Autor Wątek: Rozmiar opon/felg i dobór zamienników /alufelgi/ - Ave T22  (Przeczytany 98337 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

tamigo

• Gość
Odp: Rozmiar opon/felg i dobór zamienników /alufelgi/ - Ave T22
« Odpowiedź #120 dnia: 20 Maja 2006, 16:48:57 »
sprawdzałem i teraz niestety nie ma. jest jeden ale inny i w/g mnie za duzy. ja swój kupowałem w serwisie toyoty.  dostałem znizke od znajomego i kosztował  mnie okolo 200zł. moge sie zapytac czy jeszcze maja.

ave409

• Gość
« Odpowiedź #121 dnia: 20 Maja 2006, 17:28:25 »
poprosze

ayrsen

• Gość
« Odpowiedź #122 dnia: 20 Maja 2006, 19:29:50 »
Panowie - ten temat o spoilerze to małe OT - proszę o powrót do tematu, a o spoilerze można pisać w osobnym wątku - FAQ.
Ale skoro powstał już temat - swego czasu na Allegro spoilery do Ave oferował użytkownik o nick'u TFB - proponuję go zapytać.

crab79

• Gość
« Odpowiedź #123 dnia: 28 Maja 2006, 18:51:56 »
witam

Przeszukałem forum i właściwie nie znalazlem ostatecznej odpowiedzi jaki powinien być parametr ET w felgach do ave T22. Jest kilka postów ale podane są w nich wartości 35, 36, 37, 38 i 40.

Interesuje mnie jakie jest ET w fabrycznych felgach aluminiowych w Ave T22.

Gdyby ktoś szukał do Ave II (T25) to parametry zalecane przez Toyote na oficjalnej stronie:
16 x 6,5 J  ET 45
17 x 7 J    ET 45

ayrsen

• Gość
« Odpowiedź #124 dnia: 29 Maja 2006, 08:55:21 »
Standardowe felgi w T22 miały ET39. Bez namniejszego problemu pasują również felgi z ET38, ET40, ET42. Fabryczne felgi aluminiowe - nie posiadam ale jestem prawie pewien, że miały również ET39.
Dodatkowo, polecam link z FAQ, wyjaszniający istotę parametru ET - link jest tutaj

Dodatkowo pamiętaj, że ważna jest również szerokość samej felgi - w Ave T22 standardowo było 6 lub 6,5 cala /w zależnośći od felgi/ - 7calowe też sie mieszczą.

pzdr

lukrobax

• Gość
« Odpowiedź #125 dnia: 29 Maja 2006, 12:25:28 »
Ja w Avensis T22 z 2002 roku czyli po Liftingu z silnikiem D4D mam na lato felgi 16". Wszystko jest ok, pasuja idealnie, dokłanych wymiarów nie podam w tej chwili bo nawet nie pamietam, wiem że opona ma szerokość 205, ale to nie jest istotne...
Pojawiły się jakiś czas temu dziwne odgłosy przy skręcaniu kół, kierownica jakby delikatnie wibruje i wspomaganie jakby jęczy...
Pojechałem z tym do ASO a tam mechanik mi powiedział, że przewaliłem z wielkością kół i nie chodzi o to, że są za duże, tylko o to że są zbyt ciężklie i że układ kierowniczy, wspomaganie, nie są przystosowane do tak ciężkich felg...
Zaczęło mnie to zastanawiać...
Co Wy o tym myslicie?

ayrsen

• Gość
« Odpowiedź #126 dnia: 29 Maja 2006, 13:51:43 »
Co Wy o tym myslicie?

Jak z wszystskimi modyfikacjami, trzeba podejść do nich rozsądnie... ;)
Czyli jeśli koła są szersze i wieksze (swoją drogą ostatnio /po dyskusji z Kryspinem/ zważyłem moje zimówki /14 cali/ i letnie /16 cali/ - różnica wynosi 3,5kg na kole - 15kg vs. 18,5kg) to mało rozsądne jest kręcenie nimi w miejscu, bo wówczas wytwarzają się największe siły (Ci, którzy mieli np. Poloneza nie mają takich nawyków, bo życie wymusiło naukę takiego manewrowania, żeby auto było ciągle w ruchu... ;D). Dotyczy to zarówno przekładni, jak również wspomagania i całej reszty układu. Dlatego mechanik ma rację, że cały układ jest bardziej obciążony...
Dodatkowo, w mieście czekają na Ciebie dziury/kraweżniki a na trasie koleiny - co mocno nadwyręża wszystkie elementy układu zawieszenia/kierowniczego.

Dodaj do tego przebieg i naturalne zużycie i jesteś w domu! ;D

Swoją drogą, czy oprócz stwierdzenia, że "przewaliłeś" z wielkością kół, dowiedziałeś się może od mechanika co uległo/ulega uszkodzeniu i jaki jest koszt naprawy?

ave409

• Gość
« Odpowiedź #127 dnia: 29 Maja 2006, 14:05:55 »
Ja w swojej ave mam całe koła od najnowszej wersji czyli od ave 2005. Opony 215/45/17. nic nie przyciera i nie ma zadnego problemu, wczesniej jezdzilem na 205/55/16 ale zamieniłem sie z moim staruszkiem na koła bo dla niego te są wygodniejsze do jazdy po naszych super równych drogach:)
Teoretycznie powinna byc opona 215/40/17 ale w zamiennikach z 2% dopuszczalną różnicą w średnicy koła moze byc 215/45/17. standartowo ave jezdzi na oponach 195/60/15. Ja na zime załozyłem opony 195/65/15 bo sa troche wyzsze i lepiej znosza niedoskonalosci naszych nawierzchni. tak wiec zamiennikiem 195/65/15 jest 215/45/17.

TAMIGO czy ty zmeniasz felgi raz w miesiacu ? w watku ALUSIE DO AVE 2001r. pisales ze masz 16" potem oryginalne 17" a obecnie masz MOMO ...

tamigo

• Gość
« Odpowiedź #128 dnia: 29 Maja 2006, 15:08:52 »
prawie zgadłeś. teraz zastanawiam sie nad 18'  :)
pozdrawiam

ave409

• Gość
« Odpowiedź #129 dnia: 29 Maja 2006, 15:13:38 »
a ze starymi co robisz ?

Offline Kryspin

• Toyot Spamer
    • Toyota Klub
« Odpowiedź #130 dnia: 29 Maja 2006, 15:40:17 »
Ja w Avensis T22 z 2002 roku czyli po Liftingu z silnikiem D4D mam na lato felgi 16". Wszystko jest ok, pasuja idealnie, dokłanych wymiarów nie podam w tej chwili bo nawet nie pamietam, wiem że opona ma szerokość 205, ale to nie jest istotne...
Pojawiły się jakiś czas temu dziwne odgłosy przy skręcaniu kół, kierownica jakby delikatnie wibruje i wspomaganie jakby jęczy...
Pojechałem z tym do ASO a tam mechanik mi powiedział, że przewaliłem z wielkością kół i nie chodzi o to, że są za duże, tylko o to że są zbyt ciężklie i że układ kierowniczy, wspomaganie, nie są przystosowane do tak ciężkich felg...
Co Wy o tym myslicie?

Niestety cięższe felgi + cięższe opony z tytułu rozmiaru powodują szybsze zużycie elementów zawieszenia a także w bardziej rozwiniętym pojęciu całego auta także karoserii.
Im mniejsze ET tym większe siły działają na zawieszenie, większa masa koła to szybsze zużycie amortyzatorów, szersza opna i szersza felga to większe siły potrzebne do spowodowania skręcenia kołem i na postoju i podczas ruchu obrotowego koła, a co za tym idzie naprężenia na układ kierowniczy - na wspomaganie, drążki i końcówki drążków... szersze opony, niższy profil lepsza przyczepność, lepsza przyczepność - szybciej przez zakręty, większe możliwości a prawa fizyki te same, te same siły i naprężenia tylko przeniesione na inne elwmenty zawieszenia i karoserii (i np. ździwienie, że pękła przednia szyba a profil 215/35/18, zawieszenie taboret, brak rozpórek itd)...    ale cóż się nie robi dla wyglądu auta czy też właściwości jezdnych ;D ;D jak zawsze coś za coś...  ;D ;D ;D
TK Automobile - serwis, naprawa , diagnostyka

ayrsen

• Gość
« Odpowiedź #131 dnia: 30 Maja 2006, 10:00:00 »
(...) szybsze zużycie elementów zawieszenia (...) karoserii (...) większe siły działają na zawieszenie (...) szybsze zużycie amortyzatorów (...) większe siły potrzebne do spowodowania skręcenia kołem (...) naprężenia na układ kierowniczy (...) na wspomaganie, drążki i końcówki drążków (...)

Hmm - dużo tych korzyści... ;D

I dlatego Kryspin jeździ na kołach o dwa cale większych od fabrycznych...
I dlatego zastanawia się nad zamontowaniem sprężyn od Cariny GTi...
I dlatego przemo_z w obu swoich Ave zamontował koła 17 calowe...
I dlatego obniżył auto o 30mm...
I dlatego Artoone stworzył auto nie z tej ziemi...
I dlatego większość forumowiczów z Ave T22 2.0 jeździ na kołach 17 calowych...
I dlatego Red_Point narzeka, że ma tylko 16 calowe koła w swoim Yarku (!!!), a FOKA jeździ na 17 calowych (i jak upchnąć do Yarka 18 calowe???)
I dlatego w jednym z wątków, gdy uzytkownik pytał o 18 calowe felgi do Ave T25, jedną z porad (motywowanych technicznymi względami) był montaż 19 calowych :o

Mógłbym tak jeszcze długo... Ale chyba widać, jakie względy przeważają... ;)

P.S. I dlatego sam jeżdżę na kołach o dwa cale "za dużych"... A żona mówi, że powinny być większe... I w następnym samochodzie (gdzie kryterium wyboru będzie moc - ale oczywiście Toyota) będą znacznie większe... ;D

tamigo

• Gość
« Odpowiedź #132 dnia: 30 Maja 2006, 13:19:10 »
pewnie oddam na złom bo za aluminium sporo płacą :)
hehe zartuje. ale mam dzisiaj dobry dzień. obecne felgi wystawie na sprzedaz.
pozdrawiam

Offline Kryspin

• Toyot Spamer
    • Toyota Klub
« Odpowiedź #133 dnia: 31 Maja 2006, 09:48:30 »
I dlatego Kryspin jeździ na kołach o dwa cale większych od fabrycznych...

I to tylko dlatego że w poprzedniej carinie 1,6 jeździł na 17-tkach ale definitywnie motor 1,6 i 17 cali to nie najlepsze połączenie   :(
TK Automobile - serwis, naprawa , diagnostyka

ayrsen

• Gość
« Odpowiedź #134 dnia: 31 Maja 2006, 10:12:37 »
(...) ale definitywnie motor 1,6 i 17 cali to nie najlepsze połączenie   :(

Eee tam - a auto FOKI? Yaris 1.0 i 17 cali... ;D ;D ;D
A o obiektywnych zmianach po założeniu (przy silniku 1.8 110KM) 17 calowych kół zamiast kół 14 calowych mozna poczytać na stronie przemo_z - tam też można zobaczyć poprzednią Carinę Kryspina na felgach 17 calowych.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl