Autor Wątek: Stan Oleju ponad maximum  (Przeczytany 221370 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Obskurant

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Stan Oleju ponad maximum
« Odpowiedź #330 dnia: 01 Kwietnia 2021, 12:58:15 »
Panowie tak trochę z innej beczki...
Byłem na wymianie oleju filtra i uszczelki pod korkiem sspustoeym oleju na 1390km czy serwis wam mył auto na własnej wymianie czy na zgłoszeniu jakimś reklamacyjnym czy to robią tylko przy serwisie małym lub dużym?

Wysłane z mojego MI 9 Transparent Edition przy użyciu Tapatalka
Tylko przy serwisie, przy zgłoszeniach reklamacyjnych nic nie myli.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline gogolec

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV 4 AWD
« Odpowiedź #331 dnia: 01 Kwietnia 2021, 13:14:19 »
Panowie tak trochę z innej beczki...
Byłem na wymianie oleju filtra i uszczelki pod korkiem sspustoeym oleju na 1390km czy serwis wam mył auto na własnej wymianie czy na zgłoszeniu jakimś reklamacyjnym czy to robią tylko przy serwisie małym lub dużym?

Wysłane z mojego MI 9 Transparent Edition przy użyciu Tapatalka
Tylko przy serwisie, przy zgłoszeniach reklamacyjnych nic nie myli.

Byłem ostatnio na przeglądzie 30 tyś. i myli, wynika to podobno z tego że chcą widzieć na czystym aucie czy nie ma żadnych usterek lakierniczych.
Corolla XII 2019 Hybrid, RAV 4 2021 AWD Hybrid

Offline Portowiec

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #332 dnia: 01 Kwietnia 2021, 14:24:08 »
1. kupowanie dodatkowej gwarancji jest bez sensu.
Nie wiem czy bez sensu, ja zawsze wykupuję GAP i gwarancję na 5 lat i mam święty spokój,a potem sprzedaję samochód. Uważam że nie są to jakies ogromne pieniądze, za życie bez stresu.
Jaki jest koszt tej dodatkowej gwarancji?

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #333 dnia: 01 Kwietnia 2021, 14:29:35 »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline tko

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #334 dnia: 01 Kwietnia 2021, 15:52:07 »
oczywiście zgadzam się landcruiser to super auto terenowe. Aczkolwiek to taka dyskusja o wyższości świat Bożego Narodzenia nad Wielkanocą. Zdania będą podzielone. Zatem sorki ale Patrol, może dla Ciebie tani, aczkolwiek bardzo dobry. Ja nie miałem ani Patrola, ani Landcruisera,  a miałem Pajero i LRRR P12.  Zatem nie będę wypowiadał się nt. wyższości Patrola nad LC, albo na odwrót. Wiem natomiast, że moi znajomi, którzy mieli Patrola bardzo sobie go chwalili. Zatem ad rem , pisanie, że nissan to marka niszowa to trochę nieporozumienie.
Toyota CHR 2.0 AWDi 2024 r.
Kia Picanto 1.0 2019 r.
Mercedes SLK 2.3 1996 r.

Offline Amper

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #335 dnia: 01 Kwietnia 2021, 16:11:07 »
Nissan jest w Polsce autem niszowym ! . Poczytaj Rankingi (2020) sprzedaży aut. Wśród klientów inwidualnych  nie ma Nissana na Liście 20 . W rankingu dla firm zajmuje 19 miejsce na 20. i to tylko- qashqai 3672 sprzedanych sztuk za cały 2020 rok. Tyle co kot napłakał.
« Ostatnia zmiana: 01 Kwietnia 2021, 16:25:40 wysłana przez Amper »

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #336 dnia: 01 Kwietnia 2021, 18:18:33 »
Kompletnie zmieniłeś (sprecyzowałeś) wypowiedź. Pierwsza wersja niszowy i bezpłciowy bez zaznaczenia kiedy i gdzie wnosiła zupełnie inny obraz. Myślę, że nowy X trail czy QQ podbije ich w górę. Kiedyś byli w top10 w PL.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #337 dnia: 01 Kwietnia 2021, 18:59:40 »
Tu się zgadzam każdy producent ma swoje normy na ilość paliwa w Oleju. Idę o zakład ze TMP odpisze że 6.7 % mieści się w ich normach, ba pewnie doda że do 9%.
Ale 7% po 2.5 tyś sugeruje że po 15 tys będzie powyżej każdej normy.

Offline tko

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #338 dnia: 01 Kwietnia 2021, 19:02:37 »
qashqai 3672 sprzedanych sztuk za cały 2020 rok.
ok no to porównajmy ranking firmowy rav4 w 2020 r. sprzedano ravek 6257 sztuk. Zatem Qasqai ma o 50 procent mniejszą sprzedaż porównalnego modelu. Zdefiniuj zatem niszowość, bo różnica o 50% to nie niszowość. Niszowość to 1-2% tego co konkurent, a nie 50%. A propo VW sprzedał Tiguanów  w 2020 r. - 4196 szt, a Volvo XC60 - szt. 3942. WV i Volvo też nazwiesz samochodami niszowymi.   
Rozumiem, że Nissan nie ma tak bogatej oferty jak konkurencja, ale nazwywanie go niszowym to jednak rpzesada. Na marginesie w segmencie aut elektrycznych nissan jest w Polsce na pierwszym miejscu https://www.biznesistyl.pl/automoto/samochody-osobowe/10137_nissan-ponownie-numerem-1-na-rynku-samochodow-elektrycznych-w-polsce.html

ot tak niszowość
Kia Picanto 1.0 2019 r.
Mercedes SLK 2.3 1996 r.

Offline Obskurant

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #339 dnia: 01 Kwietnia 2021, 19:08:50 »
qashqai 3672 sprzedanych sztuk za cały 2020 rok.
ok no to porównajmy ranking firmowy rav4 w 2020 r. sprzedano ravek 6257 sztuk. Zatem Qasqai ma o 50 procent mniejszą sprzedaż porównalnego modelu. Zdefiniuj zatem niszowość, bo różnica o 50% to nie niszowość. Niszowość to 1-2% tego co konkurent, a nie 50%. A propo VW sprzedał Tiguanów  w 2020 r. - 4196 szt, a Volvo XC60 - szt. 3942. WV i Volvo też nazwiesz samochodami niszowymi.   
Rozumiem, że Nissan nie ma tak bogatej oferty jak konkurencja, ale nazwywanie go niszowym to jednak rpzesada. Na marginesie w segmencie aut elektrycznych nissan jest w Polsce na pierwszym miejscu https://www.biznesistyl.pl/automoto/samochody-osobowe/10137_nissan-ponownie-numerem-1-na-rynku-samochodow-elektrycznych-w-polsce.html

ot tak niszowość
Panowie zeszliście już całkiem z tematu załóżcie nowy wątek na takie dyskusje.

Offline Amper

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #340 dnia: 01 Kwietnia 2021, 20:12:18 »
Zamknijmy zatem temat aut francuskich co udają auta Japońskie

Offline tko

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #341 dnia: 01 Kwietnia 2021, 20:36:00 »
Zamknijmy zatem temat aut francuskich co udają auta Japońskie

Zamknijmy zatem ten temat. Raczej żaden z nas drugiego nie przekona.
Kia Picanto 1.0 2019 r.
Mercedes SLK 2.3 1996 r.

Offline atom

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #342 dnia: 02 Kwietnia 2021, 09:34:23 »
Dzień dobry wszystkim.

W pierwszej kolejności chciałem się przywitać, bo to mój pierwszy post na forum.

Odnośnie kwestii podnoszenia się poziomu oleju podzielę się z Wami swoimi przemyśleniami w tym temacie. Dosłownie kilka dni temu odebrałem nową Corollę 1.8 HSD i przypuszczam, że w mniejszym lub większym stopniu to zjawisko wystąpi również w moim aucie.

Benzyna przedostaje się do miski olejowej w każdym samochodzie. Dzieje się to wówczas, gdy paliwo skrapla się na ściankach cylindrów i spływa wraz z olejem do skrzyni korbowej. Ma to miejsce w sytuacji, gdy silnik jest niewystarczająco rozgrzany. W warunkach temperatury roboczej benzyna momentalnie odparowuje. Tutaj właśnie dochodzimy do źródła problemu w naszych autach. Silnik spalinowy w hybrydzie pracuje przecież z przerwami - nieraz długimi - postoje, jazda w korku, "żeglowanie w trybie EV". Swoje dokłada też technika jazdy. To auto wręcz zachęca do możliwie najczęstszego używania samego napędu elektrycznego, bo faktycznie robi to moim zdaniem rewelacyjnie. Mam wrażenie, że jest to coś wręcz ocierającego się o sztukę dla sztuki. Pobijać kolejne rekordy symbolicznego spalania. Z tego co czytałem na forum, niektórzy wręcz zachęcają do nieużywania ogrzewania i jazdy w puchówce w celu zaoszczędzenia energii i zbicia spalania o 0,1l. Fakt, daje to jakąś frajdę, ale oznacza też mniejsze użycie spalinówki i jej dłuższe przestoje. Do tego dochodzi jeszcze filtr GPF (potwierdzam, że 1.8 go ma), a właściwie wypalanie, czyli lanie dużej ilości paliwa, z którego znaczna część nie ulega spaleniu i spływa do miski, oraz bezpośredni wtrysk w 2.0 (stąd pewnie zjawisko podnoszenia się poziomu oleju jest tu bardziej widoczne). Naturalnie zimą problem jest dużo większy.

Może moja teoria jest błędna, ale w ramach eksperymentu warto spróbować pojeździć normalnie. Dźwignia w tryb "normal", ogrzewanie włączone, klima też, na siłę nie wprowadzać auta w tryb "żeglowania". Pewnie spalanie wzrośnie z 4l do 5,5l, ale to i tak przecież niewiele.

Corolla SD 1.8 GR Sport

Offline Amper

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #343 dnia: 02 Kwietnia 2021, 10:01:41 »
Użytkuję auto jako taksówka. Klima włączona non stop. Dzienny przebieg średnio 80 km. A na bagnecie oleju kilka milimetrów ponad stan.

Offline dzidek8989

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #344 dnia: 02 Kwietnia 2021, 10:05:37 »
Dzień dobry wszystkim.

W pierwszej kolejności chciałem się przywitać, bo to mój pierwszy post na forum.

Odnośnie kwestii podnoszenia się poziomu oleju podzielę się z Wami swoimi przemyśleniami w tym temacie. Dosłownie kilka dni temu odebrałem nową Corollę 1.8 HSD i przypuszczam, że w mniejszym lub większym stopniu to zjawisko wystąpi również w moim aucie.

Benzyna przedostaje się do miski olejowej w każdym samochodzie. Dzieje się to wówczas, gdy paliwo skrapla się na ściankach cylindrów i spływa wraz z olejem do skrzyni korbowej. Ma to miejsce w sytuacji, gdy silnik jest niewystarczająco rozgrzany. W warunkach temperatury roboczej benzyna momentalnie odparowuje. Tutaj właśnie dochodzimy do źródła problemu w naszych autach. Silnik spalinowy w hybrydzie pracuje przecież z przerwami - nieraz długimi - postoje, jazda w korku, "żeglowanie w trybie EV". Swoje dokłada też technika jazdy. To auto wręcz zachęca do możliwie najczęstszego używania samego napędu elektrycznego, bo faktycznie robi to moim zdaniem rewelacyjnie. Mam wrażenie, że jest to coś wręcz ocierającego się o sztukę dla sztuki. Pobijać kolejne rekordy symbolicznego spalania. Z tego co czytałem na forum, niektórzy wręcz zachęcają do nieużywania ogrzewania i jazdy w puchówce w celu zaoszczędzenia energii i zbicia spalania o 0,1l. Fakt, daje to jakąś frajdę, ale oznacza też mniejsze użycie spalinówki i jej dłuższe przestoje. Do tego dochodzi jeszcze filtr GPF (potwierdzam, że 1.8 go ma), a właściwie wypalanie, czyli lanie dużej ilości paliwa, z którego znaczna część nie ulega spaleniu i spływa do miski, oraz bezpośredni wtrysk w 2.0 (stąd pewnie zjawisko podnoszenia się poziomu oleju jest tu bardziej widoczne). Naturalnie zimą problem jest dużo większy.

Może moja teoria jest błędna, ale w ramach eksperymentu warto spróbować pojeździć normalnie. Dźwignia w tryb "normal", ogrzewanie włączone, klima też, na siłę nie wprowadzać auta w tryb "żeglowania". Pewnie spalanie wzrośnie z 4l do 5,5l, ale to i tak przecież niewiele.

Myślę że coś w tym jest. U mnie stan podniósł się przy przebiegu 2k o jakiś 1cm. Zgłosiłem do serwisu gdzie nadmiar odciągnęli. Dostałem wtedy informacje ze właśnie tak się dzieje jeśli silnik jest nie dogrzany (krótkie odcinki itp)
Od momentu odciągnięcia zacząłem troszkę inaczej użytkować auto. Jeśli przemieszczam się w mieście gdzie jest ograniczenie do 50 lub nawet 30 to staram się jak najwięcej korzystać z bateri. Natomiast poza miastem jeżdżę jak normalnym autem benzynowym. Tryb w jakim jeżdżę non stop to normal a z racji że auto ma potencjał to czasami sport+ i zabawa łopatkami zmiany biegów. Obecnie mam prawie 6k i tylko raz zauważyłem lekko podniesiony poziom oleju. Zapach benzyny też dużo mniej wyczuwalny. Spalanie liczone z tankowania to 5.7 (miasto/poza miastem jak i autostrada). Dla mnie tali wynik jest mega spoko a jeżdżenie w kurtce bez ogrzewania lub latem bez klimy mija się kompletnie z celem. Jak ktoś chce aż tak oszczędzać to proponuję rower lub auto Flinstonów o napędzie nożnym.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl