Autor Wątek: Stan Oleju ponad maximum  (Przeczytany 221352 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline atom

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Stan Oleju ponad maximum
« Odpowiedź #630 dnia: 01 Grudnia 2021, 16:33:15 »
Od kilku dni nie udaje mi się odczytać poziomu oleju. Na ciepło olej rozmazany, po nocy jakieś 5 cm(!) ponad stan - tak jest z jednej strony bagnetu, z drugiej niżej ale olej rozmazany. Jak wytrę bagnet i zmierzę ponownie, to chyba jest minimalnie ponad max, ale film oleju na bagnecie jest niejednorodny, więc nie wiem na ile odczyt jest ok. Latem nie miałem żadnego problemu (na zimno). Po nocy ładnie na max było widać. Jak jest zimno, to chyba olej nie spływa w całości z rurki bagnetu. Tak mi się wydaje. Różnymi samochodami jeżdżę od '92, ale pierwszy raz mam sytuację, że nie potrafię skontrolować poziomu oleju. No chyba, że te 5cm to stan faktyczny i jest taka lipa?! Chodzi o hybrydę 1.8.
Corolla SD 1.8 GR Sport

Offline Portowiec

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #631 dnia: 01 Grudnia 2021, 18:57:24 »
Od kilku dni nie udaje mi się odczytać poziomu oleju. Na ciepło olej rozmazany, po nocy jakieś 5 cm(!) ponad stan - tak jest z jednej strony bagnetu, z drugiej niżej ale olej rozmazany. Jak wytrę bagnet i zmierzę ponownie, to chyba jest minimalnie ponad max, ale film oleju na bagnecie jest niejednorodny, więc nie wiem na ile odczyt jest ok. Latem nie miałem żadnego problemu (na zimno). Po nocy ładnie na max było widać. Jak jest zimno, to chyba olej nie spływa w całości z rurki bagnetu. Tak mi się wydaje. Różnymi samochodami jeżdżę od '92, ale pierwszy raz mam sytuację, że nie potrafię skontrolować poziomu oleju. No chyba, że te 5cm to stan faktyczny i jest taka lipa?! Chodzi o hybrydę 1.8.

Ja mam 1.6 Pb i tez nie mogę odczytać poziomu oleju. Wiecznie rozmazany. Wydaje mi się że te bagnety są do pupy. W innych autach najcześciej są takie beczułki z wycięciem gdzie wszystko ładnie widać a tu prosty drut na którym wszystko się rozmazuje.

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Mazda CX-30 2.0
« Odpowiedź #632 dnia: 01 Grudnia 2021, 19:22:29 »
Fakt w Oplu czy VW stan oleju widać na bagnecie idealnie. W Toyocie widać jako tako tylko przy pierwszym wyciągnięciu np. jak auto dłużej stało. Później przy każdym włożeniu i wyciągnięciu rozmazany bagnet a jak nawet coś widać to można mieć duże wątpliwości.
Mazda CX-30 2.0 SKYACTIV MHEV 186KM 6AT HIKARI

Offline atom

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #633 dnia: 01 Grudnia 2021, 19:37:02 »
Jak było ciepło, to przy odrobinie wprawy olej mogłem sprawdzić. Chciałem to zrobi teraz, szczególnie w związku z podnoszeniem się poziomu oleju w niektórych silnikach, a tu nic nie widać.
Corolla SD 1.8 GR Sport

Offline atom

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #634 dnia: 01 Grudnia 2021, 19:39:26 »
Toyocie widać jako tako tylko przy pierwszym wyciągnięciu np. jak auto dłużej stało.
No i wtedy właśnie widzę 5cm ponad max po jednej stronie bagnetu. Czy to możliwe?
Corolla SD 1.8 GR Sport

Offline peterbilt2k

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #635 dnia: 01 Grudnia 2021, 20:00:41 »
Pytanie: czy już komuś od tego przybywania oleju zatarł się silnik bądź doszło do innego poważnego uszkodzenia?

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #636 dnia: 01 Grudnia 2021, 23:06:47 »
Toyocie widać jako tako tylko przy pierwszym wyciągnięciu np. jak auto dłużej stało.
No i wtedy właśnie widzę 5cm ponad max po jednej stronie bagnetu. Czy to możliwe?

Jeśli przyjmiemy że 5 cm to kilka litrów za dużo to nie możliwe.

Offline trepek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #637 dnia: 02 Grudnia 2021, 12:14:49 »
Stan oleju jest na poziomie gdzie caly bagnet jest pokryty olejem, nie tylko jedna jego krawedz.

Offline atom

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #638 dnia: 02 Grudnia 2021, 12:35:16 »
W końcu, po całonocnym postoju auta, udało mi się odczytać poziom oleju. Jest 1cm powyżej max. Czyli możliwe, że w 1.8 z GPF też się podnosi.
Jeszcze jedno w kwestii odczytu, wczoraj wieczorem delikatnie wysunąłem bagnet z rurki, tak aby gumka wyszła. Zostawiłem tak na noc. Rano wcisnąłem do końca i wyjąłem. Po obu stronach ładnie widać olej na tym samym poziomie. Może to jest sposób na pomiar.
Corolla SD 1.8 GR Sport

Offline K602

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #639 dnia: 03 Grudnia 2021, 08:49:08 »
Niedługo widzę niektórzy doktoryzować się będą ze sprawdzania oleju. Bez przesady. Olej sprawdzamy najlepiej po nocy (stara szkoła), na równym terenie. Wyciągamy bagnet, wycieramy go, wkładamy i wyciągamy odczytując stan ze strony, na której wyraźnie widać linię (pod światło). Tyle. Mnie się od marca trzyma równiutko tak jak nalane (na ~85% stanu). 2.0 HSD.
SAP ABAP Certified Developer

Offline EliEli

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #640 dnia: 05 Grudnia 2021, 00:09:25 »
Was też wkurza to że bagnet jest wygięty i przy kolejnym pomiarze ten olej i tak jest rozmazany? Albo ja nie potrafię tego mierzyć...

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #641 dnia: 05 Grudnia 2021, 08:09:04 »
Niedługo widzę niektórzy doktoryzować się będą ze sprawdzania oleju. Bez przesady. Olej sprawdzamy najlepiej po nocy (stara szkoła), na równym terenie. Wyciągamy bagnet, wycieramy go, wkładamy i wyciągamy odczytując stan ze strony, na której wyraźnie widać linię (pod światło). Tyle. Mnie się od marca trzyma równiutko tak jak nalane (na ~85% stanu). 2.0 HSD.

No właśnie tyle teori.
W praktyce w Toyotach sprawdzamy po nocy ale bez wycierania bagnetu bo wtedy wyraźnie widać stan. Jak już wyciągniesz bagnet i włozysz ponownie i wyciągniesz to już rozmazany po całości i można zgadywać stan.
Przynajmniej w Hybrydach tak jest. W silniku 1.33 jest z tym trochę lepiej.

Offline Quietdeath

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla E21 1.6
« Odpowiedź #642 dnia: 06 Grudnia 2021, 14:44:02 »
Dokładnie tak jak piszesz olej sprawdzamy najlepiej po nocy i zawsze po pierwszym wyjęciu bagnetu. Jak go włożysz z powrotem i wyciągniesz to nic na nim nie zobaczysz bo będzie rozmazany. Temat przerabiałem w benzynach 1.6 w modelach E15, E18 no i teraz w nowym E21 :) Pozdrawiam!

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #643 dnia: 06 Grudnia 2021, 15:34:01 »
Według nowej szkoły, sprawdzamy po 10min. by uniknąć kondensacji wody po nocy i fałszowania wyniku. Takie oto nowe teorie słyszałem w dwóch serwisach różnych marek.  :cool:
« Ostatnia zmiana: 06 Grudnia 2021, 15:35:39 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Quietdeath

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla E21 1.6
« Odpowiedź #644 dnia: 06 Grudnia 2021, 16:11:43 »
Szkoła szkołą, ale praktyka mówi co innego. W tych modelach po 10ciu czy 30 minutach na bagnecie nie odczytasz stanu oleju i tyle. Posiadam jeszcze Passata B8 2.0TSI i tam faktycznie kontrola stanu oleju po 20 minutach nie stanowi problemu. W Toyocie jest inaczej. Pozdrawiam!

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl