Autor Wątek: Stan Oleju ponad maximum  (Przeczytany 221332 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline digital5

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: E21 TS 2.0 Exe
Odp: Stan Oleju ponad maximum
« Odpowiedź #735 dnia: 26 Listopada 2024, 09:33:17 »
Zazwyczaj od kreski max do poziomu powodujacego problemy to jest kilometr w gore.

Offline Helios

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: HB 2.0 MR2022
« Odpowiedź #736 dnia: 11 Maja 2025, 10:50:36 »
to jest kilometr w gore
A ten kilometr w górę to ile milimetrów oznacza na bagnecie? W moje Corolli 2.0 w czasie okresowej wymiany wlali 9 mm ponad górna kreskę i teraz się zastanawiam czy jechać z tym na odessanie, czy też może zostawić tak jak jest. Dodam, że w trakcie trzyletniej eksploatacji auta w miarę przybywania kilometrów na liczniku poziom oleju na bagnecie zawsze wzrastał, ale nigdy nie osiągnął poziomu 9 mm ponad kreskę. Zazwyczaj wynosił ok. 5-6 mm i okresowo spadał w przypadku dłuższej, zwłaszcza autostradowej jazdy. A swoją drogą zastanawiam się, jak to możliwe, aby maszyna, która automatycznie odmierza ilość oleju do zalania konkretnego modelu auta "pomyliła" się tak znacznie.

Offline ostry2407

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla Cross
« Odpowiedź #737 dnia: 11 Maja 2025, 11:06:59 »
kup sobie strzykawkę 20ml i wężyk do kroplówki, wlewu w aptece. Wężyk ładnie wchodzi w miejsce bagnetu i sobie podziałaj. Czas ok 10min.

Offline Amper

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #738 dnia: 11 Maja 2025, 17:26:50 »
Gdzieś tu było na forum i you Tube że Toyota oficjalnie potwierdziła że może być do 35 mm ponad max i nic się nie dzieje. o ile pamiętam było podane było   że dopiero chyba 40 czy 60 mm ponad max jest problemem . Przybywanie oleju ( wg. Toyoty ) jest spowodowane przenikaniem benzyny - zwłaszcza po uruchomieniu zimnego silnika (poprzez  dotrysk bogatej mieszanki paliwa ( szczególnie w silnikach 2.0 - wtrysk bezpośredni) oraz pokonywanie krótkich dystansów. Problem ustępuje w dłuższej trasie gdzie poziom oleju spada około 5 mm poniżej maxa (sprawdzone osobiście) . Tak że nie panikuj nic się nie dzieje. Mam 2.0 i Mój przebieg 130.000 km większość w mieście (Taxi) i jest bez problemowo :)
« Ostatnia zmiana: 11 Maja 2025, 17:29:48 wysłana przez Amper »

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #739 dnia: 11 Maja 2025, 18:47:54 »
Gdzieś tu było na forum i you Tube że Toyota oficjalnie potwierdziła że może być do 35 mm ponad max i nic się nie dzieje

Ja pierdziele. Przecież to jest 3,5 cm! Bajki opowiadasz. Taki poziom to na pewno szkodzi. Jest miarka i poziom max i tego trza się trzymać. 3,5 mm ponad max to raczej nie szkodzi, ale nie 35 mm! Niech tu Toyota nie potwierdza takich bzdur, bo jeśli rzeczywiście to Toyota potwierdziła, to tylko robi ludziom wodę z mózgu, aby nie zawracali im głowy przybywaniem oleju i dali im święty spokój.
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #740 dnia: 11 Maja 2025, 18:56:08 »
Pan Inżynier z Toyoty te 35mm przyklepał. Jeśli Klientowi przeszkadza to wymiana oleju - oczywiście odpłatnie. A w ASO na wejściu przeleją znów ponad Max hahah
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline Marcinxxx

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla 1,8
« Odpowiedź #741 dnia: 11 Maja 2025, 19:12:32 »
Niech przyklepią jeszcze 35mm pod minimum że też jest ok :D

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #742 dnia: 11 Maja 2025, 19:17:40 »
Mnie to przeszkadza nawet poziom oleju równo z max, dlatego dostarczam swój olej / TGMO lub Eneos X Prime Premium 0 W16/ w bańce 4 l i każę wlać wszystko i mam poziom ok. 3 mm poniżej max i taki poziom daje mi pełne zadowolenie. 35 mm ponad max, jezu!
« Ostatnia zmiana: 11 Maja 2025, 19:21:05 wysłana przez fynooh »

Offline Amper

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #743 dnia: 11 Maja 2025, 19:56:14 »
Też leje taki olej i mam 3 mm ponad max. Jak pisałem wcześniej to kwestia eksploatacji , rodzaj trasy (miasto - autostrada) pory roku i temperatury otoczenia. Powąchaj sobie bagnet śmierdzi intensywnie benzyną  . Nie jestem fachowcem ale chyba  lepiej lać pod maxa i mieć kilka milimetrów więcej na bagnecie bo benzyna rozrzedza olej, obniżając jego właściwości smarne.
« Ostatnia zmiana: 11 Maja 2025, 20:13:31 wysłana przez Amper »

Offline digital5

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: E21 TS 2.0 Exe
« Odpowiedź #744 dnia: 12 Maja 2025, 10:59:20 »
Znacie kogos kto zna kogos kto slyszal o kims komu zatarl sie ten silnik? UX, CHR i Corolla go uzywaja, setki tysiecy aut na calym swiecie od 2018 roku. Niektore byc moze nawet dobily miliona km. Bylo pelno afer z rozrzedzonym olejem w innych markach i tam skutkiem bylo zatarcie silnika. Poki nie ma szkod, to po co panikowac?

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #745 dnia: 12 Maja 2025, 13:02:02 »
Też leje taki olej i mam 3 mm ponad max. Jak pisałem wcześniej to kwestia eksploatacji , rodzaj trasy (miasto - autostrada) pory roku i temperatury otoczenia. Powąchaj sobie bagnet śmierdzi intensywnie benzyną  . Nie jestem fachowcem ale chyba  lepiej lać pod maxa i mieć kilka milimetrów więcej na bagnecie bo benzyna rozrzedza olej, obniżając jego właściwości smarne.

Ja jeżdżę w większości na krótkich i bardzo krótkich trasach, a 10% to ekspresówka i stan oleju mam zawsze taki sam, jak wlany na przeglądzie, czyli 3 mm poniżej max. Mój bagnet nie śmierdzi w ogóle benzyną. Nie lepiej lać na maxa i nie lepiej mieć kilka mm więcej. Lepiej lać troszkę mniej, szczególnie w silnikach, w których przybywa oleju. Olej w silniku nie powinien przekraczać kreski max.

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #746 dnia: 12 Maja 2025, 13:13:27 »
Ale masz silnik 1.8 a to w 2.0 przybywa oleju.

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #747 dnia: 12 Maja 2025, 18:53:40 »
Tak , wiem, ale pisali tu też, że w 1,8 również przybywa oleju, dlatego prostuję to. A jeżeli to prawda, to może to zależy od techniki jazdy, albo dany egzemplarz tak ma.
« Ostatnia zmiana: 12 Maja 2025, 19:00:35 wysłana przez fynooh »

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #748 dnia: 12 Maja 2025, 18:56:41 »
Poki nie ma szkod, to po co panikowac?

Żeby dmuchać na zimne ;-)

Offline Amper

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #749 dnia: 12 Maja 2025, 19:00:10 »
W 1.8 też czuć paliwo tylko mniej. Poczytaj watek od początku - który zaczął taksówkarz  ..... w którymś poście napisał że jak zmienił na LPG , zapach benzyny znikł oraz poziom oleju był idealnie na max
« Ostatnia zmiana: 12 Maja 2025, 19:01:59 wysłana przez Amper »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl