Autor Wątek: Wzmacniacz jakiej firmy wybrać?  (Przeczytany 19364 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Artur

• Gość
Wzmacniacz jakiej firmy wybrać?
« dnia: 19 Lipca 2004, 13:21:14 »
O ile w temacie domowego Hi-FI (tudzież Hi-End) mam jako-tako wyrobione zdanie, o tyle jeśli chodzi o CA nie miałem okazji tego zdania sobie wyrobić. Mam zafałszowany obraz samochodowych systemów audio przez różne jeżdzące po ulicach "boom-boxy".

Stąd moje pytanie i prośba. Jaki wzmacniacz za niewygórowaną cenęjest w stanie zapewnić przyzwoicie dobrą jakość dźwięku w aucie tak małym jak Yaris? Nie zamierzam zakładać "tuby" ani innych podobnych wynalazków. Chciałbym docelowo napędzić 4-ry głośniki (przód i tył). Producentów jest naprawdędużo, na produkty Nakamichi czy droższe  mnie nie stać, więc co? Jaki wzmacniacz zapewni w miaręselektywny i poprawny dźwięk? Propozycjępoproszęz orientacyjną ceną. Z góry dzięki :)
« Ostatnia zmiana: 04 Lipca 2011, 15:12:46 wysłana przez Janmor »

Offline Red_Point

• Toyot Spamer
    • www.RedPoint.ilto.pl > ZAPRASZAM > Yaris, Yaris FL, Avensis ...
« Odpowiedź #1 dnia: 19 Lipca 2004, 15:03:06 »
najpierw okresl przedzial cenowy - nie pisz ze za nie wygurowana cene - dla niektorych niewygurowana to tysiac a dla niektorych 2,5 tys
po za tym istotne jest to jakiej muzyki sluchasz, co ma to zasilac - jkaie glosniki itd
:)
« Ostatnia zmiana: 04 Października 2013, 22:17:25 wysłana przez Swoop »
Niech prąd bedzie z Wami !!!

" ... objazd miasta na 18"stkach. Nie przestać! Wrócić na 20"stkach ... " Tede

Artur

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 19 Lipca 2004, 15:19:30 »
Z tym przedziałem cenowym to nie jest tak łatwo. Ja do tego problemu podchodzęod drugiej strony. Najpierw sprawdzam, czy jakaś rzecz (w tym przypadku wzmacniacz) mnie satysfakcjonuje pod względem jakości, a potem dopiero sięzastanawiam czy mnie na niego stać. Nie kupięwzmacniacza tylko dlatego, że mogęsobie na niego pozwolić, jeśli będzie słabo (według mnie) grał.

Ale oczywiście mogęnakreślić pewne ramy. Powiedzmy, że będzie to ok. 300zł. Pewnie to mało, ale jak już pisałem nie interesuje mnie potężna moc, a w miaręnaturalne brzmienie.
Głośniki: na razie mam Alpine na przodzie (13cm) w tyle planowane.
Muzyka: raczej rockowa, czasem mocno. Jak rock zagra dobrze, to wszyskie inne gatunki (no, może poza symfoniką) będą poprawnie odtworzone.
« Ostatnia zmiana: 04 Października 2013, 22:17:35 wysłana przez Swoop »

Offline Red_Point

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #3 dnia: 19 Lipca 2004, 15:36:01 »
no to cie zmartwie skoro chcesz wzmacniacz za ok 300 zl a nawet powiedzmy wiecej!! w tej klasie cenowej bedzie bardzo trudno kupic jakikolwiek (UZYWANY oczywiscie) wzmacniacz z zadawalajacym dzwiekiem (chyab szczegolnie dla cibie skoro piszesz o Hi-End'zie sprzetu domowego!)!
uzywany wznamacniacz ktory bylby wstanie prawdopodobnie cie zadowolic to koszt (wedlug mnie) ok 1 tys!!
co do glosnikow to tez cie zmartwie bo alpine to jedna ze slabszych fim jesli chodzi o glosniki oczywiscie!!!:(
tak dla poorownani - 300 zl to dobre wygluszenie drzwi!!! - a to podstawa niestety w samochodowym Audio!:)
milej pracy nad samochodem!:)
« Ostatnia zmiana: 04 Października 2013, 22:16:44 wysłana przez Swoop »

GAK

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 19 Lipca 2004, 16:39:30 »
no nie strasz kolegi ;)
za 300 to moze rzeczywiscie nie kupi ale za 400-500 to moze na allegro upolowa alpine v12 na ktorego brzmienie nie mozna narzekac... mowie oczywiscie o 4 kanalach...
ja mam mrv-f300s i nie jest zle ale polecam f400s bo ma wieksza moc...
g.
« Ostatnia zmiana: 04 Października 2013, 22:16:55 wysłana przez Swoop »

Radek

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 19 Lipca 2004, 19:25:22 »
zobacz sobie tutaj w miare dobre rzeczy i niedrogie grają tez przyzwoicie alka i odpusc sobie kupowanie wzmacniaczy uzywanych nie wiadomego pochodzenia bo tez sie mozna naciąć
« Ostatnia zmiana: 04 Października 2013, 22:17:48 wysłana przez Swoop »

Artur

• Gość
Wzmacniacz jakiej firmy wybraÌ?
« Odpowiedź #6 dnia: 20 Lipca 2004, 08:24:16 »
No proszę, czyli jednak można coś w miarędobrego kupić za mniej niż 1000zł ;)
Dzięki za porady.

RedPoint: Co do wygłuszenia drzwi to będęto robił sam, nie dam auta do żadnego warsztatu CarAudio ze względów oszczędnościowych oraz z powodu braku zaufania do wszelkiej maści "specjalistów". Na tych naprawdędobrych na pewno mnie nie stać.
Odnośnie głośników. Jeśli Alpine to raczej dno, co w takim razie Ty polecasz? Chciałbym Focale, ale to dość droga imprezka :)

Offline Red_Point

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #7 dnia: 20 Lipca 2004, 13:08:10 »
nie napisalem ze Alpine to dno tylko zadna rewelacja!! raczej mocno slaby produkt!!
ja mge polecic ci spokojnie zestawik DEGO DO-650 CP - zestawik ok 500 zl i wtej kasie cenowego chyba nie znajdziesz nic leprzego!! (oczywiscie to jeszcze zalezy od twojego 'ucha'!;)) najlepiej sluchac glosnikow u siebie w aucie przez jakis czas przed zakupem!!! - te glosniczki niektorym nie przypaaja do gustu wlasnie przez icgh naturalnosc!!

co do wygluszenia drzwi to masz racje ze bedziesz to robil sam!:)

za mniej niz tys cos fajnego juz kupisz - uzywanego oczywsicie!:) - no chyab ze jakis AXTON (troche ponad tys) ale naprawde milo grajacy sprzet!

Artur

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 21 Lipca 2004, 11:10:21 »
Gdybym miał możliwość posłuchania sprzętu w własnym aucie przez jakiś czas, to w ogóle bym nie pisał tego postu :) Wiem, co chcęusłyszeć.
Jednak takie rozwiązanie to utopia, z wielu względów.
Właśnie dlatego proszęo sugestie, żebym mógł skupić sięna szukaniu konkretnych modeli, zamiast samodzielnie przetrząsać cały rynek CA, który jest na pewno mocno zapchany przeróżnym chłamem  :roll:

GAK

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 22 Lipca 2004, 23:04:35 »
widywalem axtony uzywane na allegro za 500-600  za 1k przy odrobinie szczescia mozesz skompletowac wzmak z zestawem na przod...
pozdr g.

ps. red point nie wiem skad Ty bierzesz te ceny... lodz nie jest taka droga (sciagalem wiekszos glosnikow z lodzi:)) albo ktos Cie mocno naciaga... ;) uzywane sprzety na allegro sa na prawde w przystepnych cenach !!! a na nowe sa rabaty 20-25% u porzadnych sprzedawcow!

Janooop

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 23 Lipca 2004, 14:50:50 »
Minuste jest jedynie to że jeżeli kupujesz sprzęt CA to musisz odpowiedniego sprzedawcęwybrać który wie jak przesyłać to wszystko. Dawne wspomnienia długo by pisać  :aconfused

Radek

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 23 Lipca 2004, 15:38:19 »
Cytat: GAK
widywalem axtony uzywane na allegro za 500-600  za 1k przy odrobinie szczescia mozesz skompletowac wzmak z zestawem na przod...
pozdr g.!

Z kupowaniem uzywanego sprzetu wiaze sie pewne ryzyko wiec lepiej kupic nowy (to jest moje zdanie) i miec gwarancje, niz pozniej bujac sie ze złomem zeby to naprawić i nie zawsze sie to udaje

Cytat: GAK
ps. red point nie wiem skad Ty bierzesz te ceny... lodz nie jest taka droga (sciagalem wiekszos glosnikow z lodzi:)) albo ktos Cie mocno naciaga... ;) uzywane sprzety na allegro sa na prawde w przystepnych cenach !!! a na nowe sa rabaty 20-25% u porzadnych sprzedawcow!

Napisz skad sciagałes głosniki bo ja nie znam firmy w łodzi która daje takie upusty, bez podnoszenia ceny detalicznej oczywiscie.

GAK

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 23 Lipca 2004, 22:20:02 »
od 2 lat kupuje i sprzedaje na allegro... dzieki temu moglem wymieniac sprzet nie bedac stratnym... przeszlo juz przez moje auto z 5 radyjek 3 wzmacniacze i 2 piloty... ani razu nie mialem klopotow ze sprzetem !!! wystarczy kupowac u porzadnych sprzedawcow i tyle !!! gdybym chcial skompletowac nowy sprzet ze sklepu to zaplacilbym ok 70% wiecej niz dalem ... czyli pewnie jezdzilbym z seryjnym fujitsu bo nie przeznaczylbym 4-5k pln na sprzet CA !!!

glosniki kupowalem od kolesia z allegro ;) nowe z gwarancja 20% upustu od ceny sugerowanej przez producenta, ale sklep musicland z krakowa ma wieksze upusty... tez ma swoja oferte na allegro. jezeli jestes mocno zainteresowany adresem mailowym tego sprzedawcy z lodzi to daj znac na priv podam Ci namiary.

pozdr g.

Offline Sober

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #13 dnia: 03 Grudnia 2004, 22:31:43 »
A może coś takiego? GTO 4000 Cena 799,00zł tylko pytanie co taki wzmak jest wart? Wygląda to że na całym forum jedynie Redpoint ma jakies doswiadczenie ze zmakami :) Może napiszesz jakies kompendium wiedzy? ;-)
Seat Leon Cupra :D

Offline Red_Point

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #14 dnia: 04 Grudnia 2004, 12:24:41 »
GTO to naprawde kiepski sprzet!:(
wiem bo mialem gto 2000 ktorym przez pewnien czas zasilalem suba.......... o ile suba napedzalo w miare poprawnie to niestety jak podloczylem kiedys pod niego zestaw przedni to bylo bardzo kiepsko!:/

gto 4000 tys to dokladnie ta sam konstrukcja, tylko ze 4ro kanalowa i w dodarku slabsza (4x50) wiec proponuje poszukac w tej cenie czegos innego, chodz niestety raczej uzywanego.......

ale z drugiej strony, jelsi to ma byc czyjs pierwszy wzmacniacz, to moze sobie kupic i napewno i tak bedzie bardzo zadowolony sluchajac systemu na nim opartego - po tym jka wczesniej uzywal tylko koncowki mocy w radiu....

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl