Poda ci napięcia poszczególnych bloków i różnice między najlepszym a najsłabszym blokiem a właśnie ta różnicą jeśli jest zbyt duza generuje błąd jak u ciebie. Wersja płatna (chyba 40zl) ma możliwość przeprowadzenia testu baterii ale auto musi być gotowe do jazdy.
Opisywałem już moja historię z błędem ja u ciebie. Pojawił się u mnie przy przebiegu ok. 120tys.km. Bywały dni że pojawiał się kilka razy dziennie, kasowałem go Dr. Priusem i jechałem dalej. Z czasem nauczyłem się mniej eksploatować baterie przez co błąd pojawiał się rzadziej. Problem był w upalne dni, klima na maksymalnej wydajności nie pomagala w lżejszej eksploatacji baterii. Minęło 50-70tys.km i błąd pojawiał się coraz rzadziej. Obecnie przy przebiegu 255tys.km pojawia się raz na kilka miesięcy. Bateria ozdrowiała? Nie. Najmocniejsze bloki nieco osłabły a słabe nie stają się już słabsze więc różnica napięć między nimi spada i trzyma się poniżej progu generowania błędu.
Co możesz zrobić? Przede wszystkim zdiagnozować problem. Blok składa się z dwóch ogniw a każde ogniwo z sześciu cel po 1,2V (znamionowa) każdą. Napięcie znamionowe ogniwa to 7,2V a bloku 14,4V. Aplikacja przez OBD pokazuje napięcia bloków (jest ich 14). Należałoby podejrzeć napięcia i na ich podstawie ocenić czy ogniwa generujące błąd osłabły czy uległy uszkodzeniu. Jeśli osłabły to jest taka sytuacja jak u mnie. Jeśli bloki są uszkodzone to niestety nadaj się do wymiany.