Autor Wątek: Stan Oleju ponad maximum  (Przeczytany 221332 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline phantom

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Stan Oleju ponad maximum
« Odpowiedź #405 dnia: 07 Kwietnia 2021, 16:42:24 »
Problem jest coraz bardziej opisywany i znany już na większości for w internecie. Również na facebooku trochę się ruszyło:

https://www.facebook.com/groups/255715275847272/permalink/353955866023212/
https://www.facebook.com/groups/255715275847272/permalink/342061483879317/

Oby to była kwestia czasu jak rozwiążą ten problem definitywnie, bo to mega wtopa z ich strony :c. Nauczka z tego aby, nie kupować pierwszych serii silników a dopiero te po poprawkach

Offline Obskurant

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #406 dnia: 07 Kwietnia 2021, 16:46:44 »
Problem jest coraz bardziej opisywany i znany już na większości for w internecie. Również na facebooku trochę się ruszyło:

Oby to była kwestia czasu jak rozwiążą ten problem definitywnie, bo to mega wtopa z ich strony :c. Nauczka z tego aby, nie kupować pierwszych serii silników a dopiero te po poprawkach
Wyglada na to że faktycznie coś się rusza. Trzeba wysłać viny i zobaczymy co dalej:)

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline piter-ek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #407 dnia: 07 Kwietnia 2021, 17:29:44 »
wg. serwisu Toyota wie o problemie i usilnie nad tym pracuje. Prawdopodobnie ( i to była by najlepsza opcja) będzie to aktualizacja "mapy" oprogramowania wtrysków. Bez mechanicznej i fizycznej ingerencji w silnik.

Ciekawe kosztem czego to się odbędzie - kosztem zmniejszonych osiągów? Kosztem większego spalania? (a może wręcz przeciwnie?)

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #408 dnia: 07 Kwietnia 2021, 17:45:13 »
Kosztem wolniejszego nagrzewania się silnika przy starcie (bogata mieszanka i dawka na starcie do tej pory), co za tym idzie późniejszego przelaczenia na baterie. Zgaduję

Wysłane z mojego J23 przy użyciu Tapatalka
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Amper

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #409 dnia: 07 Kwietnia 2021, 18:07:36 »

Żadna nauczka bo .... 1.8 to stara konstrukcja - i też ma problemy. A 2.0 to silnik z Lexusa poprzedniej generacji (chyba) z dołożonym bezpośrednim wtryskiem

Offline David87

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #410 dnia: 07 Kwietnia 2021, 18:29:38 »
Kolega z Facebooka zaangażował się w tym temacie i rozmawiał z TMP. Pokazał na FB maila z TMP z prośbą o zebranie numerów VIN aut które mają problem z podwyższonym olejem. Jak dla mnie to nieprofesjonalne podejście Toyoty do problemu ale warto przesłać. Podobnie było z wycieraczkami i zadziałało. Nie muszą to być tylko przypadki zgłoszone do ASO ale ogólnie. Dla osób które nie mają FB podaję adres mailowy kolegi który zbiera numery VIN michal.grondwald@gmail.com

Offline Lukas86

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #411 dnia: 07 Kwietnia 2021, 20:20:21 »
Jestem już po "serwisowym badaniu" -  2 godziny. Standardowo odciągniecie oleju z zaleceniem sprawdzania poziomu. wg. serwisu Toyota wie o problemie i usilnie nad tym pracuje. Prawdopodobnie ( i to była by najlepsza opcja) będzie to aktualizacja "mapy" oprogramowania wtrysków. Bez mechanicznej i fizycznej ingerencji w silnik. Ciekawostka taka że TMP twierdzi że taki stan mieszanki paliwa  z olejem nie zagraża silnikowi i nie nakazuje Serwisom wymiany oleju. Termin akcji naprawczej nieznany . Myślę że jak będziemy zgłaszać to w większej ilości, to możemy teoretycznie to przyspieszyć.

Offline Lukas86

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #412 dnia: 07 Kwietnia 2021, 20:27:32 »
Jestem już po "serwisowym badaniu" -  2 godziny. Standardowo odciągniecie oleju z zaleceniem sprawdzania poziomu. wg. serwisu Toyota wie o problemie i usilnie nad tym pracuje. Prawdopodobnie ( i to była by najlepsza opcja) będzie to aktualizacja "mapy" oprogramowania wtrysków. Bez mechanicznej i fizycznej ingerencji w silnik. Ciekawostka taka że TMP twierdzi że taki stan mieszanki paliwa  z olejem nie zagraża silnikowi i nie nakazuje Serwisom wymiany oleju. Termin akcji naprawczej nieznany . Myślę że jak będziemy zgłaszać to w większej ilości, to możemy teoretycznie to przyspieszyć.

To ciekawe. A co powiecie na ten filmik? https://m.youtube.com/watch?v=P_vGKONPAUQ&t=260s
Od ok. 3 minuty gościu mówi o tym samym problemie co mamy w naszych corolkach i rzekomo olej zdegradowany już po 2000 km. Do tego wspomina, że honda też rozwiązała aktualizacją oprogramowania, ale jak widać na niewiele się to zdało...

Offline atom

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #413 dnia: 08 Kwietnia 2021, 07:24:55 »
Dzisiaj sprawdziłem olej. Samochód jest nowy, przejechane 550 km. Poziom oleju 3 mm poniżej max. Brak zapachu benzyny. Jeżdżę codziennie 20km w jedną stronę, potem praca 8h i powrót tą samą trasą. Spalanie wg komputera 4.8-5.2 w zależności jak się światła ułożą. Będę sprawdzał poziom oleju co kilka dni. Swoją drogą to też absurd. Przesiadłem się z 11-to letniego samochodu do nowego auta za 110k i teraz sprawdzam olej co kilka dni. Tam to robiłem raz na 3 miesiące. Z max do min schodził pomiędzy wymianami co 15 tys. Eh ten postęp techniczny ????
Corolla SD 1.8 GR Sport

Offline maciejsz

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #414 dnia: 08 Kwietnia 2021, 10:32:56 »
wszędzie piszą że nie zagraża silnikowi że nie było żadnych przypadków itp.a ja już mam efekty.Jak zrobiło się ciepło pare dni temu po rannym odpaleniu silnika usłyszałem dobrze mi znany żegot popychaczy jak w starym rzęchu,po ok.3 sek.sie uciszyły czyli napełniły i tak było przez te kilka ciepłych dni,chyba że zrobiłem krótką trase i silnik a raczej olej się dobrze nie zagrzał to rano było cicho.Teraz jak jest zimno ustało.Moja diagnoza jest prosta albo popychacze zużyte co jest niemożliwe po 2600km,albo za rzadki olej.teraz  mam 1cm ponad stan.

Offline K602

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #415 dnia: 08 Kwietnia 2021, 11:06:48 »
Ten olej jest sam w sobie bardzo rzadki, więc pewnie szybko spływa...
SAP ABAP Certified Developer

Offline Dziuba

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #416 dnia: 08 Kwietnia 2021, 11:14:49 »
Olej nie jest rzadki tylko mało lepki

My21 2.0 TS exe+vip

Offline maciejsz

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #417 dnia: 08 Kwietnia 2021, 11:33:17 »
Oczywiscie do tego nie wiemy czy mamy w silniku 0w16 czy po rozrzedzeniu paliwem moze 0w10.Producent uznał że 0w16 jest dobry ale czy robił testy jaszcze żadszego.W przyszłym tygodniu jade do serwisu choć wiem ze jest to strata czasu,popychaczy im nie udowodnie bo musiałbym dobrze nagrzać silnik a potem stac pod ser. z5 godz.Z tego co czytam to na wymianę oleju na gwarancji tez nie ma szans a powinni bo interwał oleju jest 15000 a po 2000 jest zdegradowany. Mam wrażenie że jeżdząc na tym oleju pomału niszczę silnik.Zrobie tak wymienie olej -jeszcze mnie stać i nie bede sie prosił ale na gęstszy 0w20 lub30 bo wrazie rozcienczenia paliwem bedzie zapas lepkości.Odtatnie moje 3 nowe sam.czegoś takiego nie miały, o przepraszam w 15 letnim lanosie po 130000 jak był upał 2 razy sie zdarzyło,wymieniłm olej z 5w30 na 5w40 i wiecej nie usłyszałem żegotu.

Offline D3F

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla TS 1.8H
« Odpowiedź #418 dnia: 08 Kwietnia 2021, 12:49:28 »
Oczywiscie do tego nie wiemy czy mamy w silniku 0w16 czy po rozrzedzeniu paliwem moze 0w10.Producent uznał że 0w16 jest dobry ale czy robił testy jaszcze żadszego.W przyszłym tygodniu jade do serwisu choć wiem ze jest to strata czasu,popychaczy im nie udowodnie bo musiałbym dobrze nagrzać silnik a potem stac pod ser. z5 godz.Z tego co czytam to na wymianę oleju na gwarancji tez nie ma szans a powinni bo interwał oleju jest 15000 a po 2000 jest zdegradowany. Mam wrażenie że jeżdząc na tym oleju pomału niszczę silnik.Zrobie tak wymienie olej -jeszcze mnie stać i nie bede sie prosił ale na gęstszy 0w20 lub30 bo wrazie rozcienczenia paliwem bedzie zapas lepkości.Odtatnie moje 3 nowe sam.czegoś takiego nie miały, o przepraszam w 15 letnim lanosie po 130000 jak był upał 2 razy sie zdarzyło,wymieniłm olej z 5w30 na 5w40 i wiecej nie usłyszałem żegotu.

Olej 0W30 wcale nie musi być gęstszy od 0W16, a także 'wytrzymalszy' w wysokich temperaturach. Z tego co czytałem 0W16 lepiej chłodzi silnik, a co za tym idzie być może cała przewaga oleju z większym numerkiem, może być skompensowana przez temperaturę.
Tak naprawę sobie gdybamy, ale bez kompleksowej analizy całego zagadnienia nikt nie dowie się prawdy.
Jak chcesz opierać się na faktach to zrób sobie analizę oleju i wtedy bedziesz miał realny dowód, że olej zdegradowany, albo coś trze bez smarowania.
np. tu (nie jest to żadna reklama z mojej strony)
https://zmienolej.pl/pl/207-badanie-laboratoryjne

Offline Chinob

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #419 dnia: 08 Kwietnia 2021, 13:24:04 »
Moje testy skończyłem na 1.5 h samochód z jazdy w nocy wracałem kilka dni do garażu mam pod blokiem i 10, 20, 30, 50min w końcu półtorej godziny i zong taki stan na miarce jak rano.... po takim czasie na miarce robil sie prawie drugi stan. Ostatnimi czasy systematycznie codziennie taki stan prawie podwójny był na miarce. To co piszą żeby sprawdzać na ciepłym silniku to celowe!!! działanie bo zawsze bylo dobrze az do półtorej godziny po zjezdzie. Zaobserwowalem również że tym razem problemy pojawiły się wcześniej niż przed wymianą oleju po 15tys przebiegu... Olej okolo 4tys przebiegu i sciemnial szybciej widocznie taki stan ilosci odparowywania i benzyna działa na jego kolor.
Moje problemy ze stanem i zapachem benzyny skończyły się....Założyłem gaz. Po 600km jakikolwiek podobny do benzyny zapach znikł prawie zupełnie a na miarce jest teraz 3 mm pod maxem takze prawidłowo przy 4l.
Wychodzi że wszystkie teorie późniejsze niz pierwszy post są błędne.
Ja już miałem dosyć czekania gaz miał być założony dużo wcześniej ale sytuacja z olejem mnie powstrzymywala bo gwarancja.
Będą was teraz przeciagac akcjami z wtryskami haha pokażcie mój post. Bezyna zapieprza po ściankach prosto do miski. Gaz wyparuje i tyle dlatego jest dobrze. Moja ma 50 tys km....i mam wywalone Wy Chcecie walczcie ale tylko was przeciągną aby gwarancja się skończyła. A tak serio myślę także ze żaden silnik z tego powodu nie padnie...Ci co serwisuja w ASO podejrzewam że nawet niewiedzą że leją im gestszy olej 5w30 celowo! Dopiero teraz jak robilem wymianę sam mam pewność że mam wlany 0w16. Im nie wierze. Liczę się z tym ze raczej teraz powinien trochę ubywac niz przybywać. Dodam także dla nieczytajacych od początku, że Moja to 1,8 !!! Bezpośredni wtrysk niema znaczenia...benzyna czy tu czy tu zapieprza do miski żadne konty przestawianie wymiana wtryskow sąd lambda nic nieda i inne Gówna jak odciaganie tego nie zmienią. Czy to z źródła wtryskow dotryskow gpf itd niespalona benzyna  ląduje zawsze w misce olejowej bo silnik odpala sie i gasnie z 50 razy więcej niż w przypadku normalnego auta nie hybrydy lub jazdy na trasie.
Zdrowia życzę.....może kiedyś bliżej wymiany na 60tys oleju sie odezwę czy i jakie straty w trwałości silnika przyniosły zawody z benzyną w oleju.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl