Autor Wątek: Jak ukraść Toyotę Corollę TNGA  (Przeczytany 38332 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Amper

• Toyot Chodzacy
Odp: Jak ukraść Toyotę Corollę TNGA
« Odpowiedź #60 dnia: 15 Maja 2020, 19:26:17 »
A tak przy okazji zauważyłem ze zasilanie w karcie proxy można tylko wyłączyć w bliskim zasięgu samochodu. przy większej odległości ta funkcja nie działa - dziwne :(...

Edit trzeba silniej nacisnąć przycisk
« Ostatnia zmiana: 15 Maja 2020, 19:59:48 wysłana przez Amper »

Offline Fifek64

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #61 dnia: 15 Maja 2020, 21:07:08 »
Fajny wątek. Jadę po wasze Corolle  :good: :wallbash:
C-HR II Executive  2.0 Hybrid Dynamic Force 197 + Tech

Była Corolla B21 Comfort 1.2 Turbo HB
Style + Tech

Offline Amper

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #62 dnia: 15 Maja 2020, 21:35:40 »
corolowany otworzył puszkę Pandory :P) a tak na poważnie zmotywowało mnie to do aktywacji karty Proxy, bo nie wiedziałem o pewnych rzeczach , sadząc  naiwnie  że "okrojony alarm"  przy odbiorze auta jest pewny i bezpieczny.

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #63 dnia: 16 Maja 2020, 09:22:57 »
Bładzisz kolego.
Najpierw piszesz że tracisz gwarancje:
Ingerencja w magistralę CAN, wpięcie urządzenia w tą magistralę, które nie jest autoryzowane przez TMP i nie było montowane w ASO = utrata gwarancji.

Później zmieniasz zdanie że możesz stracić gwarancje:
modyfikacja konstrukcji auta może spowodować utratę gwarancji.

Jak nie widzisz różnicy to mi przykro.

Ps. rzecznik praw konsumenta nie jest tylko od rękojmi.

Offline Amper

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #64 dnia: 16 Maja 2020, 19:15:22 »
Wie ktoś co oznaczają 1 pikniecie lub 3 , po uzbrojeniu alarmu. Sytuacja ma miejsce po aktywacji karty Proxy ale nie za każdym razem tylko raz na dzień.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #65 dnia: 17 Maja 2020, 23:33:15 »
Tak więc najlepszym zabezpieczeniem naszych Toyot jest GAP.
GAP to jest dopiero złodziejstwo.

Offline Jastrząb

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #66 dnia: 18 Maja 2020, 08:12:45 »
Rozwiniesz?

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #67 dnia: 18 Maja 2020, 14:33:05 »
Rozwiniesz?
Oczywiście.  Uczciwie wycenione ubezpieczenia to takie w których znaczna część składek idzie na wypłatę świadczeń.  W przypadku dużych ubezpieczycieli oc ac to jest około 50%

GAP działa tylko w przypadku szkody całkowitej, której prawdopodobieństwo jest niewielkie, nie wyższe niż 1%.

Czyli obrazowo każdych 100 Klientów zapłaci po 1600 zł z czego jednemu się wypłaci przeciętnie 20-25 tys a pozostała kasa pokrywa koszty i generuje EBITDA jak marzenie.

Offline Broodzio

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #68 dnia: 18 Maja 2020, 14:44:39 »
Tylko, że Toyota to najpopularniejsza marka wśród złodziei... Wiadomo, że ryzyko jest stosunkowo niskie, ale lepiej dmuchać na zimne. GAP chroni też w przypadku szkody całkowitej likwidowanej z OC sprawcy.
Corolla TNGA 1.6 Sedan

Offline toranaga

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #69 dnia: 18 Maja 2020, 15:21:30 »
Toyota to najpopularniejsza marka wśród złodziei.
Ale tylko tylko w Warszawie i okolicach. W pozostałej części kraju najczęściej kradną auta grupy VAG.
Corolla TS 1.8 Hybrid 122KM,2019,Executive,Phantom Brown poprzednio:
Corolla 1,6 132KM,CVT,sedan,2014
Corolla 1,6 125KM,sedan 2006
Corolla 1,4 86KM Liftback 1998
Włącz Kuba Wątły TV, niezależne Medium Obywatelskie.

Offline Fifek64

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #70 dnia: 18 Maja 2020, 18:27:57 »

Czyli obrazowo każdych 100 Klientów zapłaci po 1600 zł z czego jednemu się wypłaci przeciętnie 20-25 tys a pozostała kasa pokrywa koszty i generuje EBITDA jak marzenie.

A znajdziesz lepsze zabezpieczenie za 1600 zł??? Nawet jak znajdziesz, to mechanizm tego zabezpieczenia działa ..."100 Klientów zapłaci po 1600 zł z czego jednemu"...ukradną. Tak  się niestety ten świat kręci.
C-HR II Executive  2.0 Hybrid Dynamic Force 197 + Tech

Była Corolla B21 Comfort 1.2 Turbo HB
Style + Tech

Offline Jastrząb

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #71 dnia: 18 Maja 2020, 19:34:51 »
W zasadzie z każdym ubezpieczeniem tak jest. Ja kupiłem za 1200 na 3 lata z limitem 45 tysięcy, bo przy aucie za 72 tysiące + AC zawsze wystarczy. A kupiłem ze względu na kradzieże, mieszkam w Warszawie. A teraz tylko pilnuję, żeby nic ważnego nie było w środku, a jak chcą to niech kradną. Najlepiej w trzecim roku użytkowania ;)

Offline corolowany

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #72 dnia: 18 Maja 2020, 21:02:09 »
Bładzisz kolego.
Najpierw piszesz że tracisz gwarancje:
Ingerencja w magistralę CAN, wpięcie urządzenia w tą magistralę, które nie jest autoryzowane przez TMP i nie było montowane w ASO = utrata gwarancji.

Później zmieniasz zdanie że możesz stracić gwarancje:
modyfikacja konstrukcji auta może spowodować utratę gwarancji.

Jak nie widzisz różnicy to mi przykro.

Ps. rzecznik praw konsumenta nie jest tylko od rękojmi.

Jak widać brakuje Ci argumentów, bo zamiast rzeczowej dyskusji przechodzisz do łapania za słówka (myślę, że o to Ci chodziło ? :) ) No więc uściślając żeby każdy był tu usatysfakcjonowany włączając kolegę mechu:

Zacytowałem konkretny zapis w ogólnych warunkach gwarancji (pkt. 2 ppkt. 6): "wady, usterki i uszkodzenia spowodowane czynnikami pozostającymi
poza kontrolą Gwaranta takimi jak: niewłaściwe użytkowanie (np. udział w sportach motorowych, przeciążenia samochodu),
wprowadzanie modyfikacji i zmian konstrukcyjnych" Ten punkt jest napisane na tyle ogólnie, że można interpretować te zapisy w bardzo szeroki sposób. Wprowadzając zmiany np. do magistrali CAN pojazdu prawnie tracimy gwarancję. To czy faktycznie dojdzie do jej unieważnienia zależy do dobrej woli pracowników ASO, TMP oraz wartości roszczenia. Do pewnych kwot nikt nie będzie drążyć tematu, ale w przypadku poważnej awarii zgłaszanej na gwarancji TMP będzie szukać okazji do uniknięcia odpowiedzialności.

Został poruszony temat rzecznika praw konsumenta i dochodzenia swoich praw z tytułu gwarancji. Rzecznik może pomóc z tym tematem, ale nie zabierze tej sprawy dalej np. do sądu. Rzecznik będzie prowadził ew. czynności wspomagające najczęściej z tytułu rękojmi - wiem to , bo sam jestem przedsiębiorcą i chcąc nie chcąc mam do czynienia z RPK.

Zarówno w przypadku rękojmi jak i gwarancji należy pamiętać, że RPK to tylko kiepsko opłacany urzędnik, który występuje przeciwko Dealerowi, który ma własny dział prawny (najczęściej na etacie lub ryczałcie)  jak i pomoc TMP w sprawach związanych z ochroną swojej pozycji na rynku i wspólnego interesu. 

Jeśli dojdzie do dużego roszczenia np. zjara się falownik w hybrydzie i spali bateria a serwis podczas naprawy znajdzie jakieś nieautoryzowane urządzenie w magistrali CAN to możecie mieć pewność, że zapłacicie za naprawę, albo przegracie w sądzie po kilku latach rozpraw i opłaceniu biegłych.

Temat poruszam z punktu widzenia konsumenta jako nabywcy samochodu, ale dzisiaj 80% Toyot nabywanych jest na firmę, która ma jeszcze mniejsze możliwości dochodzenia swoich praw.

Offline corolowany

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #73 dnia: 18 Maja 2020, 21:07:01 »

Panu Zbig przydała by się podstawowa lekcja ekonomii - ludzie płacą za dobra w tym usługi tj. ubezpieczenia tyle ile te dobra są dla nich warte. Jeśli ktoś wycenia ubezpieczenie GAP na X% wartości auta rocznie i ludzie za to płacą, to znaczy że taka jest wartość tej usługi. Inny punkt widzenia to po prostu socjalizm.

Za 3 lata spokoju w przypadku kradzieży lub szkody całkowitej zapłaciłem 1200 pln - no generalnie to jest po prostu majątek przy wartości auta ponad 100k pln ! Ktoś przypomni mi ile kosztuje ten śmieszny alarm montowany przez TMP ?

Offline Amper

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #74 dnia: 18 Maja 2020, 21:12:56 »
dają gratis

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl