Autor Wątek: Stan Oleju ponad maximum  (Przeczytany 221338 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Amper

• Toyot Chodzacy
Odp: Stan Oleju ponad maximum
« Odpowiedź #570 dnia: 09 Maja 2021, 07:16:56 »
5000 km rocznie to około 13 km dziennie. Kupowanie Hybrydy przy takich przebiegach to jakiś (nie wiem jak to nazwać) .... chyba  Ekonomiczny żart i marnowanie pieniędzy ( ale kto bogatemu zabroni). Większą prostotę i podobną niezawodność oraz porównywalne "odczucia pracy skrzyni biegów" ma skrzynia CVT stosowana w tradycyjnych napędach
Chcialem kupic nowego Poloneza, ale niestety juz nie produkuja. Rozumiem, ze ogarnales z mojej wczesniejszej wypowiedzi, ze do momentu pandemii robilem po 30tys rocznie?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Masz rację. Odpisując na ten Post nie popatrzyłem komu. Przepraszam. Proponuję zamknąć ten wątek bo jest  o oleju ponad maximum. A ja i Koledzy  trochę sie rozpędziliśmy w innym temacie :)

Offline apek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Tesla Y
Toyota Corolla Sedan VII, Toyota Corolla Sedan Hybrid XII - sprzedana, RAV 4 (5th gen) Executive, AWDi, Skyview - sprzedana, Tesla Model Y Premium AWD
https://ts.la/andrzej248745

Offline Amper

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #572 dnia: 09 Maja 2021, 21:38:40 »
Przeczytałem ten watek pod tym linkiem. Tylko co ja mam zgłaszać ? jak na bagnecie jest poziom oleju niecałe 3/4

Offline apek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Tesla Y
« Odpowiedź #573 dnia: 10 Maja 2021, 07:16:29 »
Ja też nie przekraczam max. Ale są osoby, które mają z tym problem.
Toyota Corolla Sedan VII, Toyota Corolla Sedan Hybrid XII - sprzedana, RAV 4 (5th gen) Executive, AWDi, Skyview - sprzedana, Tesla Model Y Premium AWD
https://ts.la/andrzej248745

Offline phantom

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #574 dnia: 10 Maja 2021, 19:49:12 »
Wracając do CVT - zwykłe CVT nie jest prostą skrzynią, do tego sporo rzeczy tam może się popsuć i się psuje jak ten łańcuch, czy stożki a naprawy są bardzo drogie. Nigdy w życiu bym się nie zdecydował na zwykłą CVT. W eCVT za bardzo nie ma co tam się popsuć a wręcz jest to niemożliwe. Do tego eCVT nawet nie można nazwać skrzynią biegów, bo nią nie jest. Ja tym pudełkiem nie jeżdżę - to matuli samochód. Ja mam Megankę IV na turbo kosiarce 1.2 bez GPF z manualem... - już 4-ty rok, jeszcze jeździ, lawety nie wymagała... .     

Dokładnie odnośnie CVT a eCVT to są znaczne różnice.

W kwestii przybywania oleju ciekawa jest omawiana odpowiedź Toyoty w konfrontacji z tym co zapisali w instrukcji, że poziom oleju powyżej maksimum jest szkodliwy dla silnika. Na tej grupie na Facebooku już zadano Toyocie pytanie jak ta ich odpowiedź ma się zatem do tego zapisu w instrukcji.

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
« Odpowiedź #575 dnia: 10 Maja 2021, 19:55:09 »
Wracając do CVT - zwykłe CVT nie jest prostą skrzynią, do tego sporo rzeczy tam może się popsuć i się psuje jak ten łańcuch, czy stożki a naprawy są bardzo drogie. Nigdy w życiu bym się nie zdecydował na zwykłą CVT. W eCVT za bardzo nie ma co tam się popsuć a wręcz jest to niemożliwe. Do tego eCVT nawet nie można nazwać skrzynią biegów, bo nią nie jest. Ja tym pudełkiem nie jeżdżę - to matuli samochód. Ja mam Megankę IV na turbo kosiarce 1.2 bez GPF z manualem... - już 4-ty rok, jeszcze jeździ, lawety nie wymagała... .     

Dokładnie odnośnie CVT a eCVT to są znaczne różnice.

W kwestii przybywania oleju ciekawa jest omawiana odpowiedź Toyoty w konfrontacji z tym co zapisali w instrukcji, że poziom oleju powyżej maksimum jest szkodliwy dla silnika. Na tej grupie na Facebooku już zadano Toyocie pytanie jak ta ich odpowiedź ma się zatem do tego zapisu w instrukcji.
Dasz linka do tej grupy?

Offline kowalcp2

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #577 dnia: 12 Maja 2021, 18:26:09 »
Szanowni Państwo,

Zjawisko podwyższonego poziomu oleju silnikowego występujące w określonych warunkach eksploatacji pojazdów, jest znane konstruktorom i producentom pojazdów od lat.

Podwyższona sprawność silnika, uzyskana między innymi przez zastosowanie bezpośredniego wtrysku benzyny, zmniejsza zużycie paliwa i obniża emisję szkodliwych składników spalin oraz sprawia, że mniej energii cieplnej jest bezproduktywnie emitowane do otoczenia.

Ta ostatnia cecha sprawia, że silniki o podwyższonej sprawności cieplnej wolniej się nagrzewają, gdyż większa część energii z paliwa jest wykorzystywana na wykonanie pracy.

Ta niewątpliwie pozytywna cecha nowoczesnego silnika spalinowego powodują jednakże, że w pewnych specyficznych warunkach eksploatacji, silnik nie osiąga wystarczającej temperatury koniecznej do odparowania paliwa, które zawsze jest obecne w oleju silnikowym.

Powyższe zjawisko znakomicie wizualizuje film przygotowany przez firmę Honda

https://www.youtube.com/watch?v=0jonzqLK6Io

Typowe warunki sprzyjające gromadzeniu się paliwa w oleju silnikowym, to częsta jazda na krótkich odcinkach, nie sprzyjająca osiąganiu przez silnik optymalnej temperatury pracy.

Jak wszyscy wiemy nasza firma bardzo dokładnie wsłuchuje się w komentarze klientów.

Aby uzyskać całkowitą pewność co do trwałości naszych produktów, przeprowadzono testy silników w których poziom oleju silnikowego był podniesiony aż o35 mm powyżej znaku Max. na bagnecie pomiarowym.

Taki wysoki poziom oleju oznaczał około 16% udział paliwa w oleju.

Na podstawie badań przeprowadzonych na hamowni silnikowej nie stwierdzono śladów zużycia współpracujących ze sobą elementów silnika, w tym tych najbardziej podatnych na uszkodzenia cierne (zatarcia), czyli łożysk ślizgowych (panewek).

Można zatem przyjąć, że wzrost poziomu oleju silnikowego do wartości 35 mm ponad znak Max. (lub F) na bagnecie pomiarowym nie wpływa na parametry pracy silnika i jego trwałość."

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #578 dnia: 12 Maja 2021, 22:35:07 »
A to jakaś reklama Toyoty? Czy kolejne wypociny?  <zalamka>
Jak dostanę do ręki instrukcję w której nie będzie napisane, że poziom oleju ponad max. jest szkodliwy, to może uwierzę w te bajki.
Na razie sami sobie zaprzeczacie.
Na hamowni dolewany był olej czy benzyna?
Można było nagrać filmik i udostępnić, a tak to świstak siedzi i zawija w te sreberka.
Raz TME nie chce zareagować na pisma TMP, dwa TMP twierdzi, że 35mm ponad max. jest ok  :wallbash:

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #579 dnia: 12 Maja 2021, 22:40:26 »
A to jakaś reklama Toyoty? Czy kolejne wypociny?  <zalamka>
Jak dostanę do ręki instrukcję w której nie będzie napisane, że poziom oleju ponad max. jest szkodliwy, to może uwierzę w te bajki.
Na razie sami sobie zaprzeczacie.
Na hamowni dolewany był olej czy benzyna?
Można było nagrać filmik i udostępnić, a tak to świstak siedzi i zawija w te sreberka.
Raz TME nie chce zareagować na pisma TMP, dwa TMP twierdzi, że 35mm ponad max. jest ok  :wallbash:
Juz widze jak na hamowni mieli -10st w srodku. I przejezdzali chociaz ze 100km? konpletne bzdury

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #580 dnia: 12 Maja 2021, 23:12:45 »
Toyota uczy się od władzy i zatrudnia internetowych trolli  :wallbash:.
Ciekawe jak daleko się posuną w swoich bredniach?
Pytanie gdzie jest moderator :).

Offline kowalcp2

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #581 dnia: 12 Maja 2021, 23:24:34 »
Dostałem dziś taką odpowiedź z ASO, którą dostali z TMP.

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #582 dnia: 13 Maja 2021, 06:04:24 »
Ciekawe ze TMP wysyla filmy YT od konkurencji :)

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #583 dnia: 13 Maja 2021, 06:27:23 »
Dokładnie, jakby chciała pokazać,  że "to nie tylko my ale też oni" i przy okazji dowalić konkurencji.
Słabe to.

Wysłane z mojego J23v przy użyciu Tapatalka
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #584 dnia: 13 Maja 2021, 22:57:33 »
I w odpowiedzi napisali Ci cyt. ...Szanowni Państwo...
Typowy ruski troll opłacony przez TMP.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl