Autor Wątek: Stan Oleju ponad maximum  (Przeczytany 221344 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Mario16

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Stan Oleju ponad maximum
« Odpowiedź #660 dnia: 24 Stycznia 2022, 14:45:11 »
U mnie w 2.0, zrobiłem już 20kkm i o ile rok temu, w zimie, uświadczyłem niewielkiego wzrostu poziomu oleju, tak w tym roku nic. Jest jak być powinno cały czas...

Przyznam, że u mnie też w przeciwieństwie do ubiegłej zimy kiedy samochód był nowy w tym roku odpukać oleju nie przybywa. Może to kwestia dotarcia silnika i przy przebiegu jaki mam około 30 tyś ułożyły się pierścienie w cylindrach i sinik jest szczelniejszy. Obecnie silnik mam zalany olejem 0W20.
« Ostatnia zmiana: 24 Stycznia 2022, 14:47:04 wysłana przez Mario16 »

Offline K602

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #661 dnia: 25 Stycznia 2022, 08:51:22 »
Może to kwestia dotarcia silnika

Tak samo uważam. Do 15kkm widziałem, że przybywało niewiele, a teraz spokój przy 20kkm... do tego pierwsze 2kkm jeździłem spokojnie i wymieniłem okej przy około 4kkm...
SAP ABAP Certified Developer

Offline lukikow

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla e21 1.8
« Odpowiedź #662 dnia: 27 Marca 2022, 13:08:59 »
Byłem kilka dni temu w serwisie w tej sprawie. Mam co prawda 1.8, ale od czasu gdy zrobiło się zimno, poziom oleju na bagnecie się wahał - od prawidłowego do 4cm ponad max. Sprawa w moim przypadku jest wyjaśniona. Mechanik pokazał mi jedyny pewny sposób na kontrolę oleju w hybrydzie 1.8. Na ciepłym silniku (koniecznie) wyciągamy bagnet, wycieramy, odczekujemy kilka minut z wyjętym bagnetem, sprawdzamy. Olej jest idealnie na max.
Jak bardzo ciepłym? Zaraz po zgaszeniu auta?
Corolla TS 1.8 HSD, 2021, Executive, Manhattan Grey

Offline Monte

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #663 dnia: 29 Marca 2022, 14:42:33 »
Byłem kilka dni temu w serwisie w tej sprawie. Mam co prawda 1.8, ale od czasu gdy zrobiło się zimno, poziom oleju na bagnecie się wahał - od prawidłowego do 4cm ponad max. Sprawa w moim przypadku jest wyjaśniona. Mechanik pokazał mi jedyny pewny sposób na kontrolę oleju w hybrydzie 1.8. Na ciepłym silniku (koniecznie) wyciągamy bagnet, wycieramy, odczekujemy kilka minut z wyjętym bagnetem, sprawdzamy. Olej jest idealnie na max.
Nie jestem w stanie tego zrozumieć, jak może byc stan 4 cm ponad max. Jestem po samochodówce, zawsze mnie uczono, ze miarodajne wskazanie jest po nocy, czyli zimny silnik. Jesli sprawdzasz na ciepłym zawsze bedziesz miał mniej, bo czesc oleju jeszcze nie spłynęła do miski olejowej. Silnik ma pracować przy zalaniu odpowiednią ilością oleju, sprawdzając na ciepłym zawsze bedzie mniej i to jest normalne i logiczne. Natomiast w Twoim przypadku oleju zawsze jest wiecej niz byc powinno skoro na ciepłym wskazuje max, to na zimnym bedzie wiecej niz byc powinno. Kompletnie nie rozumiem podejscia mechanika, silnik 1,8 to zwykły silnik tyle ze naped połączony z elektrycznym. Przybywanie olejem jest patologią, tak samo jak zbyt duże ubywanie ilości oleju.

Offline lukikow

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla e21 1.8
« Odpowiedź #664 dnia: 29 Marca 2022, 15:34:49 »
Nie jestem w stanie tego zrozumieć, jak może byc stan 4 cm ponad max. Jestem po samochodówce, zawsze mnie uczono, ze miarodajne wskazanie jest po nocy, czyli zimny silnik. Jesli sprawdzasz na ciepłym zawsze bedziesz miał mniej, bo czesc oleju jeszcze nie spłynęła do miski olejowej. Silnik ma pracować przy zalaniu odpowiednią ilością oleju, sprawdzając na ciepłym zawsze bedzie mniej i to jest normalne i logiczne. Natomiast w Twoim przypadku oleju zawsze jest wiecej niz byc powinno skoro na ciepłym wskazuje max, to na zimnym bedzie wiecej niz byc powinno. Kompletnie nie rozumiem podejscia mechanika, silnik 1,8 to zwykły silnik tyle ze naped połączony z elektrycznym. Przybywanie olejem jest patologią, tak samo jak zbyt duże ubywanie ilości oleju.
Instrukcja mówi, że poziom oleju należy sprawdzać kilka minut po zgaszeniu samochodu.
Corolla TS 1.8 HSD, 2021, Executive, Manhattan Grey

Offline K602

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #665 dnia: 30 Marca 2022, 08:33:21 »

Dokładnie tak. Tak samo mnie uczono... :)

Offline Monte

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #666 dnia: 04 Kwietnia 2022, 12:30:37 »

Instrukcja mówi, że poziom oleju należy sprawdzać kilka minut po zgaszeniu samochodu.
Pełna zgoda, tylko zapis taki wynika jedynie z uwagi na ryzyko czy interes producenta. Zabezpiecza sie w ten sposób, abys Ty w porę dostrzegł, ze silnik moze zaczać pracować przy mniejszej ilości oleju niż powinien (na ciepłym bedzie wskazywał mniej). Zatem, jesli sprawdzasz na ciepłym to nie mozesz np. wtedy dolewać oleju gdy stwierdzasz, ze na ciepłym nie wskazuje max. Jesli na ciepłym bedzie wskazywał max, to w układzie jest go wiecej niz być powinno bo to jest układ zamkniety.

Offline atom

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #667 dnia: 04 Kwietnia 2022, 12:48:56 »
Nie ma to nic wspólnego ze zjawiskiem przenikania benzyny do oleju. Konstrukcja rurki/bagnetu jest taka, że olej z rurki nie do końca spływa po zgaszeniu silnika i stąd te 4 cm powyżej max. Dlatego przed pomiarem trzeba na kilka minut wyciągnąć bagnet, żeby olej z rurki spłynął. Jak jest silnik ciepły, to olej łatwiej spływa. Mnie to całkowicie przekonuje. Od wizyty w serwisie sam ze trzy razy sprawdzałem olej tą metodą i poziom był prawidłowy.
Corolla SD 1.8 GR Sport

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry Exec 2020
« Odpowiedź #668 dnia: 04 Kwietnia 2022, 15:37:18 »
trzeba na kilka minut wyciągnąć bagnet, żeby olej z rurki spłynął
Na tej rurce jest niewiele. Różnica między min i max na bagnecie to zwykle 1 litr. Samo wyjęcie bagnetu jest pomocne przy spuszczaniu oleju.
Po prostu... bagnet wyjąć należy wytrzeć szmatą lub kuchennym papierowym ręcznikiem, po czym ponowie włożyć, docisnąć i wyjąć do odczytu. W razie problemów z odczytem czynność powtórzyć. Mierzymy albo 10 minut po zgaszeniu dobrze rozgrzanego silnika, gdzie czekamy aż olej z układu spłynie do miski olejowej lub np rano na zimnym silniku. To znaczy nie ma sensu mierzyć jeżeli silnik pracował chwilę, ponieważ olej nie jest wystarczająco płynny żeby spłynąć przez 10 minut. Samochód musi stać poziomo.
« Ostatnia zmiana: 04 Kwietnia 2022, 16:31:44 wysłana przez surrender »

Offline Helios

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: HB 2.0 MR2022
« Odpowiedź #669 dnia: 10 Maja 2022, 08:04:49 »
Auto odebrane z salonu, przebieg 41 km - poziom oleju 5 mm ponad górną kreskę. Tak wlewają w fabryce? Nie wydaje sie możliwe,  żeby silnik po tak krótkim spacerze zaciągnął paliwo.

Offline K602

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #670 dnia: 10 Maja 2022, 08:48:33 »
Auto odebrane z salonu, przebieg 41 km - poziom oleju 5 mm ponad górną kreskę. Tak wlewają w fabryce? Nie wydaje sie możliwe,  żeby silnik po tak krótkim spacerze zaciągnął paliwo.

Tak nalewają. Miałem też trochę ponad stan. Po 4kkm wymieniłem i tak olej... potem lekko przyrastał, ale to do max 15kkm... od tego czasu spokój (2.0 HSD).

Offline RokiKrytyk

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Toyota Corolla
« Odpowiedź #671 dnia: 10 Maja 2022, 21:50:13 »
Cześć,

Ja również dopisze swoje spostrzeżenia. Auto ma przejechane 1100 km. Corolla 1.8 TS rok produkcji 2022. Potwierdzam, że poziom dobre 2 cm ponad max rano na zimnym silniku. Około 20 minut po wyłączeniu stan około 0.5 ponad max. Nawet jak odpaliłem rano auto usłyszałem przez sekundę dziwny klekot silnika. Olej pachnie bardziej benzyną niż olejem. Napisałem w tej sprawie do TMPL, abym miał pewność, że oprócz Dealera wiedzą o tym również i oni. Temat jest rozwojowy i warto poinformować wszystkie strony na wypadek różnych sytuacji w przyszłości.

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #672 dnia: 15 Maja 2022, 22:01:24 »
Konstrukcja rurki/bagnetu jest taka, że olej z rurki nie do końca spływa po zgaszeniu silnika i stąd te 4 cm powyżej max. Dlatego przed pomiarem trzeba na kilka minut wyciągnąć bagnet, żeby olej z rurki spłynął. Jak jest silnik ciepły, to olej łatwiej spływa

To ma sens. Wcale nie musowo sprawdzać oleju na zimnym silniku. Wystarczy odczekać z 15 minut po jeździe i pomiar będzie miarodajny, choć mnie też uczyli, żeby olej sprawdzać na zimnym silniku, co robiłem zawsze w innych autach. Sprawdziłem dziś u siebie na ciepłym silniku, odczekałem z wyjętą miarką kilka minut, jak radził atom i wyszedł mi stan oleju równo na max. Wcześniejsze moje pomiary /na zimnym silniku/ bywały różne. Czasem w normie, czasem 1 cm ponad max., przeważnie miarka była rozmazana, no, tak jakby cuda z tym olejem. Ale nigdy olej na miarce nie śmierdział mi benzyną, tylko czystym, zwykłym olejem silnikowym po niedużym przebiegu. Chętnie powąchałbym olej u kogoś, kto twierdzi, że śmierdzi mu benzyną, bo może to wcale nie jest benzyna, tylko ludzie, którzy nigdy sami nie wymieniali oleju w aucie, może nie wiedzą dokładnie, jaki on powinien mieć zapach. Czysty olej pachnie nieco inaczej, jak olej po kilku tysiącach przebiegu i wcale nie musi to być benzyna w oleju. Mieszkam koło Puław w woj. Lubelskim, może jest ktoś w pobliżu z tym olejem z benzyną? Porównalibyśmy zapachy oleju w swoich autach. Może też być tak, jak wspomniał wcześniej Krisman, że w tej rurce zalegają resztki oleju, które fałszują wynik? Ja bym się tak tym olejem nie przejmował, tym bardziej, że nic nie słychać o uszkodzonych, zatartych silnikach. W/g mnie niemożliwe jest, żeby paliwo ściekało do oleju. Przecież komputer, nawet na ssaniu, na zimnym siniku, w nowoczesnym aucie dawkuje paliwo tak, żeby ono spalało się całkowicie, a nie lało się tak, że jego nadmiar wędruje do oleju. To jest mieszanka paliwowa, wytworzona tak, aby spalała się całkowicie w każdych warunkach pracy silnika. Lanie się paliwa może być tylko w niesprawnym, starym aucie, przy uszkodzonych wtryskiwaczach np. Ja już troche zgłupiałem, czytając to forum. Dziś latałem do garażu z 5 razy jak i sprawdzałem ten olej na zimnym, na ciepłym, wsuwając miarkę do końca, częściowo, albo czekając trochę przed pomiarem po wyjęciu miarki. Obłędu można dostać. Moja Corolla 1,8 październik 2021, obecny przebieg 6700 km.
« Ostatnia zmiana: 15 Maja 2022, 22:04:31 wysłana przez fynooh »
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline RokiKrytyk

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Toyota Corolla
« Odpowiedź #673 dnia: 15 Maja 2022, 22:22:38 »
Konstrukcja rurki/bagnetu jest taka, że olej z rurki nie do końca spływa po zgaszeniu silnika i stąd te 4 cm powyżej max. Dlatego przed pomiarem trzeba na kilka minut wyciągnąć bagnet, żeby olej z rurki spłynął. Jak jest silnik ciepły, to olej łatwiej spływa

To ma sens. Wcale nie musowo sprawdzać oleju na zimnym silniku. Wystarczy odczekać z 15 minut po jeździe i pomiar będzie miarodajny, choć mnie też uczyli, żeby olej sprawdzać na zimnym silniku, co robiłem zawsze w innych autach. Sprawdziłem dziś u siebie na ciepłym silniku, odczekałem z wyjętą miarką kilka minut, jak radził atom i wyszedł mi stan oleju równo na max. Wcześniejsze moje pomiary /na zimnym silniku/ bywały różne. Czasem w normie, czasem 1 cm ponad max., przeważnie miarka była rozmazana, no, tak jakby cuda z tym olejem. Ale nigdy olej na miarce nie śmierdział mi benzyną, tylko czystym, zwykłym olejem silnikowym po niedużym przebiegu. Chętnie powąchałbym olej u kogoś, kto twierdzi, że śmierdzi mu benzyną, bo może to wcale nie jest benzyna, tylko ludzie, którzy nigdy sami nie wymieniali oleju w aucie, może nie wiedzą dokładnie, jaki on powinien mieć zapach. Czysty olej pachnie nieco inaczej, jak olej po kilku tysiącach przebiegu i wcale nie musi to być benzyna w oleju. Mieszkam koło Puław w woj. Lubelskim, może jest ktoś w pobliżu z tym olejem z benzyną? Porównalibyśmy zapachy oleju w swoich autach. Może też być tak, jak wspomniał wcześniej Krisman, że w tej rurce zalegają resztki oleju, które fałszują wynik? Ja bym się tak tym olejem nie przejmował, tym bardziej, że nic nie słychać o uszkodzonych, zatartych silnikach. W/g mnie niemożliwe jest, żeby paliwo ściekało do oleju. Przecież komputer, nawet na ssaniu, na zimnym siniku, w nowoczesnym aucie dawkuje paliwo tak, żeby ono spalało się całkowicie, a nie lało się tak, że jego nadmiar wędruje do oleju. To jest mieszanka paliwowa, wytworzona tak, aby spalała się całkowicie w każdych warunkach pracy silnika. Lanie się paliwa może być tylko w niesprawnym, starym aucie, przy uszkodzonych wtryskiwaczach np. Ja już troche zgłupiałem, czytając to forum. Dziś latałem do garażu z 5 razy jak i sprawdzałem ten olej na zimnym, na ciepłym, wsuwając miarkę do końca, częściowo, albo czekając trochę przed pomiarem po wyjęciu miarki. Obłędu można dostać. Moja Corolla 1,8 październik 2021, obecny przebieg 6700 km.

Zapachu benzyny nie da się pomylić z zapachem oleju. U mnie czuć benzynę. W weekend zrobiłem około 600 km z rowerem na dachu. Wiało strasznie, prędkość niska bo 95 km na tempomacie. Dzisiaj powąchałem i czuć znacznie mniej benzynę, co potwierdza tezę, że wyparowała. Skoro wyparowała, to musiała się też dostać do oleju. Proste. Z ciekawości sprawdziłem u teścia w benzynie w Aurisie z 2008 i odrobinę zalatywało  benzyną. U kolegi w Renault Kadjar ani trochę nie było czuć, tylko zapach oleju. Jednak przed trasą na weekendzie czuć było tylko benzynę, nie czułem w ogóle oleju.

Offline atom

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #674 dnia: 16 Maja 2022, 08:26:07 »
Dodam jeszcze, że miesiąc temu byłem na pierwszym przeglądzie. Gdy sprawdziłem sprawdziłem poziom oleju na zimno, po nocy - bez wycierania bagnetu i odczekania kilku minut - też był znacznie powyżej max. A było to kilkanaście kilometrów po wymianie. Przelanie oleju w serwisie nie wchodzi w grę, bo pojechałem z własnym olejem i wiem ile wlali. Natomiast sprawdzenie w taki sposób, o jakim pisałem wcześniej pokazuje poziom odrobinę poniżej max.
Corolla SD 1.8 GR Sport

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl