Autor Wątek: Stan Oleju ponad maximum  (Przeczytany 221348 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline K602

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Stan Oleju ponad maximum
« Odpowiedź #675 dnia: 16 Maja 2022, 08:55:03 »
To jest jasne, że sprawdzamy tylko ten poziom, który widać na polu kontrolny, a że wyżej jest umazany od oleju, to nie ma kompletnie znaczenia. Tak czy inaczej, po nocy ma być na 80% stanu. Drugi raz mi ASO wlewa, z tym zastrzeżeniem i jest idealnie. Od około roku, nic nie przybywa (od przejechania ok. 10kkm). Warto wcześniej zmienić olej. Moim zdaniem to może być kwestia dotarcia/dopasowania silnika i nie ma co się tym przejmować, tylko pilnować w ASO aby wlali tyle, co trzeba. Niektórzy widzę strasznie żyją tym 'problemem' i prawie się w nim doktoryzują :)
SAP ABAP Certified Developer

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #676 dnia: 16 Maja 2022, 12:41:10 »
pilnować w ASO aby wlali tyle, co trzeba.

Ja tam wcale nie wierzę, że trza pilnować w ASO wlewanie oleju. Oni to robią tak często, że nie ma możliwości, żeby nie wiedzieli, ile wlewają i lali przypadkowo raz więcej, raz mniej. Jak mi wlewali przez kilka lat do poprzedniego Aurisa 1,6, to zawsze na miarce było idealnie na max., bez żadnego przelania. W Corolli na 100% będzie tak samo.
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline bbart79

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: TS GR Sport 2.0
« Odpowiedź #677 dnia: 16 Maja 2022, 14:05:25 »
Wydaje mi się, że cały problem bierze się z tego, że podczas wymiany serwis wlewa 4,2 litra oleju (zgodnie z zaleceniami Toyoty) podczas gdy maksimum osiąga się wlewając 4,0 litry oleju.

Offline Mario16

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #678 dnia: 16 Maja 2022, 15:03:32 »
Wydaje mi się, że cały problem bierze się z tego, że podczas wymiany serwis wlewa 4,2 litra oleju (zgodnie z zaleceniami Toyoty) podczas gdy maksimum osiąga się wlewając 4,0 litry oleju

Może tak być. Mi na przeglądzie wlali pona max i na moją prośbę spuścili do poziomu trochę poniżej max.

Offline apek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Tesla Y
« Odpowiedź #679 dnia: 16 Maja 2022, 15:30:41 »
Dlatego daję swój olej, gdzie są 4 litry. I przegląd tańszy o ponad 300 zł i nic się nie dzieje z samochodem złego.
Toyota Corolla Sedan VII, Toyota Corolla Sedan Hybrid XII - sprzedana, RAV 4 (5th gen) Executive, AWDi, Skyview - sprzedana, Tesla Model Y Premium AWD
https://ts.la/andrzej248745

Offline K602

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #680 dnia: 16 Maja 2022, 22:20:57 »
No i dlatego mówi się im to i dopilnowuje... ale tu są mądrzejsi - po co, oni wiedzą lepiej, tyle lat to robią (@fynooh)... no to jeździć i potem pisać te bzdety na forum, że po 2 dniach jest 5 cm ponad stan, bo silnik popuścił. Proste rzeczy, a widzę niektórzy próbują zrobić z tego rocket science... i dodatkowo potem słucham bredni, że lepsze 1.8, bo 2.0 olej produkuje... spoko, niech jeżdżą 1.8, a jeszcze lepiej 1.2...

Offline RokiKrytyk

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Toyota Corolla
« Odpowiedź #681 dnia: 17 Maja 2022, 11:21:10 »
No i dlatego mówi się im to i dopilnowuje... ale tu są mądrzejsi - po co, oni wiedzą lepiej, tyle lat to robią (@fynooh)... no to jeździć i potem pisać te bzdety na forum, że po 2 dniach jest 5 cm ponad stan, bo silnik popuścił. Proste rzeczy, a widzę niektórzy próbują zrobić z tego rocket science... i dodatkowo potem słucham bredni, że lepsze 1.8, bo 2.0 olej produkuje... spoko, niech jeżdżą 1.8, a jeszcze lepiej 1.2...

Nic z tego posta nie zrozumiałem. Serio. Nie piszę złośliwie, tylko tak ułożyłeś stylistycznie zdaniia, że nie odczutuje go wprost.

Offline Paweł_Gdańsk

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Suzuki Swace
« Odpowiedź #682 dnia: 17 Maja 2022, 12:09:35 »

Nic z tego posta nie zrozumiałem. Serio. Nie piszę złośliwie, tylko tak ułożyłeś stylistycznie zdaniia, że nie odczutuje go wprost.

Kurcze pomyślałem tak samo:) 2 raz czytam i chyba ten skrót myślowy autora jest dla mnie zbyt mocny.

Offline K602

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #683 dnia: 17 Maja 2022, 21:22:16 »
Celowo tak ułożyłem zdania, parafrazując słowa innych, celem uwypuklenia. Trochę też emocje dały o sobie znać, bo po tak długim czasie wałkowania tego tematu, nie da się inaczej. Przyczytałem to jeszcze raz i dla mnie jest zrozumiałe... ale ja jestem programistą, więc dla mnie dziwne rzeczy są zrozumiałe :)

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #684 dnia: 18 Maja 2022, 10:51:07 »
No trudno byłoby zrozumieć,  gdyby nawet autor nie rozumiał swojego tekstu
Ale będąc szczery, też zrozumiałem co miałeś do przekazania.

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline K602

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #685 dnia: 19 Maja 2022, 08:43:36 »
Dobra, postaram się prosto napisać: Odniosłem się do rady, aby zaufać ASO, bo wiedzą co robią, mają doświadczenie, robią to tyle lat (vide @fynooh). W mojej ocenie to kompletna bzdura. Nie ma możliwości, aby dzień po serwisie, stan oleju był np. centymetr ponad max... i nie byłaby to wina przelania oleju, tylko przepuszczenia paliwa przez silnik. Ergo, nie ma co ufać, tylko trzeba jasno mówić i kontrolować chyba, że mają niektórzy problem z odczytem tego bagnetu i patrzą poza pole kontrolne, no ale to już ich błąd. Tyle. Po prostu ciężko czyta się przez tyle czasu bzdury, jak to ten silnik produkuje olej (po dystansie dłuższym niż 10kkm-15kkm), ludzie doktoryzują się w sprawdzaniu oleju itp. Ja sprawdzam rano i mam zawsze tak, jak mi naleje ASO (na moją prośbę, a nie ilościowo) - 80% stanu.
« Ostatnia zmiana: 19 Maja 2022, 08:53:35 wysłana przez K602 »

Offline zorian2

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: C-HR 1
« Odpowiedź #686 dnia: 04 Grudnia 2022, 17:01:05 »
Witam.
Czy mierze po jezdzie czy po 24godz. stan oleju mam taki sam. Zastanawia i dziwi mnie taki fakt; poziom oleju na miarce zalezny jest od czasu od włożenia do wyjecia miarki.tzn.wkładam miarkę i zaraz wyciagam jak normalnie sie mierzy,stan jest 2 mm ponad max,wkładam miarke odczekuje 10 s.wyciągam i stan jast 8 mm ponad stan,probowałem wiele razy i zawsze to samo. Troche się narobiłem z samochodami i czegoś takiego nie widziałem.

Przypuszczenie: jeżeli tam na dole między końcówką bagnetu a komorą gdzie trafia ta końcówka jest ciasno, olej może włazić w góre na zasadzie higroskopii (czy jakoś tam to się nazywa). Może dlatego w instrukcji (6-3 "Olej w silniku") mówią by najpierw wyjąć i wytrzeć bagnet i dopiero włożyć, wyjąć i odczytać poziom (?)

Offline zorian2

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #687 dnia: 04 Grudnia 2022, 23:12:30 »
W końcu, po całonocnym postoju auta, udało mi się odczytać poziom oleju. Jest 1cm powyżej max. Czyli możliwe, że w 1.8 z GPF też się podnosi.
Jeszcze jedno w kwestii odczytu, wczoraj wieczorem delikatnie wysunąłem bagnet z rurki, tak aby gumka wyszła. Zostawiłem tak na noc. Rano wcisnąłem do końca i wyjąłem. Po obu stronach ładnie widać olej na tym samym poziomie. Może to jest sposób na pomiar.

Chyba dobrze "kompinujesz" - bagnet wchodzi ciasno więc zatrzymuje olej wokół siebie. Podniosłeś go dając zcieknąć olejowi do miski dzięki czemu został on (bagnet) oczyszczony z tego oleju. A ciasny bagnet pewnie zrobili celowo żeby zatykał otwór co by nie było dekompresji (?) Wiem skądś, że odkręcenie korka wlewu oleju zmienia pracę silnika więc może i bagnet ma podobne znaczenie.
PS. Gorzej jak rano zapomnisz że go podniosłeś i tak pojedziesz.
« Ostatnia zmiana: 04 Grudnia 2022, 23:15:16 wysłana przez zorian2 »

Offline zorian2

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #688 dnia: 04 Grudnia 2022, 23:33:16 »
Nie jestem w stanie tego zrozumieć, jak może byc stan 4 cm ponad max. Jestem po samochodówce, zawsze mnie uczono, ze miarodajne wskazanie jest po nocy, czyli zimny silnik. Jesli sprawdzasz na ciepłym zawsze bedziesz miał mniej, bo czesc oleju jeszcze nie spłynęła do miski olejowej. Silnik ma pracować przy zalaniu odpowiednią ilością oleju, sprawdzając na ciepłym zawsze bedzie mniej i to jest normalne i logiczne. Natomiast w Twoim przypadku oleju zawsze jest wiecej niz byc powinno skoro na ciepłym wskazuje max, to na zimnym bedzie wiecej niz byc powinno. Kompletnie nie rozumiem podejscia mechanika, silnik 1,8 to zwykły silnik tyle ze naped połączony z elektrycznym. Przybywanie olejem jest patologią, tak samo jak zbyt duże ubywanie ilości oleju.
Nie ma to nic wspólnego ze zjawiskiem przenikania benzyny do oleju. Konstrukcja rurki/bagnetu jest taka, że olej z rurki nie do końca spływa po zgaszeniu silnika i stąd te 4 cm powyżej max. Dlatego przed pomiarem trzeba na kilka minut wyciągnąć bagnet, żeby olej z rurki spłynął. Jak jest silnik ciepły, to olej łatwiej spływa. Mnie to całkowicie przekonuje. Od wizyty w serwisie sam ze trzy razy sprawdzałem olej tą metodą i poziom był prawidłowy.

Zważmy jeszcze jeden czynnik - jak otwierasz drzwi zimnego samochodu, słyszysz chwilę bzyczenie. Pytałem polejwody (tzw doradcy) w ASO ale coś tam wymijająco coś wybełkotał (jak zwykle niewiedza). Zatem przyjąłem sobie teorię, że to jakiś rozbryzgiwacz oleju wewnątrz silnika. Poprawcie mnie jeśli wiecie, że to co innego. Zatem ile tam rozbryzga zimnego oleju - 1/2 litra? Litr? I na zimnym silniku nieprędko to ścieknie z powrotem. Jeśli moja teoria jest słuszna, potwierdzało by to sens rozgrzewania silnika (jak chce instrukcja) przed pomiarem bagnetem. Tylko nie mówi ona o odczekaniu kilku minut po wyjęciu bagnetu a to, co pisze wyżej cytowany A'Tom miałoby sens i to właśnie dopisałem sobie do instrukcji przy punkcie o ponownym włożeniu bagnetu (żeby odczekać aż spłynie olej nie tylko z rurki bagnetu ale i z całej reszty zachlapanych nim części silnika).

Offline toranaga

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #689 dnia: 04 Grudnia 2022, 23:40:39 »
Poszukajcie, w którymś odcinku Q&A było o oleju ponad miarę.
https://www.youtube.com/@ToyotaNewsPL/videos
Corolla TS 1.8 Hybrid 122KM,2019,Executive,Phantom Brown poprzednio:
Corolla 1,6 132KM,CVT,sedan,2014
Corolla 1,6 125KM,sedan 2006
Corolla 1,4 86KM Liftback 1998
Włącz Kuba Wątły TV, niezależne Medium Obywatelskie.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl