Autor Wątek: Żarówki Hir2  (Przeczytany 52690 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline rafi22

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Focus MK4
Odp: Żarówki Hir2
« Odpowiedź #90 dnia: 20 Listopada 2023, 14:12:26 »
Kilka miesięcy temu kupiłem żonie Corollę używaną. Trzy dni temu dopiero pierwszy raz jechałem nią w nocy i zdziwiłem się na światła - takie sobie i żółta poświata.
Zamówiłem właśnie nowe HIR2 (nawet nie wiedziałem że są takie żarówki) ale marki HELLA (na allegro  bardzo dobre opinie w stosunku do ceny).
Zamontuje to zobaczę czy jest różnica (nie sprawdzałem jakiej firmy są zamontowane).
Dla ciekawości wczoraj postawiłem Corolę obok mojego służbowego Fokusa MK4 i światła forda, są o wiele lepsze.

Offline falsto1

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #91 dnia: 21 Listopada 2023, 20:07:50 »
Jak w kombi dostać się do zarowki? :

Wysłane z mojego SM-G998B przy użyciu Tapatalka

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #92 dnia: 21 Listopada 2023, 21:40:23 »
Przedniej prawej? Przeczytać instrukcję obsługi, w której jest napisane, że trzeba odłączyć górna część wlewu płynu do spryskiwaczy poprzez przekręcenie jej i pociągnięcie w górę. Wcześniej należy wypiąć spinkę mocująca wlew do blachy nadwozia.

Offline falsto1

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #93 dnia: 22 Listopada 2023, 13:10:45 »
Przedniej prawej? Przeczytać instrukcję obsługi, w której jest napisane, że trzeba odłączyć górna część wlewu płynu do spryskiwaczy poprzez przekręcenie jej i pociągnięcie w górę. Wcześniej należy wypiąć spinkę mocująca wlew do blachy nadwozia.
Ogólnie nie mogę wyjac z gniazda. O ile ta przy wlewie od spryskiwaczy obraca się i wychodzi z gniazda to czuje opór jakby sprężyna jakąś trzymala.  Jeśli chodzi o tą od strony akumulatora to nie ma szans przekręcić gniazda żeby wyszła gdyż aku blokuje także trzeba go zdemontować

Offline dariolee

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #94 dnia: 22 Listopada 2023, 17:03:26 »
Generalnie jak masz w samochodzie HIR2 to żeby zmienić je na coś innego: LED, Xenon to trzeba przejść jeszcze ścieżkę homologacyjną a to raczej nie jest koszt 10zł. Samochód opuścił fabrykę z HIR2 i tak był homologowany. Były przypadki, że w czasie oględzin po kolizjach wychodziły takie kwiatki i poszkodowany został uznawany winnym oraz polisa nie pokrywała szkód. Czasami lepiej auto zmienić i się nie bawić w taką podmiankę. Jak kiedyś w końcu zaostrzą przeglądy to stacje diagnostyczne będą tego bardziej pilnowały.
Corolla 2.0 196 GR Sport + Dynamic TS

Offline falsto1

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #95 dnia: 22 Listopada 2023, 17:14:48 »
Generalnie jak masz w samochodzie HIR2 to żeby zmienić je na coś innego: LED, Xenon to trzeba przejść jeszcze ścieżkę homologacyjną a to raczej nie jest koszt 10zł. Samochód opuścił fabrykę z HIR2 i tak był homologowany. Były przypadki, że w czasie oględzin po kolizjach wychodziły takie kwiatki i poszkodowany został uznawany winnym oraz polisa nie pokrywała szkód. Czasami lepiej auto zmienić i się nie bawić w taką podmiankę. Jak kiedyś w końcu zaostrzą przeglądy to stacje diagnostyczne będą tego bardziej pilnowały.
Yyy troszkę mnie wybiłeś z tropu.  Mam lampy soczewkowe i kupiłem żarówki OSRAM laser H7 i z tego co piszesz to zupełnie nie są to zarowki do tych lamp ?

Edit: panowie , namąciłem trochę.  Mam wersję gr sport z 20 roku. To są lampy LED a ja nie wiem skąd sobie ubzdurałem jakieś H7 żarówki. W takim razie mogę te Ledy zmienić na inne ?

« Ostatnia zmiana: 22 Listopada 2023, 17:28:36 wysłana przez falsto1 »

Offline dariolee

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #96 dnia: 22 Listopada 2023, 18:05:30 »
A w LEDach są żarówki  w środku? Myślałem, że one są wbudowane w lampę i jak padnie to się całość wymienia

Dobra są LED i full LED. W LED są jakieś żarówki z tego co widzę na allegro a w Full LEDach to chyba całość się wymienia.
« Ostatnia zmiana: 22 Listopada 2023, 18:08:20 wysłana przez dariolee »
Corolla 2.0 196 GR Sport + Dynamic TS

Offline falsto1

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #97 dnia: 22 Listopada 2023, 18:11:50 »
A w LEDach są żarówki  w środku? Myślałem, że one są wbudowane w lampę i jak padnie to się całość wymienia

Dobra są LED i full LED. W LED są jakieś żarówki z tego co widzę na allegro a w Full LEDach to chyba całość się wymienia.
No dokładnie.  Pewnie gdyby były to matrixy toyoty to cała lampa. Tutaj w Ledach chyba da się wymienić tylko fajnie jakby ktoś się wypowiedział i podpowiedział na co i jak wymienić

Offline digital5

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: E21 TS 2.0 Exe
« Odpowiedź #98 dnia: 22 Listopada 2023, 18:32:34 »
Kolega mówił, że jak mu kamień zepsuł jedną lampe matrixa to w ASO nawet mieli problem zeby zalozyc jedna lampe i musieli wymienic caly zestaw czyli dwie lampy i sterownik i kamere.

Offline falsto1

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #99 dnia: 22 Listopada 2023, 18:38:00 »
Kolega mówił, że jak mu kamień zepsuł jedną lampe matrixa to w ASO nawet mieli problem zeby zalozyc jedna lampe i musieli wymienic caly zestaw czyli dwie lampy i sterownik i kamere.
To domyślam się,  że matrixach to już kaplica. Tutaj mówimy jednak o nie full ledach

Offline falsto1

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #100 dnia: 24 Listopada 2023, 13:29:15 »
Czyli do full ledow idzie coś włożyć mocniejszego?

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #101 dnia: 24 Listopada 2023, 17:37:45 »
Musiałbyś przelutować LEDa na innego, dodatkowo na paście termicznej, co łączy się z rozklejeniem lampy, przypasowaniem go do radiatora itd. Nie widziałem, by ktoś cokolwiek miał w ofercie w tym temacie. Gruba rzeźba
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline falsto1

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #102 dnia: 24 Listopada 2023, 17:51:39 »
Musiałbyś przelutować LEDa na innego, dodatkowo na paście termicznej, co łączy się z rozklejeniem lampy, przypasowaniem go do radiatora itd. Nie widziałem, by ktoś cokolwiek miał w ofercie w tym temacie. Gruba rzeźba
Dzięki że profesjonalną odpowiedź.  Już wszystko jasne   ;). Może jedynie skp i ustawienie coś pomoże

Offline rafi22

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Focus MK4
« Odpowiedź #103 dnia: 25 Listopada 2023, 20:31:39 »
Kilka miesięcy temu kupiłem żonie Corollę używaną. Trzy dni temu dopiero pierwszy raz jechałem nią w nocy i zdziwiłem się na światła - takie sobie i żółta poświata.
Zamówiłem właśnie nowe HIR2 (nawet nie wiedziałem że są takie żarówki) ale marki HELLA (na allegro  bardzo dobre opinie w stosunku do ceny).
Zamontuje to zobaczę czy jest różnica (nie sprawdzałem jakiej firmy są zamontowane).
Dla ciekawości wczoraj postawiłem Corolę obok mojego służbowego Fokusa MK4 i światła forda, są o wiele lepsze.

Wymieniłem stare żarówki w Coroli, okazały się philipsami na nowe Hella.
Niestety nie ma znaczącej poprawy (jest bardzo minimalna). Czy te reflektory czy te żarówki dają taką żółtą poświatę? Bo nadal po wymianie żarówek HIR2 jest taka żółta poświata.
Porównuje to do zwykłych H7 w fokusie MK4, gdzie są "białe"

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #104 dnia: 25 Listopada 2023, 21:07:57 »
Standardowe żarówki halogenowe świeca "żółtym" światłem o temperaturze barwowej ok. 2800K. Aby świeciły bardziej "biało" muszą albo być mocno wyżyłowane albo posiadać niebieską bańkę.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl