Autor Wątek: Stan Oleju ponad maximum  (Przeczytany 221386 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Amper

• Toyot Chodzacy
Odp: Stan Oleju ponad maximum
« Odpowiedź #195 dnia: 04 Marca 2021, 21:02:16 »
Cytat- Po 4kkm zmieniłem olej, ustawiłem go na poziom ok 90% po nocy.. Możesz rozwinąć temat

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #196 dnia: 04 Marca 2021, 21:09:46 »
Wniosek? Cieszyć się jazdą i nie zaglądać do oleju za często 
Jak będą jakieś prawdziwe problemy, to na bank ktoś o tym tu napisze
Głupi pomysł, efekty będą dla przebiegu około 200 tys. km.
W postaci zużytych panewek i wydmuchanych ciśnieniem oleju, uszczelek...
Toyota wtedy Ci odpisze, że już się gwarancja skończyła...
Tak kiedyś wyjeb... tych co mieli 2.0D4D, między innymi mojego kumpla.
Olał temat bo przecież toyota to taka marka...
Jak przy 120 tys. km opadły mu tuleje cylindrów to toyota się wypięła i nie ważne, że kupione w PL i serwisowane tylko w ASO... życie  :wallbash:

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #197 dnia: 04 Marca 2021, 23:16:43 »
No ale ja Ciebie posłuchałem
@KubaCamry napisał :
"Jak kupujecie pralkę lub zmywarkę to mierzycie czy zużycie wody jest zgodne z deklaracją producenta?
Kupuje nowe i nie zamierzam sprawdzać oleju. W XXI wieku to jest zajęcie dla mechanika."

Całe szczęście, tylko krowa nie zmienia zdania
A całkiem serio, u mnie w silniku mam jak dotąd zawsze w okolicy właściwego poziomu, kilka razy miałem 2mm ponad.
Pilnuję tego ale rzadziej niż na początku, sam doświadczyłem przekręcania panewki  w dieslu i wiem z czym to się wiąże
« Ostatnia zmiana: 04 Marca 2021, 23:23:50 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Gawel89

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #198 dnia: 05 Marca 2021, 07:12:21 »
Głupi pomysł, efekty będą dla przebiegu około 200 tys. km.
W postaci zużytych panewek i wydmuchanych ciśnieniem oleju, uszczelek...
Toyota wtedy Ci odpisze, że już się gwarancja skończyła
Jeżeli tyle wytrzyma to będę szczęśliwy, większość nowych silników innych producentów jest projektowana na taki przebieg. Jeżeli silnik padnie to za 2-3tys można kupić używany słupek z gwarancją jeden wieczór w garażu i problem z głowy na kolejne 100 tys km. Zamiast robić rozrząd będziemy zmieniać silniki. :grin:

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #199 dnia: 05 Marca 2021, 08:06:30 »
Myślę, że Toyota nie pozwoli sobie na taką wpadkę wizerunkową, coś będą robić prędzej czy później jeśli rzeczywiście będzie problem.
Dlatego zgłaszać trzeba.

Offline K602

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #200 dnia: 05 Marca 2021, 09:37:43 »
Cytat- Po 4kkm zmieniłem olej, ustawiłem go na poziom ok 90% po nocy.. Możesz rozwinąć temat

Pierwszy raz zmieniłem olej, jak samochód miał 4kkm. Po prostu uważam, że to dobra szkoła. Olej ORI, do tego filtr i oring korka. Wszystko z ASO za punkty More :) Wlewaliśmy tak, abym po nocy miał jakieś 80% - 90%. Po nocy, to jest dla mnie faktyczny stan, a nie po 5 minutach jak silnik rozgrzany. Teraz jak sprawdzam tą samą metodą, to po 7 miesiącach mam stan MAX, tak więc minimalnie się zwiększył.
SAP ABAP Certified Developer

Offline CzarnyFilc

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #201 dnia: 05 Marca 2021, 11:08:46 »
Cześć,

Śledze ten wątek, bo sam zamówiłem 1,8 HSD kombi.
Rozmawiałem w salonie nt. i zdzwiła mnie duża otwartość (na plus) - "tak, w 2.0 ten problem "widać" i w kuluarach coś jest przygotywane, aby to naprawić. 1.8 tego nie dotyczy, jednak to tylko rzecz i jakiś egzemplarz może być problematyczny - wiem o wymianach i kompleksowych naprawach 1.8 poprzedniej generacji."

Zatem osoby z 2.0 mogą mieć nadzieje na akcje serwisową, a osoby z 1.8, jeżeli odnotują problem powinni atakować serwis i na gwarancji.
Sądzę, ze to powyższe nie jest żadną nowością dla większości w tym wątku, ale zawsze z tego tytułu można liczyć na przedłużenie gwarancji na silnik z tytułu dobrej woli. Już tak bywało w toyocie chyba? Diesla?

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #202 dnia: 05 Marca 2021, 20:18:27 »
Nie chcę mi się ale mnie zaintrygowaliście tematem i sprawdzę w swoim Camry, bo to ten sam silnik tylko trochę większy.
A tak z innej beczki nie szkoda wam czasu na sprawdzanie oleju w nowym aucie?
Jak kupujecie pralkę lub zmywarkę to mierzycie czy zużycie wody jest zgodne z deklaracją producenta?
Kupuje nowe i nie zamierzam sprawdzać oleju. W XXI wieku to jest zajęcie dla mechanika.
Przepraszam wszystkich, których mógł urazić mój wywód.
Dziękuję tym nadgorliwym, który wskazali na istotną wadę nowego silnika Dynamic Force. Gdyby nie wy, o tej wadzie dowiedziałbym się dopiero w momencie padnięcia silnika i z pewnością po gwarancji bo mam już 50 tys. km.
Nigdy bym nie pomyślał, że Toyota wypuści swój flagowy patent hybrydowy z taką wadą. Jak na razie jeszcze się do tego nie przyznają, bo ich oficjalna nota serwisowa wysłana do ASO jest żałosna.
Nigdy nie myślałem, że w nowym aucie będę sprawdzał olej... W starej Hiace z 1992 roku był elektroniczny wskaźnik poziomu... tutaj miszę się brudzić.
Nie chcę być nie miły dla chłopaków z ASO bo wiem, że to korporacja.
Na razie odciągnęli i mają dać znać co na to TMP.
Będę sprawdzał, przy kolejnym wzroście ponad max. Poproszę o potwierdzenie na piśmie i będę reklamował już oficjalnie w TMP.

Offline andrzejek-k68

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #203 dnia: 05 Marca 2021, 21:12:35 »
Pomijając  kwestię  czy to paliwo czy "woda chrzczona" w oleju podnosi jego poziom, skutki tego bedą  raczej "póżne" bo gorsza jakość  rozcieńczonego oleju będzie skutkować "wcześniejszym" zużyciem elementów silnika .Ale podejrzewam, że "gwarantowane" 100 tys. km przejedzie bez problemu, najwyzej miast przybywać, oleju zacznie ubywać i trzeba go będzie dolewać.
Pewnie ktoś ogłosi, że przy  np. 50-70 lub np. 100-110  tys km przebiegu oleju mu już nie przybywa {Cud! auto wyzdrowiało} by po jakimś czasie oleju zaczęło ubywać.
Nie wyobrażam sobie akcji serwisowej dotyczacej np. wymiany pierscieni w silniku, bo przyznanie sie do winy to {koszta, skaza marketingowa  na opinii toyoty itp.}.Jeśli już Toyota do czegoś sie przyzna to raczej do tego, że w zimnych klimatach, przy małych przebiegach i niedogrzanym z powodu nieprawidłowego użytkowania silnika  i  winy użytkownika  trzeba będzie {może nieodplatnie} zmodyfikować soft by wtryski mniej
lały" paliwem i w ten cudowny sposób auta wyzdrowieją "na papierze".Ja zamierzam zmnieniac olej jeśli go będzie ubywać częsciej i np. co 5-6 tys. km by olej miał jeszcze jakieś użyteczne parametry.

Offline andrzejek-k68

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #204 dnia: 05 Marca 2021, 21:14:31 »
 Errata..Zmieniać olej częsciej, jeśli go zacznie przybywać"

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
  • Samochód:: RAV4 GR SPORT
« Odpowiedź #205 dnia: 06 Marca 2021, 07:02:50 »
To tak na marginesie:)  W mojej Corolli 1,6 z olejem chyba ok bo zawsze jest na max.

Mam natomiast w domu jeszcze zagazowaną Corsę C 1,2 z przebiegiem 260 000 km i ciągle jeździ, ale: Jak synek robi codziennie trasy łącznie po 100 km autostradą gdzieś z prędkości do 145 km/h to średnio co  trzy tygodnie stwierdzam ubytek oleju i trochę zawsze  dolewam aby nie było nieszczęścia. Jak dla odmiany Corsa jeździ co dziennie tylko po mieście b. krótkie odcinki to stwierdziłem, że oleju przybyło :( . No ale w tym przypadku to poziom oleju się jej wyrówna jak poleci autostradą.  Tylko, że to to już stare autko i tyle.
« Ostatnia zmiana: 06 Marca 2021, 07:04:25 wysłana przez czp »

Offline scav

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #206 dnia: 06 Marca 2021, 09:27:05 »
ja robię praktycznie tylko trasy po 200km/dziennie - corolla 2.0 hybrid. Po 5tys przejechanych mam oleju na bagnecie ok. 1cm powyzej max, ewidenty zapach benzyny w oleju.

Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka

Offline dzidek8989

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #207 dnia: 06 Marca 2021, 11:16:33 »
ja robię praktycznie tylko trasy po 200km/dziennie - corolla 2.0 hybrid. Po 5tys przejechanych mam oleju na bagnecie ok. 1cm powyzej max, ewidenty zapach benzyny w oleju.

Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka
Czyli tłumaczenie toyoty o krótkich dystansach został obalony.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #208 dnia: 06 Marca 2021, 11:27:36 »
I to jest naprawdę niepokojące. Tu chyba  naprawdę mocno przelewają wtryski  na starcie spalinowego.
A że w hybrydzie tych startów jest dużo...
Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #209 dnia: 06 Marca 2021, 13:04:42 »
:( wygląda na to, że mamy wadliwy produkt, nie wie o tym ten kto nie przegląda internetu i nie sprawdza poziomu oleju.
Serwis ASO podczas przeglądu, sprawdza poziom oleju, ale jak widać nie przekazuje tej informacji klientom.
Czyżby wysokie miejsce w teście serwisów auto świata, też było kupione?
Nie ukrywam, że jestem mega wkur...., bo nie lubię być oszukiwany.
Błędy popełnia każdy ale dla mnie ważne jak się je naprawia... A informacja z Toyoty, robiąca z nas idiotów, nie napawa optymizmem.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl