Konstrukcja rurki/bagnetu jest taka, że olej z rurki nie do końca spływa po zgaszeniu silnika i stąd te 4 cm powyżej max. Dlatego przed pomiarem trzeba na kilka minut wyciągnąć bagnet, żeby olej z rurki spłynął. Jak jest silnik ciepły, to olej łatwiej spływa
To ma sens. Wcale nie musowo sprawdzać oleju na zimnym silniku. Wystarczy odczekać z 15 minut po jeździe i pomiar będzie miarodajny, choć mnie też uczyli, żeby olej sprawdzać na zimnym silniku, co robiłem zawsze w innych autach. Sprawdziłem dziś u siebie na ciepłym silniku, odczekałem z wyjętą miarką kilka minut, jak radził atom i wyszedł mi stan oleju równo na max. Wcześniejsze moje pomiary /na zimnym silniku/ bywały różne. Czasem w normie, czasem 1 cm ponad max., przeważnie miarka była rozmazana, no, tak jakby cuda z tym olejem. Ale nigdy olej na miarce nie śmierdział mi benzyną, tylko czystym, zwykłym olejem silnikowym po niedużym przebiegu. Chętnie powąchałbym olej u kogoś, kto twierdzi, że śmierdzi mu benzyną, bo może to wcale nie jest benzyna, tylko ludzie, którzy nigdy sami nie wymieniali oleju w aucie, może nie wiedzą dokładnie, jaki on powinien mieć zapach. Czysty olej pachnie nieco inaczej, jak olej po kilku tysiącach przebiegu i wcale nie musi to być benzyna w oleju. Mieszkam koło Puław w woj. Lubelskim, może jest ktoś w pobliżu z tym olejem z benzyną? Porównalibyśmy zapachy oleju w swoich autach. Może też być tak, jak wspomniał wcześniej Krisman, że w tej rurce zalegają resztki oleju, które fałszują wynik? Ja bym się tak tym olejem nie przejmował, tym bardziej, że nic nie słychać o uszkodzonych, zatartych silnikach. W/g mnie niemożliwe jest, żeby paliwo ściekało do oleju. Przecież komputer, nawet na ssaniu, na zimnym siniku, w nowoczesnym aucie dawkuje paliwo tak, żeby ono spalało się całkowicie, a nie lało się tak, że jego nadmiar wędruje do oleju. To jest mieszanka paliwowa, wytworzona tak, aby spalała się całkowicie w każdych warunkach pracy silnika. Lanie się paliwa może być tylko w niesprawnym, starym aucie, przy uszkodzonych wtryskiwaczach np. Ja już troche zgłupiałem, czytając to forum. Dziś latałem do garażu z 5 razy jak

i sprawdzałem ten olej na zimnym, na ciepłym, wsuwając miarkę do końca, częściowo, albo czekając trochę przed pomiarem po wyjęciu miarki. Obłędu można dostać. Moja Corolla 1,8 październik 2021, obecny przebieg 6700 km.