiało , tłumik cały a tu popierduje (patrz podpis) , ładniej gra jak się depnie . Może masz taką wersję jak ja (wygląda identycznie patrząc na avatar ),a to wtedy fabryczna norma .

Co do falowania obrotami . Sprawdźcie sami ,czy macie to na zimnym czy ,przy kolejnym odpaleniu .
Pisałem o tym w wątku "Parę pytań nowego ....." i tam zero odzewu .
Otóż u mnie na zimnym jest ok ,pierdzi potem cichnie i równa praca . Ale jak po jeździe minie 30min do 1h i silnik nie ostygnie całkiem ,to czasem po odpaleniu obroty właśnie falują od normy pod 900 miarowo przez minutę ,a czasem równo pracuje silnik tylko dodatkowo włącza się na razy wiatrak chłodnicy . Climę i wszystko zawsze wyłączam przed zgaszeniem . Jak patrzyłem to przy tym chłodnica i węże nad nią zimne ,a w zbiorniczku ciepły płyn chłodzący . Nie jest tak zawsze ,choć czasem z pośpiechu pewnie nie usłyszę ,jednak falowanie zawsze zobaczę. Myślę że to jakaś norma , zależna od warunków.   

Przepustnicę widziałem przy wymianie filtra , była czyściutka .

Potwierdzam z climą on , obroty na postoju miarowo wzrastają ,podczas jazdy tego nie widać . Ale wystarczy zmienić światła LED dzienne na mijania i obroty też wzrosną ,tyle że na stałe .
« Ostatnia zmiana: 16 Marca 2020, 22:52:50 wysłana przez Rademenes »
Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #21 dnia: 18 Marca 2020, 20:33:26 »
i u mnie też na klimie na wolnych obrotach faluje tj obroty wzrastają na chwilę, spadają i po chwili znów wzrastają i spadają itd.

Potwierdzam z climą on , obroty na postoju miarowo wzrastają

No i sprawdziłem dziś u siebie. Przy nagrzanym silniku i włączonej klimie stałem tak kilka minut, 5 przynajmniej i silnik cały czas chodził równo, nic nie falowało :o

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #22 dnia: 19 Marca 2020, 06:17:39 »
Przy nagrzanym silniku i włączonej klimie

+ Jakie światła wtedy były u Ciebie ?

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #23 dnia: 19 Marca 2020, 18:35:13 »
+ Jakie światła wtedy były u Ciebie ?

No, dzienne. Mam sprawdzić jeszcze na nocnych?  :o

Offline paser

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #24 dnia: 19 Marca 2020, 19:38:50 »
TTTM = ten typ tak ma ...

z tego co zaobserwowałem w moim aurisie to wszystko potwierdza Rademenes ...

moim zdaniem, falowaniem tych obrotów steruje jakiś sterownik ... a każdy dodatkowy odbiornik elektryczny (nawet radio) czy klimatyzacja powoduje obciążenie silnika a co za tym idzie komputer stara się wyrównać prąd w samochodzie? (tak na mój prosty chłopski rozum  :grin: :grin:)

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #25 dnia: 20 Marca 2020, 02:00:16 »
No, dzienne. Mam sprawdzić jeszcze na nocnych?

Są:

LED dzienne .
LED + tylne = pozycyjne .
Mijania
Drogowe

Poczytaj tu http://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,48006.0.html ,wystarczy pierwszy post i zrozumiesz .

z tego co zaobserwowałem w moim aurisie to wszystko potwierdza Rademenes .

Się testowało to i wiem ;-)

falowaniem tych obrotów steruje jakiś sterownik ... a każdy dodatkowy odbiornik elektryczny (nawet radio) czy klimatyzacja powoduje obciążenie silnika a co za tym idzie komputer stara się wyrównać prąd w samochodzie? (tak na mój prosty chłopski rozum

No bardzo blisko 8-)

W aucie z inteligentnym systemem  ładowania aku + LED dzienne ,to falowanie to normalka . Ten system tak steruje zadając zmienną pracę alternatora ,względem ładowania aku . Efektem pośrednim są zmiany obrotów do góry , kiedy altek ma lepiej ładować aku bo clima ciągnie V ,a kiedy system uznaje że nie potrzeba to obroty i ładowanie w dole . Na postoju dzieje się to tak miarowo .

Kiedy na postoju są włączone światła mijania lub drogowe ,to ładowanie aku jest stałe/wyższe i przy climie nie ma falowania  .Czyli potrzeba doładowania aku ze względu na odbiornik przy LED dziennych ,wymusza taki proces ,za pośrednictwem systemu inteligentnego ładowania aku .

Opisałem to w wątku http://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,48006.0.html , poczytajcie a zrozumiecie .

Pierwsza widoczna oznaka posiadania  tego systemu , to rozbudowana klema - aku .

« Ostatnia zmiana: 20 Marca 2020, 02:14:59 wysłana przez Rademenes »

Offline yunior81

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #26 dnia: 20 Marca 2020, 07:27:08 »
Panowie to wszystko racja ale autor tego tematu ma problem z falującymi obrotami. Podnoszenie obrotów w zależności od obciążenia prądowego przez sterownik to nie jest falowanie obrotów. 
Toyota Corolla SD 2018

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #27 dnia: 20 Marca 2020, 18:48:15 »
Ale Rafcio2020 napisał, że jest laik samochodowy, więc może nie potrafi określić z jakiego powodu falują mu obroty. Może akurat z powodu klimatyzacji i świateł nocnych? Ja chciałem dopisać już ostatecznie, że dziś jeszcze sprawdziłem u siebie obroty z klimą i światłami nocnymi i również nic mi nie faluje. Silnik stale chodzi równo zarówno bez klimy i świateł, jak i również na światłach nocnych i też z włączoną klimą. Oczywiście, po włączeniu świateł nocnych obroty delikatnie wzrastają, z klimą również nieco wzrastają. Ja mam wersję Active, gdzie jest mniej różnych układów elektronicznych i może to powoduje, że mój silnik w każdych warunkach chodzi równo, no nie wiem  :o

Offline paser

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #28 dnia: 20 Marca 2020, 19:28:47 »
ja mam porównanie do VW, gdzie jak włączyłem klimatyzacje to obroty liniowo wzrastały ... w Toyocie to jest coś nowego dla mnie przynajmniej. Ogólnie zaobserwowałem u mnie też niby falowanie ale właśnie przy włączonej klimatyzacji lub podgrzewanym fotelu ...

P.S. dla mnie nie dość, że to moja pierwsza Toyota, to jeszcze pierwszy silnik benzynowy więc się jeszcze uczę :D

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #29 dnia: 21 Marca 2020, 01:01:22 »
autor tego tematu

Musi sprawdzić w jakich warunkach to obserwuje , a wtedy sam coś ustali i może my mu coś podpowiemy ,albo nie będzie już trzeba .
Bez tego nie będzie wiadomo ,czy obroty rosną i maleją w zgodzie z systemem aku ( o ile kolega go ma ) , czy w innych nienaturalnych warunkach .
Musimy wiedzieć ,czy to wzrosty obrotów i spadki przez system aku , czy jak u mnie falowanie obrotami bez powodu.
Kolega musi to sprawdzić ,sam zauważy różnice .

Ale Rafcio2020 napisał, że jest laik samochodowy, więc może nie potrafi określić z jakiego powodu falują mu obroty.

Oczy , uszy ma to wystarczy  :song:. Musi sprawdzić kilka opcji  <taniec>.

Auto po jeździe musi być , bo bez miernika nie sprawdzi ładowania , a jest szczególny przypadek kiedy LED dzienne i początkowe/wyższe  ładowanie będzie zanim zejdzie do ECO huśtawki . Początkowe ładowanie występuje po postoju i jest do czasu aż system uzna że aku się podładował (czas tego zależy od stanu V aku ,temp. zewnętrznej i pokonanych km)  wtedy ładowanie jest takie samo jak ze światłami pozycyjnymi/mijania . W takim przypadku może kolega tego nie zaobserwować ,koniecznie musi być przejechane z 15km , no i nie w temp. zewnętrznej bliskiej 0 ,bo wtedy początkowe ładowanie może trwać nawet 30km .

Najlepiej będzie jak sprawdzi ,czy przy włączonych pozycyjnych lub mijania to występuje . Ale to też po jeździe, aby wróciła huśtawka ECO i skończyło się początkowe ładowanie aku . Wtedy klima ON i zmieniać na postoju dzienne LED i mijania , czy będzie to samo . Dźwięki przelewania to co innego , ustalmy to najpierw .

No i warto by wiedzieć czy te zmiany obrotów występują po odpaleniu zimnego silnika , czy po chwilowym postoju ciepłego silnika . Bo jak pisałem wcześniej u mnie występuje coś podobnego bez jakichkolwiek świateł ( kiedy ręczny zaciągnięty) tak po 30min do 1 godziny po wcześniejszej jeździe .

Ja mam wersję Active, gdzie jest mniej różnych układów elektronicznych i może to powoduje, że mój silnik w każdych warunkach chodzi równo, no nie wiem

Nikt nie pisze ,że wszystko powłączane zostało ,więc w domyśle klima + światła tylko .

Ja chciałem dopisać już ostatecznie, że dziś jeszcze sprawdziłem u siebie obroty z klimą i światłami nocnymi i również nic mi nie faluje. Silnik stale chodzi równo zarówno bez klimy i świateł, jak i również na światłach nocnych i też z włączoną klimą.

Tak ma być , wzrosty obrotów i spadki w zgodzie z systemem aku ,są tylko jak LED dzienne i trochę km zrobione aby huśtawka ECO była . Czy sprawdzałeś po jeździe i iluś km przejechanych ?
U mnie falowanie bez włączonej klimy i świateł występuje po jeździe i krótkim postoju (silnik ciepły) .

ja mam porównanie do VW, gdzie jak włączyłem klimatyzacje to obroty liniowo wzrastały ... w Toyocie to jest coś nowego dla mnie przynajmniej. Ogólnie zaobserwowałem u mnie też niby falowanie ale właśnie przy włączonej klimatyzacji lub podgrzewanym fotelu ...

Potwierdzam ,miałem VW i tak było ,ale w aucie bez systemu inteligentnego ładowania aku .
Musimy ustalić , wzrosty i spadki spowodowane systemem aku ,są miarowe ,czyli wzrasta i po chwili spada . Natomiast jak widzę u siebie falowanie to jest to proces szybszy i bardziej narwany , nie ma w tym ładu i składu .

to moja pierwsza Toyota

Moja też  <brawo>
« Ostatnia zmiana: 21 Marca 2020, 01:13:28 wysłana przez Rademenes »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl