Autor Wątek: Rav4 4gen czy Auris kombi hybryda ?  (Przeczytany 7753 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Artur@1978

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Rav4 4gen czy Auris kombi hybryda ?
« Odpowiedź #15 dnia: 26 Marca 2020, 05:51:07 »
Hej przmor , według autocentrum prius + ma 19 cm prześwitu ,  kufer ciut mniejszy niż w aurisie i rav . Mam jeszcze z dwa miesiące na podjęcie decyzji . Marcin też się skłaniam do twoich rad . Jak wygląda sprawdzenie używanego auta w salonie , myśle o aucie które było zakupione w polsce . Tj , czy po potwierdzeniu histori auta , bezwypadkowość , stan techniczy mechaniki i blacharsko lakierniczy , na coś jeszcze zwracać uwagę ? Czy w serwisie toyoty trzeba na taką wizytę się umawiać , czy zrobią to od ręki ?

Offline yunior81

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #16 dnia: 26 Marca 2020, 05:57:55 »
Jak nie cierpię SUVów, tak Auris HSD się nadaje tylko do miasta, a będziesz chciał z dzieciakiem wjechać do lasu i się zawiesisz na pierwszej dziurze.

Dla Aurisa  pod katem prześwitu, to juz miasto jest wyzwaniem. Po drugie, wsiadanie i wysiadanie z niego to katorga.

Bierz Ravke, załatwię ci porządną instalacje LPG i bedziesz mega zadowolony..... kręgosłup też ci podziękuje ;)
« Ostatnia zmiana: 26 Marca 2020, 06:00:08 wysłana przez yunior81 »
Toyota Corolla SD 2018

Skylog

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 26 Marca 2020, 10:25:16 »
Stałem przed podobnym dylematem.

Brałem pod uwagę Auris Combi Hybrid albo RAV4 4 generacji Hybrid. Potestowałem kilka egzemplarzy i doszedłem do wniosku że Auris dla mnie za mały. Jeszcze z przodu jest ok miejsca, i bagażnik w kombi wystarczy, to z tyłu bardzo mało miejsca. A tam póki co jeździ moja żona z córą w foteliku i zależy mi na ich wygodzie.

RAV4 4 generacji spełniało wszystkie moje wymogi. Duży, przestronny, z dużym bagażnikiem. Wprawdzie jakość materiałów w środku raczej średnia/słaba ale czuć w aucie że zbudowany jest w sposób porządny. Tylko hybryda kosztowałaby mnie koło 120000zł, i jeszcze prawie kupiłem kradzioną. Więc w sumie rozciągnąłem budżet i zamówiłem nową generację RAV4 i czekam właśnie aż dopłynie.

Offline mart66

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Rav4 V GR
« Odpowiedź #18 dnia: 26 Marca 2020, 15:16:13 »
miałem aurisa 2014 rok, 1,6; teraz mam od 2017 rav w hybrydzie, nawet nie ma porównania , to inna klasa aut, ravka dużo lepsze auto; co nie znaczy że mam coś to aurisa, 3 lata bez awarii, sprzedany na pniu. Toyoty może nudne, ale nie ma z nimi kłopotu; auta zresztą traktuje raczej przedmiotowo, więcej robię kilometrów rowerami.

Offline Artur@1978

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #19 dnia: 26 Marca 2020, 16:07:25 »
Muszę się przejechać tymi samochodami i w tedy się zdecyduje .

Offline Quantas

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #20 dnia: 01 Kwietnia 2020, 16:31:06 »
Biorąc pod uwagę twoje wymagania od auta kierowałbym się w Rav4 w hybrydzie. Za 80-90 tyś już się taka kupi... jak koszty za duże to zagazujesz.

Offline mleni

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Selection 4x4
« Odpowiedź #21 dnia: 04 Kwietnia 2020, 21:47:14 »

Roznica w spalaniu to jakies 4 litry gazu. Czyli 8zl na kazde 100km. Czyli 80zl na kazdy 1000km :) czyli w sumie jeden bak gazu.

Zona jest bardzo zadowolona.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Czekaj czekaj jak ty liczysz? nie doliczyłeś koszt benzyny na zimnym silniku?

U mnie koszt hybrydy po przejechaniu 45 000 km wychodzi 6,9l./100km i to w cztery pory roku.

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
« Odpowiedź #22 dnia: 04 Kwietnia 2020, 21:48:39 »

Roznica w spalaniu to jakies 4 litry gazu. Czyli 8zl na kazde 100km. Czyli 80zl na kazdy 1000km :) czyli w sumie jeden bak gazu.

Zona jest bardzo zadowolona.

Czekaj czekaj jak ty liczysz? nie doliczyłeś koszt benzyny na zimnym silniku?

U mnie koszt hybrydy po przejechaniu 45 000 km wychodzi 6,9l./100km i to w cztery pory roku.
Zawsze staruje z cieplego garazu wiec przelaczenie na gaz mam po 1km :) benzyne pomijam.

Offline mbauris

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #23 dnia: 05 Maja 2020, 14:40:27 »
Jak w temacie , mam zamiar kupić używane z skrzynią CVT. Auto w kwocie do 65000 zł . Wybór między rav4 a aurisem kombi w hybrydzie
Nie wiem czy masz taką wiedzę, ale Rav4(nie hybryda) posiada CVT zaś Auris hybryd e-CVT.
Podobieństwo CVT do e-CVT jest takie jak konia do koniaku. Zobacz np. na YT Pertyn Ględzi.
Ja wcześniej długo myślałem że hybryda ma CVT(bardzo często dziennikarze motoryzacyjni tak ględzili), i nie brałem pod uwagę zakup hybrydy. Jednak gdy udało mi się znaleźć artykuł który opisywał jaką skrzynię posiada hybryda, brałem pod uwagę zakup wyłącznie hybrydy.

Offline Artur@1978

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #24 dnia: 13 Maja 2020, 17:57:11 »
Biorąc pod uwagę twoje wymagania od auta kierowałbym się w Rav4 w hybrydzie. Za 80-90 tyś już się taka kupi... jak koszty za duże to zagazujesz.
Jest jeszcze opcja sprowadzenia auta ze stanów . Wtedy zmieszczę w budżecie hybrydę . A propo silniki na stany tolerują lpg ? Chodzi mi o te w 2,5 litrówki . Czy może są jakieś wersje które nie tolerują lpg ?

Offline Artur@1978

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #25 dnia: 13 Maja 2020, 17:58:50 »
Jest jeszcze opcja sprowadzenia auta ze stanów . Wtedy zmieszczę w budżecie hybrydę . A propo silniki na stany tolerują lpg ? Chodzi mi o te w 2,5 litrówki . Czy może są jakieś wersje które nie tolerują lpg ?
Cóż ogranicza trochę budżet .

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #26 dnia: 13 Maja 2020, 18:16:31 »
W jakiejś partii aut wyprodukowanych w USA czy w Kanadzie był problem z silnikiem - coś spierdzieliło się na linii produkcyjnej i nim się jorgnęli, wypuścili partię aut ze spierdzielonym chłodzeniem. Ciekawe jest to, że do końca nie potrafią ich zidentyfikować... Trzeba sprawdzić na stronie, czy auto jest w grupie podejrzanych (poszukam strony, jest gdzieś na rav4world.com i na FB), następnie udać się do your Toyota dealer for verification.
Poza tym mieszkańcy krajów za oceanem twierdzą, że te wyprodukowane w USA/Kanadzie charakteryzują się gorszą jakością montażu...
Więc szukaj z literką "J" w numerze VIN, produkcja Japan.

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #27 dnia: 13 Maja 2020, 20:25:05 »
2.5 hybryda w IV lubi sie z gazem. Sa nawet na YT dobrze opisane przypadki.

Offline Artur@1978

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #28 dnia: 14 Maja 2020, 04:22:14 »
2.5 hybryda w IV lubi sie z gazem. Sa nawet na YT dobrze opisane przypadki.

Były podobno dwie wersje . Jedna ponoć na wtrysku mieszanym , czyli pośrednio-bezpośrednim . A to właśnie info było w komentarzach , w filmach dotyczących rav4 hybryda na yt . Nie wiem czy to dobry pomysł z tą ameryką . Niby będzie młodsze auto , ale zawsze jakieś ryzyko jest .

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #29 dnia: 14 Maja 2020, 10:32:54 »
Wtryski mieszane sa w gen v. Na pewnoe europa miala gen iv wtrysk posredni. Przy zakupie auta trzeba weryfikowac po vin.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl