Autor Wątek: Stan Oleju ponad maximum  (Przeczytany 221380 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Obskurant

• Toyot Leżący
  • *
Stan Oleju ponad maximum
« Odpowiedź #150 dnia: 27 Lutego 2021, 13:52:45 »
Kolejna sprawa odnośnie tłumaczenia, że silnik niedogrzany i pracuje w trybie włącz wyłącz? idąc tym tokiem rozumowania, to każda benzyna która śmiga tylko po mieście i ma system start stop, powinna mieć problem z przybywaniem oleju, to pierwsza sprawa, druga sprawa, problem nie występuje w silniku 1.8, wiec gadka ze strony tmp , ze sorry taki mamy klimat, jest po prostu nie poważna.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
« Ostatnia zmiana: 27 Lutego 2021, 14:23:47 wysłana przez Obskurant »

Offline David87

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Stan Oleju ponad maximum
« Odpowiedź #151 dnia: 27 Lutego 2021, 14:17:47 »
Kolego a co powiesz na moją instrukcję. Kupiłem auto w 05.2019 r. i taką dostałem.  Wychodzi na to, że Toyota sama nie wie co lać. Mi ASO od początku zalewa 0W20.

"Silnik samochodu jest fabrycznie
napełniony olejem o lepkości SAE
0W-20, zapewniającym najniższe
zużycie paliwa i dobre własności
rozruchowe w niskich temperaturach.
Jeśli olej SAE 0W-20 nie jest
dostępny, można zastosować olej
SAE 5W-30. Jednak podczas kolejnej
wymiany oleju silnikowego powinien
zostać zastąpiony olejem
SAE 0W-20."

Offline David87

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #152 dnia: 27 Lutego 2021, 14:30:43 »
Informacja ogólna myślę, że trzeba zebrać się jeśli chodzi o poziom oleju ponad maksymalną wartość na bagnecie bo na razie ASO i Centrala nie traktują tych przypadków poważnie. To jest korporacja która nadal sprzedaję auta z tym silnikiem, który reklamuje jako niezawodny itp Prawda jest taka, że mało kto sprawdza poziom oleju w nowym samochodzie, który ma przeglądy co 15 tys km lub co rok. Sam sprawdziłem u siebie dopiero jak przeczytałem na forum o tym problemie. U mnie niestety też występuje ten problem i jestem już po pierwszej wizycie w ASO, które oczywiście problem bagatelizuje. Tutaj nie chodzi tylko o poziom oleju bo np. u mnie zaczęło się od wyższego poziomu oleju w którym czuć intensywny zapach paliwa. Teraz samochód zaczął więcej palić i paliwo czuć z klimatyzacji. Mój przebieg to 31 tys km Dlatego jeśli ktoś jest zainteresowany to proszę o kontakt. Jeśli nic z tym nie zrobimy to minie nam gwarancja a Toyota będzie uważać, że to nie jest ich problem.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #153 dnia: 27 Lutego 2021, 16:26:28 »
Kolego a co powiesz na moją instrukcję. Kupiłem auto w 05.2019 r. i taką dostałem.  Wychodzi na to, że Toyota sama nie wie co lać. Mi ASO od początku zalewa 0W20.

"Silnik samochodu jest fabrycznie
napełniony olejem o lepkości SAE
0W-20, zapewniającym najniższe
zużycie paliwa i dobre własności
rozruchowe w niskich temperaturach.
Jeśli olej SAE 0W-20 nie jest
dostępny, można zastosować olej
SAE 5W-30. Jednak podczas kolejnej
wymiany oleju silnikowego powinien
zostać zastąpiony olejem
SAE 0W-20."
Mamy inne samochody toni olej inny
W Ravkach też koledzy narzekają na podwyższony poziom paliwa i co gorsze, dzisiejszy wpis - po długiej trasie i szybkiej jeździe i tak 0.5 cm ponad stan i czuć paliwo.
https://r.tapatalk.com/shareLink/topic?url=https%3A%2F%2Fforum%2Etoyotaklub%2Eorg%2Epl%2Findex%2Ephp%3Ftopic%3D50334%2E0&share_tid=50334&share_fid=39565&share_type=t&link_source=app
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline jinn

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #154 dnia: 28 Lutego 2021, 09:04:07 »
Kolejna sprawa odnośnie tłumaczenia, że silnik niedogrzany i pracuje w trybie włącz wyłącz? idąc tym tokiem rozumowania, to każda benzyna która śmiga tylko po mieście i ma system start stop, powinna mieć problem z przybywaniem oleju, to pierwsza sprawa, druga sprawa, problem nie występuje w silniku 1.8, wiec gadka ze strony tmp , ze sorry taki mamy klimat, jest po prostu nie poważna.

Przeczytaj pierwszy wpis w tym wątku. Tam jest mowa o 1,8.

Offline Obskurant

• Toyot Leżący
  • *
Stan Oleju ponad maximum
« Odpowiedź #155 dnia: 28 Lutego 2021, 09:23:21 »
To dalej ich nie tłumaczy, że mogą powiedzieć, że jest to poprawne zachowanie. Nie kupuje się hybrydy żeby tym po trasie tylko jeździć, jest to typowy samochód do miasta? jakbym miał tylko trasy robić to bym sobie kupił diesla. Poza tym jeżeli twierdzą ze taka charakterystyka silnika to jakoś przy sprzedaży o tym nie wspominali?

Offline andrzejek-k68

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #156 dnia: 01 Marca 2021, 14:22:54 »
Panowie ,cytujecie tylko wybrany fragment instrukcji.W instrukcji jest napisane, że Toyota "rekomenduje" toyotowski genuine oil motor ow16 {lub 0w20} itd., ale dalej jest wyrażnie napisane, że można używać innych olejów np. 0w20 czy 5 w30.
Sugerowanie czy rekomendowanie  oleju  np. 0w16 związane z "ekologią"!!!!!!  nie jest "nakazem" ani zakazem innych  i to stoi jak byk w instrukcji.
Ja sugeruję ponownie by sie zastanowić do czego służy olej, i w jakich warunkach on pracuje {w różnych, czasem skrajnie przecież} i wtedy każdy kierowca będzie mógł podjąć racjonalną decyzję na podstawie "warunków użytkowania pojazdu,klimatu,pory roku itp. Bo jak ktoś mi powie, że np. dany producent rekomenduje {albo nakazuje, jak niektórzy wnoszą}
 dane opony  uniwersalne jako najlepsze, to ja powiem, że latem wybiorę letnie a zimą zimowe.
Wracając do podwyższonego poziomu oleju ponad miarę  w trakcie użytkowania trzeba sie zastanowić, jakie mamy obecnie trendy {albo przymus} w konstruowaniu silnikow czyli {"normy Euro wciąż w górę, spalanie mam byc coraz mniejsze, emisja CO2 obarczona karami} i każdy producent musi sobie z tym poradzić i jakos sobie radzi, downsizing,3 cylindry, hybrydy itp.
Robimy i projektujemy silnik, który ma mało palić.
"Rozszerzalność termiczna " czyli wracamy do podstaw.
Szyny kolejowe latem z dużymi przerwami między szynami, zimą stal sie kurczy i przerwy maleją.Jeśli latem włożymy dopasowaną do danej szczeliny uszczelkę, to zimą jej nie wyciągniemy, ale jeśli już to z jakim wysilkiem i oporem.Jeśli w przerwę między szynami zimą włożymy dopasowaną uszczelkę, to latem będzie i tak "ziała" duża przerwa a uszczelka nie bedzie już dopasowana.
Przy projektowaniu silnika "oszczednego" konstruktor musi postawić na małe opory, tarcie podczas ekspolatacji czyli małe tarcie między tłokiem a cylindrem silnika rozgrzanego, to gdy mamy do czynienia z silnikiem zimnym, mamy  większy luz między tłokami a cylindrami,, bo przecież pierscienie nie są z plasteliny i nie zniwelują "większej przerwy".I dlatego pewnie wiecej benzyny dostaje sie do oleju.
Gdyby konstruowano silnik z myślą, że nawet zimny nie ma prawa "popuszczać" benzyny do oleju, to podczas pracy silnika rozgrzanego wzrastały by opory miedzy tłokami i cylindrami ze względu na rozszerzalność termiczną co by skutkowało większym spalaniem napedzanego pojazdu.
Dlatego moim wyłącznie zdaniem podwyższony poziom oleju {domieszka benzyny} wynika z przyjętego  założenia {male spalanie, czyli male tarcie, male opory pracujacego silnika} już na etapie wstępnym projektowania.
Oczywiście jest to tylko moja subiektywne wytlumaczenie danego zjawiska, bo mogą być także inne uwarunkowania.

Offline Obskurant

• Toyot Leżący
  • *
Stan Oleju ponad maximum
« Odpowiedź #157 dnia: 01 Marca 2021, 14:35:36 »
Ja nie rozumiem tego jak niektórzy bronią producenta. Ja rozumiem ze maja normy itp ale No motyla noga żeby na przestrzeni niecałych 200 km po mieście przybywało 0,5 cm oleju. Jeżeli dalej chcecie bronić producenta a nie własnej pupy to proszę bardzo. Tylko będzie hurr durr dopiero jak te silniki zaczną padać bo więcej w nim benzyny a nie oleju.. temat dopasowania oleju to już inna sprawa i dyskusja czy 0w16 czy 0w20 powinna być poruszana w innym wątku. Ten powinien dotyczyć przybywania oleju a nie jaki olej należy wlać. Jeżeli masowo nie będzie to zgłaszane z numerami vin do producenta to prawdopodobnie dalej będziemy zlewani. Jak nic z tym nie zrobią to potem życzę powiedzenia ze sprzedażą takiego auta.

« Ostatnia zmiana: 01 Marca 2021, 14:37:18 wysłana przez Obskurant »

Offline andrzejek-k68

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #158 dnia: 01 Marca 2021, 14:59:37 »
Edytowanie z mojej strony.Oczywiście błędnie zamieniłem zimę z latem przy rozszerzalności szyn.Latem szyny rozgrzane i szczelina miedzy nimi mała, zimą stal sie kurczy i szczeliny miedzy szynami rosną itd.
Nie jest moim zdaniem rozgrzeszanie producenta, bo "jedziemy" na tym samym wózku i domieszka paliwa do oleju skutkuje jego "gorszymi" parametrami ze szkodą dla silnika,na ile dużą to czas pokaże.Ja osobiscie zamierzam czesciej wymieniac olej.

Offline darek60

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #159 dnia: 01 Marca 2021, 15:51:41 »
Ja nie rozumiem tego jak niektórzy bronią producenta. Ja rozumiem ze maja normy itp ale No motyla noga żeby na przestrzeni niecałych 200 km po mieście przybywało 0,5 cm oleju. Jeżeli dalej chcecie bronić producenta a nie własnej pupy to proszę bardzo. Tylko będzie hurr durr dopiero jak te silniki zaczną padać bo więcej w nim benzyny a nie oleju.. temat dopasowania oleju to już inna sprawa i dyskusja czy 0w16 czy 0w20 powinna być poruszana w innym wątku. Ten powinien dotyczyć przybywania oleju a nie jaki olej należy wlać. Jeżeli masowo nie będzie to zgłaszane z numerami vin do producenta to prawdopodobnie dalej będziemy zlewani. Jak nic z tym nie zrobią to potem życzę powiedzenia ze sprzedażą takiego auta.

Jak widzisz Polak nawet po szkodzie głupi :bash: :bash:
RAV4 2.5 hybrid

Offline marcin

• Junior Administrator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #160 dnia: 01 Marca 2021, 16:25:29 »
ze sprzedażą takiego auta.

I kupnem używanego.

To jest po części świadome działanie producentów, żeby auta na bidę wytrzymały okres gwarancji. Jeśli okaże się, że kilkuletnie ciężko utrzymać przy życiu to klient chętniej pójdzie po nowe, z gwarancją, która w sumie niczego nie gwarantuje, ale wszyscy się boją jej utraty.

Polecam obejrzeć: https://www.youtube.com/watch?v=QEdNu5_yb4g
3VZ.pl

Offline Amper

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #161 dnia: 01 Marca 2021, 17:05:34 »
A może ktoś na ochotnika podczas wymiany oleju zaleje silnik zamiast 0W16 na 5W30 i dokona analizy czy wzrasta poziom oleju czy nie. Są chętni?

Offline K602

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #162 dnia: 01 Marca 2021, 17:39:36 »
To jest po części świadome działanie producentów, żeby auta na bidę wytrzymały okres gwarancji. Jeśli okaże się, że kilkuletnie ciężko utrzymać przy życiu to klient chętniej pójdzie po nowe, z gwarancją, która w sumie niczego nie gwarantuje, ale wszyscy się boją jej utraty.

Ale na pewno nie wybrałbym ponownie tego samego producenta... w mojej ocenie, opinia o Toyocie, jako aucie bezawaryjnym, jest trochę warta... szkoda by było ją utracić.
SAP ABAP Certified Developer

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #163 dnia: 01 Marca 2021, 18:43:50 »
A może ktoś na ochotnika podczas wymiany oleju zaleje silnik zamiast 0W16 na 5W30 i dokona analizy czy wzrasta poziom oleju czy nie. Są chętni?
Może nie tak drastycznie, ale na bank zaleje nie 0w16 a 0w20.
Zresztą samo ASO to sugeruje.

Wysłane z mojego j23  przy użyciu Tapatalka
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Gawel89

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #164 dnia: 01 Marca 2021, 18:56:30 »
Czytając te wypowiedzi można zrobić niezłą pracę magisterską odnośnie rozprzestrzeniania się paniki. Na forum KIA też myśleli że mają krzywo zgrzane auta https://www.youtube.com/watch?v=Ak9h6dnBE0w .
Proponuję zainteresowanym bardziej merytoryczne podejście do tematu bez zachęcania do sprzedawania aut, brania pochodni, wideł i oblężenia ASO.
Jeżeli są osoby, którym notorycznie podnosi się poziom oleju to powinni po pierwsze oddać próbkę oleju na sprawdzenie jego składu do laboratorium, a dopiero z wynikami uderzyć bezpośrednio do TMP. Mając dowody w postaci wyników badań wystarczy dołożyć opinię biegłego PZM i walczyć o swoje.
Przy zmianie oleju pamiętajcie że mamy GPF (który może być winny podnoszeniu się poziomu oleju) i należy wybierać oleje nisko popiołowe, a nie każdy 0W20 taki jest.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl