Autor Wątek: Znika olej  (Przeczytany 25648 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline jeny_ms

• Toyot Leżący
  • *
Znika olej
« dnia: 28 Maja 2020, 00:31:11 »
witam,
silnik 1.6 valvematic, przebieg 140 tys, olej 0w20, od poprzedniej wymiany do aktualnej zjadła miarką od max do min czyli ok. 1ltr oleju. Czy to normalne? Jazda spokojna, ostatnio miałem kilka wyjazdów że jednego dnia zrobiłem prawie 1000 km. Może zmienić na olej 5w30? Ten co leje od nowości to mega rzadki, wygląda normalnie jak woda.

Offline kkuligowski

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Znika olej
« Odpowiedź #1 dnia: 28 Maja 2020, 09:05:51 »
Nie napisałem jaki przebieg miedzy wymianami. Jak co najmniej 15 tys to moim zdaniem troszeczkę za dużo ale jak napisałeś olej rzadki. Bierz też poprawkę że nie zawsze zalewają do górnej kreski na bagnecie.
Co do oleju to jest tema "rzeka" o oleju na forum i różne szkoły. Moim zdaniem do tego silnika powinien być gęściejszy syntetyk lub półsyntetyk.
W Verso miałem od nowości (silnik 1,8 a serwis aso) mineralny i nikt nie zalecał zmiany.   

Offline jeny_ms

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 28 Maja 2020, 10:39:35 »
Przebieg oczywiście między wymiana to 15 tyś. Zalewane zawsze pod kreskę max. W serwisie oczywiście mówią że te jednostki nie powinny brać w ogóle oleju. Tak sobie myślę że nawet przy przebiegu rzędu 300 tyś i tak wodnistym oleju?? A że taki rzadki? W serwisie toyoty powiedział że są w tym silniku bardzo wąskie kanały i gesty nie miałby racji bytu, można by zajechać silnik. A za chwilę mowi że flotowe  auta leja gestszymi bo tam każdy cisnie. Jak tu się dogadać?

Offline Przemo

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 28 Maja 2020, 12:03:17 »
Bierz poprawkę, że floty użytkują samochody do końca leasingu, 2-3 lata i je sprzedają. Nie znam nikogo, kto użytkowal Valvematica na oleju 10W przez na przykład 200 tys km, żeby ocenic jak pracuje silnik po takim czasie.

Offline jeny_ms

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 28 Maja 2020, 12:21:02 »
Przemo o tym nie pomyślałem. W sumie masz rację. Może nie 10W ale 5W30 chyba leją zamiennie z 0W20. Może warto by pomyśleć w przyszłości nad tym 5W?

Offline Przemo

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 28 Maja 2020, 13:13:43 »
Ja mam przebieg około 90 tys, też 1.6, póki co lalem 5W30, ale kolejna wymianę testowo zrobię na 0W20.
Wcześniej nie brał oleju? Z jakimi prędkościami jeździsz robiąc te 1000km dziennie I po jakich drogach? Nic się nie zmieniło w jeździe, dokonywanych dystansach od poprzedniej wymiany?
Pojedź na kanał i zobacz czy nie ma wycieków, od tego bym zaczął.

Offline jeny_ms

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 28 Maja 2020, 21:29:47 »
U mnie auto od nowości 0w20, serwisowany zawszwe w serwisie Toyoty. Do 100 tys praktycznie poziom się nie zmieniał. Ostatnie dwie wymiany znikało mniej niż teraz, maksymalnie tak ok pół miarki więc takiej ilości nie czepiałbym się ale przy ostatniej wymianie to już cała miarka więc trochę mam obawy. Cały czas się czepiam że ten olej jest bardzo rzadki, nawet na miarce ciężko się odznacza. Na chłopski rozum nawet jak któryś z pierścieni coś przepuszcza to przy takim wodnistym oleju to się nawet nie dziwie.
W ostatnim czasie miałem z 4-5 wyjazdów gdzie zrobiłem ok 900 km w ciągu dnia, drogi ekspresowe max 120 km/h, styl jazdy raczej dziadkowy. Auto jeździ jak zawsze, moc normalna działa bezproblemowo, nic nie kopci, żadnej awarii od nowości. Silnik niby suchy ale tak jak mówisz dokładnie by trzeba to zobaczyć od spodu. Myślę że jakby podczas wymiany zauważyli jakiś większy wyciek to pewnie by powiadomili ale lepiej zobaczyć na własne oczy.
« Ostatnia zmiana: 28 Maja 2020, 21:39:44 wysłana przez jeny_ms »

Offline Przemo

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 28 Maja 2020, 21:45:58 »
Na 5w30 jest mi ciężko odczytać poziom na bagnecie a co dopiero na 0w20.  Spaprali to, ale co poradzić. Ciężko cokolwiek wyrokowac, obejrzyj od spodu, jak nie będzie nic niepokojącego, zalej 5w30 i obserwuj. Jak nic się nie zmieni zostaje oddanie do mechanika, żeby przyjrzeć się dokładnie gdzie znika.
« Ostatnia zmiana: 28 Maja 2020, 21:47:30 wysłana przez Przemo »

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #8 dnia: 28 Maja 2020, 21:52:22 »
Podjedź na serwis i sprawdź kompresję, bo może ci któryś pierścień pękł, albo coś innego z tłokiem i pierścieniem. Przy okazji na wyjętych świecach będzie widać, czy mają jednakowy kolor. W sprawnym silniku wewnętrzna część izolatora świecy powinna być czysta, biała albo jasnoszara. Świeca w cylindrze, który bierze olej, będzie ciemna albo czarna. Jeśli świece są jednakowe, ale np. ciemne, w mniejszym lub większym stopniu zakopcone, brak wycieków, no to raczej zużycie eksploatacyjne gładzi i pierścieni, no bo co innego?
« Ostatnia zmiana: 28 Maja 2020, 22:17:31 wysłana przez fynooh »
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline jeny_ms

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 28 Maja 2020, 22:05:11 »
Oblecę dół szczegółowo jak będę miał chwilę czasu, góra na pewno jest sucha jak wiór. Myślę że przy pęknięciu to raczej dawałby jakieś objawy ale jakaś drobna nieszczelność mogłaby się pojawić. Też myślałem żeby zbadać kompresję na każdym cylindrze i wtedy już byłoby coś wiadomo.

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #10 dnia: 28 Maja 2020, 23:03:38 »
Muszę wnieść poprawkę. Przy twoim, tak małym przebiegu, to nie jest zużycie eksploatacyjne, raczej awaria jakaś, utrata szczelności cylindra może.. z powodów j.w  :o Litr oleju na rok, to bardzo dużo w silniku, który nie bierze oleju w ogóle. Mój 2,5 roczny Auris 1,6, 30 tys. przebiegu, zużycie oleju 0, Drugie moje auto, Peugeot 206, rocznik 2001, 110 tys. przebiegu, zużycie oleju 0, poprzednie moje Seicento 1,1, rocznik 2001, przy przebiegu 195 tys. zużycie oleju było 0, więc to nie jest normalne, żeby tak z roku na rok, przy tak małym przebiegu auto nagle zaczęło brać ci tyle oleju. PS. Kolega Przemo, jako bodaj jedyny tu na forum pisze poprawnie skrót tys.  :good: a pozostali, jak tłumoki jakieś /sorry/ piszą tyś. Gdzie tu skurde, tyś? Czy to słowo pisze się tyśęcy, albo tyśięcy, że skrót piszą tyś??? Denerwuje mnie taka bezmyślna pisownia  :wallbash: To jest na całym tu forum i na innych forach, we wszystkich gazetach niemal, w różnych ogłoszeniach, gdzie są podane przebiegi aut i nie tylko aut, dosłownie wszędzie. Powariowali ludzie z tym tyś  <zalamka> W szkole ich nie nauczyli? Sorry ba brutalny wpis, ale nie mogę... :wallbash:
« Ostatnia zmiana: 28 Maja 2020, 23:23:08 wysłana przez fynooh »
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline jeny_ms

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 28 Maja 2020, 23:27:54 »
W poniedziałek wymieniałem olej w serwisie Toyoty i mówie co się dzieje a on że na razie jeździć, poobserwować i może w przyszłości zalać trochę gęstszy olej... ręce opadają. Najpierw muszę oblecieć dokładnie silnik i sprawdzić czy w 100% jest suchy ale raczej jest a poźniej sprawdzić ciśnienie na cylindrach.

Offline jeny_ms

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: 28 Maja 2020, 23:31:36 »
PS. Kolega Przemo, jako bodaj jedyny tu na forum pisze poprawnie skrót tys.  :good: a pozostali, jak tłumoki jakieś /sorry/ piszą tyś. Gdzie tu skurde, tyś? Czy to słowo pisze się tyśęcy, albo tyśięcy, że skrót piszą tyś??? Denerwuje mnie taka bezmyślna pisownia  :wallbash: To jest na całym tu forum i na innych forach, we wszystkich gazetach niemal, w różnych ogłoszeniach, gdzie są podane przebiegi aut i nie tylko aut, dosłownie wszędzie. Powariowali ludzie z tym tyś  <zalamka> W szkole ich nie nauczyli? Sorry ba brutalny wpis, ale nie mogę... :wallbash:

Hehe mój pierwszy wpis też był poprawny czyli tys. Później już tyś poleciał :P

Offline cezario1

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #13 dnia: 29 Maja 2020, 09:34:59 »
W serwisie toyoty powiedział że są w tym silniku bardzo wąskie kanały i gesty nie miałby racji bytu, można by zajechać silnik. A za chwilę mowi że flotowe  auta leja gestszymi bo tam każdy cisnie. Jak tu się dogadać?
Do flotowych aut leją gęstsze oleje bo są tańsze i nie zależy im na silniku bo po 3 latach i tak wymieniają samochód na nowy. Nie napisałeś czy masz samochód od nowości czy może po flotowy. Poprzednio mógł być lany kiepskiej jakości olej który wytwarzał  dużo nagaru i masz po zapiekane pierścienie. Ja tak miałem ale w 1.4 d4d Wlanie gęstego oleju nic nie dało. Dopiero doradzono mi tutaj żeby wlać olej o dobrych właściwościach myjących który rozpuści nagar i wymieniać go częściej. Pierwszą wymianę zrobiłem po 2 tyś drugą po 5 tyś teraz wymieniam co 10tyś Dopiero po trzeciej wymianie pomogło i nie bierze oleju a brał 1.5 l na 10tyś Polecono mi olej firmy fuchs   ale do benzyny będziesz musiał mieć inne parametry niż do mojego samochodu.
Jeżeli wymieniłeś już olej to możesz jeszcze dodać ceramizer firmy ceramizer.
« Ostatnia zmiana: 29 Maja 2020, 09:36:42 wysłana przez cezario1 »

Offline jeny_ms

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: 29 Maja 2020, 12:15:37 »

Nie napisałeś czy masz samochód od nowości czy może po flotowy.

Auto od nowości, zawsze lane 0w20

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl