Autor Wątek: WYCISZENIE  (Przeczytany 125574 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline mentosfresh

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla TS
Odp: WYCISZENIE
« Odpowiedź #240 dnia: 12 Sierpnia 2024, 16:46:50 »
Z przodu ściągamy zaślepkę przy klamce i dekor w uchwycie. Odkręcamy 3 śrubki i ściągamy. Z tyłu zaślepka pod klamka + panel od szyb. Razem też 3 śruby. Cięgna „kodowane” nie da się źle wpiąć.

Materiał: 300zl allegro oficjalne konto producenta Bitmat.

Różnica? Czuć dopiero jak się przejedzie identycznym autem ale nie wygłuszonym.
Do zrobienia nadkola, może to dużo dać.

Offline marianek

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla
« Odpowiedź #241 dnia: 12 Sierpnia 2024, 17:17:54 »
Przymierzam się do wyciszenia mojej corolli ts, czy taki zestaw będzie ok (takie minimum) na drzwi + bagażnik?
https://www.bitmat.pl?mx_zapisany_koszyk=1592460

Druga sprawa mam zrobioną antykorozję i nadkola są pokryte warstwą polimerową + wosk, czyli zostaje mi tylko przyklejenie pianki na plastiki od spodu, czy to da coś? Jeśli takto pianka 6mm czy 9mm tam wchodzi bez problemów?
Toyota Corolla TS 1.8 Style 2023

Offline mentosfresh

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #242 dnia: 12 Sierpnia 2024, 17:38:28 »
Na drzwi użyłem 1mkw pianki 9mm i 4mkw maty 3mm.
I to kosztowało 280,94 zł.

Ty chcesz użyć 7mkw maty (i to 2,5mm) i 8mkw pianki. Oklejasz auto czy pół domu też?

Offline marianek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #243 dnia: 12 Sierpnia 2024, 18:02:06 »
Na drzwi użyłem 1mkw pianki 9mm i 4mkw maty 3mm.
I to kosztowało 280,94 zł.

Ty chcesz użyć 7mkw maty (i to 2,5mm) i 8mkw pianki. Oklejasz auto czy pół domu też?
Bagażnik kombi z bokami i nadkolami liczę jako 3m2 i po 1m2 drzwi, czyli 7m2. Jeśli zostanie to pianka pójdzie na plastiki do nadkoli oraz przednie nadkola  od środka. Czy ja dalej za dużo liczę?

Offline mentosfresh

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #244 dnia: 12 Sierpnia 2024, 22:03:45 »
Ok czaję, ja robiłem tylko drzwi na razie więc pewnie stąd różnica. Ale popatrz do nich na allegro wygląda że mają taniej.
Ja kupiłem tą folię z fioletowym kolorem. Nie wiem czy wyklejać bagażnik, może się skuszę.

Offline marianek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #245 dnia: 13 Sierpnia 2024, 06:14:14 »
Ale popatrz do nich na allegro wygląda że mają taniej.
Patrzyłem i przeliczałem na m2, taniej wychodzi jeśli przekroczysz cenę dla darmowej dostawy.

Dlaczego bagażnik, jeździłem corollą w hatchback i wydawało się ciszej, jednak ta pusta skrzynia z tyłu daje znać o sobie.

Offline dariolee

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #246 dnia: 14 Sierpnia 2024, 23:13:32 »
Mnie osobiście najbardziej dokucza hałas z nadkoli. Mimo, że mam wygłuszone to i tak słychać opony. Zmieniłem na całoroczne Micheline CC2, wg. oponeo mają 71dB i zastanawiam się czy nie wrócić do lato/zima. Lato można kupić nawet z 67dB ale zima to już 69dB. Ktoś ma ciche letnie opony np. Yokohama ADVAN FLEVA V701 ?
Corolla 2.0 196 GR Sport + Dynamic TS

Offline ppawel1981

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla 1.8 sd
« Odpowiedź #247 dnia: 15 Sierpnia 2024, 09:25:46 »
Masz może zdjęcie z wyciszenia nadkoli? U mnie efekt wyciszenia jest ok, nie ma szumów, jest jedynie odgłos kontaktu opony z asfaltem. Zastanawiam się czy można coś jeszcze zrobić z nadkolami.

Offline marianek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #248 dnia: 15 Sierpnia 2024, 09:34:17 »
...ato można kupić nawet z 67dB ale zima to już 69dB. Ktoś ma ciche letnie opony np. Yokohama ADVAN FLEVA V701 ?
Dużo czytałem o oponach, te dB to są mierzone na zewnątrz, a nas interesuje do środka. Na toyotaownersclub ludzie głównie polecają Goodyear Efficientgrip Performance 2, a ona ma 70dB.

Offline dariolee

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #249 dnia: 15 Sierpnia 2024, 09:40:11 »
Miałem kiedyś pierwszą generację I30. Przy 130 to głowa bolała od hałasu, zmieniłem opony na jedne z najcichszych i dało się już normalnie jeździć. Dlatego się zastanawiam nad powrotem do lato/zima i wyborem cichych opon. Ewentualnie zamianą na XC60 :)
Corolla 2.0 196 GR Sport + Dynamic TS

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #250 dnia: 15 Sierpnia 2024, 09:54:44 »
Mam w Tucsonie fl m.r. 2025 Primacy 4 w rozmiarze 235/50r19 i to naprawdę ciche i z malymi oporami toczenia opony.
Dunlopy które miałem w rav4 były dużo głośniejsze.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline marianek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #251 dnia: 15 Sierpnia 2024, 18:32:47 »
Zrobiłem bagażnik, przesadziłem trochę z pianką (9mm) i miałem później problem ze spięciem wszystkiego oraz skręceniem koła zapasowego (po dociśnięciu załapało).

Jestem też załamany bo jak zobaczyłem jak ASO podpięło hak to dramat - kable niechlujnie, jedna wiązka za krótka to wisi swobodnie, a nie idzie przez mocowania. Pozostawione resztki kabelków, izolacji, taśmy. Lewy bok wyłamane te mocowania u góry, bo pewnie pociągnęli, a nie do góry. Brakuje spinek. Nie robiłem zdjęć jakby kto pytał.

Online Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #252 dnia: 15 Sierpnia 2024, 18:53:31 »
Jestem też załamany bo jak zobaczyłem jak ASO podpięło hak to dramat - kable niechlujnie,

Nie martw się - nie jesteś odosobniony, ponieważ to dotyczy większości samochodów tam (aso lub mostva) doposazanych. Po "montażach" niestety wypada robić kolejne poprawki by miało to ręce i nogi..
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline Miles

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla 1.8 TS
« Odpowiedź #253 dnia: 15 Sierpnia 2024, 23:18:08 »
Mnie osobiście najbardziej dokucza hałas z nadkoli. Mimo, że mam wygłuszone to i tak słychać opony. Zmieniłem na całoroczne Micheline CC2, wg. oponeo mają 71dB i zastanawiam się czy nie wrócić do lato/zima. (...)

Te Micheliny są po prostu głośne. Traktorowaty bieżnik robi swoje. Miałem je w poprzednim aucie i jak zmieniłem na (również wielosezonowe) Goodyeary 4seazon gen3, to zrobiło się zauważalnie ciszej.

Offline WojcioTJ

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #254 dnia: 15 Sierpnia 2024, 23:48:01 »
Jestem świeżym użytkownikiem Corolli Touring Sport 2020 więc mam wiele pytań, a jedno z nich to: czy macie mate pod maską ? Bo się zdziwiłem że tam nic nie ma. Miejsce jest, otwory montażowe są, matę można dostać. Faktycznie oryginalnie tam nic nie było ? Jest jakiś powód dla któego nie montowali matu pod maską ?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl