Autor Wątek: Wspomaganie kierownicy - dziwne skrzypienie  (Przeczytany 34889 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
Odp: Wspomaganie kierownicy - dziwne skrzypienie
« Odpowiedź #15 dnia: 17 Lutego 2009, 19:41:25 »
Jeśli nie masz opisanej przypadłości, to sprawdziłbym samą maglownicę.

Btw, wątpię, żeby w 9-letniej Camry coś takiego się działo...

Może przywykłeś do działania wspomy ?

pzdr
3VZ.pl

Offline tabak

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #16 dnia: 17 Lutego 2009, 19:46:27 »

Jeśli nie masz opisanej przypadłości, to sprawdziłbym samą maglownicę.

Jak mam ją sprawdzić?? Mechanik właził pod samochód i powiedział, że wszędzie jest sucho, wnioskuję ze na maglownicy też bo patrzył na nią jak smarował krzyżak. Z tym przyzwyczajeniem do wspomy to nie przesadzaj. Kolega co ma camry też zwrócił mi uwagę na ciężej niż u niego pracującą kierownicę. Może jutro wymienię płyn bo coś nie wierze paluchom mechanika, w końcu nie jest drogi i wymienie go sam strzykawką.

PozDRo.
« Ostatnia zmiana: 17 Lutego 2009, 20:15:34 wysłana przez tabak »
1MZ - FE ......hehe, po co mi car audio???

Sergiusz

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 17 Lutego 2009, 20:19:48 »
Krzyżak najprościej sprawdzić podnosząc przód auta do góry, tak aby oba koła były w powietrzu (nie stykały się z podłożem). Teraz kręcąc kierownicą na wyłączonym silniku można wykryć czy krzyżak nie jest zatarty.

Offline tabak

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #18 dnia: 17 Lutego 2009, 20:22:09 »
no i wszystko wskazuje na to, że nie jest zatarty, został nasmarowany, ale nie wielowypust tylko kardanik

PozDRo

Offline tabak

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #19 dnia: 22 Lutego 2009, 14:18:20 »
Witajcie

Dziś rozkręciłem kierownicę, a dokładnie zdjąłem Airbag i te plastiki gdzie są umiejscowione wajchy od kierunków. Z dużym prawdopodobieństwem mogę stwierdzić, że skrzypienie które u mnie występuje pochodzi od części plastikowej kręcącej się razem z kierownicą i  wchodzącej do nieruchomej części. Jest to element przekazujący prąd z np. klaksonu, taki mi się wydaje. Jak myślicie czym to spryskać i czy ktoś z Was spotkał się z czymś takim. Im zimniej jest to skrzypienie się nasila. Mam też jakieś wyczuwalne luzu na kierownicy, a raczej takie pukanie jak szybko kręce w jedną i drugą stronę.

PozDRo

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #20 dnia: 23 Lutego 2009, 01:16:21 »
Pukanie to może być krzyżak.

Taśmy od airbagu możesz okleić taką fajną mechatą taśmą izolacyjną, albo posmarować wazeliną techniczną.

pzdr
3VZ.pl

Offline tabak

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #21 dnia: 24 Lutego 2009, 15:35:34 »
Dziś zmianiłem olej we wspomaganiu metodą opisaną przez Camry 2,2 z tym że użyłem strzykawki z wężykiem. No i moje spostrzeżenia......

1. Narazie ustąpiło skrzypienie kierownicy, ale to będę mógł potwierdzić np jutro rano jak będzie zimno i kierownica zaskrzypi lub nie.

2. Kierownica kręci się lżej, może nie tak lekko jak u majkiela (wersja usa), ale napewno lżej.

3. Odnoszę wrażenie, że pogineły pewne luzy w układzie kierowniczym.

Wydaję mi się, że olej nie został do końca wymieniony, ponieważ wymieniałem go przez ok 5 min (4 razy). Jutro znowu przeprowadzę operację ponieważ zostało mi jeszcze 600ml oleju.

Btw. Jaka jest pojemność całego układu wspomagania (ile oleju by weszło do suchego układu)???

Jak narazie jestem zadowolony z tego co zrobiłem i dziękuję Camry 2,2 za zasugerowanie metody wymiany. Czasem najłatwiejsze metody są najskuteczniejsze.

PozDRo

P.S. Jutro napiszę czy napewno już nie skrzypi kierownica i jak sprawuje się wspomaganie........

dzięki Camry 2,2

Offline tabak

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #22 dnia: 25 Lutego 2009, 15:35:48 »
sorki za post pod postem

Dziś rano kierownica wydała takie małe, malutkie jęknięcie, tylko raz i już więcej nie zajęczała. Po pracy zrobiłem ostatni raz wymianę sposobem Camry 2,2 bo akurat miałem jeszcze trochę oleju 

w buteleczce. Kiera kręci się zdecydowanie lżej, chodź mogłaby jeszcze trochę lżej. Ale nie ma już tego okropnego skrzypienia jak jakiś stary tapczan. Teraz olej w zbiorniczku jest czerwony a

nie brązowy. Polecam wymianę oleju w wspomaganiu jeżeli macie jakieś skrzypienia lub ciężko sie kręci kierownicą. Napewno jest to łatwiejsze od grzebania w krzyżaku i naprawdę pomaga. Jeżeli

nie pomoże to można obstawiać krzyżak. Majkiel był w IC. Koszt samego krzyżaka to 30 PLN, z czymś tam jeszcze 80 PLN (nie wiem z czym, pewnie jest w komplecie jakieś coś), więc nie

przeraża.

Odniosłem wrażenie, że ciszej jakby sie zrobiło w silniku  (osprzęcie), ale to chyba zrozumiałe.

PozDRo........forum górą
« Ostatnia zmiana: 25 Lutego 2009, 16:02:36 wysłana przez tabak »

Offline niger

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #23 dnia: 12 Marca 2009, 18:27:16 »
Witam mam maly problem mianowicie na zgaszonym silniku na kierownicy mam mały luz i podejrzewam że to może być krzyżak czy w jakiś sposób można go zregenerować itp.Za znaczę że podczas jazdy auto mi ucieka na lewo i prawo i dziwnie to wygląda,co możecie mi doradzić z własnych doświadczeń? :-)

Offline niger

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #24 dnia: 12 Marca 2009, 21:35:13 »
Jeszcze jedno jakie ustawienie zbieżności powinno być z przodu i z tylu? obecnie mam +1przód i 0 tył

Offline tabak

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #25 dnia: 04 Kwietnia 2009, 12:50:21 »
odgrzebuję wątek

Wczoraj i dziś zauważyłem dość ciężko pracującą u mnie kierownicę. Stało się to po tym jak wzrosły temperatury. Poprostu kierownicą ciężko się kręci i na dodatek nie cały czas ze stałą siłą trzeba kręcić. To znaczy że tak jakby "skokowo" działa kiera i w dodatku nie zabardzo sama się chce prostować. Pytanie mam do Was. Czy rozebranie i smarowanie tego krzyżaka można przeprowadzić bez dostępu do kanału, czy raczej jest on niezbędny??

PozDRo

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #26 dnia: 04 Kwietnia 2009, 12:58:56 »
Można, wystarczy zdjąć koło.

pzdr
3VZ.pl

Offline tofex

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #27 dnia: 04 Kwietnia 2009, 16:33:27 »
Miałem "przyjemność " wymieniać ten krzyżak,na kole kiery był luz ok. 3 cm-przy szybszej jeździe trzeba było ciągle poruszać prawo- lewo co było irytujące i dość niebepieczne.
wyjęcie było dość łatwe, tak jak pisze marcinm najlepiej zdjąć koło, chciaż z tego co pamiętam przez swoje lenistwo dobierałem się do tego spod maski.
Ja robiłem to tak:
1.przywiązałem kierownicę (koła prosto)co by po złożeniu stała prosto
2.odkręciłem od gumowego łącznika przy kolumnie, potem od przekładni

Gorzej jest z wyjęciem krzyżaka z obudowy,bez imadła radzę nie podchodzić. jest osadzony i zaklepany na końcach żeby się nie wysunął
Jeszcze drobna uwaga- sprzedawca stwierdził że są 3 wielkości a do mnie idzie ten "środkowy", oczywiście po wyjęciu okazało się ze mam ten największy, i z powrotem do sklepu <diabel> -cena coś niecałe 50 zł(JC)

pzdr

Offline tabak

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #28 dnia: 05 Kwietnia 2009, 09:59:03 »
Zdążyłem już zauważyć, że problem z krzyżakiem w układzie kierowniczym dotyczy wielu modeli toyoty, ale nie bardzo słyszałem żeby jakiejś innej marki. Czy dałoby się lub któś już próbował w jakiś sposób osłonić ten przegub przed wpływem zjawisk atmosferycznych?? Coś w stylu ochrony jaką mają przeguby napędowe powiedzmy.

Ważne pytanie.
Jaka jest żywotność takich krzyżaków. Ile razy i przy jakich przebiegach mieliście problemy z tym konkretnym elementem??

PozDRo

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #29 dnia: 05 Kwietnia 2009, 10:03:04 »
W Starlet P8 jest fabrycznie w fajnej, blaszanej, osłonce - po 14 latach jest jak nowy :)

Tu problem jest innego typu : krzyżak, ten pod maską jest pierwszym ogniwem między maglem, a kolumną kierowniczą. Tłumik drgań jest dopiero wyżej. gdyby było na odwrót, tj tłumik drgań jako pierwszy, a potem krzyżak, to pewnie ten element wytrzymywałby więcej ;)

U mnie przez ostatnie 200kkm luz się nie zwiększył.

pzdr
3VZ.pl

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl