Autor Wątek: AURIS HSD pochwalcie się przebiegami i awariami.  (Przeczytany 8040 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline michaljastrzab

• Toyot Leżący
  • *
AURIS HSD pochwalcie się przebiegami i awariami.
« dnia: 06 Sierpnia 2020, 09:34:45 »
 Planuje zakup Aurisa HSD 2017. Mam jeden dylemat. auto ma 140k km na blacie.
 czy powinno mnie to martwić?

Proszę napiszcie o przebiegach waszych maszyn i ewentualnych usterkach.  :good:  :thumbdown:

Moje doświadczenie z Aurisem 1.4 d4d i przebiegiem 360k km i brakiem problemow przez 9 lat podpowiada mi że warto zapytać.
 Planuje zakup auta raczej na dłuższy czas

Offline dawie1

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: AURIS HSD pochwalcie się przebiegami i awariami.
« Odpowiedź #1 dnia: 06 Sierpnia 2020, 10:10:56 »
Cześć ja mam aurisa z 2013r 1.8hsd od nowosci z przebiegiem 120 tyś. I wymieniłem tylko klocki tył i teraz osłona termiczna pod tłumnikiem się urwała a tak to nic olej i filtry

Wysłane z mojego SM-A600FN przy użyciu Tapatalka

Offline mariuszs

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2 dnia: 06 Sierpnia 2020, 10:40:04 »

Proszę napiszcie o przebiegach waszych maszyn i ewentualnych usterkach.  :good: 

Moje doświadczenie z Aurisem 1.4 d4d i przebiegiem 360k km i brakiem problemow przez 9 lat podpowiada mi że warto zapytać.
Nam od nowości 2014 z przebiegiem 95k, nic się jeszcze nie zepsuło, klocków jeszcze nie wymieniałem.

Offline dav4

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 06 Sierpnia 2020, 10:53:21 »
Polecam zajrzeć na grupy Aurisa/Priusa na fb. Najpopularniejsze awarie tej generacji napędu to:
- zatkane sitko wentylatora baterii które czasem powoduje błędy (w poliftach wyświetla się jasna informacja ze zatkane)
- przy większych przebiegach szarpanie przy załączeniu spalinowego  - często winny zapchany EGR
- błędy baterii - kiedy ma już swój przebieg nabity
- przy sporo większych przebiegach 300k+ - uszczelka pod głowicą, ale remont nie wychodzi strasznie drogo bo to prosty silnik. Wiele osób wymienia cały słupek

Dodam, że na grupach jest sporo taksówkarzy.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #4 dnia: 06 Sierpnia 2020, 11:49:09 »
Przede wszystkim pytanie czy auto ma udokumentowaną historię, weryfikowalną na portalu Toyoty i czy po 100 tys km miało robione testy baterii?

Offline michaljastrzab

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 06 Sierpnia 2020, 14:23:38 »
Przede wszystkim pytanie czy auto ma udokumentowaną historię, weryfikowalną na portalu Toyoty i czy po 100 tys km miało robione testy baterii?
Mam rozumieć że w książce serwisowej  powinienem znaleźć info o teście aku ? czy to jest jakieś standardowa procedura serwisowa ?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline michaljastrzab

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 06 Sierpnia 2020, 14:25:53 »
Napisz mi coś więcej o weryfikowaniu w portalu Toyoty. czy chodzi tutaj o weryfikację w serwisie ? czy jest jakaś Magiczna strona o której nie wiem

Offline obwd-crash

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 06 Sierpnia 2020, 15:29:20 »
Z testu baterii jest wydawane świadectwo, koszt testu coś ponad 200zł.
Po zarejestrowaniu się na stronie www.toyota.pl masz zakładkę w swoim profilu moje auto, gdzie po nr VIN i podaniu podstawowych informacji auta możesz sprawdzić "swoje" auto, co i kiedy przy jakim przebiegu było robione w autoryzowanym serwisie i gdzie.
Auris II HSD 2013 Prestige

Offline tomsan

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 08 Sierpnia 2020, 15:19:54 »

Proszę napiszcie o przebiegach waszych maszyn i ewentualnych usterkach.  :good:  :thumbdown:

Pytanie od kogo nabywasz auto. Taki przebieg w aucie z 2017 swiadczy albo o aucie z taxi lub ubera albo jakiegos sprzedawcy :)
Popros sprzedajacego o pokazanie portalu tego auta na toyota.pl jesli sie tam rejestrowal lub okazanie faktur z aso z przegladow. Wazne aby auto mialo przeglady tez baterii co jest dodatkowo platne 200zl w kazdym aso toyoty. To daje gwarancje na 10 lat na uklad hsd lub 250k km.
Jak ja kupowalem dostalem faktury wizyt w aso i bylismy razem na przegladzie technicznym bez wbijania do dowodu. Koszt 50zl a auto zostalo dokladnie sprawdzone zwlaszcza od dolu i tez moglem wejsc w kanal.
W czasie kupna sprawdzilbym:
- bledy na lcd ekranu licznika jesli sa
- jaki zalany ma olej najlepiej 0w20 lub 5w30
- olej na bagnecie powinien byc jeszcze jasny tzn ciemny pomarancz a nie czarny jak smola i spracowany
- czy kratka wentylatora baterii jest w miare czysta czy zawalona brudem to bedzie pokazywalo dbalosc wlasciciela o auto. Niestety przegrzana bateria szybciej konczy zywot zwlaszcza moduly w srodku
-sprawdz czy boczki w drzwiach nie maja wgniecen od lokci w ekoskorze tuz pod szyba - latwo sie to niszczy jak ktos ma ciezka reke
-czy auto mialo wymieniany olej w ecvt - przekladnia planetarna odpowiednik skrzyni biegow - tu zdania sa podzielone ale praktycznie dobrze aby byla wymiana przy 90k km nawet jak aso twierdzi inaczej.
-suchosc w okolicy pompy wody ukladu silnika i inwertera
-kolor plynu chlodzacego w dwoch zbiornikach wyrownawczych - toyota oryginalnie uzywa swojego mocno rozowego plynu
-stan tarcz hamulcowych czy byla wymiana w okolicach 100k km

Tez mialem obawy przed kupnem hybrydy ale jak tylko sie przejechalem to sie zakochalem w ecvt
To chyba tyle :)

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #9 dnia: 08 Sierpnia 2020, 23:20:12 »
Napisz mi coś więcej o weryfikowaniu w portalu Toyoty. czy chodzi tutaj o weryfikację w serwisie ? czy jest jakaś Magiczna strona o której nie wiem

https://www.toyota.pl/tme#/my-toyota/vehicle

Test baterii kosztuje 200 zł i nie jest wpisywany do książki serwisowej.  Na portalu widnieje jako przegląd układu hybrydowego, z podaną datą i przebiegiem.

Offline michaljastrzab

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 11 Sierpnia 2020, 10:43:53 »
-czy auto mialo wymieniany olej w ecvt - przekladnia planetarna odpowiednik skrzyni biegow - tu zdania sa podzielone ale praktycznie dobrze aby byla wymiana przy 90k km nawet jak aso twierdzi inaczej.

tego nie wiem. wiec zakładam taką wymianę stąd pytanie. gdzie? co? jak? za ile? w ASO poza ASO ? jaki olej ?   jestem ze śląskiego powiedzmy okolice Katowic. 

Offline michaelslay90

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 11 Sierpnia 2020, 10:56:00 »
słyszałem że wymiana tego oleju w skrzyni jest wpisania w amerykańskiej książce serwisowej, w europejskiej go nie ma bo EURO6:)
Toyota Corolla GR Sport 2.0 '24
Yaris '17

Offline tomsan

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #12 dnia: 11 Sierpnia 2020, 13:10:33 »

tego nie wiem. wiec zakładam taką wymianę stąd pytanie. gdzie? co? jak? za ile? w ASO poza ASO ? jaki olej ?   jestem ze śląskiego powiedzmy okolice Katowic.

Poczytaj o tym na forum priusa. Specjalny olej tez trzeba tam wlac. Ja bede robil w Aso ale mam jeszcze 20k km do 90k km wiec moze za rok. Ceny uslugi nie znam.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #13 dnia: 11 Sierpnia 2020, 13:21:54 »
słyszałem że wymiana tego oleju w skrzyni jest wpisania w amerykańskiej książce serwisowej, w europejskiej go nie ma bo EURO6:)
Jaki miałby być związek EURO6 z wymianą płynu przekładniowego?
I czy nie chodzi o wymianę płynu w skrzyni CVT, która z eCVT nie ma nic wspólnego?

Offline michaelslay90

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: 11 Sierpnia 2020, 16:45:33 »
Jaki miałby być związek EURO6 z wymianą płynu przekładniowego?
I czy nie chodzi o wymianę płynu w skrzyni CVT, która z eCVT nie ma nic wspólnego?

właśnie szukam tej informacji dokładnie- a związek z EURO6 dotyczy ilości wymian płynów eksploatacyjnych, gdyby było wpisane to auto nie dostałoby normy 6

add: znajduje tylko rekordy dla CVT póki co, szukam jeszcze kopii książki z hybrydy
« Ostatnia zmiana: 11 Sierpnia 2020, 16:49:55 wysłana przez michaelslay90 »
Toyota Corolla GR Sport 2.0 '24
Yaris '17

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl