Planuje zakup Aurisa HSD 2017. Mam jeden dylemat. auto ma 140k km na blacie.
czy powinno mnie to martwić?
Proszę napiszcie o przebiegach waszych maszyn i ewentualnych usterkach.

Moje doświadczenie z Aurisem 1.4 d4d i przebiegiem 360k km i brakiem problemow przez 9 lat podpowiada mi że warto zapytać.
Planuje zakup auta raczej na dłuższy czas
Pytanie od kogo nabywasz auto. Taki przebieg w aucie z 2017 swiadczy albo o aucie z taxi lub ubera albo jakiegos sprzedawcy
Popros sprzedajacego o pokazanie portalu tego auta na toyota.pl jesli sie tam rejestrowal lub okazanie faktur z aso z przegladow. Wazne aby auto mialo przeglady tez baterii co jest dodatkowo platne 200zl w kazdym aso toyoty. To daje gwarancje na 10 lat na uklad hsd lub 250k km.
Jak ja kupowalem dostalem faktury wizyt w aso i bylismy razem na przegladzie technicznym bez wbijania do dowodu. Koszt 50zl a auto zostalo dokladnie sprawdzone zwlaszcza od dolu i tez moglem wejsc w kanal.
W czasie kupna sprawdzilbym:
- bledy na lcd ekranu licznika jesli sa
- jaki zalany ma olej najlepiej 0w20 lub 5w30
- olej na bagnecie powinien byc jeszcze jasny tzn ciemny pomarancz a nie czarny jak smola i spracowany
- czy kratka wentylatora baterii jest w miare czysta czy zawalona brudem to bedzie pokazywalo dbalosc wlasciciela o auto. Niestety przegrzana bateria szybciej konczy zywot zwlaszcza moduly w srodku
-sprawdz czy boczki w drzwiach nie maja wgniecen od lokci w ekoskorze tuz pod szyba - latwo sie to niszczy jak ktos ma ciezka reke
-czy auto mialo wymieniany olej w ecvt - przekladnia planetarna odpowiednik skrzyni biegow - tu zdania sa podzielone ale praktycznie dobrze aby byla wymiana przy 90k km nawet jak aso twierdzi inaczej.
-suchosc w okolicy pompy wody ukladu silnika i inwertera
-kolor plynu chlodzacego w dwoch zbiornikach wyrownawczych - toyota oryginalnie uzywa swojego mocno rozowego plynu
-stan tarcz hamulcowych czy byla wymiana w okolicach 100k km
Tez mialem obawy przed kupnem hybrydy ale jak tylko sie przejechalem to sie zakochalem w ecvt
To chyba tyle