autor tego tematu
Musi sprawdzić w jakich warunkach to obserwuje , a wtedy sam coś ustali i może my mu coś podpowiemy ,albo nie będzie już trzeba .
Bez tego nie będzie wiadomo ,czy obroty rosną i maleją w zgodzie z systemem aku ( o ile kolega go ma ) , czy w innych nienaturalnych warunkach .
Musimy wiedzieć ,czy to wzrosty obrotów i spadki przez system aku , czy jak u mnie falowanie obrotami bez powodu.
Kolega musi to sprawdzić ,sam zauważy różnice .
Ale Rafcio2020 napisał, że jest laik samochodowy, więc może nie potrafi określić z jakiego powodu falują mu obroty.
Oczy , uszy ma to wystarczy

. Musi sprawdzić kilka opcji

.
Auto po jeździe musi być , bo bez miernika nie sprawdzi ładowania , a jest szczególny przypadek kiedy LED dzienne i początkowe/wyższe ładowanie będzie zanim zejdzie do ECO huśtawki . Początkowe ładowanie występuje po postoju i jest do czasu aż system uzna że aku się podładował (czas tego zależy od stanu V aku ,temp. zewnętrznej i pokonanych km) wtedy ładowanie jest takie samo jak ze światłami pozycyjnymi/mijania . W takim przypadku może kolega tego nie zaobserwować ,koniecznie musi być przejechane z 15km , no i nie w temp. zewnętrznej bliskiej 0 ,bo wtedy początkowe ładowanie może trwać nawet 30km .
Najlepiej będzie jak sprawdzi ,czy przy włączonych pozycyjnych lub mijania to występuje . Ale to też po jeździe, aby wróciła huśtawka ECO i skończyło się początkowe ładowanie aku . Wtedy klima ON i zmieniać na postoju dzienne LED i mijania , czy będzie to samo . Dźwięki przelewania to co innego , ustalmy to najpierw .
No i warto by wiedzieć czy te zmiany obrotów występują po odpaleniu zimnego silnika , czy po chwilowym postoju ciepłego silnika . Bo jak pisałem wcześniej u mnie występuje coś podobnego bez jakichkolwiek świateł ( kiedy ręczny zaciągnięty) tak po 30min do 1 godziny po wcześniejszej jeździe .
Ja mam wersję Active, gdzie jest mniej różnych układów elektronicznych i może to powoduje, że mój silnik w każdych warunkach chodzi równo, no nie wiem
Nikt nie pisze ,że wszystko powłączane zostało ,więc w domyśle klima + światła tylko .
Ja chciałem dopisać już ostatecznie, że dziś jeszcze sprawdziłem u siebie obroty z klimą i światłami nocnymi i również nic mi nie faluje. Silnik stale chodzi równo zarówno bez klimy i świateł, jak i również na światłach nocnych i też z włączoną klimą.
Tak ma być , wzrosty obrotów i spadki w zgodzie z systemem aku ,są tylko jak LED dzienne i trochę km zrobione aby huśtawka ECO była . Czy sprawdzałeś po jeździe i iluś km przejechanych ?
U mnie falowanie bez włączonej klimy i świateł występuje po jeździe i krótkim postoju (silnik ciepły) .
ja mam porównanie do VW, gdzie jak włączyłem klimatyzacje to obroty liniowo wzrastały ... w Toyocie to jest coś nowego dla mnie przynajmniej. Ogólnie zaobserwowałem u mnie też niby falowanie ale właśnie przy włączonej klimatyzacji lub podgrzewanym fotelu ...
Potwierdzam ,miałem VW i tak było ,ale w aucie bez systemu inteligentnego ładowania aku .
Musimy ustalić , wzrosty i spadki spowodowane systemem aku ,są miarowe ,czyli wzrasta i po chwili spada . Natomiast jak widzę u siebie falowanie to jest to proces szybszy i bardziej narwany , nie ma w tym ładu i składu .
to moja pierwsza Toyota
Moja też