Autor Wątek: Ruszanie z jedynki  (Przeczytany 8016 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline YamamMotor

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Ruszanie z jedynki
« Odpowiedź #15 dnia: 29 Kwietnia 2020, 18:00:41 »
Jutro jade na płukankę do Aso i zobaczymy  <kucharz>
Były: Honda Jazz 1.3/2003r. , Mazda 3/2010r.

Offline YamamMotor

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #16 dnia: 30 Kwietnia 2020, 17:44:35 »
A więc ... byłem i przeczyścili mi przepływomierz i przepustnice .
340 złociszy i półtorej godziny w Aso nie moje  :cry:
Pomogło  :-) :-) :-) Już go nie dusi i płynniej się zbiera.
Sumując lepiej wydać 340 niż około 900 na nowe sprzęgło z robocizną - oczywiście poza Aso bo tam zasugerowali około 2200  <zalamka>
Zobaczę czy poprawi mi się średnie spalanie , podobno ma być niższe  <kawusia>

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
« Odpowiedź #17 dnia: 01 Maja 2020, 00:28:18 »
Sprzedawca zasugerował przyzwyczajenie do sprzęgła

Proponuje poinformować sprzedawcę ,że kity wciskał i jak rachunek był to mu wręczyć .

A z jaką skrzynią we wcześniejszym aucie latałeś ?
Ja po 10 latach z DSG VW ,przesiadłem się do Aurisa ,no i powiem że zdarzało mi się zgasić przy ruszaniu , jestem na etapie powolnej adaptacji i podkręcania głosu w radiu 8-) . Początkowo sprzęgło było dla mnie jak by go nie było , noga mi wpadała jak w puste wiadro ,a dalej długi skok przy ruszaniu . Za rok zapomnę o tym ,ale z DSG była wygoda ,nigdy nie zgasł i ręka wolna była .
Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

Offline YamamMotor

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #18 dnia: 01 Maja 2020, 17:59:02 »
Ale muszę obserwować spalanie bo  na razie mi nie chce zejść poniżej 8,5 ! A niby ma spaść niżej jak miałem , czyli poniżej 7,2 ??? Sie pytam ???

Offline YamamMotor

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #19 dnia: 01 Maja 2020, 18:08:07 »
Odnośnie handlarza to mogę zapomnieć żeby Się z nim spotkać a co dopiero Mówić że zapłaciłem za jego ściemę  :wallbash:
Co do wcześniejszych 10 pojazdów to nie miałem takiego przypadku braku wyczucia sprzęgła . No może Honda Jazz z 2003 dała popalić przez zacinający się EGR...

Offline bazi

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla E16 1.6
« Odpowiedź #20 dnia: 01 Maja 2020, 18:27:12 »
na razie mi nie chce zejść poniżej 8,5
że niby gdzie ? po mieście ?

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #21 dnia: 01 Maja 2020, 21:00:16 »
na razie mi nie chce zejść poniżej 8,5

Ja w tych okolicach mam normalnie cały bak ,styl bez buta , 3/4 miasto 1/4 trasa ,a teraz z trasami jak na lekarstwo .
Badając napięcia ładowania ,wcześniej wysprzęglałem i dalej dolot na luzie . Zawsze się tak nie da ,ale jak kawałek jest to można . Czyli normalne rozpędzanie i dolot zamiast mocniejsze hamowanie . No i z 8.9 obecnie średnia z baku wychodzi 8.4 lub 8.3 .

Jeśli nie skasowałeś poprzedniej średniej ,to dalej zalicza się poprzedni okres i zmiany będą niewielkie . Musisz skasować średnią teraz ,lub od tankowania . A sam zobaczysz ,że po skasowaniu średnia bardziej się zmieniać częstawo , by z czasem i km te zmiany się ugruntowały i nie podlegały szybkim zmianom .

Odnośnie handlarza to mogę zapomnieć żeby Się z nim spotkać a co dopiero Mówić że zapłaciłem za jego ściemę

A co to turek lub inny z zagranicy ?

Offline Barrek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #22 dnia: 05 Maja 2020, 13:18:22 »
Mam Aurisa od pół roku i jeszcze mi się zdarza czasem prawie go zgasić przy ruszaniu. Już bardzo sporadycznie ale się zdarza. Przedtem jeździłem Astrą H kombi (diesel) przez 10 lat i stamtąd przyzwyczajenie do innego operowania sprzęgłem. Ale ewidentnie na początku miałem dużo kłopotów z opanowaniem odpowiedniego operowania sprzęgłem i gazem przy ruszaniu, tak aby nie zgasł silnik (zdarzyło się kilkanaście razy). A też zdarzyło mi się prowadzić kilkanaście / kilkadziesiąt różnych innych samochodów w życiu i wydawało mi się ze to potrafię zrobić... :cheesy:
Auris II TS 2013 1,6 benzyna + LPG

xMikex

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 05 Maja 2020, 13:33:03 »
Witam! Ja posiadam Auriskę 1.6 vvti 124km równo rok i również szarpie mi strasznie na 1 biegu. Co jakiś czas zdarzają się kangurki i jest to irytujące. Sprawdzałem dolot i przeczyściłem go do przepływki włącznie dalej nie dałem rady zdjąć obejmy, bo zardzewiałe śruby strasznie mam i groziło to urwaniem obejmy. Nie odczułem żadnej różnicy. Poza tym podczas toczenia się wbicie 1 to siłowanie się z pudzianem.

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #24 dnia: 06 Maja 2020, 03:49:13 »
No wiesz ,kup obejmę poczyść tam przepustnicę i przepływomierz powietrza . Jak zrobisz to na 100% ,to będziesz mógł to odhaczyć z listy . A tak pewności nie będzie dużej .

Może na takie sytuacje ,rozwiązaniem będzie dać się komuś innemu przejechać i poruszać , najlepiej takiemu co takie auto ma . Tym samym zamiana będzie obopólna ,test i może rura które auto szybsze pod nogą kolegi  <diabel>.

Z jedynką jak się toczy , nie przesadzajmy z prędkością , toczy to tak z tyci górki , a nie na dolocie do skrzyżowania . Zasadniczo powinno się 1 wbijać tylko na postoju i raczej w większości manuali jak się szybkawo toczy to się nie da .   

Mam Aurisa od pół roku i jeszcze mi się zdarza czasem prawie go zgasić przy ruszaniu. Już bardzo sporadycznie ale się zdarza. Przedtem jeździłem Astrą H kombi (diesel) przez 10 lat i stamtąd przyzwyczajenie do innego operowania sprzęgłem. Ale ewidentnie na początku miałem dużo kłopotów z opanowaniem odpowiedniego operowania sprzęgłem i gazem przy ruszaniu, tak aby nie zgasł silnik (zdarzyło się kilkanaście razy). A też zdarzyło mi się prowadzić kilkanaście / kilkadziesiąt różnych innych samochodów w życiu i wydawało mi się ze to potrafię zrobić.

Nie ma się czym przejmować , za kolejne 6 mc zapomnisz o problemie . Mi już się nie zdarza zgasić , jedynie jak coś nie tak to zaraz noga reaguje i jak było blisko zgaszenia a nie zgasł to silnik podnosi obroty na chwilę tak do 1000. No no też 10 lat jak ja jednym .

Jak w moim przypadku ,upatruje powód gaszenia w pracy sprzęgła . Jak pierwszy raz wsiadłem , to po wciśnięciu pedału , pierwsza myśl ,sprzęgło to tu jest i działa jeszcze . Po prostu przesiadając się na takie sprzęgło z hydrauliką , po tradycyjnych toporach bez hydro ,lub ciężko pracujących linkach , może być taki efekt . Osobiście obwiniam o to hydraulikę , pomaga ale na początku przeszkadza . 
« Ostatnia zmiana: 06 Maja 2020, 03:53:01 wysłana przez Rademenes »

Offline josef

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #25 dnia: 06 Maja 2020, 07:40:34 »
Mam rok Aurisa 1,6 132 KM, przebieg 90.000 km, sprowadzony z Niemiec i nie mam problemu z ruszaniem na jedynce.
Zmieniając bieg na jedynkę należy:
1) baaaaardzo zmniejszyć prędkość do minimalnego toczenia się samochodu i delikatnie wrzucać jedynkę trzymając dźwignię zmiany biegów na granicy wrzucenia jedynki ok. 1-2 sek, aż bieg pierwszy sam wskoczy, a nie "jednym" nagłym ruchem tej dźwigni albo
2) zmieniać bieg za pośrednictwem tzw. przegazowania. Tak kiedyś dawno robiono, gdy skrzynie biegów nie miały synchronizatorów.

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #26 dnia: 09 Maja 2020, 10:02:15 »
To który rok masz kolego Aurisa ?
Ad2. To znaczy ,podczas prze gazowania = podniesionych obrotów wrzucać 1 bieg ?

Offline josef

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #27 dnia: 10 Maja 2020, 08:01:43 »
1) końcówka roku 2011.
2) przegazowanie, aby zwiększyć nieco obroty silnika; przy przegazowaniu należy obroty zwiększyć z "czuciem" oraz wrzucać jedynkę także z "czuciem"; wymaga to trochę nabycia tej umiejętności a ponadto nabycia pełnej synchronizacji czynności: pedał sprzęgła - wrzucenie luzu - pedał sprzęgła - pedał gazu - pedał sprzęgła - wrzucenie jedynki - pedał sprzęgła.

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #28 dnia: 10 Maja 2020, 13:42:13 »
Trochę to skomplikowane , przy adaptacji własnej może skrzynia oberwać ,zanim się nauczymy . 

Offline josef

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #29 dnia: 11 Maja 2020, 09:25:46 »
Wykonywanie tego przy większej prędkości faktycznie nie jest polecane. To jest metoda mająca na celu ułatwienie wrzucenie jedynki tylko przy małej/minimalnej prędkości w sytuacji, gdy w niektórych samochodach jest szczególnie trudno wrzucić jedynkę w trakcie jazdy, nawet z minimalną prędkością, i trzeba  po porostu zatrzymać się.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl