Autor Wątek: Awaria systemu hybrydowego  (Przeczytany 67168 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Gawith

• Gość
Odp: Awaria systemu hybrydowego
« Odpowiedź #15 dnia: 13 Lipca 2020, 19:57:23 »
To całe "odsiarczanie" polega na tym co zostało tu pokazane: https://www.youtube.com/watch?v=nb4htaVYzoE
Zabieg raczej krótkotrwały, bo jeśli ogniwa wykazują zużycie to trzeba je wymienić.

Offline falsto1

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #16 dnia: 13 Lipca 2020, 20:14:11 »
Dzięki, rozmawiałem dziś z gościem z tej firmy.
Całkiem rozsądnie brzmiało to co opowiada ale widzę że chyba i tak slaba opcjami. Czyli wymiana całości może oscylowac w jakiej kwocie?

https://mig-laptopy.pl/category/naprawy/hybrydy/

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

Offline falsto1

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #17 dnia: 13 Lipca 2020, 20:34:14 »

Gawith

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 14 Lipca 2020, 07:26:21 »
Jeśli bateria faktycznie ma 18 tys km to powinna być ok. Tylko pamiętaj aby kupić poprzez allegro, nie na "gębę", będziesz mieć 2 lata rękojmi.

Offline falsto1

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #19 dnia: 14 Lipca 2020, 07:33:57 »
No właśnie czy faktycznie ma a zweryfikować tego nie idzie ... ciekawi mnie tylko ze cenę regeneracji od 2500 do 3500 tak wczoraj mi facet pisal od tego odsiarczania a tu bateria za 3000 prawie nowa.

Aha , zapomniałem,, ze ta bateria z 18 tys jest nadal w aucie , tak pisal

Offline falsto1

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #20 dnia: 14 Lipca 2020, 07:41:57 »

Za 3k powidzial ze z odbiorem osobistym

« Ostatnia zmiana: 14 Lipca 2020, 07:45:12 wysłana przez falsto1 »

Offline falsto1

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #21 dnia: 14 Lipca 2020, 07:56:08 »
Jeśli bateria faktycznie ma 18 tys km to powinna być ok. Tylko pamiętaj aby kupić poprzez allegro, nie na "gębę", będziesz mieć 2 lata rękojmi.
Jak wyglada ta gwarancja rękojmi w takim przypadku? Umówiłem się na odbiór baterii i zeby być przy demontażu.

Online czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
  • Samochód:: RAV4 GR SPORT
« Odpowiedź #22 dnia: 14 Lipca 2020, 09:54:26 »
Rękojmia może być przez strony wyłączona w całości ( to trzeba czytać dokładnie co jest na umowie sprzedaży tej baterii napisane) - bo inaczej żadnych reklamacji nie będzie. No chyba, że sprzedawca zataił podstępnie wady towaru ( o których wiedział) przed kupującym a kupujący będzie potrafił to udowodnić  to byłby jeszcze cień szansy na dochodzenie roszczeń.

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #23 dnia: 14 Lipca 2020, 11:09:34 »
Skoro bateria jeszcze w aucie to interfejs OBD i aplikacja Dr. Prius prawdziwszą prawdę ci powie niż deklarowany przebieg.

Offline falsto1

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #24 dnia: 14 Lipca 2020, 11:40:34 »
Skoro bateria jeszcze w aucie to interfejs OBD i aplikacja Dr. Prius prawdziwszą prawdę ci powie niż deklarowany przebieg.
Czyli ta apka poda mi jakie wartości zeby miec pewność z ze to z przebiegu 9k km?

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #25 dnia: 14 Lipca 2020, 12:10:49 »
Poda ci napięcia poszczególnych bloków i różnice między najlepszym a najsłabszym blokiem a właśnie ta różnicą jeśli jest zbyt duza generuje błąd jak u ciebie. Wersja płatna (chyba 40zl) ma możliwość przeprowadzenia testu baterii ale auto musi być gotowe do jazdy.
Opisywałem już moja historię z błędem ja u ciebie. Pojawił się u mnie przy przebiegu ok. 120tys.km. Bywały dni że pojawiał się kilka razy dziennie, kasowałem go Dr. Priusem i jechałem dalej. Z czasem nauczyłem się mniej eksploatować baterie przez co błąd pojawiał się rzadziej. Problem był w upalne dni, klima na maksymalnej wydajności nie pomagala w lżejszej eksploatacji baterii. Minęło 50-70tys.km i błąd pojawiał się coraz rzadziej. Obecnie przy przebiegu 255tys.km pojawia się raz na kilka miesięcy. Bateria ozdrowiała? Nie. Najmocniejsze bloki nieco osłabły a słabe nie stają się już słabsze więc różnica napięć między nimi spada i trzyma się poniżej progu generowania błędu.
Co możesz zrobić? Przede wszystkim zdiagnozować problem. Blok składa się z dwóch ogniw a każde ogniwo z sześciu cel po 1,2V (znamionowa) każdą. Napięcie znamionowe ogniwa to 7,2V a bloku 14,4V. Aplikacja przez OBD pokazuje napięcia bloków (jest ich 14). Należałoby podejrzeć napięcia i na ich podstawie ocenić czy ogniwa generujące błąd osłabły czy uległy uszkodzeniu. Jeśli osłabły to jest taka sytuacja jak u mnie. Jeśli bloki są uszkodzone to niestety nadaj się do wymiany.

Offline falsto1

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #26 dnia: 14 Lipca 2020, 12:23:26 »
Czyli powiedz mi od 120 tys zaczales dbać o baterie lecz nie wymieniałeś jej so tej pory ? Moge na priv mam pare pytań:)

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #27 dnia: 14 Lipca 2020, 12:57:39 »
Baterii nie wymieniałem. Ale jak pisałem u mnie ogniwa osłabły a nie uległy uszkodzeniu. Zdążają się przypadki uszkodzenia celi w ogniwie i zamiast 7,2V ma ono 6V co w praktyce niemal natychmiast generuje błąd. Skoro jednak u ciebie od skasowania błędu jakiś czas upłynął to uszkodzenie celi raczej odpada.
Co do eksploatacji baterii to po pierwsza jazda na elektryku do momentu tuż przed odpaleniem spaliny (z początku trudne do oceny kiedy ale z czasem do wyczucia). Po drugie zapewnienie dobrego chłodzenia (częste czyszczenie filtra oraz aplikacja Hybrid Assistant sterująca wentylatorem z temp. ustawiona na 42st.). Ale na początek diagnostyka bo na razie wiadomo tylko tyle że problem jest ale jaka jego skala?
« Ostatnia zmiana: 14 Lipca 2020, 13:02:41 wysłana przez przmor »

Offline falsto1

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #28 dnia: 14 Lipca 2020, 18:37:49 »
Nie wiem czy chce się bawic w taka jazdę i kasowanie bledu co chwile.  Robie okolo 200 km dziennie po mieście takze musze miec sprawne auto.  Znalazłem taką firmę

http://hybrid-hero.pl/
Ktora ma w ofercie 3 opcje

1. Regeneracja ogniw ktore sa slabe - koszt 700 zl robocizna i 200 każde ogniwo
2. Bateria po kompletnej regeneracji z poziomem 80% baterii 2800 zl
3 Bateria złożona z ogniw każde po roku 2017 w cenie 3500 zl i jest ona zblizona najbardziej do nowej

Na baterie daja 12 msc gwarancji bez limitu

Jaki obd2 byście polecili zeby pod telefon apka dziala ?
« Ostatnia zmiana: 14 Lipca 2020, 18:53:32 wysłana przez falsto1 »

Gawith

• Gość
« Odpowiedź #29 dnia: 15 Lipca 2020, 17:37:20 »
Jak wyglada ta gwarancja rękojmi w takim przypadku? Umówiłem się na odbiór baterii i zeby być przy demontażu.
Klikając KUP TERAZ na allegro zawierasz umowę kupna-sprzedaży. Na tej podstawie masz rękojmię 2 lata.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl