Witam Państwa
Posiadam Aurisa HSD w kombi z roku 2015,ale modelowo 2016. Tak nie fortunnie się zdarzyło ze moja biała strzała wpadła w ręce do ASO na ul. Prymasa Tysiąc lecia z uwagi ,że Toyota realizuje Akcje Serwisową poniżej załączonego artykułu, który z Panów umieścił:
Przeprogramowanie układu sterowania mocą w samochodach Prius oraz Auris HV (kod kampanii: VGG42)
Akcja polega na przeprogramowaniu układu sterowania mocą w samochodach Toyota Prius oraz Auris HV wyprodukowanych w okresie między 10 marca 2014, a 30 listopada 2018. Została ogłoszona ze względu na problemy oprogramowania wspomnianego układu z zarządzaniem temperaturą falownika, którego przegrzanie może spowodować unieruchomienie pojazdu. Szczegóły dostępne w Autoryzowanych Stacjach Dilerskich Toyota.
Do czasu gdy samochód nie miał tej akcji serwisowej wszystko było jak w najlepszym stosunku palił jak należny, mało benzyny czy LPG , nie miałem i nie zauważałem żadnych problemów z funkcjonowaniem układu Hybrydowego , ładował jak należy akumulatory nic nie było a teraz po aktualizacji non stop błędy , problemy z układem Hybrydowym, owszem Aurisik ma już nalatane niecałe 214 tys km, wcześniej używałem Priusa z końcówki 2011 i przejechałem nim 512 tys km bez poważnych problemów z układem Hybrydowym,a później jeszcze jeździł w firmie do 989 tys km i dalej by jeździł gdyby nie zmęczenie już materiału . Wracając do sprawy Akcji Serwisowej Aurisa po aktualizacji i po odbyciu krótkiej jazdy testowej po podpisaniu papierów , nie chcieli mi wydać samochodu aż nie podpisze dokumentów, niestety zauważyłem , że coś jest niepokojącego ,zawróciłem do ASO, a Pan kierownik działu Hybryd stwierdził, że system musi się nauczyć od nowa jaki mam styl jazdy. Troszkę mnie to zdziwiło, gdyż gdy brałem ten samochód w zakupie nigdy przez coś takiego nie musiałem przechodzić, a z zawodu jestem Inżynierem Informatyki połączony z Elektronika i takich bredni w życiu nie słyszałem,ale cóż jestem tylko człowiekiem, dałem się olać teraz to widzę. Po 2 tygodniach rzecz jasna jak mi się zapaliła choinka żółtych ikonek i wychodziwszy na wasz forum niestety okazuje się że albo Toyota robi znowu klienta w BALONA albo coś spierdolili . Na dodatek nie podeszli do sprawy Profesjonalnie z racji realizacji usługi i zamiast zaproponować pomoc GRATIS to zaproponowali mi usługę odpłatną w kwocie około 320-360 PLN, Po tej akcji serwisowej mogę jasno stwierdzić i zaproponować , omijajcie szerokim łukiem Toyotę CAROLINA ma Prymasa Tysiąc Lecia . Im to najlepiej wychodzi sprzedaż a nie serwis TOYOTY . W w/w warsztacie Toyoty pierniczyli mi że samochód nigdy nie miał robionego TESTU Baterii do HYBRYDY a mam jej kilka sztuk robionym w ASO w Warsztacie na Żeraniu , bo jeżdżąc co 2 mc do Serwisu i robi ac podstawowe funkcje jak konserwacje silnika i Hybrydy to się u nich zostawia od 700 PLN po nawet 1600 PLN bez poinformowania ze takie będą koszty to po prostu mój budżet tego już nie wytrzymywał

Teraz udaje się do serwisu nie autoryzowanego w Wolicy do Pana Mariusza Walickiego może on coś z tym zadziała.
Pozdrawiam
P.S Czy może mieliście Państwo podobny problem po tzw super Akcji Serwisowej