Autor Wątek: Awaria systemu hybrydowego  (Przeczytany 67240 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline tomsan

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Awaria systemu hybrydowego
« Odpowiedź #60 dnia: 19 Lipca 2020, 13:32:05 »
...albo dorwiesz baterie z popsutego auta tylko oby dlugo nie stal...

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #61 dnia: 19 Lipca 2020, 13:45:19 »
Pomiar rezystancji wewnętrznej przez dr. Prius jest krótko mówiąc w cały świat. Za każdym razem inne wyniki.

Offline falsto1

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #62 dnia: 19 Lipca 2020, 14:01:42 »
Pomiar rezystancji wewnętrznej przez dr. Prius jest krótko mówiąc w cały świat. Za każdym razem inne wyniki.
Kolego  , powiedz tak szczerze ,  co bys w tym przypadku zrobił? Jak mus , to wymienię na baterie z ogniwami po 2017r za 3.5k
Jeśli chodzi o wymianę to ogniw to srednio mnie się kalkuluje postawienie auta na parę dni i za jakiś czas trzeba by wymienic inne zapewne.
W dr prius jest test baterii ale przy kupnie licencji,  cos to warte ?

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #63 dnia: 19 Lipca 2020, 15:02:17 »
Nie wiem co bym zrobił na twoim miejscu. Daleki jestem od wydawania cudzych pieniedzy. Ja ciągle nie miałem czasu zająć się baterią, jeździłem, kasowałem błąd i dalej jeździłem. Niedawno spotkałem znajomego, u którego był ten sam problem i też nic poza kasowaniem błędu nie robił i obecnie błąd się praktycznie nie pojawia. Jego przebieg 300tys.km mój 255tys.km. Obydwa  auta mocno eksploatowane w mieście.
Co do testu w płatnym dr. Prius to problem już zdiagnozowałeś więc poza jakimiś wirtualnymi procentami wydajności baterii niczego więcej się nie dowiesz.
« Ostatnia zmiana: 19 Lipca 2020, 15:04:22 wysłana przez przmor »

Offline falsto1

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #64 dnia: 19 Lipca 2020, 15:04:38 »
Tak jak moj 250 tys hehe..

Offline falsto1

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #65 dnia: 19 Lipca 2020, 18:28:37 »
Czy jescze jakas miarodajna apka ktora zrobi test baterii ? Ew. Jak pytalem czy na licencji dr prius i test baterii coś może więcej powiedzieć?

Offline tomsan

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #66 dnia: 20 Lipca 2020, 16:30:18 »
Miarodajnie tylko przez wyjęcie ogniw i każde z osobna podłączenie do ładowarki modelarskiej i zrobienie testu pojemności. Taka ładowarka dokładnie też bada rezystancję wewnętrzną ogniwa. Daruję Wam jak to mierzy :) Pojemność całej baterii będzie równa pojemności najsłabszego ogniwa.

Na Twoim miejscu skoro nie możes zostawić auta na dłużej, zainwestowałbym w zregenerowaną baterię lub z rozbitka a Twoją bym w wolnym czasie na spokojnie sam zregenerował i odsprzedał aby odzyskać część pieniędzy. Niektorzy sprzedają też same odratowane cele : 24 cele po 100zl to juz konkretna kwota.
 Ps jeździsz na taxi czy uberze?

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #67 dnia: 20 Lipca 2020, 17:43:52 »
Tylko znajdź ładowarkę modelarską, ładująca i rozladowujacą prądem dajmy na to 80A bo z takimi prądami ogniwa mają do czynienia. Popularne ładowarki modelarskie zapewnia co najwyżej 0.7A podczas rozładowywania przy napięciu 7V (moc 5W).

Offline tomsan

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #68 dnia: 20 Lipca 2020, 18:15:16 »
Tylko znajdź ładowarkę modelarską, ładująca i rozladowujacą prądem dajmy na to 80A bo z takimi prądami ogniwa mają do czynienia. Popularne ładowarki modelarskie zapewnia co najwyżej 0.7A podczas rozładowywania przy napięciu 7V (moc 5W).
Nic bardziej mylnego :) wiekszość akumulatorów powinno ładować się prądem 1/10C czyli dla celi nimh w hsd o pojemności ok 7Ah to powinno być tylko 0.7A dlatego Toyota zaprojektowała prąd ładowania baterii 1A gdy puszczasz nogę z gazu przy małej prędkości.
Moja ładowarka modelarska która jest typowa ładuje prądem do 6A i pakiety do napięcia 22V. Przy 4A ogniwo nimh bedzie i tak bardzo ciepłe. Polecam filmy na yt o regeneracji baterii w Prius 2/3G. Tam używają po kilka takich ładowarek tylko proces się wydłuża bo ogniw jest ponad 20 :). Teraz już wiesz czemu nie zaleca się gwałtownych i krótkich hamowań w hsd tylko lekkie i długie - właśnie po to aby ładować małym prądem 1..10A niż 100A bo ogniwo tyle nie przyjmie a się tylko zagotuje.
Inny przykład obalający Twoją tezę- akumulator kwasowy 12v ładujesz przecież w domu prądem kilku A a alternator ma 90..150A a przecież naładujesz lepiej i bardziej trwale akumulator w domu :)

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #69 dnia: 20 Lipca 2020, 18:49:46 »
Zanim zaczniesz cokolwiek negować sprawdź jakie w rzeczywistosci prądy plyna do i z baterii w HSD podczas hamowania i przyspieszania.
A jeśli chodzi o ładowarkę modelarską to pisałem o prądzie rozładowywania a konkretniej o maksymalnej mocy obwodu rozładowywania. Sprawdź jaka moc rozładowywania ma twoja ładowarka bo zgaduje że będzie to 10W.
Moja ładowarka ma moc ładowania 300W a rozładowania 20W.

Mam też czterokanałowa ładowarkę ale t już tylko 50W ładowanie i 5W rozładowanie na kanał.
« Ostatnia zmiana: 20 Lipca 2020, 19:22:18 wysłana przez przmor »

Offline tomsan

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #70 dnia: 20 Lipca 2020, 19:36:06 »
Twoj tok myślenia opiera sie na przekonaniu ze regenerację ogniw robi się tylko i wyłącznie prądami rzędu 80...100A bo takie  panują w aucie. Otóż nie, i robi się to prądami rzędu kilku A aby zaformować ogniwa dlatego tyle to trwa i firmy tyle sobie liczą za regenerację.
Gdybyś znał temat ogniw wiedziałbyś ze zależność przyjętego/oddanego ładunku przez ogniwo nimh nie jest funkcją liniową i mocno zależy od prądu ładującego/rozładującego....

Wiem jakie prądy są w obwodzie oraz znam schematy całego układu włącznie z przetwornicami, kluczami igbt i sposobem sterowania silnikami MG1/2 oraz silnikiem kompresora klimatyzacji. Ciekawe czy wiesz jakiej wartości jest bezpiecznik w pomarańczowej wtyczce bezpieczeństwa baterii...W wolnym czasie zajmuję się elektroniką a studiowałem ją 6 lat i na co dzień mam styczność z ogniwami nimh liion i lipo wiec nie dziw się że neguję jak ktoś źle rozumie temat regeneracji ogniw i pisze na forum nieprawdę. Podałem kilka przykładów do których się nie odniosłeś a ładowarki modelarskiej chyba nie miałeś ani razu w ręku więc może zakończmy tę dyskusję :). Pisałeś o ładowaniu i rozładowywaniu prądami 80A a teraz piszesz że pisałeś tylko o rozładowywaniu ;)  cofnij kilka postów wcześniej a prądami rzędu 80A non stop to ładuje się...Teslę na stacji ;)

Offline tomsan

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #71 dnia: 20 Lipca 2020, 19:41:54 »
Zanim zaczniesz cokolwiek negować sprawdź jakie w rzeczywistosci prądy plyna do i z baterii w HSD podczas hamowania i przyspieszania.
A jeśli chodzi o ładowarkę modelarską to pisałem o prądzie rozładowywania a konkretniej o maksymalnej mocy obwodu rozładowywania. Sprawdź jaka moc rozładowywania ma twoja ładowarka bo zgaduje że będzie to 10W.
Moja ładowarka ma moc ładowania 300W a rozładowania 20W.

Mam też czterokanałowa ładowarkę ale t już tylko 50W ładowanie i 5W rozładowanie na kanał.

No i co z tego że Twoja ładowarka rozładowuje większym prądem? To nie zmienia faktu ze regenerację robi się małymi prądami jak pisałem wedle teorii najlepiej blisko 1/10C to jest wątek o awarii baterii hsd a nie kto jaką ma ładowarkę :)

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #72 dnia: 20 Lipca 2020, 20:06:39 »
Ja studiowałem automatykę i robotykę, wcześniej skończyłem technikum elektryczne a elektryką i elektroniką zajmuję się od dziecka (będzie że 40 lat). Modelarstwem RC od ponad 15 lat. Swoje wiem, nie muszę niczego nikomu udowadniać a już na pewno tobie, że mam ładowarkę modelarską. Ale skoro jesteś taki wyedukowany to może napisz jak ładowarką modelarską sprawdzić kondycję baterii w hybrydzie.

Offline tomsan

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #73 dnia: 20 Lipca 2020, 20:23:12 »
Pisałem już wcześniej na forum - "sky rc" ale oryginalna. Oryginalna bo dokładniej mierzy napięcie i prąd obciążenia oraz ma dopracowany algorytm kończenia cyklu ładowania ogniwa nimh na bazie algorytmu -delta.  Większość na rynku to podróbki. Dzięki temu podaje pojemność ogniwa zbliżoną do rzeczywistej. Prąd rozładowania może być 0.6A...1A. ładowanie 1..4A ale nie więcej. Długo to trwa ale tak zrobione gwarantuje długie życie zregenerowanej baterii. Potrzeba ok 2..6 cykli rozładowanie/ładowanie aby odzyskać pojemność ok 5000mAh.
Dodam że nie wolno ładować ogniw nimh toyoty po wyjęciu z kanapki ogniw-jesli tak to ogniwo spuchnie i będzie już do recyclingu a to wszystko przy prądzie tylko 4A co dopiero 80A jak pisałeś. Dodatkowo obowiązkowe chłodzenie.
Dodatkowo czyszczenie styków miedzianych łączące cele oraz zamiana cel ze środka na zewnątrz pakietu a te z zewnątrz do środka aby wyrównać zużycie w czasie wz z podniesioną temperaturą w środku.

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #74 dnia: 20 Lipca 2020, 20:44:46 »
Podałeś sposób regeneracji ogniw, która przegrzanym ogniwom nic nie pomoże. Takim które długo nie były używane moze i pomoże ale nie taki, w których na skutek przegrzania zaszły nieodwracalne zmiany chemiczne. Ja pytałem o to jak sprawdzilbys kondycję baterii hybrydowej. Pierwsze co zwróciło moją uwagę kiedy zacząłem zgłębiać tajniki hybrydy to właśnie bardzo duze, niespotykane dotąd wartości prądu ładowania baterii. Tak jak pisałeś NiMH powinno ładować się prądem 1/10C, modelarskie ogniwa NiMH ladowało się prądem 1C a w hybrydzie prąd ładowania wynisi ponad 15C. Widocznie nie są to takie zwykłe ogniwa NiMH. Z tego też powodu delta peak nie bardzo działa w przypadku korzystania z ładowarek modelarskich. Moja ładowarka ma regulację delta peak tylko skąd wiadomo jaka wartość nastawić?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl