Autor Wątek: Android Auto Rav4 produkcja 2020  (Przeczytany 131422 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline krystian.ja.3

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Android Auto Rav4 produkcja 2020
« Odpowiedź #105 dnia: 09 Marca 2021, 01:10:19 »

krystian.ja.3
 Obstawiam gnazdo ładowania USB-C ( uszkodzone- lużne lub brudne). Jeżeli nie zrywa ładowania z ładowarki i ładuję prądem 400.. 500 mA  to
  to zainwesutuj w dobry kabel z kątowym podłaczenim - nie tak szybko rozwala gniazd usb-c
  Co do rootowania telefony który uzywasz na codzień to zastanów się : możesz z niego zrobić przycisk do papierów  na biurko
  a jeżeli nie to możesz starcić dostęp do aplikacji bankowych np MyT nie startuje na telefonach z rootem ale wszystko idzie zrobic   :-)
  Nie masz jakiegoś starego ?

To jest właśnie stary. Na codzien mam inny, ale poszedł na gwarancję właśnie, ze względu na gniazdo USB. Kabla używam tzw. high quality i wiem że działa z AA. Dzieks za podpowiedzi, uważam że to problem S8 sam w sobie. Niech mu root będzie dany.

« Ostatnia zmiana: 09 Marca 2021, 01:12:37 wysłana przez krystian.ja.3 »

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #106 dnia: 09 Marca 2021, 01:11:48 »
No i wreszcie zaskoczyłeś o co pytałem i dlaczego, posiadaczy OEM navi :)
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline iazz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #107 dnia: 09 Marca 2021, 10:30:13 »
Co do działania, nie do końca normalne (ale bardzo fajne), bo gdy włączę np. mapy google, to komunikaty idą na wyświetlacz centrany z goggla ale z grafiką toyoty, więc to nie są odpalone dwie navi jednocześnie. Zmyliła mnie grafika.
Ale można odpalić dwie navi bez problemu i wtedy jest tak jak piszesz (komendy z obu)
Zawsze po rozłączeniu navi, włącza się aktywny kompas. Generalnie jest...O.K.

Ja dziś przetestowałem.  Prowadzenie przez Google Maps na AA, navi Toyoty nie nastawiona.  Podgląd wskazówek się pojawia między zegarami jak się na ten właśnie ustawi, natomiast nie pokazują się wskazówki "pop-up" kiedy się ustawi jakiś inny podgląd (np. Spalanie, czy Eco Score, czy inne tam), tak jak to ma miejsce w przypadku navi Toyoty (jeśli oczywiście się nie wyłączy tej funkcji w ustawieniach).  Może jest też na to sposób, ale na razie nie wyszperałem.

Offline UPX

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #108 dnia: 09 Marca 2021, 11:57:00 »
Mała podpowiedź do Waszych testow:
AA jest tak przez Google skonfigurowana ze przy podłączeniu i uruchomieniu AA z automatu uruchamia nawigacje Google Map (można to zablokować i "podłożyć" inny program)
Może tak ma zrobione toyota
I korzysta wtedy TTS telefonu
Czy możecie jakoś sprawdzić czyje mapy i wykorzystuje toyota w swojej navi?
« Ostatnia zmiana: 09 Marca 2021, 12:06:51 wysłana przez UPX »

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #109 dnia: 09 Marca 2021, 12:15:10 »
Tom tom ponoć

Wysłane z mojego J23 przy użyciu Tapatalka
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline iazz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #110 dnia: 09 Marca 2021, 12:26:39 »
Mała podpowiedź do Waszych testow:
AA jest tak przez Google skonfigurowana ze przy podłączeniu i uruchomieniu AA z automatu uruchamia nawigacje Google Map (można to zablokować i "podłożyć" inny program)
Może tak ma zrobione toyota
I korzysta wtedy TTS telefonu
Czy możecie jakoś sprawdzić czyje mapy i wykorzystuje toyota w swojej navi?

Jak nie nastawiam prowadzenia w navi Toyoty tylko w Google Maps przez AA, to wskazówki głosowe są ewidentnie te z Google Maps.  Nie włącza się prowadzenie w navi Toyoty automagicznie.  Natomiast jest pewnie jakieś komunikowanie wskazówek z AA do auta, co pozwala wyświetlanie ich między zegarami.  Bardzo możliwe, że takie zachowanie systemu pojawia się tylko u posiadaczy navi Toyoty, gdzie nie tylko jest wmontowany dodatkowy moduł ale jest też wgrana rozszerzona wersja software'u.  W każdym razie do póki nie zamontowano mi navi, nie widziałem, żeby wskazówki mi się wyświetlały między zegarami podczas prowadzenia przez Google Maps/AA.

Offline UPX

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #111 dnia: 09 Marca 2021, 12:53:01 »
Dużo by wyjaśniło czyje mapy wykorzystuje Toyota w swojej navi
Bez toyotowskiego modułu GPS nie będzie takiej funkcji , więc nie miałeś wzkazówek miezy zegarami
Chyba że majfrendy coś niedługo wykombinuja. 

Pytanie trochę zbliżone do tematu - czy możecie sprawdzić:
Czy podczas korzystaniu z oryginalnej navi Toyoty na ekranie - możecie podzielić ekran np. na dwie , trzy cześci np: centralnie menu u mnie to AA , z lewej mapy navi, z prawej np. Spotify ( to tylko przykłąd podziału ) i  czy działa Wam tzw. multidisplay z programem do nawigacji Toyoty ?
Działa mi to z nawigacją Google Map, ale za cholerę nie chce działać  innymi programami do nawigacji

I jeszcze jedno: jak działa i skąd ma informację system rozpoznawania znaków drogowych  (to się chyba nazywa RSA )
Nie mam modułu nawigacji, kamery z przodu  i telefon niepodłaczony
« Ostatnia zmiana: 09 Marca 2021, 13:17:54 wysłana przez UPX »

Offline iazz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #112 dnia: 09 Marca 2021, 14:24:06 »
Pytanie trochę zbliżone do tematu - czy możecie sprawdzić:
Czy podczas korzystaniu z oryginalnej navi Toyoty na ekranie - możecie podzielić ekran np. na dwie , trzy cześci np: centralnie menu u mnie to AA , z lewej mapy navi, z prawej np. Spotify ( to tylko przykłąd podziału ) i  czy działa Wam tzw. multidisplay z programem do nawigacji Toyoty ?
Działa mi to z nawigacją Google Map, ale za cholerę nie chce działać  innymi programami do nawigacji

Jeśli masz na myśli ustawienia ekranu "Home", to nie da się tam umieścić AA.  Można tylko Navi, Audio, Telefon, Zegar i Eco, i to nie wszystkie we wszystkich pozycjach.  A jeśli masz na myśli coś innego, to nie wiem co masz na myśli. :/

I jeszcze jedno: jak działa i skąd ma informację system rozpoznawania znaków drogowych  (to się chyba nazywa RSA )
Nie mam modułu nawigacji, kamery z przodu  i telefon niepodłaczony

RSA działa tak, że kamera zza przedniej szyby (ta umiejscowiona za lusterkiem), która również służy do LTA, rozpoznaje znaki.  Nie działa to bezbłędnie, skoro zdarza się, że znak jest zasłonięty innym pojazdem, albo dotyczy sąsiedniej trasy zza barierki.  Jeśli chodzi o ograniczenia prędkości, to wydaje mi się, że za pomocą navi orientuje się kiedy dane ograniczenie jest odwołane przez przejechanie skrzyżowania, ale nie dam sobie ręki uciąć.  Nie pamiętam jak to działało bez navi.

Offline Baracuda

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #113 dnia: 09 Marca 2021, 14:41:59 »

krystian.ja.3

Nie mam gotowego poradnika, robię to "spod palca" ale wiem że kolega z Rosji jest już na etapie beta testów aplikacji do odblokowywania AA
Temat jest dość popularny i duzo osób nad nim zajmuje

Dzięki za odpowiedź. Roota jeszcze nie mam, ale całkiem niedługo zabiorę się za to. Jak na razie testuje czy ma to sens. Czy ogólnie, też spotkałeś się z częstym rozłączaniem AA w dość niespodziewanych momentach? Na S8 jest porażka, doczytałem, że to może być wina kabla, softu, samej RAV4 itp.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Ja zmieniłem kabel na oryginalny od Samsunga (musiałem wziąć żony z S10, bo mój ma 2 x USB-C) i jak ręką odjął. Łączy się bez problemu i nie zrywa.

Offline krystian.ja.3

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #114 dnia: 09 Marca 2021, 21:49:26 »
Gdybym ja tylko wiedział, gdzie mam Ori kabel... Posiadam baseus QC 3.0 i działał dobrze z note 10.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #115 dnia: 12 Marca 2021, 08:29:22 »
A BeatSonic?
Takie coś ogłaszają.
I jeszcze filmik
Niestety póki co ten materiał mogłem obejrzeć bez dźwięku...
« Ostatnia zmiana: 12 Marca 2021, 08:36:33 wysłana przez Kiełek »

Offline Baracuda

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #116 dnia: 12 Marca 2021, 09:36:53 »
A BeatSonic?
Takie coś ogłaszają.
I jeszcze filmik
Niestety póki co ten materiał mogłem obejrzeć bez dźwięku...
wygląda fajnie ale cena 2000 PLN trochę odstrasza.
Ja nie potrzebuję tych wszystkich funkcji wystarczy mi podstawowe jakie oferuje AA. Czekam na AAWireless, który będzie działał spełni moje oczekiwania co do funkcjonalności. A cena to 80 USD z transportem.
Z ciekawości zapytam patrząc na ten filmik. Czy wyświetlacz JBL ma wyższą rozdzielczość niż zwykły jaki posiadam w moim aucie? Przynajmniej na tym filmiku jakość wyświetlanych treści wygląda całkiem spoko.

Offline kenzo

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #117 dnia: 12 Marca 2021, 10:25:17 »
^ nie dam sobie uciąć głowy ale wydaje mi się, że rozdzielczość jest na obu taka sama... żenująco niska :thumbdown:

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #118 dnia: 12 Marca 2021, 10:38:26 »
To jest sprzętowy mirror ekranu smartfona, różni się od AA lub CP.
Cechy obu rozwiązań:
- AA lub CP: obsługa z ekranu dotykowego inforozrywki auta, integracja z przyciskami auta, blokada video podczas jazdy
- mirror: obsługa z ekranu smarfona (ekran auta służy tylko jako wyświetlacz podobnie jak np. TV w domu), możliwość wyświetlania dowolnych treści w dowolnym momencie
Jak dla mnie to jednak AA jest bardziej użyteczny, choć wymaga na razie kabelka. 
Jeszcze jedna uwaga: mirror ekranu z tego rozwiązania to nie jest mirrorlink lecz coś jak SmartView Samsung'a.
« Ostatnia zmiana: 12 Marca 2021, 11:20:23 wysłana przez Markid »

Offline lechu

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #119 dnia: 12 Marca 2021, 10:38:51 »
Z AAWireless może być jeden problem. Pobór mocy przy transmisji bezprzewodowej może być na tyle duży, że i tak będzie potrzebne połączenie telefonu kablem z ładowarką. Myślę, że ładowarka indukcyjna też będzie za słaba.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl