Autor Wątek: BLOS inny mikser gazu  (Przeczytany 38428 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

ddow

• Gość
Odp: BLOS inny mikser gazu
« Odpowiedź #30 dnia: 16 Marca 2006, 12:53:53 »
No fajnie by bylo gdybys wrzucil jakies fotki z montazu, bo mam juz Blosa ale za bardzo nie wiem jak go wcisnac miedzy przeplywomierz i przepustnice?? Problemem sa te dwie rurki ktore odchodza od glownej rury...niewiadomo gdzie go lepiej wcisnac przed nimi czy za nimi ..no i jak to spasowac, bo Blos ma mniejsza srednice a przejsciowki tez zajmuja pare centymetrow. Nie chce ciac za bardzo istniejacej rury zeby zawsze miec mozliwosc powrotu do mixera w razie awarii Blosa...bo w pechowej sytuacji nie pojedzie sie nawet na benzynce jak w Blosie zatnie sie przepustnica...
« Ostatnia zmiana: 18 Marca 2006, 10:06:57 wysłana przez ddow »

ddow

• Gość
« Odpowiedź #31 dnia: 18 Marca 2006, 10:19:24 »
No to po godzinnym rzezbieniu z dolotem zalozylem Blosa...nie wiem jak to ma caffeini, ale w zasadzie w Camry to nie ma zbyt duzego pola do popisu odnosnie montazu, jest tak krotki dolot i tak ciasno ze w zasadzie bez przerobki calego dolotu i wywalenia filtra to jedyne rozsadne miejsce to zaraz za przeplywomierzem (tzn. miedzy przepustnica a przeplywomierzem).
Pierwsze testy sa polowiczne:
- benzynka - auto w koncu wkreca sie i ma kopa tak jak powinno :)
- gaz - tu niestety czeka mnie strojenie bo po ustawieniu wg. instrukcji i odkreceniu parownika jest prawie tak samo jak z mikserem..:(
No ale musze jeszcze sprawdzic filtr gazu, szczelnosc, parownik i najwazniejsze dostroic samego Blosa.
I tu znowu pytanie do caffeiniego: Czy ten gazownik, ktory zakladal Ci
Blosa rozpilowywal slit w Blosie????
Generalnie jak uda mi sie dostroic Blosa to wrzuce fotki i opis. Sam montaz po zakupie odpowiedniej przejsciowki w Norauto, mozna zrobic w 20-30 min. Gorzej z dostrojeniem i pewnie bez hamowni i analizatora sie nie obejdzie, na razie ciesze sie jazda na benzynce bez zadnych zwezek :)

Offline carinus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Auris I 1,4 d4d
« Odpowiedź #32 dnia: 19 Marca 2006, 14:06:59 »
Czuje ze ciezko bedzie zgrac blosa na wolnych jezeli zalozony bedzie za przeplywomierzem.Kiedys bawilem sie zakladaniem mixera wlasnie za przeplywką i byla tragedia.

Offline caffeini

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #33 dnia: 20 Marca 2006, 19:15:10 »
No fajnie by bylo gdybys wrzucil jakies fotki z montazu, bo mam juz Blosa ale za bardzo nie wiem jak go wcisnac miedzy przeplywomierz i przepustnice?? Problemem sa te dwie rurki ktore odchodza od glownej rury...niewiadomo gdzie go lepiej wcisnac przed nimi czy za nimi ..no i jak to spasowac, bo Blos ma mniejsza srednice a przejsciowki tez zajmuja pare centymetrow. Nie chce ciac za bardzo istniejacej rury zeby zawsze miec mozliwosc powrotu do mixera w razie awarii Blosa...bo w pechowej sytuacji nie pojedzie sie nawet na benzynce jak w Blosie zatnie sie przepustnica...

http://img66.imageshack.us/img66/7325/2f38re23as.jpg
http://img229.imageshack.us/img229/7214/f67dre23wf.jpg
http://img90.imageshack.us/img90/5814/bc2ere25qb.jpg
http://img84.imageshack.us/img84/740/2794re22bm.jpg

u mnie wyszlo to tak......spasowane jest na zlączkach,myśle ,ze strasznej obory pod maską nie narobiłem......a starej gumy nie tnij,wczesniej czy póżniej sie przyda,jezeli chcesz to fotki w pelnym formacie mogę przesłać Ci na maila
pozdro-Caffeini
« Ostatnia zmiana: 21 Marca 2006, 08:30:51 wysłana przez caffeini »
Przemek

ddow

• Gość
« Odpowiedź #34 dnia: 20 Marca 2006, 23:51:16 »
Niestety linki do fotek nie dzialaja, jesli mozesz to podeslij mi fotki na maila: ddow@wp.pl
Mam tez 3 pytania:
1. Jaki dokladnie masz parownik (typ i moc)?
2. Jaka jest srednica rurek doprowadzajacych gaz z butli do parownika?
3. Czy ten gazownik rozpilowywal gwizdek w Blosie (czy tez zostawil oryginalna szczeline)?
Pozdr.

Offline caffeini

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #35 dnia: 21 Marca 2006, 08:36:49 »
Niestety linki do fotek nie dzialaja, jesli mozesz to podeslij mi fotki na maila: ddow@wp.pl
Mam tez 3 pytania:
1. Jaki dokladnie masz parownik (typ i moc)?
2. Jaka jest srednica rurek doprowadzajacych gaz z butli do parownika?
3. Czy ten gazownik rozpilowywal gwizdek w Blosie (czy tez zostawil oryginalna szczeline)?
Pozdr.
linki powinny juz działać,slit rozpiłowałem osobiście ok. 1 mm.zaczynajac od górnej krawedzi na dł 1 cm(była lipa przy 5,500obr/min.),parownik jest marki zavoli max 160Kw,rurki doprowadzajace sa standardowe (6 mm) pełny format fotek puszczę Ci na maila.Pozdro.... ;D
« Ostatnia zmiana: 21 Marca 2006, 08:52:32 wysłana przez caffeini »
Przemek

ddow

• Gość
« Odpowiedź #36 dnia: 21 Marca 2006, 09:27:43 »
No ladnie to wyglada. Ja juz niestety skrocilem oryginalna rure bo nie moglem znalezc odpowiednich przejsciowek z rurkami...zreszta rure dokupie gdzies na szrocie. Co do Blosa to biore sie dzisiaj za ropilowywanie bo wlasnie sa male "kangurki" przy 5,5tys., parownik mam BRC 140 KW i zastanawialem sie czy to on moze nie wyrabia, ale zaczne od slita.
Gdzie kupiles te czarne przejsciowki z bocznymi wyjsciami?? Jak to spasowales bo Blos ma mniejsza srednice?
Pozdr.

dan_kan

• Gość
« Odpowiedź #37 dnia: 20 Września 2006, 22:03:05 »
Witajcie,
 Jestem użytkownikiem Corolki '95 4EFE 75KM z LPG z Blosem zamiast miksera. Blos ustawiony zostal pod katem prawidłowego skladu mieszanki na analizatorze. Wbrew wielu wypowiedziom musze stwierdzic spadek mocy na benzynie w stosunku do miksera (fi28mm) Czas 0-100km/h wzrosl z 14.3 na 15.5s :( na tomiast na gazie spadl z 16.5s na 15.7s.Dla porownania po zalozeniu zwyklej rury dolotowej bez miksera/blosu czas oscylowal przy 14s. Takze samochod na trasie do dla mnie żuk.

Oczywiście kultura pracy na wolnych obrotach, możliwość ustawienia stalej proporcji gazu do powietrza, a wiec wyeliminowanie "ubogiej" mieszanki i wszystkich szkodliwych jej nastepstw, jak rowniez możliwość ustawienia przełączania zaworu Pb/LPG dla niższej temperatury a wiec mniejsze spalanie tej drogiej substancji (na miekserze po 5.5tys km 50%/50% miasto trasa zniknal caly bak benzyny) to nadal najwieksze zalety montazu Blosa.

Pozdrawiam
dan_kan@wp.pl

Offline Łukasz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #38 dnia: 15 Października 2006, 17:49:22 »
Jak ustawic BLOSa?
wedlug instrukcjii z forum forda nalezalo ustawic tak aby bylo jak najmniej CO, a najwiecej CO2
ja przy takiej mieszance mam lambde 1,268 samochod na gazie jezdzi gorzej niz z mixerem i wiecej pali.
Na benzynie znacznie lepiej niz z mixerem dlatego sadze ze mieszanka jest zle wyregolowana... HELP!

FAWORYT

• Gość
« Odpowiedź #39 dnia: 16 Października 2006, 10:24:14 »
Tak ,mieszanka jest zbyt zubożona . Lambda powinna byc od 0.95 do 1. Lepiej szybko to zrób ,bo wypalisz gniazda zaworowe w głowicy.

Offline Łukasz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #40 dnia: 21 Października 2006, 11:52:26 »
W ktora strone trzeba przekrecic ta srobe na spodzie BLOSa zeby wzbogacic mieszanke??

Offline carinus

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #41 dnia: 28 Stycznia 2007, 14:11:54 »
Witajcie,
 Jestem użytkownikiem Corolki '95 4EFE 75KM z LPG z Blosem zamiast miksera. Blos ustawiony zostal pod katem prawidłowego skladu mieszanki na analizatorze. Wbrew wielu wypowiedziom musze stwierdzic spadek mocy na benzynie w stosunku do miksera (fi28mm) Czas 0-100km/h wzrosl z 14.3 na 15.5s :( na tomiast na gazie spadl z 16.5s na 15.7s.Dla porownania po zalozeniu zwyklej rury dolotowej bez miksera/blosu czas oscylowal przy 14s. Takze samochod na trasie do dla mnie żuk.

Oczywiście kultura pracy na wolnych obrotach, możliwość ustawienia stalej proporcji gazu do powietrza, a wiec wyeliminowanie "ubogiej" mieszanki i wszystkich szkodliwych jej nastepstw, jak rowniez możliwość ustawienia przełączania zaworu Pb/LPG dla niższej temperatury a wiec mniejsze spalanie tej drogiej substancji (na miekserze po 5.5tys km 50%/50% miasto trasa zniknal caly bak benzyny) to nadal najwieksze zalety montazu Blosa.

Pozdrawiam
dan_kan@wp.pl
Musze potwierdzic ze po zainstalowaniu blosa do celiki 2.0 V-gen 3SGE dynamika byla gorsza niz na tradycyjnym mixerze.Drastycznie zamula podczas jazdy na benie.Robie teraz poprawki w kadłubie i zobacze jak sie wszystko poprawi.

Offline Łukasz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #42 dnia: 28 Stycznia 2007, 16:48:55 »
Mialem podobna sytuacje dopuki nie zauwazylem ze gaziarze zatkali mi doplyw powietrza jakas guma.
Po zdjeciu tego czegos dynamika na benzynie nieporownywalnie lepsza a spalanie lpg 2 litry mniej(przy takiej samej dynamice ale moze to dlatego ze nie rozpilowywalem BLOSa).

Offline carinus

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #43 dnia: 02 Lutego 2007, 19:05:19 »
Mam podejrzenia co do problemow z podnoszeniem sie suwaka przepustnicy gdzyz inaczej powinno byc wszystko dobrze.Na "stole" wszystko chodzi dobrze ale...

Offline dziadek_tadeusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #44 dnia: 23 Czerwca 2007, 19:20:42 »
Witam.
Co to jest Blos i co on daje??
« Ostatnia zmiana: 23 Czerwca 2007, 20:00:27 wysłana przez dziadek_tadeusz »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl