Autor Wątek: Stan Oleju ponad maximum  (Przeczytany 221284 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline MarioSl

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Stan Oleju ponad maximum
« Odpowiedź #15 dnia: 29 Maja 2020, 12:54:52 »
ja nie mam corolli a rav4 ale jednak po przejechaniu 7000 (a tez nie zagladalem do bagnetu) miałem ponad stan z 1,5cm. Ściągnąłem to do maximum czyli jakieś 4 setki i obserwuje dalej. Nie mam pojęcia czy od nowości było za dużo czy mój silnik umie sobie ten olej sam wyprodukować  :o . jak pojadę na przegląd to zabiorę to co ściągnąłem i zapytam "fachowców" z serwisu aby mnie uświadomili o co chodzi.

Offline Dragster

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 Plug-In
« Odpowiedź #16 dnia: 29 Maja 2020, 13:55:52 »
Dobre pytanie, czy od nowości. U mnie na pewno stan był ok. Zmienił się po 5kkm jak zmieniłem pierwszy olej. Teraz mam 11kkm i nic się nie zmieniło. Lekko ponad stan.
Toyota RAV4 Style, Plug-In Hybrid

Offline Arnik

• Toyot Leżący
  • *
    • spritmonitor
  • Samochód:: Corolla TS 2.0
« Odpowiedź #17 dnia: 31 Maja 2020, 17:52:54 »
No więc w piątek odebrałem samochód z przeglądu. W sobotę dzięki temu wątkowi sprawdziłem stan oleju i......zonk. Ponad centymetr powyżej kreski. Mam wrażenie , że w  serwisie nie zlewają oleju tylko odsysają i nie wszystko im się udaje wyciągnąć. Z faktury wynika, że wlali 4,2l. Zupełny brak profesjonalizmu.

Offline piter-ek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #18 dnia: 01 Czerwca 2020, 17:56:50 »
W poniedziałek 1.06 serwis na moje bolączki. Rozładowywującuy się akumulator rozruchowy, (...)
Mam podobne spostrzeżenia co do akumulatora. Daj znać co powiedzą na ten temat na serwisie.

Offline Dragster

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #19 dnia: 01 Czerwca 2020, 18:00:27 »
Na razie nic nie wiadomo. Diagnozują. Coś ciągnie akusa ale nie wiedzą co. Co do poziomu oleju to u mnie jest jednak ok. Przez weekend sprawdziłem na równym i jest maks stan.

Offline phantom

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #20 dnia: 11 Czerwca 2020, 19:21:45 »
Mam wrażenie , że w  serwisie nie zlewają oleju tylko odsysają i nie wszystko im się udaje wyciągnąć.
jak już to zależy od serwisu - pocieszę Cię, że widziałem jak zmieniali w mojej to normalnie zlewali a nie odsysali. też sprawdzę poziom u siebie, bo w sumie ciekawy temat

Offline phantom

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #21 dnia: 03 Sierpnia 2020, 20:08:02 »
Olej wymieniłem jakoś po tysiącu z kawałkiem. Teraz mam prawie 8tysięcy i sprawdziłem ten poziom - można powiedzieć mam na MAXa.  Zobaczę bliżej 15tysięcy czy będzie powyżej maxa :D i dam znać

Offline Maniek49

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #22 dnia: 06 Października 2020, 22:18:14 »
ja nie mam corolli a rav4 ale jednak po przejechaniu 7000 (a tez nie zagladalem do bagnetu) miałem ponad stan z 1,5cm. Ściągnąłem to do maximum czyli jakieś 4 setki i obserwuje dalej. Nie mam pojęcia czy od nowości było za dużo czy mój silnik umie sobie ten olej sam wyprodukować  :o . jak pojadę na przegląd to zabiorę to co ściągnąłem i zapytam "fachowców" z serwisu aby mnie uświadomili o co chodzi.
Kolego jak ssytuacja teraz z tym olejem u mnie w ravce to samo przebieg 3000 i okolo1cm  ponad max przy 2000 mialem rowno max. w serwisiw gdzue kupilem auto oroblemu nie widza nawtet nue umieja sprawdzic oleju albo udaja ze jest ok. nawet nie czuja benzyny ja tak.

Offline rainernix

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #23 dnia: 07 Października 2020, 15:54:37 »
Olej wymieniłem jakoś po tysiącu z kawałkiem. Teraz mam prawie 8tysięcy i sprawdziłem ten poziom - można powiedzieć mam na MAXa.  Zobaczę bliżej 15tysięcy czy będzie powyżej maxa :D i dam znać

Witam, a możesz mi napisać po co wymieniałeś olej po 1 tyś. km?
W jakim celu?
Toyota Corolla Sedan 1.8L (HEV special) Executive + VIP + Navi.

Offline kosmo

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #24 dnia: 07 Października 2020, 16:00:24 »

Offline phantom

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #25 dnia: 07 Października 2020, 16:15:03 »
Witam, a możesz mi napisać po co wymieniałeś olej po 1 tyś. km?
W jakim celu?
Aby pozbyć się syfu z silnika i nie krążyło to w środku jeżeli wydzielił się jakiś syf po pierwszych kilometrach pracy ze sobą nowych części silnika.  Przeczytałem wiele artykułów na ten temat i spora część z nich rekomenduje, aby tak robić. Nie wiem na ile to zjawisko zachodzi w tym silniku - ten olej po pierwszym tysiącu wyglądał jak nówka. Ale stwierdziłem, że jak auto kupiłem na kilkanaście lat a to tylko kilka stówek, to kupię olej, pojadę do ASO i poproszę o wymianę, aby spać spokojniej. Tutaj wątek o oleju do hybryd i tym, że warto sobie kupić swój olej i do ASO przyjść ze swoim https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,48098.0.html
https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,48098.msg664007.html#msg664007
« Ostatnia zmiana: 07 Października 2020, 16:17:21 wysłana przez phantom »

Offline Dragster

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #26 dnia: 07 Października 2020, 17:29:51 »
Ja wymieniłem pierwszy raz po 5tyś. Oczywiście w ASO. Teraz będę robił przegląd i wymienią ponownie przy 20kkm.

Offline Maniek49

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #27 dnia: 03 Listopada 2020, 11:47:35 »
Witam chcialem zapytac czy ta przypadlosc z podnoszeniem sie stanu oleju dalej u was wystepuje czy moze zaniklo. Jest sie czym przejmowac czy nie i czy ktos byl z tym w aso.

Offline kleks555

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #28 dnia: 03 Listopada 2020, 12:19:50 »
A ja chciałem zapytać jaki olej laliście do swoich aut podczas przeglądu, oczywiście chodzi mi o 0w16, byliście może ze swoim? może być Motul?
https://allegro.pl/oferta/motul-0w16-hybrid-4l-olej-syntetyczny-9429146105
Bo oryginalny Toyoty ponad 300 zł na allegro
https://allegro.pl/oferta/oe-toyota-advanced-fuel-economy-select-0w16-5l-8996175121
Zbliża mi się pierwszy przegląd po roku i chciałbym zminimalizować koszty
Corolla TS 1.8 Comfort +Style +Tech

Offline Portowiec

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #29 dnia: 03 Listopada 2020, 12:32:16 »
A ja chciałem zapytać jaki olej laliście do swoich aut podczas przeglądu, oczywiście chodzi mi o 0w16, byliście może ze swoim? może być Motul?
https://allegro.pl/oferta/motul-0w16-hybrid-4l-olej-syntetyczny-9429146105
Bo oryginalny Toyoty ponad 300 zł na allegro
https://allegro.pl/oferta/oe-toyota-advanced-fuel-economy-select-0w16-5l-8996175121
Zbliża mi się pierwszy przegląd po roku i chciałbym zminimalizować koszty
Temat poruszany na forum wielokrotnie. Poszukaj. Ludzie opisują swoje doświadczenia.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl