Moje testy skończyłem na 1.5 h samochód z jazdy w nocy wracałem kilka dni do garażu mam pod blokiem i 10, 20, 30, 50min w końcu półtorej godziny i zong taki stan na miarce jak rano.... po takim czasie na miarce robil sie prawie drugi stan. Ostatnimi czasy systematycznie codziennie taki stan prawie podwójny był na miarce. To co piszą żeby sprawdzać na ciepłym silniku to celowe!!! działanie bo zawsze bylo dobrze az do półtorej godziny po zjezdzie. Zaobserwowalem również że tym razem problemy pojawiły się wcześniej niż przed wymianą oleju po 15tys przebiegu... Olej okolo 4tys przebiegu i sciemnial szybciej widocznie taki stan ilosci odparowywania i benzyna działa na jego kolor.
Moje problemy ze stanem i zapachem benzyny skończyły się....Założyłem gaz. Po 600km jakikolwiek podobny do benzyny zapach znikł prawie zupełnie a na miarce jest teraz 3 mm pod maxem takze prawidłowo przy 4l.
Wychodzi że wszystkie teorie późniejsze niz pierwszy post są błędne.
Ja już miałem dosyć czekania gaz miał być założony dużo wcześniej ale sytuacja z olejem mnie powstrzymywala bo gwarancja.
Będą was teraz przeciagac akcjami z wtryskami haha pokażcie mój post. Bezyna zapieprza po ściankach prosto do miski. Gaz wyparuje i tyle dlatego jest dobrze. Moja ma 50 tys km....i mam wywalone Wy Chcecie walczcie ale tylko was przeciągną aby gwarancja się skończyła. A tak serio myślę także ze żaden silnik z tego powodu nie padnie...Ci co serwisuja w ASO podejrzewam że nawet niewiedzą że leją im gestszy olej 5w30 celowo! Dopiero teraz jak robilem wymianę sam mam pewność że mam wlany 0w16. Im nie wierze. Liczę się z tym ze raczej teraz powinien trochę ubywac niz przybywać. Dodam także dla nieczytajacych od początku, że Moja to 1,8 !!! Bezpośredni wtrysk niema znaczenia...benzyna czy tu czy tu zapieprza do miski żadne konty przestawianie wymiana wtryskow sąd lambda nic nieda i inne Gówna jak odciaganie tego nie zmienią. Czy to z źródła wtryskow dotryskow gpf itd niespalona benzyna ląduje zawsze w misce olejowej bo silnik odpala sie i gasnie z 50 razy więcej niż w przypadku normalnego auta nie hybrydy lub jazdy na trasie.
Zdrowia życzę.....może kiedyś bliżej wymiany na 60tys oleju sie odezwę czy i jakie straty w trwałości silnika przyniosły zawody z benzyną w oleju.