Autor Wątek: Auris II odpalanie  (Przeczytany 11790 razy)

Offline przmor

• Toyot Spamer
Odp: Auris II odpalanie
« Odpowiedź #15 dnia: 21 Kwietnia 2020, 18:31:08 »
Ten pierwszy może być od tempomatu. Wyłącza tempomat po wciśnięciu sprzęgła.

Offline camillo

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #16 dnia: 25 Kwietnia 2020, 11:39:43 »
Kolego camillo to kwestia wprawy i perfekcja z czasem przychodzi , powodzonka  <taniec>.

Mam do Ciebie pytanko , zerknij w tym wątku http://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,48561.0.html na samym końcu ,wstawiłem foty dyfuzora . Czy ty masz identyczną końcówkę ?

Dokładnie taką samą :)

Offline camillo

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #17 dnia: 25 Kwietnia 2020, 11:45:15 »
A propos nie będę zakładał nowego wątku... może i banalne pytanie, ale gdy włączam przycisk "auto" na grzanie w samochodzie np: 22 C czy jakąkolwiek inna temp. to z automatu włącza się klima (zapala sie jednocześnie z włączeniem "auto" i grzaniem). Dlaczego ? Zawsze wyłączam klime bo chcę tylko zagrzać w samochodzie i zdaje sobie sprawę, że to może działać w obie strony jak chłodzenie i grzanie tak ? I dlatego się odpala jednocześnie ? Czy jednak wyłączać podczas nagrzewania wnętrza ? Tylko w takim razie po co się załącza. Przyspiesza nagrzanie ?   

Offline bazi

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla E16 1.6
« Odpowiedź #18 dnia: 25 Kwietnia 2020, 12:19:35 »
poszukaj w ustawieniach toyota touch czy masz opcje   "tryb automatycznej ac". Jak odhaczysz to ac sie nie wlaczy po wciśnięciu auto.
Załącza sie standardowo samo , bo taka jest idea automatycznej klimatyzacji. Nastawiasz  temperaturę i dalej komputer ją ma utrzymać, np. wyjdzie słońce, podgrzeje kabinę i ma sie samo schłodzić to zadanej temperatury.

Offline Robinson

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #19 dnia: 25 Kwietnia 2020, 16:48:10 »
No właśnie.
Słowo "klimatyzacja" kojarzone jest ze schładzaniem, a tymczasem jest to bardziej "kontrola temperatury", czyli jak trzeba to chłodzi, a jak trzeba to grzeje.
A nie, że chłodzi i grzeje jednocześnie w tym samym czasie.
Auris II HSD Touring Sports 2015

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
« Odpowiedź #20 dnia: 26 Kwietnia 2020, 05:18:00 »
Nie masz racji , procesy są naprzemienne i nie występują jednocześnie .

Jest tak :

Clima chłodzi .
Nagrzewnica w tradycyjnym układzie płynu chłodzącego silnika daje ciepło ,lub dodatkowe elektryczne ogrzewanie .
Komputer kontroluje warunki , zmienia nawiewy i decyduje czy ma polecieć ciepło z nagrzewnicy ,czy zimno z climy .

Pasek wielorowkowy zawsze kręci kołem climy , co nie oznacza że ona zawsze pracuje .

Clima + nagrzewnica/elektryczne + komp = Auto climat
Komputer korzystając z 2 lub 3 układów i czujników dąży do zadanej temp. przez kierowcę ,kontrolując i biorąc pod uwagę jednoczesne zmiany warunków temperaturowych .

Kierowca zadaje temp. i dalej nie musi o tym myśleć .

Dokładnie taką samą

No to ja pierdziu i Ty, tak samo .

Z climą jest tak , rusza z auto początkowo bo to domyślne ustawienie . Zadajesz temp. i dalej nie myślisz o tym , komputer steruje gdzie ma dmuchać i czy ciepło czy zimno . Biorąc pod uwagę dane z czujników , przed chłodnicą = temp. zewnętrzna , na desce = nasłonecznienie , i gdzieś nie wiem gdzie czujnik temp. w kabinie . Domyślnie zaczyna się od automatu bo tak najłatwiej , dalej nie sprawdzałem ale powinna być możliwość przejścia z auto na własne preferencje nadal z klimatyzacją . Czyli ty sterujesz gdzie ma wiać i jak wentylator szybko ma się kręcić . Wtedy powinno już nie być auto , jedynie komp będzie sterował tym ,czy ma wpadać ciepłe czy zimne powietrze . Następnie powinna być możliwość wyjścia z climy i pozostaniu na samym wiatraku i nawiewach kierowanych przez kierowcę . W toyocie nie testowałem tego ,tak miałem w VW w climatroniku dwustrefowym . Ale na 99% wtedy i teraz latam z auto, bo nie chce mi się o tym myśleć podczas jazdy . Chyba że wiosną clima w auto wali zimne ,a mi zimno to wyłączam całkiem . Lub rano rokowania na ciepło są dobre ,a ja wyjeżdżam z zimnego garażu to nie włączam ,do puki mi nie jest za ciepło w kabinie .

Tylko tak jak sam chcesz zawiadywać z climą czy bez , to w czasie jazdy nie będziesz w porę tego zmieniał ,czyli nie wyłapiesz w porę zmian temperaturowych w kabinie . Po za tym czy zima czy lato , dobrze jest latać z klimą ,bo osusza powietrze , nie parują szyby i nie zamarza rosa na szybach od środka , mniejsza wilgotność w środku .

Zawsze jeszcze możesz zmniejszyć , lub zwiększyć "agresywność" poczynań climy w auto ,wystarczy zmienić ustawienia climy z bodaj fast/medium/soft . Ja zawsze na soft , w upały czy też to się okaże . 

Nie wiem czy masz ogrzewanie dodatkowe elektryczne 600W . Jeśli tak ,to zimą powinieneś zauważyć ,startując z climą w auto i zimnym silnikiem jak po chwili już leci mocne ciepło ,w miarę rozgrzewania silnika ten układ się wyłącza ,a ciepło jest pobierane z tradycyjnego układu . Powietrze które leci z ogrzewania elektrycznego ,różni się od ciepła z tradycyjnego układu . Jest takie jak z suszarki bardziej suche i pachnie grzałką ,czyli czuć rozgrzane coś metalowego co daje to ciepło .  Przy tym ogrzewaniu elektrycznym i przejściu na normalne ,zmiany dobrze pokazuje woltomierz w zapalniczce ,chodzi o zmiany wartości ładowania aku.

Ogólnie muszę dodać ,że mając woltomierz w zapalniczce ,mogłem czasem po wartościach V zaobserwować zmiany, jakich gołym okiem nie widać a są automatyczne . Widząc co się dzieje na woltomierzu , można się domyślać co się włącza , ile czasu działa i jaki ma wpływ na V ładowania .   

Permanentnie u mnie auto , aż przy okazji popstrykam przyciskami od climy i zobaczę co się będzie dziać .
« Ostatnia zmiana: 26 Kwietnia 2020, 05:38:03 wysłana przez Rademenes »
Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

Offline josef

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #21 dnia: 26 Kwietnia 2020, 08:12:30 »
Po za tym czy zima czy lato , dobrze jest latać z klimą ,bo osusza powietrze , nie parują szyby i nie zamarza rosa na szybach od środka , mniejsza wilgotność w środku .
Poza tym nie czuć przez pewien czas lekkiego smrodku, gdy włącza się climę po poprzednim jej wyłączeniu. Dlatego ja zawsze jeżdżę z włączoną climą.
Cytat: Rademenes
Pasek wielorowkowy zawsze kręci kołem climy , co nie oznacza że ona zawsze pracuje

Pytałem w ASO Toyoty, czy Corolle/Aurisy mają sprężarki o stalej pojemności czy o zmiennej pojemności (CVC). W sprężarkach CVC tłoki zawsze pracują, nawet gdy climę mamy wyłączoną. Gdy mamy ją wyłączoną tłoki pracują  na minimum pojemności dając minimalne chłodzenie. Zaletą tych sprężarek jest to, że są zawsze smarowane.
W sprężarkach o stalej pojemności tłoki zawsze pracują z jednakową pojemnością, a ich wydajność zależy od obrotów silnika. W tych sprężarkach wyłączenie climy powoduje, że sprężarka w ogóle nie pracuje.
Corolle/Aurisy mają sprężarki o stalej pojemności. Gdy wyłączymy climę, tłoki w ogóle nie pracują, gdyż koło pasowe napędu climy, które zawsze pracuje, nie jest połączone z układem tłokowym sprężarki za pomocą sprzęgła elektromagnetycznego. Sprężarka taka zaczyna pracować, gdy włączymy climę (włączymy sprzęgło elektromagnetyczne).
« Ostatnia zmiana: 26 Kwietnia 2020, 08:15:47 wysłana przez josef »

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #22 dnia: 26 Kwietnia 2020, 13:36:53 »
Nie czuć smrodku bo częste działanie ,spowalnia namnażanie się tam tego co powoduje smrodek , przy wyłączeniach proces przyspiesza .

Ja brak pracy climy , mimo kręcenia koła zaobserwowałem na woltomierzu w zapalniczce i po falowaniu obrotów przy włączonej i nie falowaniu przy wyłączonej . Może lekko pracującej bym nie wyłapał ,ale za duże zmiany są .

Jeszcze taka ciekawostka . Np wczoraj jazda wieczorem i leciało w clima auto ciepło , kolejny dzień wylot w ciepło ,clima nie włączona i dalej klapy pozostają w takim ustawieniu ,że leci ciepło z nagrzewnicy . Odwrotnie można ustawić na chwilę bardzo zimne powietrze i wyłączyć klimę a z nawiewów będzie leciał chłodek . Oczywiście te sytuacje na extrema temp. zimą i latem są nie wystarczające ,ale czasem wiosną i jesienią mogą być .

Offline Robinson

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #23 dnia: 26 Kwietnia 2020, 22:57:18 »
Jadąc z włączoną klimatyzacją, jeździcie na obiegu zamkniętym czy na powietrzu z zewnątrz?
Czy może zależy to od pory roku?
Auris II HSD Touring Sports 2015

Offline wściekła mysz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #24 dnia: 27 Kwietnia 2020, 00:44:14 »
Na zamkniętym to dość słabo dłużej jechać. Zacznie Cię łeb boleć. To podobnie jakbyś się zamknął np. w szczelnym pokoiku 1x1 m. Fajnie nie bedzie.

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #25 dnia: 27 Kwietnia 2020, 05:31:17 »
jeździcie na obiegu zamkniętym czy na powietrzu z zewnątrz?

Zawsze na obiegu zewnętrznym ,chyba że w pobliżu jest wysypisko śmieci , lub w korku/czasie jazdy ktoś czadzi niemiłosiernie czymś okropnym z wydechu ,to wtedy trzeba dać na jakiś moment na obieg zamknięty . Pora roku bez znaczenia . W kwestii pandemii ,to nie ma znaczenia ,chyba że zamiast silnika jest jakiś murzynek i może chuchać blisko wlotu powietrza ;-)
« Ostatnia zmiana: 27 Kwietnia 2020, 05:33:22 wysłana przez Rademenes »

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #26 dnia: 27 Kwietnia 2020, 10:59:46 »
Czy może zależy to od pory roku?
Zależy od pory roku i miejsca przemieszczania się. W mieście w większości na zamkniętym, zwykle krótkie odcinki (żeby nie wciągać spalin). Poza miastem itp, otwarty, a i często bez klimy z uchylonym oknem. Zapach obornika jest mi bliższy niż dymek z diesla....
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #27 dnia: 27 Kwietnia 2020, 15:57:18 »
No to o takich przełączaniach trzeba pamiętać ,albo nawyk i we krwi mieć . Zapachu spalin nie lubię ,szczególnie z jakiegoś motorka ala ścigacz.
Ale zapach rozpuszczalnika ,benzynki extrakcyjnej ,wosku i innych detailowych specyfików nie jest mi obcy i nie razi mnie w nosa . Może nawet zabić koronę ;-)
Pozytywy korony są takie ,że ludzie mniej macają bez zastanowienia się , w kolejce nikt nie próbuje wejść nikomu na głowę ,a i teraz z 2 metrów nie czuć ani smrodka ani perfuma 8-) Powietrze jest czystsze , mniej wypadków i nie jest dziwne jak ktoś oddala się od innego człowieka . Wszyscy teraz są aspołeczni , taki czas opamiętania i zastanowienia się czy ten świat nie rozpędził się nadto .

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #28 dnia: 30 Kwietnia 2020, 20:43:51 »
Sprawdziłem ,po włączeniu klimy wciskając auto , można wyłączyć AC i dalej leci zimne ,ale po woli robi się takie jak na zewnątrz .

Offline camillo

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #29 dnia: 11 Maja 2020, 09:50:19 »
Jest jeszcze jedna irytująca sprawa , która dotyczy mojego aurisa. Głośniki i ich brzmienie. Włączam radio to aby cokolwiek płynnie słyszeć muszę mieć ustawioną głośność na poziom 30. W trybie usb gdy słucham mojej muzyki to ok. 26-30. Tak słabe głośniki toyota dała jakościowo ? Jakość brzmienia też pozostawia wiele do życzenia. 

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl