Autor Wątek: Auris hybrydowy i Prius - akcja serwisowa  (Przeczytany 19590 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Arturas

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla 2.0 GR
Odp: Auris hybrydowy i Prius - akcja serwisowa
« Odpowiedź #45 dnia: 12 Sierpnia 2020, 20:03:00 »
Byłem dzisiaj i zajęło to fachowcom godzinę. Po wyjeździe pierwszy raz zobaczyłem na HA naładowanie baterii w 67% jadąc po mieście. Byłem w szoku.  :o

Offline michaelslay90

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #46 dnia: 13 Sierpnia 2020, 10:46:51 »
Byłem dzisiaj i zajęło to fachowcom godzinę. Po wyjeździe pierwszy raz zobaczyłem na HA naładowanie baterii w 67% jadąc po mieście. Byłem w szoku.  :o

wydaje mi się że też lepiej idzie na samym EV Mode, przed upgradem dosyć szybko startowała benzyna a teraz widzę że ma lepszą tolerancję
Toyota Corolla GR Sport 2.0 '24
Yaris '17

Offline tomsan

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #47 dnia: 13 Sierpnia 2020, 12:30:01 »
Ja dzis zostawilem auto na pelnym sloncu. Po russeniu klima chodzila na full mimo to dlugo jechalem na elektryku zjadajac bardzo powoli paski. Nie slysze tez aby wentylator baterii szalal wiec cos panowie z Japonii poprawili ale sie nie dowiemy ;) mam wrazenie ze auto ma teraz lepsze wyniki spalania mimo upalu....moze to subiektywne :)

Offline pluto

• Toyot Chodzacy
    • Auris
  • Samochód:: Toyota, BYD
« Odpowiedź #48 dnia: 13 Sierpnia 2020, 14:16:33 »

U mnie naładowanie w mieście dochodzi do 70,98% i na tej wartości się zatrzymuje. W tym roku miałem takie wskazania 5 razy i zawsze równo 70,98 - przypadek  :o
Przy najbliższym przeglądzie technicznym przejdzie akcję serwisową - byle nic nie zepsuli  :wallbash:

Toyota Yaris Cross HEV Executive FL MY2024 130 KM
BYD SEAL U DM-i PHEV Boost 2025r. 218KM 18,3 kWh LFP

MÓJ BYD:
https://forum.elektrowoz.pl/threads/byd-seal-u-dm-i-boost-2025r-218km-18-3-kwh-netto-lfp-komfortowa-hybryda-phev.8810/

Offline faciulula

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #49 dnia: 04 Września 2020, 13:41:27 »

Offline AgaDanTos

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla 1.8 Hyb
« Odpowiedź #50 dnia: 14 Września 2020, 21:28:21 »
Autko kupione w lipcu. Przejechane 2tys km do 29 sierpnia kiedy to zmieniłem na nowy soft z akacji serwisowej. Do tej pory wszystko gra. Nie zauważyłem żadnych większych różnic. Serwis około godziny. Żadnych błędów wszystko wgrane bez problemów zatem mam wrażenie że pośredni test beterii też wypadł pozytywnie. Podobno gdyby bateria bądź coś odbiegało od normy soft by się nie wgrał.
Toyota Avensis (2006) kombi 2.2 177KM na Toyota Auris (2014)TS HSD na Toyota Corolla 2024 (1.8 Hybrid Sedan).

Offline faciulula

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #51 dnia: 16 Września 2020, 00:40:03 »
Na tą akcje serwisową pojawił się w końcu Technical Service Bulletin nr 20SMD-058 o nazwie "Power Management ECU/Intelligent Power Module on Certain Prius, Prius+ & Auris HV". Data publikacji 09/09/2020

Offline tomsan

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #52 dnia: 16 Września 2020, 14:43:24 »
Na tą akcje serwisową pojawił się w końcu Technical Service Bulletin nr 20SMD-058 o nazwie "Power Management ECU/Intelligent Power Module on Certain Prius, Prius+ & Auris HV". Data publikacji 09/09/2020

Dzieki, biuletyn mowi tylko:
Risk type: Injuries
Specific transistors in the boost converter of the Intelligent Power Module (IPM) can be damaged by the high thermal stress caused by repeated driving under certain high-load driving patterns (e.g. from a stop, applying nearly full throttle and then gradually further accelerating to full throttle). This may cause the hybrid system to be shut down without entering a failsafe mode. As a result the vehicle may lose motive power while driving at higher speeds, increasing the risk of an accident. /
Measures taken by economic operators: Recall of the product from end users (By: Importer)

Description:  Model code: Auris HV (ZWE186), Prius (ZVW30), Prius+ (ZVW41).

Country of origin: Japan

Alert submitted by: Portugal

Products were found and measures were taken also in: Bulgaria, Denmark, Finland, Greece, Iceland, Iceland, Ireland, Poland, Romania, Slovakia, Slovenia

Czyli reasumujac- nie ruszac z pedalem do dechy w lato na pelnym zaladunku auta i to np pod gorke ;) zapewne nowy soft ogranicza wczesniej prad tranzystorow.
Jako ciekawostke dodam ze tryb jazdy Power zwieksza napiecie przetwornicy do zdaje sie 650V

Offline faciulula

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #53 dnia: 23 Września 2020, 09:43:14 »
Jest jakiś update w akcji serwisowej 20SMD-058 z dnia 20/09/2020. @tomsan masz wykupiony dostęp do Toyota-Tech?

Online Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #54 dnia: 27 Września 2020, 20:55:41 »
Oprogramowanie raz wypuszczone nie uległo zmianie 20.09.2020. Generalnie program pięknie obcina natężenie prądu dopuszczalne przy największym obciążeniu tranzystorów bloku sterującego mocą podczas jazdy piecem. Mówiąc po naszemu obcina moc auta w specyficznych warunkach pracy dla ochrony elementów. Ot takie proste rozwiązanie a konsument nieświadomy.
« Ostatnia zmiana: 27 Września 2020, 20:57:18 wysłana przez Colin »
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline smiecho84

• Toyot Pełzający
  • **
    • Spalanie
« Odpowiedź #55 dnia: 18 Października 2020, 15:12:20 »
Jak dla mnie rewelacja z aktualizacją. Teraz bateria ładuje się do nieco ponad 70%, a zejście ze spalaniem poniżej 4l/100km, wg. HA, to już żaden wyczyn. Po raz pierwszy bez spiny zacząłem wykręcać wyniki 3.5 - 3.8. Auto utrzymuje lepiej prędkość przy podjazdach i na prostej, nie młynkuje tak jak przed zmianą softu i ogólnie żwawiej się rozpędza. Na pewno zniknął efekt strzału deską w plecy podczas gwałtownego ruszania. Również po odpuszczeniu pedału hamulca i szybkim wciśnięciu gazu odczuwa się delikatne opóznienie. Z miejsca od 0-100 pomimo braku efektu dechy ciągnie odczuwalnie lepiej. Ogólnie auto powinno od początku tak jeździć, choć mam z tyłu głowy myśl że taki sposób zarządzania energią może spowodować szybsze zużycie akumulatorów trakcyjnych.

Offline tomsan

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #56 dnia: 19 Października 2020, 17:41:51 »
Jest jakiś update w akcji serwisowej 20SMD-058 z dnia 20/09/2020. @tomsan masz wykupiony dostęp do Toyota-Tech?
Nie mam, bazowałem tylko na tym co znalazłem w internecie.

Offline Aurora

• Początkujący
« Odpowiedź #57 dnia: 23 Października 2020, 09:00:46 »
Witam Państwa

Posiadam Aurisa HSD w kombi z roku 2015,ale modelowo 2016. Tak nie fortunnie się zdarzyło ze moja biała strzała wpadła w ręce do ASO na ul. Prymasa Tysiąc lecia z uwagi ,że Toyota realizuje Akcje Serwisową poniżej załączonego artykułu, który z Panów umieścił:

Przeprogramowanie układu sterowania mocą w samochodach Prius oraz Auris HV (kod kampanii: VGG42)
Akcja polega na przeprogramowaniu układu sterowania mocą w samochodach Toyota Prius oraz Auris HV wyprodukowanych w okresie między 10 marca 2014, a 30 listopada 2018. Została ogłoszona ze względu na problemy oprogramowania wspomnianego układu z zarządzaniem temperaturą falownika, którego przegrzanie może spowodować unieruchomienie pojazdu. Szczegóły dostępne w Autoryzowanych Stacjach Dilerskich Toyota.

Do czasu gdy samochód nie miał tej akcji serwisowej wszystko było jak w najlepszym stosunku palił jak należny, mało benzyny czy LPG , nie miałem i nie zauważałem żadnych problemów z funkcjonowaniem układu Hybrydowego , ładował jak należy akumulatory nic nie było a teraz po aktualizacji non stop błędy , problemy z układem Hybrydowym, owszem Aurisik ma już nalatane  niecałe 214 tys km, wcześniej używałem Priusa z końcówki 2011 i przejechałem nim 512 tys km bez poważnych problemów z układem Hybrydowym,a później jeszcze jeździł w firmie do 989 tys km i dalej by jeździł gdyby nie zmęczenie już materiału . Wracając do sprawy Akcji Serwisowej Aurisa po aktualizacji i po odbyciu krótkiej jazdy testowej po podpisaniu papierów , nie chcieli mi wydać samochodu aż nie podpisze dokumentów, niestety zauważyłem , że coś jest niepokojącego ,zawróciłem do ASO, a Pan kierownik działu Hybryd stwierdził, że system musi się nauczyć od nowa jaki mam styl jazdy. Troszkę mnie to zdziwiło, gdyż gdy brałem ten samochód w zakupie nigdy przez coś takiego nie musiałem przechodzić, a z zawodu jestem Inżynierem Informatyki połączony z Elektronika i takich bredni w życiu nie słyszałem,ale cóż jestem tylko człowiekiem, dałem się olać teraz to widzę.  Po 2 tygodniach rzecz jasna jak mi się zapaliła choinka żółtych ikonek i wychodziwszy na wasz forum niestety okazuje się że albo Toyota robi znowu klienta w BALONA albo coś spierdolili . Na dodatek nie podeszli do sprawy Profesjonalnie z racji realizacji usługi i zamiast zaproponować pomoc GRATIS to zaproponowali mi usługę odpłatną w kwocie około 320-360 PLN, Po tej akcji serwisowej mogę jasno stwierdzić i zaproponować , omijajcie szerokim łukiem Toyotę CAROLINA ma Prymasa Tysiąc Lecia . Im to najlepiej wychodzi sprzedaż a nie serwis TOYOTY . W w/w warsztacie Toyoty pierniczyli mi że samochód nigdy nie miał robionego TESTU Baterii do HYBRYDY a mam jej kilka sztuk robionym w ASO w Warsztacie na Żeraniu  , bo jeżdżąc co 2 mc do Serwisu i robi ac podstawowe funkcje jak konserwacje silnika i Hybrydy to się u nich zostawia od 700 PLN po nawet 1600 PLN bez poinformowania ze takie będą koszty to po prostu mój budżet tego już nie wytrzymywał :)

Teraz udaje się do serwisu nie autoryzowanego w Wolicy do Pana Mariusza Walickiego może on coś z tym zadziała.

Pozdrawiam

P.S Czy może mieliście Państwo podobny problem po tzw super Akcji Serwisowej 

Offline tomsan

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #58 dnia: 23 Października 2020, 11:22:29 »
Współczuję problemów. Proponuję dzwonić i pisać do Toyota Motor Poland.
U mnie po update'cie żadnych problemów.
Odnośnie uczenia się pojazdu to jeśli odepnie się akumulator 12v na dłużej to czyści się wartości długoterminowych dawek paliwa i faktycznie auto przez najbliższe 2..3k km może palić nieco więcej tak samo jak jest nowe z salonu.

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #59 dnia: 23 Października 2020, 13:33:23 »
A odczytałeś błędy? Skoro jesteś inżynierem to interfejs OBD do gniazda, dr. Prius na telefon i diagnostyka. Obstawiam problemy z baterią. A że po wizycie w ASO się to stało to może być zbieg okoliczności. Inna ewentualność, że ktoś baterie podmienił ale to już poważny zarzut.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl