Witam Wszystkich serdecznie!

Słowem wstępu chciałbym Wszystkich posiadaczy Toyotek, a w szczególności Toyotek Prus pozdrowić!
Myślę, że będę aktywnym członkiem Waszej społeczności, gdyż samochody, zwłaszcza Toyoty mnie kręcą i z chęcią będę tu zaglądać.
Niecały tydzień temu kupiłem swój pierwszy pojazd i od niemal zawsze wiedziałem, że będzie to hybrydowa Toyota.
Przedstawię również mój samochód: Jest to biała Toyota Prius III z 2011 roku, 151 tys. km przebiegu, z tego co widzę, to raczej wersja na wypasie (solarny dach, skóra, aktywny tempomat etc.).
Moje wrażenia na żywo, to niesamowita płynna i oszczędna jazda. Mimo, że mam żyłkę do szybszej jazdy to w Priusie mam ochotę jeździć płynnie jak tylko to możliwe (przynajmniej narazie).
Spalanie w trasie: góry 4.2-4.3 l/100km, raczej płaski teren 3.7-3.9 l/100 km, krótkie przejazdy po mieście z pagórkami 4.5 l/100 km. Wyniki są super, zobaczymy jak to będzie z czasem i po wielu kilometrach. Mam nadzieję, że autko posłuży mi dobrych naście lat.
Przechodząc do rzeczy. Mam kilka pytań do Was odnośnie Prusa III.
1) Jak sprawdzić działanie, włączyć, dwa czujniki parkowania, które są w przednim zderzaku po bokach? Nieraz miałem okazje parkując być blisko innego pojazdu i nie słyszałem żadnego pikania.
2) Czy da się wyłączyć pikanie przy włączonym biegu wstecznym? Trochę to mnie irytuje (zwłaszcza jak jadę z małym dzieckiem).
3) Czy ktoś słyszał, miał jakieś problemu z szyberdachem? Poprzedni właściciel mojego Prusia wymieniał dwa szklane elementy na gwarancji bo uszczelka uszczelniająca jakby szybę i ramkę odchodziła. Czy jest się co martwić na przyszłość?
4) Na co powinienem zwrócić uwagę jako nowy właściciel? Na co ogólnie uważać w aucie? Jakieś porady od doświadczonych użytkowników Priusów? Gdzieś czytałem, że raz na dwa lata trzeba czyścić EGR. Czy to prawda, czy są inne zalecenia wynikające z bogatych doświadczeń eksploatacyjnych?
5) Lampy LED. Jaką one mają żywotność? Trochę mi szkoda jeździć na nich w dzień wiedząc, że nie da się samych LEDów wymienić tylko cały reflektor.
6) Zalecacie zmieniać olej w skrzyni czy nie? Producent podobno nie zaleca ale są tacy co to robią.
no i najważniejsza rzecz...
7) W trakcie jazdy, gdy silnik pracuje przy delikatnie naciśnietym gazie (mniej więcej drugi zakres we wskaźniki ECO) dochodzi jakby z silnika, albo czasem mam wrażenie jakby z tyłu metaliczny dźwięk. Tak jakby jakaś śrubka albo inny metalowy element wpadał w rezonans i hałasował. Bardziej zdecydowane naciśnięcie gazu albo jego odpuszczenie ten problem niweluje. Raz zdażyło mi się tuż po odpaleniu zimnego silnika. Na samym początku miałem wrażenie, że w tłumiku jakby jakaś śrubka latała w sposób rezonansowy w pewnym zakresie obrotów i pod pewnym obciążeniem. Dziś jechałem z osobą na tylnym siedzeniu i ona mówi, że to z przodu auta jakby silnika. Oglądałem filmiki na youtube "prius metal knocking" ale raczej nie jest to. Ogólnie poprzedni właściciel bardzo dbał o auto i jak się go pytałem to nic takiego nie słyszał, tylko mówił, że silnik pracuje w trybie Atkinsona i trochę się to różni od innych silników. Nie wiem co o tym sądzić, bo trochę to psuje wrażenia akustyczne i nie chcę, żeby ten stan rzeczy doprowadził do jakieś większej awarii czy coś.
Mam nadzieję, że uda się to rozwikłać.

Raz jeszcze serdecznie Was pozdrawiam !